Автор Тема: Моите 5 наблюдения на НЛО  (Прочетена 11181 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен File099

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 143
 • Търсач на НЛО
Моите 5 наблюдения на НЛО
« -: Юли 28, 2008, 13:48:35 pm »
През животът си пет пъти съм наблюдавал НЛО със сто процентова сигурност като при две от наблюденията съм използвал оптичен прибор. За пръв път се докоснах до оптичен прибор през далечната 1983та година. Беше малък бинокъл 8х30 с който наблюдавах уличните лампи. По-късно през 1986та година баща ми купи разпространеният тогава детски комплект AstroCabinet 20 който представляваше пластмасов сглобяем телескоп като можеше да се правят различни конфигурации с увеличение главно до 20х пъти. Изображението не беше лошо, но разбира се далеч от качеството на нормалните оптични прибори. Занимавах се с астрономия в периодът края на декември 1987ма-края на декември 1991ва година като още имам запазени щателно протоколирани наблюдения от тогава. Провеждахме наблюденията главно на улицата опирайки детският далекоглед на уличните стълбове или на первазите когато използвахме тринога. Тъй като се събирахме привечер още преди окончателният залез на Слънцето насочвахме детските зрителни тръби и към преминаващите самолети. По този начин още от тогава добих навикът да наблюдавам самолети което замести традиционната астрономия през следващите години.


Първият ми по-сериозен оптичен прибор пристигна на 19 юли 1991ва година. Беше зрителната тръба PZO 40x64 полско производство. Приборът беше отличен със солидна метална конструкция, висококачествено оптично стъкло, метална тристепенна тринога и метална кутия. С него за пръв път през животът си наблюдавах фазата на Венера и останах очарован от гледката. През същата 1991ва година на 24 март преди това се сдобих и с първият си бинокъл японският Sears 7x35. По този начин се сдобих с първият си наблюдателен комплект бинокъл&зрителна тръба като универсална комбинация за провеждане на наблюдения която използвам и до ден днешен.


Първото ми наблюдения на НЛО се случи през февруари месец 1991ва година. Беше една ветровита сутрин когато отивайки на училище(52ро училище квартал Бояна) забелязах, че целият двор е пълен с ученици които наблюдават нещо в небето. Слязох от автобуса, влязох в двора на училището и ми показаха в източна посока една малка сребриста точица която стоеше неподвижно на утринното небе. Интересното беше, че в небето имаше висока турбуленция, облаците се движеха но около точицата в един периметър от няколко ъглови градуса нямаше облаци. Наблюдението продължи кратко след което се прибрахме за провеждане на учебните занятия.


Второто ми наблюдение на НЛО се случи само след два месеца през април същата година. С моят приятел и съсед Владо закъсняхме за училище когато през входа на 52ро училище забелязахме малко сребристо топче което висеше в западна посока. Наблюдавахме го съвсем за кратко време.


При третото наблюдение отново наблюдавах същият тип НЛО през деня като за пръв път през животът си насочих оптичен прибор към такъв обект. На 4ти септември 1991ва година следобед след 15 часа(София) видях с просто око на небето отново малка сребриста точица която стоеше неподвижно в небето. Насочих чисто новата си зрителна тръба PZO 40х64 към обекта и през 40х кратното увеличение наблюдавах малка сребриста топка като слънчевото отражение  се виждаше в западната й полусфера.Телефонирах на приятелят ми Владо с когото понякога провеждахме съвместни наблюдения и след няколко минути той беше у нас. Междувременно до кръглият видимо метален сребрист обект се появи втори значително по-малък който започна да го обикаля със скорост приблизително един оборот в секунда. С невъоръжено око малкият обект беше абсолютно невидим, но през бинокъла Sears 7х35 се виждаше. Наблюдението траеше около 45 минути като колкото повече време минаваше толкова повече малкият обект се движеше по-близо и по-бавно до големият. Последният път когато видях двата обекта на небето по-малкият беше много близо до по-големият и скоростта му беше незначителна вероятно от порядъка на един оборот за около минута. Както и аз, така и Владо и майка ми видяха същото което видях и аз. Изпуснахме от наблюдение обектите само за съвсем малко време и повече не ги видяхме. Претърсих почти цялата небесна полусфера, но не успях да ги намеря.


Това беше първото класическо наблюдение на НЛО при което се използват оптични прибори за наблюдение.


През следващите години наблюденията ми замряха, престанах да се занимавам с астрономия. През април 1994та година си купих първият по-сериозен бинокъл съветският TENTO БПЦ 15х50. С него рядко провеждах наблюдения, но винаги бях нащрек за наблюдение на НЛО.


Четвъртото наблюдение на НЛО беше грандиозно по своя характер. Намирах се в казармата(София) и не разполагах с абсолютно никаква оптика под ръка. На 15ти април 1998ма на обяд към 12:25 часа в слънчевият пролетен ден забелязах в западна посока да се приближава сребрист обект който отново изглеждаше като малка сребриста точка. В първият момент счетох, че става дума за самолет, но когато обекта приближи зенита не видях абсолютно никаква конструкция, а само една сребриста точка която летеше в западна посока. Точно в момента в който се усъмних, че вероятно наблюдавам НЛО сребристият обект спря малко след зенита и видях, че още три сребристи обекта се приближиха до него от източна посока. Четирите сребристи обекта започнаха да се обикалят един около друг като ми направи впечатление, че те се държаха на известно разстояние може би три ъглови градуса. Наблюдението продължи повече от половин час като през цялото време сребристите точки обикаляха една от около друга без да скъсяват дистанцията помежду си. По едно време един от обектите се отдели от основната група НЛО и пое курс на юг-югозапад като увеличаваше постепенно скоростта си скривайки се зад Витоша, останалите три обекта се пръснаха на изток по небето където и изчезнаха от погледът ми.


След това четвърто по ред наблюдение на НЛО реших да се захвана с този феномен много сериозно като най-вече възстановя спрените си през 1991ва година наблюдения и възстановя арсеналът си от оптически прибори. В края на 1998ма година на уволнение започнах редовно да наблюдавам небето като до този момент разполагах единствено със съветският бинокъл БПЦ 15х50 и една също съветска зрителна тръба Турист 20х50. Старата зрителна тръба PZO 40x64 не беше изправна и с нея избягвах да гледам. През юни месец 2000та година купих брилянтният руски бинокъл Kronos БПЦ 20х60. По това време считах този бинокъл за най-добрият прибор за skywatch(skywatch-наблюдения с цел засичане на НЛО). Намерих специална наблюдателна площадка в квартал Бояна където на една висока поляна има разположен бетонен блок на който разполагах зрителните си тръби на триногите им. Наблюдателната площадка има отличен обзор на небето над София и е се намира само на 700 метра от нас където мога да ходя да гледам почти всяка седмица.


През 2001ва година установих контакт с руският уфолог Михаил Герщейн от RUFORC който намери аналогични наблюдения на НЛО над Съветският съюз, следващата 2002ра година намерих аналогично наблюдение на сребрист НЛО проведено с телескоп и бинокъл. По време на това аналогично наблюдение отново е имало налице два сребристи обекта като по-малкият е циркулирал около по-големият по същият начин като при моето първо наблюдение с оптика на 4ти септември 1991ва година. Съществена подробност е, че обектите са се взривили в небето.
 

В края на 2000та година намерих в каталог руската зрителна тръба ЗРТ 457 М 30-60х70 и веднага оцених приборът като възможно най-добрият за провеждане наблюдение на НЛО. Действително съветско-руската зрителна тръба ЗРТ 457 М е най-добрият признат от мен прибор за провеждане наблюдение на НЛО който е произвеждан някога. Предимствата се изразяват на първо място в мощният 70 мм обектив, силното 60х кратно увеличение и компактността на прибора. Купувал съм четири зрителни тръби ЗРТ 457 М 30-60х70 първата през юни 2004та година като останах очарован от съветският вариант и определено разочарован от руският. За разлика от съветският вариант, руският не предава пълно цветовата гама. Въпреки това до ден днешен съм дълбоко убеден, че на света едва ли съществува по-добър прибор за наблюдение на НЛО поради особените си качества като сила, преносимост, право гледане-нещо много важно, висока резолюция от 1,7 ъгл.секунди и ниско тегло на тръбата от едва 1200 грама без триногата. Понастоящем цената на една такава зрителна тръба в България е 275 лева.
Петото последно наблюдение на НЛО за радост се случи по време на редовно наблюдение(редовно тоест протоколирано) точно с използването на руска зрителна тръба ЗРТ 457 М 30-60х70 на наблюдателната ми площадка в квартал Бояна. На 9ти юни 2005та година привечер към 20:04 часа в североизточна посока малко над Стара Планина видях ярка бяла светлина точно като фар от пътнически самолет. Когато насочих бинокъл Carl Zeiss Jena 10x50 се убедих, че не става въпрос за никакъв самолет и моментално насочих зрителната тръба ЗРТ 457 М 30-60х70 към обекта. През 60х кратното увеличение на фона на Стара планина наблюдавах абсолютно кръгъл сребрист обект който идеално огряван от Слънцето прелетя през зрителното поле на прибора(0,49 ъгл.градуса) за секунда и половина. След това НЛО престана да бъде видим тъй като се скри зад едно дърво което стоеше на близо, всякакви по нататъшни опити да го намеря с бинокъла в южно направление останаха без никакъв резултат. По груби изчисления диаметъра на обекта беше между 4 и 7 метра, а разстоянието около 25 километра. Разстоянието до него го определих на базата на разместванията на въздушните маси които се усещат през оптичен прибор с такова увеличение на дистанции над около 15 километра. Обекта се движеше в посока юг-юг-изток.


Понастоящем оптическият ми арсенал се съставлява от  съветска зрителна тръба ЗРТ 457 М 30-60х70, две полски зрителни тръби PZO 40x64, съветски бинокъл 8х30 и немски бинокъл Carl Zeiss Jena 10x50. Всички прибори с изключение на немският бинокъл са в перфектно състояние. В бъдеще смятам да наблягам на нощните наблюдения като планирам покупката на бинокъл Celestron 25x100.
« Последна редакция: Юли 29, 2008, 23:09:51 pm от Mirotvorec »

Неактивен nettle

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 75
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #1 -: Юли 28, 2008, 20:49:13 pm »
От доста отдавна не бях попадал в този форум на такова описание на наблюдавани неидентифицирани обекти с изчерпателно описание на техниката за наблюдение. Евалата! File099, аз също се бях запалил на тази тема, точно заради astro cabinet-а (имаше и един optic cabinet), но... всяко чудо за 3 дни :) мина ми мерака много бързо. Няма ли възможност на тези телескопи, които ги имаш, да се монтира фотографска апаратура, много по-убедителен ще бъдеш с нагледни доказателства  ;)
« Последна редакция: Юли 28, 2008, 20:50:04 pm от nettle »
In a Mirror, Darkly!

Неактивен File099

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 143
 • Търсач на НЛО
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #2 -: Юли 29, 2008, 17:57:49 pm »
Има възможност да се монтира фотографска апаратура. Най-лесният начин за който се сещам е директен монтаж на цифров фотоапарат към окуляра на зрителната тръба. Но трябва много добър майстор който да се справи със задачата.


 

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #3 -: Юли 30, 2008, 19:07:36 pm »
И аз те поздравявам File099! Въпреки че подобен тип наблюдения (в стил "има ли ги, няма ли ги" и как да го докажем) са ми доста безинтересни, с удоволствие прочетох преживелиците ти. Виждам, че просто обичаш да наблюдаваш небето, затова не те включвам към горната категория :P

Неактивен File099

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 143
 • Търсач на НЛО
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #4 -: Юли 31, 2008, 14:22:21 pm »
Да, благодаря че ме оценихте. Обичам да наблюдавам небето още от детството си. Непрекъснато хвърлям пари за усъвършенстване на материалната си база - оптическият си арсенал. Спазвам постоянна готовност с достатъчно мощни оптични прибори да отреагирам на всяка една поява на НЛО и да докладвам за нея във форумите. За съжаление нямам техника за заснемане на такива обекти. В бъдеще смятам да акцентувам на нощните наблюдения като закупя изключително мощният бинокъл Celestron 25x100.« Последна редакция: Юли 31, 2008, 14:26:24 pm от File099 »

Неактивен titkosa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #5 -: Август 18, 2008, 23:27:02 pm »
Не че нещо,но как ти си наблудавал 5-пъти НЛО,а аз никога не съм виждал дори нещо подобяващо на НЛО.Според мен това което си гледал е това което си искал да видиш а не това което е  ;) Нищо чудно след луното затъмнение да плзънат още очивидци на парономални неща...

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #6 -: Август 19, 2008, 09:31:54 am »
Не че нещо,но как ти си наблудавал 5-пъти НЛО,а аз никога не съм виждал дори нещо подобяващо на НЛО.

Ти изобщо сядал ли си да правиш skywatch? Какво искаш - да ти увиснат над блока (къщата) ли?  ;D
« Последна редакция: Август 19, 2008, 09:32:56 am от Eon »

Неактивен File099

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 143
 • Търсач на НЛО
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #7 -: Август 19, 2008, 19:35:21 pm »
Не че нещо,но как ти си наблудавал 5-пъти НЛО,а аз никога не съм виждал дори нещо подобяващо на НЛО.Според мен това което си гледал е това което си искал да видиш а не това което е  ;) Нищо чудно след луното затъмнение да плзънат още очивидци на парономални неща...


Аз имам стотици наблюдения с достатъчно мощни оптични прибори и 5 наблюдения на НЛО от 1991ва година насам е съвсем нормална бройка. Подчертавам, че съм наблюдавал НЛО през зрителни тръби и е изключено да става дума за нещо друго.

Неактивен titkosa

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #8 -: Август 20, 2008, 14:57:41 pm »
Не че не вярвам в НЛО,ИЗВЪЗЕМНИ и прочия... Просто не вярвам да ги наблюдавате толкова често, ако ще и биноклите на наса да имате....Понякога си противоречите, "уж" казвате, че се окриват, а в същото време вие ги наблюдавате като чели са кацнали на вашите покриви нон-стоп..
Вярвам, че има нещо гнило в цялата вселена, но не вярвам, че точно вие наблюдавате гниенето ;) ..
« Последна редакция: Септември 08, 2008, 09:07:43 am от Mirotvorec »

Неактивен Life

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #9 -: Септември 08, 2008, 02:09:45 am »
За какво са ти бинокли,а и кой казва че трябва да вярваш за да видиш?
Когато аз видях бях точно средностатистическия човек със средни познания по темата и колебливи интереси
Единственото за което съжалявам е че не разполагах с техниката с която сега съм ежедневно,а другия е че не стрелях по него,то и без тва тормозехе държавна апаратура без да пита
« Последна редакция: Септември 08, 2008, 09:07:58 am от Mirotvorec »

Неактивен Амрита

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Re: Относно: Моите 5 наблюдения на НЛО
« Отговор #10 -: Май 26, 2016, 01:31:55 am »

Аз имам стотици наблюдения с достатъчно мощни оптични прибори и 5 наблюдения на НЛО от 1991ва година насам е съвсем нормална бройка. Подчертавам, че съм наблюдавал НЛО през зрителни тръби и е изключено да става дума за нещо друго.

Най-интересното от моите наблюдения на НЛО беше, когато нямах под ръка нито камерата си, нито бинокъла. Можех да избера или да изтичам вътре и да грабна едно от двете или да се нагледам на ставащото-избрах второто. Всичко трая секунди и не съжалявам.
Живея на последен 4-ти етаж с огромен балкон, където бях постлала одеало и се наслаждавах на прохладната лята вечер, лежейки.Мислите ми се рееха нейде, не помня къде, но като цяло се чувствах релаксирана, не се беше стъмнило още, беше здрач и само тук -таме се виждаха звезди. На разстояние от покрива нагоре, горе-долу  колкото е висок нашата сграда мина огромна сфера, светеща в ярко бяло с много блед лилав оттенък, беше голяма колкото стотинка, или ако си опъна ръката, колкото нокътя на палеца ми. Мина хоризонтално, бях изумена от красотата на този обект, скочих на крака  и се подпрях на перилата, в следващите секунди  сферта  просто изчезна, имах чувството, че ме "усети", че я наблюдавам.

Вторият път, съпругът ми беше с мен на терасата, той говореше по телефона, сферата беше малко по-високо, на височината на която летят въртолетите, пак по същото време, аз изтичах вътре, за да грабна камерата и успях да щракна няколко снимки (има една от тях в темата, която пуснах скоро за идентифицирани или неидентифицирани обекти) Ето вторият обект, зумиран отрязък от цялата снимка: https://picasaweb.google.com/margatyna/6288627371459820721?authkey=Gv1sRgCLu6nof4wuW02gE&feat=directlink#6288629269997804626

С просто око се виждаше като орбита, снимката е правена без статив, има леко размазване, но  като че обектът е триъгълен. Летеше ПОД облаците и също изчезна сравнително бързо.

Виждала съм китайски фенери, пускала съм такива също, тези неща не бяха това. Виждала съм ги да летят само запад -изток и го отдавам на факта, че изложението ни е източно. Доста такива сфери има в интернет, снимки, филми. Те съществуват. Какво са, обаче не мога да си обясня. Много хора споделят, че имат усещането за интелект, когато ги наблюдават- да така е и аз го изпитах. Не се влияят от въздушните течения, могат да изчезват и да се появяват, както да маневрират  шеметно. Могат да се разделят  или съединяват.
 Различни са от кълбовидните мълнии, макар аз лично да считам, че кълбовидните мълнии са доста странни сами по себе си.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
37 Отговора
27173 Прегледи
Последна публикация Март 07, 2010, 23:04:37 pm
от viper21
37 Отговора
21774 Прегледи
Последна публикация Март 20, 2009, 02:58:32 am
от :)
0 Отговора
4245 Прегледи
Последна публикация Май 08, 2008, 10:57:49 am
от Спорт-Здраве3
0 Отговора
2220 Прегледи
Последна публикация Май 21, 2010, 16:48:32 pm
от Polymorpher
5 Отговора
15319 Прегледи
Последна публикация Ноември 14, 2012, 16:06:47 pm
от mvm

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27