Сирене без мляко докарва целулит на дамите
Дебелеем от ментета
Пробутват ни олио от рапица и самуни с набухватели
Продуктите, които купуваме в магазина, понякога нямат нищо общо с представата ни от какво са направени. Слънчогледовото олио може да е от рапица, хлябът - от набухватели, а сиренето - от нишесте. Добрата новина е, че храните от псевдонатурални продукти поне не са опасни. Лошата е, че плащаме луди пари за ментета.
Ако сиренето е под 5 лева, в него няма мляко, твърдят производители
ФОТО "Стандарт"
Българите може да използват само 400 думи, но със сигурност едната от тях е "менте".
Отдавна свикнахме с техниката менте, осигуровките менте и заплатите менте. Доскоро обаче се гордеехме, че поне храната ни е читава и съвсем истинска. Да, ама не! И тя вече се вписва в тази категория. Или поне в повечето случаи.
Сиренето ни е протеиново и в него няма капка мляко. Съобщи го бившият земеделски министър Нихат Кабил, потвърдиха го и над 130 мандри по време на общото си събрание. Ментето се продава за 4,50 лв. на килограм, установи проверка на "Стандарт". Ако се зачетем в етикета му, ще открием, че то съдържа всичко друго, но не и мляко. Лошото е, че на рафта със сирената открихме само две бучки, за които се твърдеше, че съдържат сурово мляко. Така излиза, че купувайки си килограм от въпросния "деликатес", получаваме порядъчна доза нишесте и химия. За ужас на дамите тя докарва целулит, но за сметка на това не осигурява нужните количества калций. Така че да ядеш сирене отдавна вече не означава, че ще имаш здрави кости и зъби.
Сиренето менте се продава на един и същи рафт редом с истинското бяло саламурено сирене. Само дето обикновено първото се купува като топъл хляб, а второто залежава. Причината е в цената. За да произведат качествен продукт, мандрите трябва да купят мляко. Колкото по-качествено е то, толкова по-скъпо излиза. Узряването на сиренето пък отнема време, а както знаем, времето също е пари. Така че килото истинско бяло саламурено сирене достига около 5-6 лв. Другото пък, което на външен вид и на вкус го докарва като истинско, излиза между 3,50 и 4,50 лв. Заради това млекарите поискаха връщане на българския държавен стандарт за производство на сирене. Засега обаче той не действа. И остава грижа на купувачите да се осведомяват какво ядат. А те май ядат само онова, което могат да си позволят.
Не можем да следим качеството, а само безопасността на продуктите, обясниха и санитарните, и ветеринарните инспектори. Европа също се интересува само от безопасността. Съдържанието е грижа на производителя. Ако той посочи надлежно реално вложените продукти и сложи име на стоката си, което не отговаря на съдържанието, това не е проблем. Проблем е за потребителя, че не е прочел внимателно. Затова експертите препоръчват да четем много внимателно етикетите. Когато ги има, разбира се.
Юлияна Узаничева
От години купуваме само сирене на "Елби". И марката и лабораторията ни е позната - разглеждали сме я. Истинското си старо сирене - тип домашно. Но киселото мляко и кашкавала ги развалиха. Кашкавала иди-дойди, понякога е хубав - зависи каква партида ще се получи, но киселото мляко го развалиха. След като си направихме проучване на киселите млека - пробвахме повече от 20 вида, сме се спрели на млеката, произвеждани от родопската мандра "Бор-чвор".