Смятам, че цялата история с Делфин е доста нетактична и можеше по-скоро да се реши в лични съобщения.
Фактът, че един човек си е отделил от собственото време, за да превежда и публикува материали, което не е задължен да прави, е похвален и достоен за мъничко уважение и респект поне от нас, вместо публични иронични намеци за грамотност. Някак не е честно към усърдието и труда на това момиче. Има почтени и достойни начини да се каже нещо на някой, без непременно да демонстрираш собственото си превъзходство. Незряло е някак...А, ако ще говорим за грамотност на пишещите във форума, делфинската е най-малко тревожна. Масово хората не само, че не знаят елементарни граматични правила, но не знаят правописа на елементарни думи от българския език, но иначе ако ги питаш , са заели твърда патриотична позиция....и едва ли не, като бай Ганьо се тупат в гърдите : “ Болгар, болгар!” Научете български първо, е моят съвет. Срамота е да не си знаете собствения език!
Друго нещо, което ми прави впечатление е, че няма сериозен мониторинг от страна на модераторите. Напоследък преобладава публикуването на лични мнения под формата на “теми”, които естествено, защото са лични и строго субективни, не предразполагат към и дори отблъскват евентуални отговори.
Не се следи за езика на пишещите, което е по-важно от грамотността. Допускат се шувинистични, нацистки и расистки изрази. Например: “ мангали”, “кървава бабичка” и ред подобни незрели изрази.. ( да ме извинят авторите на тези изрази , защото не са само те, но просто бяха от последните, на които са натъкнах.) Не са единични случаите. Това не е никак приятно, ако имаме претенцията да сме хора с развити, цивилизовани съзнания. И това е само една малка част от бегъл поглед върху напоследък публукувани неща. Ако се разровя сериозно, ще намеря и още подобни в по-стари изказвания.
Нима, този форум е запазена територия за някаква арийска, вечно млада раса, където етнически малцинства и определени възрастови групи са забранени? И ако не е така и форумът е за всички хора, не е ли грозно да позволяваме те да бъдат публично, откровено и най-безцеремонно обиждани? Ако има такива хора във форума (от малцинства или възрастни) питам се, как ли те се чувстват? Поругани от езотеричните си събратя?!
Атмосферата в такъв форум трябва да е ведра и предразполагаща, та нови свежи и интересни мнения да бъдат публукувани. Хората, претендиращи за високо развито съзнание, би трябвало да толерират различното мнение, а не доминиращите елементи да се връщат отново и отново, да натриват носовете на дръзналите да имат различно мнение. Не всеки е силен характер и за някои е достатъчно притеснително, че вече са иказали собствено мнение публично. Неуважение към такова мнение ще свие човека обратно в сигурния му ъгъл, където няма кой да го обижда. Но, ако такъв човек има да каже нещо наистина важно, ще го пропуснем, защото сме допуснали мнението му да бъде заглушено.
Разбира се, давам си сметка, че не е лесно, защото не всеки от участниците е с високо развито съзнание и също не е виновен за това, ако не е. Не бива да се заема високо-морална позиция срещу такива хора също, защото всеки, който е високо развит, съзнателен индивид, също някога, милениуми преди това, е минал по същия път на израстване. Затова е доста деликатно, как да се подходи към такива хора. Аз предлагам , тактично, добронамерено намекване в л.с., за да не се обиди или нарани някой.
Аз лично изказвам собствената си позиция, ако тя не харесва на някой, не мога да му помогна, но и не желая да ми бъде показван “правилния път” защото аз очевидно имам друга посока за него и не налагам мнението си, за разлика от други, а просто го споделям. “Дааааа ама неееее” след мой пост, не би ме накарало сериозно да преразгледам собствената си гледна точка. Конспирации, НЛО, езотерика, по презумпция предполагат отворено съзнание и различни гледни точки, нали?. Определени ЛИЧНИ мнения не бива да се допуска да доминират над другите, под предлога, че изказват обективни факти, когато това е пълна глупост и изразява единствено личното мнение на автора и обикновено не е подкрепено с никакви факти.
Та, като гледам, заформиха се няколко основни линии.
· Мисля, че форумът трябва да се отнася с усет и толерантност към желаещите аматьори-преводачи, аматьори-белетрсисти и прочее желаещи, да допринесат с нещо за разнообразяването или обогатяването му. Делфин е пресен пример. Начинът по който публично се изнесе информацията за нея , не мисля, че беше много почтителен, тактичен или уважителен. Изключвам обръщението на Хорус към някои автори преди десетина поста, разбира се, което беше откровено, честно и добронамерено, но и достатъчно, мисля.
· Мониторинг е другото нещо. Да се следи за незрели, шувинистични, расистки, нацистки изказвания, отблъскващи са. Ако трябва да се сложи филтър на определени думи. Така, рано или късно , когато някой злоупотребява със свободата на словото, ще си направи сам разбор, защото кoгато една думичка не му е излязла, може и да се замисли...
· Да се следи за ведрия климат във форума. Когато едни мнения агресивно се опитват да доминират (въпреки, че са лични и строго субективни) да им бъде тактично намеквано на л.с., че всеки има право на негово мнение и никой не желае да му бъде налагано нещо. Най-малко така се учи, с налагане на мнение и осъждане на чуждото. Модераторите трябва тактично да напомнят на членове на форума, опитващи се да доминират и налагат лично мнение, че не е редно и че в публичен форум, всеки има право на свое такова, стига да не засяга личната свобода на друг. Личното мнение е част от личната свобода. А личната свобода е космически закон, който всеки иска да бъде зачитан спрямо него. Неспазването на космически зкони несъмнено води до дисхармония и излъчване на негативни емоции. Всичко това, хора, претендиращи за високо развито съзнание, би трябвало вече да го знаят? Или бъркам?
· Да се следи за публикуване на неща поместени напълно извън контекста на дадена тема и да се местят такива изказвания на местата им. Има толкова много мнения, които изобщо не са си на място, в съответните теми.
· Смятам, че е важно админите също сами активно да участват във форума с материали, опит, а не само с кратки коментари. Нека видим и тяхната гледна точка и позиция.
Мен, всичките споменати по-горе неща, не ме засягат лично и предполагам, че като страничен наблюдател, се старая, оценката ми да е възможно най-обективна. Аз нямам персонални проблеми с форума или пишещите в него. Аз си търся нещо, като не го намирам си търся на друго място. Достатъчно грамотна съм , да си намирам източници на информация или да не се засягам от лични мнения на други участници. Това ни най-малко не ме притеснява. Но не с всички е така. Някои хора са по-чувствителни...Затова съветът ми не е продиктуван от субективни причини, а в интерес на универсални принципи. Казвам го просто, ако модераторите сметнат, че има нужда от освежаване и подобряване на климата във форума.
Именно форуми като този би трябвало да бъдат пример за толеранс, доброта и човечност в междуличностни отношения на и без това загниващото общество. Определени материали излъчват неприятна агресия, която лично мен ме отблъсква. Всеки ден отварям форума и се сблъсквам с всичко, за което писах по-горе (да не го повтарям )и това, което правя е, просто затварям форума. До следващия път, ако намеря нещо универсално, ( а не лично) интересно, за което да ми е интересно да споделя мнение. Защото, да пиша в отговор на субективни мения, значи да се конфронтирам с личното мнение на друг. И така да наруша собствения си принцип за уважение на чуждата позиция. Което пък от своя страна не би донесло нищо ползотворно, само допълнителна неприязън, дисхармония и напрежение. Едва ли ще е трагедия ако аз изчезна от форума, ни най-малко, но искам просто да повдигна тези, според мен важни въпроси. Има над какво админите да помилсят.