Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Здравни конспирации => Темата е започната от: Eon в Април 11, 2006, 10:50:55 am

Титла: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Eon в Април 11, 2006, 10:50:55 am
Символите ориентират за нежеланите ефекти
Д-р Атанас Михайлов
Пазарът се наводни с вносни хранителни стоки. Купуваме ги, примамени от шарените етикети и опаковки. И невинаги знаем какво купуваме. Всяка компания обаче може да произвежда три категории от един и същ продукт: за вътрешно потребление, за експорт в развитите страни и за износ в развиващите се страни. Именно към третата категория се отнасят 80 на сто от хранителните продукти и напитки, насочени за експорт от Северна Америка и Западна Европа към източния пазар. Единственото изискване към вносителя е на опаковките да са обозначени със символи различните хранителни добавки, подобряващи вида и вкуса на продуктите. И така в стил и вълкът сит, и агнето цяло - производителите са предупредили потребителите, потребителите съответно нищо не са разбрали от кодираното предупреждение.
Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката. Ако откриете дори един от горепосочените символи, би трябвало да помислите дали да я консумирате.
КАКВО ОЗНАЧАВАТ БУКВИТЕ
E 123- амарант - високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Още се използва в Австралия и някои други страни.
Е 102- татразин - жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.
Е 120 - червен оцветител, който е в графа на HASCG - опасни .
Е 124 - ярко червен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.
Е 127- еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.
Едни от най-популярни консерванти- бензоена киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.
Е 210 - бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.
Е 211- натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.
Е 212- калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.
Е 214- етил 4 - хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.
E 338 - фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.SOS
ОПАСНИ
Е-102 Е-124
Е-120 Е-127
МНОГО ОПАСНИ
Е-123
ЗАБРАНЕНИ
Е-103 Е-111
Е-105 Е-121
Е-125 Е-130
Е-126 Е-152
ПОДОЗРИТЕЛНИ
Е-104 Е-141
Е-122 Е-150
Е-171 Е-173
Е-180 Е-241
Е-477
РАКООБРАЗУВАЩИ
Е-131 Е-210
Е-142 Е-211
Е-212 Е-215
Е-213 Е-216
Е-217 Е-330
Е-240
РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА
Е-221 Е-223
Е-222 Е-224
Е-226
ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
Е-230 Е-238
Е-231
ОБРИВИ
Е-311 Е-313
Е-312
ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО
Е-250 Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН
Е-230 Е-321
Е-322
РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА
Е-338 Е-340
Е-339 Е-341
Е-407 Е-461
Е-450 Е-462
Е-463 Е-466
Е-465* Източник
 - The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs in Pediatrics
- Complete listing of E-Numbers from Northern Allergy Center, Australia.
 - FDA Summary of Color Additives Listed for Use in the United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices

Ядем вносни и наши продукти, без да четем етикетите. Какво толкова, ще кажете, след като можем да открием в продукта я умряла хлебарка, я мишка. Гнусните паразити и гризачите обаче се оказват елегантна заплаха за здравето ни, защото успяваме да ги видим, преди да ги глътнем. Понякога.
Етикетите дават информация, която не сме свикнали да четем. А когато я прочетем, невинаги разбираме какво ни казва. Преди 5-6 години списъкът на разрешени добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири и така в него влязоха съставки, които придават по-добър вид, гарантират трайност и подходящ цвят. Видът на тези консерванти, подобрители, подсладители и оцветители е кодиран с букви и цифри, които обаче никой потребител не разбира. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е, а подсладителите са около 900 в зависимост от химичните вещества, които съдържат.
Учените изчислили, че за една година всеки човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Те са в основата на някои заболявания, както и на драстичния скок на алергиите, категорични са лекарите.
Най-разпространеният у нас консервант за домашно производство на туршии, натриевият бензоат, например, се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ.
От 1996 година един от популярните подсладители - цикламатът, е забранен за употреба, но само в САЩ. В останалите страни на света той е в широка употреба.
На етикетите на безалкохолни напитки, бисквити, сокове, желета, сладка, вносни кексове, сладкиши, които консумираме всеки ден, също присъства тази поредица от букви и цифри. Никой обаче не се интересува от тях, а най-многото, което проверява, е срокът на годност на продукта и евентуално калориите. Още по-малко се замисля дали те могат да бъдат потенциална заплаха за здравето. Оказва се обаче, че някои от тези букви са сигнал за евентуални алергии, други за риска от рак.
Цяла поредица от Е-та със съответните номера, са обявени за опасни и вредни. Най-подробна класация на храни, съдържащи Е-210, Е-213, Е- 330 и още много други, е направена от Британската асоциация на хиперактивните деца. Повече от 25 години тази асоциация търси  връзка между хранителните добавки и свръхактивното поведение на подрастващите, което е определено като самостоятелно заболяване. Експертите са на мнение, че за проблемите на децата е виновен начинът на хранене и консумацията на храни, които съдържат определени консерванти, подорбители, оцветители.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Heinie в Април 19, 2006, 18:00:23 pm
Ето затова хората са болни. Отивам да инспектирам хладилника...

След 5 минути.

Инспектирах. Открих само Е-450 в графа "Разстройство на стомаха в едно топено сирене, което и без това е гадно.

Знаете ли къде няма такива боклуци? В месото.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: llara в Април 19, 2006, 18:07:35 pm
леле
а аз давам на малкия толкова много бисквити >:(
ужас!
и аз отивам на инспекция
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: llara в Април 19, 2006, 18:12:26 pm
10х за статията ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: H. в Април 19, 2006, 18:41:34 pm
Виж тази (http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=127.0) тема - за теб може би ще е още по-полезно, щом имаш дете, трябва да знаеш от какво да го пазиш ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Heinie в Април 24, 2006, 19:17:30 pm
Смисълът на Е-тата в храните (http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=41)

Подробно за всяко едно Е и къде е забранено. Мали мали мали....
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Tina в Април 24, 2006, 22:57:05 pm
Най-страшното е аспартам....

   
Други наименования: Saccharin, Equal, Nutrasweet, Monsanto, Searle, Equal Measure, Spoonful, Canderal (E951)

Причинява 92 болести, включително СМЪРТ.

Abdominal Pain, Anxiety attacks, arthritis, asthma, Asthmatic Reactions, Bloating, Edema (Fluid Retention), Blood Sugar Control Problems (Hypoglycemia or Hyperglycemia), Brain Cancer (Pre-approval studies in animals), Breathing difficulties, burning eyes or throat, Burning Urination, can't think straight, Chest pains, chronic cough, Chronic Fatigue, Confusion, Death, Depression, Diarrhea, Dizziness, Excessive Thirst or Hunger, fatigue, feel unreal, flushing of face, Hair Loss (Baldness) or Thinning of Hair, Headaches/Migraines, dizziness, Hearing Loss, Heart palpitations, Hives (Urticaria), Hypertension (High Blood Pressure), Impotency and Sexual Problems, inability to concentrate, Infection Susceptibility, Insomnia, Irritability, Itching, Joint Pains, laryngitis, "like thinking in a fog", Marked , Personality Changes, Memory loss, Menstrual Problems or Changes, Migraines and Severe Headaches (Trigger or Cause From Chronic Intake), Muscle spasms, Nausea or Vomiting, Numbness or Tingling of Extremities, Other Allergic-Like Reactions, Panic Attacks, Phobias, poor memory, Rapid Heart Beat, Rashes, Seizures and Convulsions, Slurring of Speech, Swallowing Pain, Tachycardia, Tremors, Tinnitus, Vertigo, Vision Loss, Weight gain

Болестта от аспартам имитира следните болести:

Fibromyalgia, Arthritis, Multiple Sclerosis (MS), Parkinson's Disease, Lupus, Multiple Chemical Sensitivities (MCS), Diabetes and Diabetic Complications, Epilepsy, Alzheimer's Disease, Birth Defects, Chronic Fatigue Syndrome, Lymphoma, Lyme Disease, Attention Deficit Disorder (ADD), Panic Disorder, Depression and other Psychological Disorders

Ако някой иска, ще ги преведа, но едни от най-важните са диабет, артрит, склероза, психични заболявания, разрушаване на мозъчните клетки, сърдечни, припадъци и конвулсии, високо кръвно налягане, извънредно напълняване, загуба на зрението, оплешивяване и т.н.

Следва един плакат на международен сайт за борба срещу компаниите, използващи аспартам, както и правна помощ при делата им за вреди срещу здравето им:

•   Аспартама не е естествен продукт!
•   Аспартама не е за подобряване на диетата!
•   Аспартама не е безопасно за никой!
•   Аспартама не е хранителна добавка!
•   Аспартама  е неправилно одобрено и опасно лекарство – първоначално е било тествано като лекарство за язва.
•   Аспартама  в течности се превръща във формалдехит при размразяване!
•   Най-страшни поражения нанася на хора с ДИАБЕТ!
•   Натравянето със аспартам е постепенно!
•   Вторичните продукти на аспартама се наслагват във тлъстините на тялото.
•   Аспартама ИМИТИРА широк кръг от болести!!!
•   Обикновено симптомите от натравяне с аспартам се диагностицират неправилно от лекарите!
•   Аспартама не е подходящо за хора!
•   Абсолютно възстановяване не е възможно!

Които има някаква болест да махне всичките продукти с аспартам – коли, сладкиши, сокчета...всички на които пише “диетично” и “ниско-калорично”. Да изчака от 3 седмици до 60 дена и да види как са му симптомите. Теста започва с пълно описание на всички симптоми и аномалии, включително психични настроения и чувства. (100% от хората, които са го направили са открили, че повечето им симптоми се дължат на отравяне с аспартам!!!)   

Във Англия го има във 98% от сладкишите, всички диетични напитки, подсладители за диабетици (като им утежнява положението), детски храни ... че даже и във всички дъвки. В повече от 6000 продукти само на пазара в Америка. Има снимки направени в химически складове, които доствят химикала на хранителни компании. Аспартама е опаковано със етикети “ОТРОВА”. Заводите които го произвеждат трябва да сменят тефлоновите си тръби всеки няколко месеца, защото аспартама го разяжда. НИЩО НЕ РАЗЯЖДА ТЕФЛОНА – само аспартама, А НАШИТЕ СТОМАСИ И ТЯЛО И МОЗЪК?

Преди време ББС проведе конкурс за най-добър мъж-домакин. Спечели един, който сподели най-добра рецепта за миене на ръждясали съдове, печки, плочки, бани и тоалетни – С КОКА КОЛА !?!?! Сега вече знаете защо нали?

Захарите на натуралните плодове НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ДИАБЕТ, предизвикват го ДИАБЕТИЧНИТЕ напитки и препарати !!!!
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: H. в Април 24, 2006, 22:59:56 pm
Опаля (http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=129.0) :P
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: asdfghjkl в Април 25, 2006, 04:35:29 am
Точно аспартама е най-гаден. Среща се в Кока-кола, дъвките "Орбит" (всички видове), също така и в бланшираните картофи, т.е. замразените които ги продават за фритюрник и предлагат в Макдоналдс. Имаше още няколко продукта ама вече не ги поня. Също внимавайте със сладките от типа на тези които г продават в тарелки с целофан отгоре.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Gil-Galadh в Април 25, 2006, 09:32:41 am
Причинява 92 болести, включително СМЪРТ.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Tina в Април 25, 2006, 10:14:35 am
Повече информация тук: http://www.dorway.com/indexnew.htm (http://www.dorway.com/indexnew.htm)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: llara в Април 25, 2006, 10:47:28 am
Ето инфо и от мен.

Не оставяйте храна извън хладилника!

5-8 градуса е максималната температура, при която могат да се съхраняват лесно развалящи се продукти, млечни десерти, прясно мляко и майонеза, без риск да се развалят и да причинят хранително разстройство.
Тези храни, които са по-нетрайни, трябва да се държат охладени на 4 градуса. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-надеждно ще се опазите от хранително отравяне.
Ако млечният продукт е заразен с листерия и го оставите само за 10 минути при 5 градуса, бактериите ще се удвояват. Щом температурата стигне 10 градуса, техният брой започва да расте в геометрична прогресия. Ако забравите парче сирене камамбер в тези условия,
Бактериите ще се размножат 1000 пъти.
Продуктите най-често се замърсяват с опасните бактерии в торбата за пазар, в кухнята или дори в хладилника, когато се съхраняват неправилно.
Небрежно измитите ръце на продавачите, зеленчуци, които са расли в земята и са оставени близо до месо, домашните животни, който се разхождат из кухнята, също могат да пренесат зараза.
Листериозата започва като грип. Виновната бактерия се нарича листерия. Тя може да се открие върху зеленчуци, яйца и продукти, които са били изложени на прах или в контакт с животински екскременти.
Ниските температури блокират размножението им.
На студено голяма част от тях умират.
Достатъчно е обаче токът на хладилника да спре за 1 час и в състава на нетрайните продукти настъпват промени.
Те стават негодни за ядене и могат да причинят тежки хранителни отравяния.
Бактериите се размножават скоростно и щом броят им стане достатъчен, атакуват организма като причиня ват отравяне. То може да е фатално при кърмачета и малки деца.
Другите опасни бактерии като салмонелата, златистият стафилокок и ешерия коли също стават особено агресивни през лятото.
Например бактериите на салмонелата са над 2000 щама и се размножават светкавично. Някои от тях са по-опасни и се срещат по-често. Те се намират по яйцата, и пилешкото месо и мидите Дори слабо заразени продукти, които не са прибрани в хладилник, след 10-12 часа стават опасни за ядене и е по добре да се изхвърлят.


Бактерията се размножава дори при стайна температура.
Каймата, която втасва извън хладилника за 3 часа, става опасна. Милиони бактерии плъзват из нея, а само една е достатъчна, за да зарази храната в цял ресторант.
Лятото е любимият им сезон, затова и масовите отравяния зачестяват, щом температурите се повишат.
Българинът е свикнал с нашенските варианти на салмонелата и не боледува често, докато "чуждестранните" ни разболяват.
С вносните храни у нас влизат нови и нови щамове, които сварват имунната система неподготвена, твърдят специалисти.
Достатъчно е мишка да препикае продуктите в склада и опасните бактерии полепват по нея. След това само хлориране и висока температура могат да обеззаразят продуктите.
Колко бързо ще се прояви заболяването, зависи от количеството бактерии, които са погълнати с храната. Резултатът е остра диария, повръщане, които могат да са изтощителни - по 20 пъти на ден.
Това води до тежко обезводняване, което е особено опасно за деца и възрастни.

Изпитала съм негативните последици от неспазването на тези съвети на гърба си.  :(
Така, че ви призовавам да ги спазвате за да сте здрави!
 :)


Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Дъвиан в Август 27, 2006, 15:16:47 pm
ПРОЕКТ: ПОТРЕБИТЕЛСКИ НАДЗОР НА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ПРЕДЛАГАНИ НА ПАЗАРА В БЪЛГАРИЯ:

http://www.potrebiteli-bg.com/food/
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Дъвиан в Септември 01, 2006, 17:20:31 pm
Ядем кюфтета от грис и брашно

Соя пък замества месото в колбасите, алармираха от ДВСК
01.09.2006

Пазарът е залят с кюфтета, замесени с грис и царевично брашно. В САЩ соята в колбасите е до 2%, у нас обявяват до 10%, а слагат повече. Това предупреди началникът на ДВСК в Перник д-р Борислав Милев.

Откакто БДС стана препоръчителен, а не задължителен, всяка фирма лепи на стоките етикети на утвърдени марки като "Хамбургски" и "Телешки" салам и "Македонска наденица", но рецептите са фирмена тайна, каза Милев. Според него само купувачът може да контролира истински качеството на предлаганото месо. Ветеринарно-санитарният контрол сега следи само за опасните примеси и се произнася единствено за безвредността на месните изделия. Контролът ще се затегне с въвеждането на американската система за качество /ХАССП/. В САЩ тя действа от 1950 година и чрез нея първоначално е следена храната на космонавтите.

До края на годината всички месопреработвателни предприятия в страната трябва да разработят системата.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=930545
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Oberon в Септември 01, 2006, 17:31:59 pm
От януари догодина на пазара трябва да има само продукти на фирми, въвели истемата ХААСП. Това е система , на която на кратко казват "система за добри производствени практики". Не действа от 1950, а от началото на 80-те. Това е система за цялостен контрол на хранителната промишленост, следене на качеството и безвредността от доставките до дистрибуцията. Много фирми вече слагат на етикетите логото на ХААСП, но са много далеч от истинската система.

Оберон
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Дъвиан в Септември 01, 2006, 17:34:49 pm
Благодаря за допълнението. :D

Ха дано нещо да се промени поне мъничко към добро. :)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: asdfghjkl в Септември 02, 2006, 03:29:46 am
Не се надявай да стане по този начин. Винаги има уловка, особено при нас.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Дъвиан в Септември 02, 2006, 09:41:21 am
Успокои ме! ;)

Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Oberon в Декември 14, 2006, 18:01:23 pm
Всичко е много хубаво, само не знам как така от Аспартама се губи съзнание. Ако беше така, всеки втори американец щеше да припада на ден по 3 пъти:))) Щото е известно как се оливат с Кока Кола.
Много от нещата за аспартама са така, ама като че ли са малко пресилени - загуба на съзнание, гърчове, директни атаки на мозъка....
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Antonium в Декември 14, 2006, 18:25:26 pm
Албинони аз живеех в един по-добър свят преди да прочета твоето писание :'( :'( :'(
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 14, 2006, 19:48:03 pm
Trandev, това момиче направо ми разбива крехката детска психика  :'(  :o  :'(
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Antonium в Декември 15, 2006, 08:51:49 am
Една случка от моя ранен период. Работех в един супермаркет по време на студентскитегодини и едни тарикати докараха два тира американски замразени пилета. Тъй като бяха на тънка цена, а пък и студенти все гладни, взехме две и започнахме да ги варим отзад в склада. след двучасово варене пилетата продължаваха да имат свойствата на обикновенно паве. Загледахме се в докараната стока и открихме неизвестна плесен покрила повечето от тези "пилета". Следва рекламация и леко изтръпванезаради възможни проблеми. Доставчиците бяха от добре облечените бизнесмени, тогава не бяха добре облечени все още. Дойдоха хората, видяха, усмихнаха се и казаха - Стават чудесни пилешки кренвирши.
 Това е. Оттогава не употребявам този артикул по родните магазини.
Бляк Х 1000
:D :D :D :D :D :D
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: iti в Юни 12, 2007, 19:56:49 pm
http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html

Ей тук има описание на всички Е-та. Не се препоръчва за хора които не понасят подобни описания:
Цитат
  E122             Azorubine, Carmoisine            Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.

Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ultrafutur в Октомври 11, 2007, 16:07:20 pm
Храните-убийци, които слагаме на масата


За една година човек изяжда 10 кг. консерванти и оцветители


http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-10-11_08.html

Има какви ли не класации на здравословните храни. Групират ги по богатство на витамини и минерали, оценяват антиоксидантите в тях, търсят редки багрила, ензими и съставки, които ги правят уникални и полезни. Няма обаче класация на вредните храни, които бавно съсипват здравето и ни убиват. Питали ли сте се защо? Едва ли, защото негативният им ефект е очевиден и до болка познат на всеки. По-скоро, защото тези храни са всеки ден на масата и влизат в топ 5 на любимите вкусотии, които всеки е склонен да поглъща без задръжка.Подсладени газирани напитки

Има ги в изобилие и с какъв ли не вкус и цвят. Рекламират ги с най-съвременни трикове. Затова неудържимо привличат младите. Не остават равнодушни и чревоугодниците. Освен, че те имат "скрити" калории, заради многото захар, въобще не утоляват жаждата. Британски учени алармираха, че безалкохолните газирани напитки съдържат вещество, което атакува сърцевината на клетките в организма. Действието му се натрупва с годините и може да се сравни с пораженията, които нанася редовната злоупотреба с алкохол. Става дума за натриевия бензоат ­ Е211, който масово се използва като консервант и в хранителната промишленост. При съединяването му с витамин С от безалкохолните, се образува бензол. Силно канцерогенно вещество. Затова количеството на Е211трябва да е минимално и да не превишава нормата. Въпросът е дали това изискване се спазва.

Друга вредна съставка в безалкохолните е жълтото багрило татразин, което присъства освен в газираните напитки и в сладкишите. И още една отровна "екстра". Това са фосфатите, които откриваме в безалкохолни, готови супи, сосове, салами и шунки.

Сладкиши, десертни блокчета и шоколад

Всички знаят, че захарта директно се трансформира в мазнини и е предпоставка за неконтролируемо дебелеене. Това, което повечето не знаят обаче е, че сладките изненади действат като "енергийна бомба".

В 100 грама шоколад има 550 ккал., 4,5 г. белтъчини, 30 г. мазнини и 57,8 г. захари. Рафинираната захар дава бърз и краткотраен прилив на енергия и също толкова бързо "разрежда". Затова я наричат "бялата отрова". И няколко часа след сладката закуска, децата стават раздразнителни, хиперактивни и агресивни. Отклоненията в поведението доказано се дължат на захарта. Затова лекарите определят редовните прегрешения в храненето като вид увреждане. Според тях, неправилната ферментация на храната нарушава нормалната чревна флора. И ако детето има генетично предразположение, това може да доведе освен до свръх активност и до хранителни алергии.Салами, наденици, луканки ... и всичко консервирано от мляно месо.

В най-добрия случай колбасите съдържат сланина, малко месо и много овкусители, подобрители, оцветители и консерванти. 40 процента са мазнините. Две трети от сурово пушените колбаси, например, независимо какво пише на етикета, се правят главно от сланина, дълбоко замразено говеждо и най-различни субпродукти. Добавя се колаген, кожна емулсия, пуешки шийки, соев гранулат. Ако това не ви тласка към пълно вегетарианство, добър апетит. Преди 5-6 години списъкът на разрешени хранителни добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири. Така в него влязоха съставки, които "козметично" пооправят вида, трайността и цвета им. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е-тата, голяма част от които са вредни и опасни за здравето.

Чипс и пуканки

Предлагат се все повече видове ­ така американската мода, пред телевизора и в киното всеки да хрупа нещо много мазно, солено и вредно, постепенно влезе и у нас. Всеки американец годишно изяжда по около 3,5 кг. хрупкави пържени картофки. В целия свят годишно продажбите на чипс възлизат на 14 млрд. долара.

В 100 грама чипс или пуканки има 30-35% мазнини, 60 процента въглехидрати, които ни зареждат със 550 ккал.

Тези храни съдържат и огромно количество консерванти, подсладители и оцветители. Учените са изчислили, че за една година човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели, подсладители. Те са в основата на някои заболявания и допринасят активно за скока на алергиите.

Как да изчистим организма ?

Има храни-чистачи. Попаднали в организма, те като сюнгер попиват вредните вещества и извличат отровите, които се трупат от обмяната на веществата.

Шлаката и “химията” влиза в междуклетъчното пространство. Оттам попада в лимфните и в кръвоносните съдове. Лимфата работи активно ­ действа подобно на природен филтър ­ лови болестотворните бактерии, гъбички и вируси, които влизат в нашия организъм с храна, въздух и вода. Затова лекарите препоръчват да се пият много течности. Поне 2 литра на ден минерална вода, чай и пресни сокове.

Включете в действие и храните-чистачи. Повечето от тях са богати на растителни влакнини. В червата целулозата набъбва, улавя токсините и като четка мие отвътре храносмилателната система. На помощ идват ензими и пектин, които съдържат плодовете и зеленчуците. Поне 3 от тях трябва да влязат в ежедневното меню. Не е важно да се изяде голямо количество, а да са различни.

Ябълки

По-добре е да се ядат с кората. Пектинът в тях е в разтворима форма, лесно се свързва с токсините и помага за изхвърлянето на всички съединения, образувани при гниенето на храната в червата.

Грозде

Кехлибарените зърна са богати на минерали, ензими, плодови киселини и витамини. Затова се използват в лечебни програми, разтоварителни режими и диети за прочистване. Ципата съдържа полифеноли, които "обезвреждат" отровите, отделени от клетките в процеса на работата є.

Лимон

Богат е на витамини ­ С, Р, В и каротин. Лимоновият сок е убиец на нитратите. Той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и унищожава токсините. Сокът алкализира кръвта, която заради прекомерната консумация на животински храни, е с по-висока киселинност. А това е предпоставка за много заболявания

Морков

Целулозата му е полезна за черния дроб.

Той съдържа много витамини от група В, каротин и специфичен набор от микроелементи и витамини. Салата от стъргани моркови със зехтин е особено полезна, защото мазнината помага за усвояването на мастноразтворимия витамин бетакаротен от моркова.

Спанак, коприва, салата

Американски учени установиха, че дневната порция зеленина помага на черния дроб да се пребори с пораженията на алкохола. Киви и аспержи също могат да се включат в "спасителната" акция.

Тиква

Полезна е при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци. Тя стимулира отделянето на урина, тя облекчава бъбреците, пикочния мехур и сърцето.

Голямото количество пектин помага при възпаление на дебелото черво. А понеже пектинът активизира изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата осигурява профилактика на атеросклерозата. Ценната съставка неутрализира солите на тежките метали и подобрява перисталтиката на червата.

Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Април 23, 2008, 18:44:24 pm
    След няколко години събиране на информация за вредните емулгатори в храните и лекарствата, ето резултатите кои са най-основните и върху  кои органи влияят:         Легенда - О -Опасен

                   МО - Много опасен

                   Р - Раковообразуващ

                   З - Забранен

                   ЧР - Чревни разстройства

                   ВК - Вреди на  кожата

                   СР - Стомашни разстройства

                   АР - Алергични реакции

                   Х - Холестерол

                   АН - Влияние върху кръвното - Артериалното налягане

                   П - Подозрителен
           Е 102 - О
           Е 103 - З, Р
           Е 104 - П
           Е 105 - З, Р
           Е 110 - О
           Е 111 - З
           Е 120 - О
           Е 121 - З, Р, МО
           Е 122 - П
           Е 123 - МО, З, Р
           Е 124 - О
           Е 125 - З, Р
           Е 126 - З, Р
           Е 127 - О
           Е 129 - О
           Е 130 - З, Р
           Е 131 - Р
           Е 141 - П
           Е 142 - Р
           Е 150 - П
           Е 151 - ВК
           Е 152 - З, Р
           Е 153 - Р
           Е 154 - ЧР, АН
           Е 155 - О
           Е 160 - ВК
           Е 171 - П, Черен дроб, Бъбреци
           Е 173 - П, черен дроб, Бъбреци
           Е 180 - О
           Е 201 - О
           Е 210 - Р
           Е 211 - Р
           Е 212 - Р
           Е 213 - Р
           Е 214 - Р
           Е 215 - Р
           Е 216 - Р, ВК
           Е 219 - Р
           Е 220 - О, Разрушава вит. В1
           Е 222 - О, Храносмилането и Стомашно-чревен тракт
           Е 223 - О, Астма, Храносмилане, Стомашно-чревен тракт
           Е 224 - О, Храносмилане, Стомашно-чревен тракт
           Е 228 - О
           Е 230 - Р, Алергия
           Е 231 - ВК, Алергия
           Е 232 - ВК, Алергия
           Е 233 - О, ВК
           Е 239 - ВК, Алергия
           Е 240 - Р, МО
           Е 241 - П
           Е 242 - О
           Е 249 - Р
           Е 250 - АН
           Е 251 - АН
           Е 252 - Р, АН
           Е 270 - О за деца
           Е 280 - Р
           Е 281 - Р
           Е 282 - Р
           Е 283 - Р
           Е 310 - АР
           Е 311 - АР
           Е 312 - АР
           Е 320 - Х, Черен дроб, Бъбреци, Мутация в ДНК
           Е 321 - Х
           Е 330 - Р
           Е 338 - СР
           Е 339 - СР
           Е 340 - СР
           Е 341 - СР
           Е 343 - СР
           Е 400 - О
           Е 401 - О
           Е 402 - О
           Е 403 - О
           Е 404 - О
           Е 405 - О
           Е 450 - СР, Черен дроб, Бъбреци
           Е 451 - СР
           Е 452 - СР
           Е 453 - СР
           Е 454 - СР
           Е 461 - СР
           Е 462 - СР
           Е 463 - СР
           Е 465 - СР
           Е 466 - СР
           Е 477 - П
           Е 501 - О
           Е 502 - О
           Е 503 - О
           Е 510 - МО
           Е 513 - МО
           Е 527 - О
           Е 620 - О
           Е 626 - ЧР
           Е 627 - ЧР
           Е 628 - ЧР
           Е 629 - ЧР
           Е 630 - ЧР
           Е 631 - ЧР
           Е 632 - ЧР
           Е 633 - ЧР
           Е 634 - ЧР
           Е 635 - ЧР
           Е 636 - О
           Е 637 - О
           Е 907 - АР
           Е 951 - ВК, Умствени увреждания. Това е аспартамът.
           Е 952 - З
           Е 954 - Р - Това е захаринът.
           Е 1105 - ВК


           Е 217 - Р
           Е 447 - Р
           Е 924а - Р
           Е 924в - Р
           Е 172 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 322 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 407 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 447 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 621 - Болки в гърдите, Главоболие, Горене на лицето, Стягане на главата
           Е 221, Е 225, Е 226 - Нарушават храносмилането и водят до заболявания на стомашно-чревния тракт, Сърдечни проблеми, Затруднения в дишането, Ниско кръвно
           Е 313 - Алергия
           Е 1000 до Е 1199 - слагат се като добавки към брашното, захарта и други подобни продукти

                 Това е по данни на FAO - Международна организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция       и      Изследване от специалисти в Химическия университет - София
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: SMSI-H в Април 23, 2008, 20:09:52 pm
Как поне за един "Е*" не бяха написали "Н" - нормален... Може ли пък на всички да им има нещо, с което да вредят на здравето?
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Април 23, 2008, 20:49:31 pm
    Нормални засега са само тези, които ги няма в таблиците и статиите посочващи вредните е-та.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: dlakon в Април 24, 2008, 12:02:22 pm
Аспартам - шмаспартам, от 9-10 годишен пия кока кола в промишлени количества,2-4 литра на ден средно, сега съм на 23.. и съм в перфектно здраве ...все още. Ако нещо ми стане от тая кола, първо на вас ще кажа, обещавам.  ;)


А иначе за пречистващите неща съм съгласен, ябълки специално като ям мога да опиша чувството с една единствена дума - пречистващо  :)

Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Април 24, 2008, 13:23:28 pm
     Аспартам има само в диетичната кола - "кока кола лайт". Нормалната кола съдържа захар, в нея не слагат аспартам. И аз от време на време пия обикновена кола.
     А ябълките се оказват най- добрият плод от всичките останали плодове в нашият климатичен район. Следват ги бананите, но те са и от друг климатичен район.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Април 24, 2008, 18:51:41 pm
Те и ябълките напоследък са едни... Не са ли от село или от някое малко пазарче имат много странен вкус, незнам може и да си въобразявам.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Април 24, 2008, 23:05:29 pm
     За съжаление поне  две трети от ябълките, които се продават са внос. То и какво ли от плодовете и зеленчуците вече не е внос. Разби ни се селското стопанство.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: vesela в Май 01, 2008, 01:24:49 am
За съжаление магазините наистина са пълни с боклуци. Вкъщи от години сме на здравословна храна. И ми стана смешно преди 2 дни като ходихме в един голям хипермаркет - за хляб и каквото ни хареса ;D ;D ;D ;D ;D
Излязохме без да купим НИЩО! Нямаше 1 стока в този магазин, която да харесам... А най-много ме озадачиха "БИО краставици"  :o ??? по това време на годината. Зададох си въпроса къде са расли тези краставици, щото за да са био трябва да са расли природно, а не в парник  ;D...
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Май 02, 2008, 17:27:57 pm
   "Биокраставиците" си личи, че са минали покрай "био"-то. То покрай всичко друго биокраставицата няма да е толкова дебела и мека. Отдалече си личи, че е имало яко торене с "био" химикали.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Magnolia в Юни 01, 2008, 12:21:10 pm
Специално за българските "био-краставици" четох някъде в нета, че идвали всички от едно и също място. На единия камион товарят уж "био", а на другия обикновени. "Био"-то естествено се маркират с по- висока цена.

Български био-хляб


От няколко дни в София се продава първият био хляб, произведен изцяло в България. От фирмата производител съвестно отговориха на всички въпроси на Горичка.
Няколко основни въпроса за хляба, на които отговаря Мария Полихронова, продуктов мениджър на новата българска марка за био продукти harmonicа. Под тази марка, "Био България" ООД ще предлага добре познатите ни био кисело мляко и сирене, а освен тях и хляб, яйца, пресни плодове и зеленчуци.

Защо решихте да направите хляб?
Защото целта ни е да осигурим на българския пазар основните всекидневни продукти, произведени по методите на биологичното земеделие, като обърнем специално внимание на качеството. До момента предлагаме сирене, кисело мляко и зехтин. Започваме с хляб, а до няколко седмици ще предложим и яйца.

От къде е зърното за хляба?
От една малка затворена котловина в Стара Планина, до село Дъбовица, община Сунгурларе.

Има ли био сертификат?
Да. Издаден е от Балкан Биосерт ООД.

Кой го е отгледал?
Зърното е засято и отгледано от Фондация за биологично земеделие Биоселена.

Само от едно място ли е използваното брашно?
Да. В момента за производството на хляба се използват брашна от засятите в село Дъбовица 850 декара с различни култури. Ако хлябът се продава добре, ще се наложи да потърсим партньор за доставка на био брашно извън България. За съжаление в България в момента не се предлага био брашно.

Как е гледано, като е био?
Не е торено с нищо.

С какво е пръскано?
Не е пръскано с нищо.

Като не е торено и пръскано, не е ли имало проблеми?
Имало е проблеми с коне, които са изпасали пшеницата през зимата. Друг проблем е била убийствената суша, която е допринесла за много слабата реколта (около 60 кг./декар).

С какво био зърното е по-различно от конвенционалното зърно?
Много по-вкусно и по-ароматно е. Със сигурност не съдържа никакви пестициди - на тези ниви от 15 години не е отглеждано нищо. В нивите освен пшеницата има и много други треви и цветя, които в конвенционалното земеделие се приемат за враг на основната култура и се унищожават с помощта на хербициди. Тези треви добавят лек и приятен аромат на хляба.

Къде е смелено зърното?
В сертифицираната от Балкан Биосерт ООД мелница на фирма Техра ООД в троянското село Ломец.

Къде е опечен хлябът?
Във фурни „Маркос” в Божурище, София.

От кого?
От предприятие за производство на хляб „Маркос” ООД.

Как се разбрахте с фурната, те ли имаха интерес или вие ги потърсихте?
Не беше трудно. Собственикът на фурната, г-н Костанди Маркос беше проявил интерес за производството на био продукти. Той се запали по идеята за производство на хляб изцяло от биологични съставки, по традиционни начини. Това е може би мечтата на всеки мераклия хлебар.

Фурната сертифицирана ли е?
Да. И тя е сертифицирана от Балкан Биосерт ООД.

Каква е рецептата на хлябовете?
Използваме традиционна рецепта за производство на ръжен и пълнозърнест хляб.

Защо сте избрали такава рецепта? Каква е идеята?
Тези рецепти са най-подходящи за това към което се стремим – здравословен и пълноценен хранителен продукт, без никакви компромиси с качеството.

Какво съдържа хлябът освен брашно?
Освен трите вида пълнозърнести биологични брашна: тритикале, пшенично и ръжено, хлябът съдържа още натурален подобрител за ръжен и пшеничен хляб, натурална ръжено-пшенична закваска, натурална ръжена закваска, сол и мая.

Какъв е на вкус?
Ръженият има вкус на типичния ръжен хляб от едно време. Само ръж. Пълнозърнестият смес има по-обхватен вкус, усещат се отделните компоненти, много приятно съчетани.

На мирис?
Пълнозърнестият смес има лек аромат на канела, който обаче не е от канела. От смесването на различните био брашна по неведоми причини се получава миризма близка до тази на канелата.

Как изглежда?
И двата хляба са с тегло 400 грама, имат четвъртита форма и кафеникав цвят, малко по-наситен при ръжения. Цветовете се дължат на естествените цветове на брашната, омесени на тесто и преминали термична обработка. Няма никакви оцветители.

Как е опакован?
В бял хартиен плик, с малко прозорче. Върху плика е залепен етикет с пълна информация за хляба.

Защо така?
Предпочетохме хартиен плик пред найлонов. Може да бъде лесно рециклиран, стига да го изхвърлите в правилната кофа. Само трябва да отделите найлончето. Прозорчето е за да може всеки да се убеди в приятния вид на хляба, който си купува.

Какво пише на етикета?
На етикета е логото на harmonicа, името на продукта, съдържанието, информация за био сертификатите, дистрибутора, производителя, дата на производство, трайност, лога на различните организации свързани със биопроизводството, баркод. Стандартните неща.

Колко струва?
В магазините ще го намерите за 2.50 лв.

Защо струва толкова?
Организацията на био производството струва по-скъпо от конвенционалното. Това, че не се използват препарати за повишаване на реколтата се отразява на цената на суровината.

Кой колко получава от тази цена?
Брашното е 14% от цената на рафта, фурната получава 24%, етикетът и опаковката са 3%, ние взимаме 19% за организацията, маркетинга и дистрибуцията, магазините взимат 23% и държавата получава 17% под формата на данък добавена стойност. Ръженото брашно ни струва 1.40 лв/кг, третикале е 1.30 лв/кг, а пшеницата 1.40 лв/кг.

Какво е общото между хляба и другите ви продукти?
Идеята ни е harmonica да е гама от пресни и традиционни био продукти с изключителна грижа за качеството. Съобразяваме се и с факта, че всяко производство, дори и да е биологично, замърсява. Опитваме са да използваме по-малко ресурси и енергия, да намаляваме опаковките и да избираме по-лесни за рециклиране варианти.

Къде продавате продуктите?
Ние организираме цялата дистрибуция на продуктите по магазините. Имаме специални складове и превозни средства. Работим с около 60 обекта в София, Варна и Бургас, които снабдяваме всекидневно.

Сертифицирани ли сте?
Естествено. Пак от Балкан Биосерт ООД.

Къде се продава хлябът?
Като начало във вериги магазини Била, Елемаг, Хит и Фродо, както и в много малки магазини за здравословни храни, общо около 30 точки в София. Очакваме съвсем скоро хлябът да се предлага във всички големи вериги на територията на София, в които се предлагат и останалите продукти на harmonica.

http://gorichka.bg/index.php?p=34&l=1&id=671
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Тук и сега в Юни 01, 2008, 14:37:07 pm
Интересно ми е при такава цена за 400г не им ли заседява хляба?И колко време издържа,ако няма консерванти?
Май по-добре е човек да си пече сам,поне и маята може да се избегне.
Единственото ми притеснение е,какво е незалепващото покритие на машините за хляб.Някой знае ли?
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Magnolia в Юни 01, 2008, 15:58:39 pm
Интересно ми е при такава цена за 400г не им ли заседява хляба?И колко време издържа,ако няма консерванти?
Май по-добре е човек да си пече сам,поне и маята може да се избегне.
Единственото ми притеснение е,какво е незалепващото покритие на машините за хляб.Някой знае ли?
Едва ли. .
Ако не ядеш много хляб, можеш да си на сметка даже. Слагаш го в хладилника и няма проблем. Аз и нормалния хляб там си го държа.
Покритието на машината ми прилича на тефлоново. Ами като пека, знам ли какво брашно ми пробутват в магазина? Генномодифицирано зърно, торено,после "подобрено" с това- онова.. Перфектният вариант е, сам да си произвеждаш зърното и да си го смилаш. Но при толкова много обстоятелственост, аз от раз ще се откажа от хляба. Мързел! ;D

P.S.Впрочем на мен ми е по-вкусен хлябът от тавата, отколкото от машината за хляб.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: H. в Юни 01, 2008, 16:24:59 pm
Някой знае ли колко струва машинката за хляб?
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Breath в Юни 01, 2008, 16:34:10 pm
Някой знае ли колко струва машинката за хляб?

Миналата година беше между 200 и 500 лв, зависеше от марката, която купуваш, TV-shoping програмите я предлагаха за около 200лв. Сега предполагам, че не е много по-скъпо.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Морфей в Юни 01, 2008, 16:50:32 pm
Някой знае ли колко струва машинката за хляб?

От 90лв до 200лв, ако искаш мога да ти пратя и модели, има малки и по-големи машини според грамажа. Иначе е са супер удобни, може да си я заредиш  и програмираш от вечерта, сутрин като станеш да имаш топло изпечен хляб за закуска. Гадното е, че трябва да слагаш мая, незнам дали без нея ще стане нещо.   
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Юни 01, 2008, 16:53:13 pm
Може ли да ми споделите и на мен за маята ? Какво и има толкова ?
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Морфей в Юни 01, 2008, 17:12:35 pm
Може ли да ми споделите и на мен за мята ? Какво и има толкова ?

Маята е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Дрождите са вид едноклетъчни гъби. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване. Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира. Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.
Тук пише за вредата от маята (http://www.jivdom.info/forum/index.php?s=50ddab329fe9df886c954aab707d4e18&showtopic=563&pid=6630&st=0&#entry6630) ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Magnolia в Юни 01, 2008, 17:37:09 pm
H. , машинки за хляб има отвреме- навреме на промоция. Даже за по 50-60 лева. Ако мерна някъде, ще дам линк.
Хлябът от скъпа/ маркова и евтина/ немаркова хлебопекарна не се различава по качество.
Ако ядете много хляб, по- добре е да се купи от по- големичките.
Morpheus, вместо мая може да се ползва закваска, но не съм го пробвала този вариант още.
Но ти си ме изпреварил. Сега видях. :D
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: H. в Юни 01, 2008, 19:15:22 pm
Супер! Дайте ми линк всички които предложихте :P Някой от вас има ли btw? :P
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Тук и сега в Юни 02, 2008, 00:26:59 am
Покритието на машината ми прилича на тефлоново.

Така и подозирах.Тефлона е канцерогенен.

http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451

Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Magnolia в Юни 02, 2008, 01:26:23 am
Покритието на машината ми прилича на тефлоново.

Така и подозирах.Тефлона е канцерогенен.
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451
Знам аз. Нали казах, че е по- вкусно от тавата. ;)
Но машинката може да се ползва само за месене, а после да печеш във фурната.
Роби сме на машините и това е!
Едно време бабите ни само в хлебопекарни са месели хлябове сякаш. С всичките му там песни, обреди и положителни мисли. Тефлонът такава песенне може да ни изпее.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: Тук и сега в Юни 02, 2008, 01:37:34 am
Аз мога да меся, обаче отнeма време и ме мързи. Мисля, че и с миксер става с приставките за тесто, обаче моят не е на стойка и трябва да го държа, което пак не става. При месенето е важно накрая да се удари тестото 100 пъти преди да се остави да втаса. Иначе става много хубаво, аз слагам освен разни семки, също и кимион и кориандър на семена. Мммм. :)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Magnolia в Юни 02, 2008, 01:51:14 am
Много изместихме темата пак. Уж за боклуци говорехме, а пък се заговорихме за вкусни хлябове. :-*

Дали да не си направим един списък с нещата, които ВСЕ ПАК и ВСЕ ОЩЕ стават за ядене.
Разни храни, напитки, продукти, проверени от нас. ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: Морфей в Юни 02, 2008, 22:36:16 pm
Не искам да те разочаровам, но всичко е боклук. Безсмислено е да се заблуждаваме, че нещо е останало в естественото си състояние. По-добре да направим списък на боклуците, като ги класифицираме на леки и тажки примерно. Аз лично съм проверил арсенала от стоки на един от големите хипер маркети за хранителни стоки и не намерих нищо, което да не е тунинговано от системата. Хората са готови(програмирани) да произвеждат всякъкви боклуци за пари. А и всичката по-безвредни храни се изнася за чужбина а се внасят ефтини супер модифицирани и радиоактивни боклуци. 

(http://i48.servimg.com/u/f48/11/78/40/32/right_10.jpg)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: cdms в Юни 02, 2008, 22:47:03 pm
Още малко ще изкараш, че е безвредно да се живее до Чернобил.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: cdms в Юни 03, 2008, 08:42:10 am
Консервантите правят децата хиперактивни
Храните и напитките, съдържащи консерванти и изкуствени оцветители, могат да повлияят на детското поведение, развивайки хиперактивност, предаде ИТАР-ТАСС.
При хиперактивност децата изпитват дефицит на внимание и не са способни да се концентрират над изучавания материал.

Учени от Университета на Сидни предлагат да се изключи от детското меню храните с подобни химически вещества и да се използва този метод като алтернатива на лечението на хиперактивността.

Австралийските експерти са анализирали ефектите от изкуствените оцветители и консервантите в течение на шест седмици върху 297 деца от 3 до 9 години.

Също така са били разгледани по-ранни 22 изследвания, направени в периода между 1975-1994 г.

Обзорът е показал, че 16 от тях са доказали негативните свойства на изкуствените съставки в храните върху поведенческите навици на децата.
Източник:http://health.actualno.com/new_164817.html
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Морфей в Юни 03, 2008, 09:01:40 am
Хор, само това мога да предложа  ;)

(http://img.elektro-bilezbozi.cz/photocache/medium/domaci-pekarna-chleba-eta-0149-90000__06828.jpg)

Цена, характеристика и от къде да сия купиш (http://www.domo-bg.com/product_detail.php?product_id=09034537)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: H. в Юни 04, 2008, 12:14:40 pm
Благодаря :)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 04, 2008, 20:29:47 pm
Morpheus, туй нещо дето го предлагаш като добър вариант дали може да изпече един козунак?   ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: cdms в Юни 04, 2008, 20:32:33 pm
Morpheus, туй нещо дето го предлагаш като добър вариант дали може да изпече един козунак?   ;)
Това да не е единствения модел. Е ако някой иска максимално качествен и вкусен хляб най-добре да стане хлебар.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Юни 04, 2008, 23:54:12 pm      Сирене без мляко докарва целулит на дамите
Дебелеем от ментета
Пробутват ни олио от рапица и самуни с набухватели

Продуктите, които купуваме в магазина, понякога нямат нищо общо с представата ни от какво са направени. Слънчогледовото олио може да е от рапица, хлябът - от набухватели, а сиренето - от нишесте. Добрата новина е, че храните от псевдонатурални продукти поне не са опасни. Лошата е, че плащаме луди пари за ментета.Ако сиренето е под 5 лева, в него няма мляко, твърдят производители
ФОТО "Стандарт"
Българите може да използват само 400 думи, но със сигурност едната от тях е "менте".
Отдавна свикнахме с техниката менте, осигуровките менте и заплатите менте. Доскоро обаче се гордеехме, че поне храната ни е читава и съвсем истинска. Да, ама не! И тя вече се вписва в тази категория. Или поне в повечето случаи.
Сиренето ни е протеиново и в него няма капка мляко. Съобщи го бившият земеделски министър Нихат Кабил, потвърдиха го и над 130 мандри по време на общото си събрание. Ментето се продава за 4,50 лв. на килограм, установи проверка на "Стандарт". Ако се зачетем в етикета му, ще открием, че то съдържа всичко друго, но не и мляко. Лошото е, че на рафта със сирената открихме само две бучки, за които се твърдеше, че съдържат сурово мляко. Така излиза, че купувайки си килограм от въпросния "деликатес", получаваме порядъчна доза нишесте и химия. За ужас на дамите тя докарва целулит, но за сметка на това не осигурява нужните количества калций. Така че да ядеш сирене отдавна вече не означава, че ще имаш здрави кости и зъби.
Сиренето менте се продава на един и същи рафт редом с истинското бяло саламурено сирене. Само дето обикновено първото се купува като топъл хляб, а второто залежава. Причината е в цената. За да произведат качествен продукт, мандрите трябва да купят мляко. Колкото по-качествено е то, толкова по-скъпо излиза. Узряването на сиренето пък отнема време, а както знаем, времето също е пари. Така че килото истинско бяло саламурено сирене достига около 5-6 лв. Другото пък, което на външен вид и на вкус го докарва като истинско, излиза между 3,50 и 4,50 лв. Заради това млекарите поискаха връщане на българския държавен стандарт за производство на сирене. Засега обаче той не действа. И остава грижа на купувачите да се осведомяват какво ядат. А те май ядат само онова, което могат да си позволят.
Не можем да следим качеството, а само безопасността на продуктите, обясниха и санитарните, и ветеринарните инспектори. Европа също се интересува само от безопасността. Съдържанието е грижа на производителя. Ако той посочи надлежно реално вложените продукти и сложи име на стоката си, което не отговаря на съдържанието, това не е проблем. Проблем е за потребителя, че не е прочел внимателно. Затова експертите препоръчват да четем много внимателно етикетите. Когато ги има, разбира се.
Юлияна Узаничева
        От години купуваме само сирене на "Елби". И марката и лабораторията ни е позната - разглеждали сме я. Истинското си старо сирене - тип домашно. Но киселото мляко и кашкавала ги развалиха. Кашкавала иди-дойди, понякога е хубав - зависи каква партида ще се получи, но киселото мляко го развалиха. След като си направихме проучване на киселите млека - пробвахме повече от 20 вида, сме се спрели на млеката, произвеждани от родопската мандра "Бор-чвор".
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: ======= в Юни 04, 2008, 23:55:45 pm           Продават истински кашкавал по интернет
Българите ядат кашкавал от растения и нишесте, а истинския го купуват американците.
Търговията с първокласни родни продукти в интернет е в разцвета си. Килограм от жълтото сирене, поръчано онлайн в Щатите, излиза 14,68 лв. Пратката пристига след ден и се доставя директно до входа на жилището.
Кашкавалът е първокласен, много по-добър от този в родните магазини, твърдят наши емигранти в САЩ. Освен с кашкавал те се снабдяват и с наше сирене от мляко пак по интернет. Колкото по-голямо количество купят, толкова по-евтино им излиза. Кравето сирене според грамажа се харчи онлайн между 7,60 и 8,75 лв. Овчето сирене е доста по-солено и излиза около 70 долара или около 89 лв., ако е в разфасовка от 7 кг. Лошото е, че за да обяснят какво точно представлява сиренето ни, американците го представят като български вариант на фета. Затова и родните млекари настояват да се въведат защитени географски наименования на нашите продукти. Така популяризирането и на продуктите, и на страната ни ще бъде далеч по-лесно, коментират производителите.           Москва отсече: Кефир само от крава
Мляко е само продуктът, който се получава от крава. До това решение стигна руският парламент миналата седмица.
Депутатите разписаха нов държавен стандарт, с който целят да се прекрати спекулирането с продажба на мляко и млечни продукти менте от сухо вещество. Ако е произведен от мляко на прах, продуктът вече ще носи името "млечна напитка". Представителите на млечната индустрия веднага скочиха да защитят интересите си. Според тях решението ще принуди 80% от потребителите да се откажат да купуват течността, след като на етикета й изрично е указано, че тя не е мляко.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: Морфей в Юни 05, 2008, 00:02:17 am
Morpheus, туй нещо дето го предлагаш като добър вариант дали може да изпече един козунак?   ;)

Незнам да ли е добър вариант, но само този модел имаме в магазина. За козунака би трябвало да може!?
Титла: Относно: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: ipsilan в Юни 05, 2008, 03:07:58 am
Имам такава машинка,разбира се,жена ми я ползва понякога,и наистина става хубав хляб,та дори и козунак,само трябва да се внимава-да се наглежда...не му разбирам,но хляба става много по-хубав от тоя в маркета...ако улучиш брашното...То един боклук ли е,че да го заобикаляш...И доста се е вдигнала цената на тия пекарнички...моята я взех за 35 евро,/преди 3 г/имаше и по 25,28...имаше и по 100 евро,но с по-голям вътрешен обем..Както и да е,ако имате вяра на брашната-струва си,поне каквото си забъркаш-твое си е...
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Gil-Galadh в Юни 05, 2008, 08:56:29 am
Morpheus, туй нещо дето го предлагаш като добър вариант дали може да изпече един козунак?   ;)
МОже, може...по Великден козунака дето го правихме с  едно такова чудо, дори не можах да го опитам....
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Юни 05, 2008, 21:56:28 pm
           Блокираха 2000 литра съмнително олио
Акцията отново е свързана с внос от Украйна
 
 
четвъртък, 05 юни 2008

Хасково

2 000 литра олио  блокираха в складове за проверка здравните инспектори от Хасково. Акциите са извършени по нареждане на Министерството на здравеопазването след сигнала на ЕС, че слънчогледово масло с  канцерогенно действие от Украйна, може да залее пазарите.

Всички събрани документи за вноса на от партидите ще бъдат изпатени в Министерството на здравеопазването и ако се наложи след това ще бъдат извършени анализи на олиото.

Количествата, намерени при проверката в Хасково, са временно спрени от пазара.

Красимира Славова
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Юни 05, 2008, 21:58:09 pm          Кетчуп без домати пробутва русенска фирма
Трапезната добавка не била опасна
 
 
четвъртък, 05 юни 2008

Хасково
 
Кетчуп без доматено пюре, произведен само от нишесте и оцветители, иззеха от магазинната мрежа инспекторите от РИОКОЗ в Хасково.

Фалшивият продукт е произведен от фирма със седалище в Русе.
Некачествената трапезна добавка е разпространена и продавана на много по-ниска цена в една от големите търговски вериги в Хасково.

Анализът на инспекторите е показва, че кетчупът не е опасен за здравето на хората, но нарушава правата им на потребители със заблуждаващите съставки изписани на етикета.

Красимира Славова
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 05, 2008, 22:22:21 pm
   Какво ще кажете да минем на Ементал,Рокфор и др.подобни с(30-40%) масленост и червено Божоле? :)
   Малко,но качествено и уж по-сигурно?.:D Казвали са ми ,че се пресовала изварата и минавало за "здраво" сирене!? :P
Някъде четох, че най-големият разпространител на туберкулоза е неузрялото сирене. :P Как да си купи човек банички и др.такива със съмнителен пълнеж... :-[ Ако някой има повече инфо да сподели... :D

Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 05, 2008, 23:01:55 pm
Цитат
Казвали са ми ,че се пресовала изварата и минавало за "здраво" сирене!?
Тези дни точно такова "сирене" дъвчем у дома. То е толкова далече от истинското сирене, че нито вкус има, нито вид-точно пресована извара.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Magnolia в Юни 06, 2008, 02:27:00 am
Като казахте "сирене"..Тези дни ми се наложи да купя сирене за баница. Измих го под течаща вода, за да се обезсоли поне малко, защото нямах време да го кисна, а после 15 минути се мъчих да измия мазнотията от ръцете си. В това сирене все едно имаше мас. :o
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 06, 2008, 11:00:02 am
   Сетих се и за лютениците...че РОДНИТЕ ТАРИКАТИ май внасяли тикви от Аржентина - примерно няколко кораба, ;D - мисля си, че тази тикволютеница поне не е толкова  опасна, но знае ли човек? :D :P
   Както казваше един приятел преди години за такива "производители -творци" - ЕДИН СВЯТ СЕ Е НАВЪДИЛ, ДА МУ ГО НАСВЯТКАШ! :D
   За лютениците от сварени тикви, дайте повече инфо за евентуална вредност :-\
   
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: Тук и сега в Юни 06, 2008, 11:51:06 am
Явно и сиренцето трябва да си правим сами. Купува се сурово мляко от добре гледана крава, кипва се на котлона, добавя се лимонтузу или сок от лимон и се снема веднага от огъня. После се слага през една марля в гевгир да се изцеди, посолява се с морска нерафинирана сол и Бон апетит! :)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 06, 2008, 12:01:37 pm
Благодаря - много сте любезен/на! :) Когато опитам ще има инфо :D ;D
Надявам се да е скоро ;D
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: Тук и сега в Юни 06, 2008, 12:05:18 pm
Трябва повечко мляко обаче и да не са го кръстили преди това. ;)
В интерес на истината, аз съм го правила с лимонтузу и тогава се получи, а с лимоновия сок не стана нищо или поне аз не успях.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Мама Котка в Юни 06, 2008, 12:18:56 pm
Извинявам се, че се намесвам, но сирене не се прави така! Млякото трябва да бъде сурово. Точно тук идва опасността от развитие на бактерии ако сиренето не е узряло. Та, на затопленото сурово мляко се слага мая за сирене. Разбърква се, оставя се на топло и след като се подсири се прецежда през марля. После се слага в калъп за да се дооцеди суроватката. След това зрее в саламура. Това, за което пишете вие тук, на село му викаме подобие на кашкавал. При него няма зреене, защото млякото е сварено. Вкусно е, разбира се. Особено ако на млякото му знаеш произхода.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 06, 2008, 12:58:17 pm
Цитат
За лютениците от сварени тикви, дайте повече инфо за евентуална вредност Undecided
Че каква лютеница е тая, като има тикви в нея   ;D  По-скоро е тиквеник   ;D
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Тук и сега в Юни 06, 2008, 16:09:18 pm
Извинявам се, че се намесвам, но сирене не се прави така!

Ами в интерес на истината няма вкус на купешко сирене,но не стана и кашкавал.Идеята да се пресече с лимонтузу е да се избегне маята.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Юни 06, 2008, 18:49:08 pm
   Когато се купува сирене трябва да се проверява твърдостта му и меко ли е изобщо да не се купува. Тогава то не е узряло и е пълна пародия на сирене.
   Това сирене, което си го купуваме от години ни е тип домашно и си е с вкуса на старото ни българско сирене. А и ядем само обезсолено сирене. Достатъчно сол му слагат при производството. Просто бучката се нарязва и си се слага във вода. Аз ползвам само минерална вода за готвене, и такава слагам и на сиренето. Само не трябва да се ползва една и съща вода постоянно, горе-долу 1 месец до 3 максимум може да се ползва вода от един извор, а после трябва да се смени с друга. Хубаво е, че в София и около нея има доста варианти на минералната вода.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Юни 06, 2008, 20:37:08 pm


           ЯДЕМ  САЛАМИ  С  ПЕРА  ЗА  4,50


           Пилешки кости, пера и хрущяли за 40 евроцента килото са основната съставка на повечето родни колбаси. Месарите купуват евтината суровина от Европа, а готовите кренвирши и наденици от нея се продават у нас за 4,50 - 5 лв. килото. Това съобщи Борис Стоименов, шеф на Съюза на птицевъдите в България. Вместо от свинско пък готовите кюфтета и кебапчета се правят от пуешко месо и дреболии. Никой не следи за качеството на храните в магазините, а само за тяхната безопасност, заявиха от съюза.
           Купуването на замразени пилета също е рисковано занимание. Често вместо месо купуваме поне 200-300 грама вода, обясни зам.-председателят на птицевъдите Димитър Белоречков. Специална машина инжектира вода и сол в пилето. След това мръвката се замразява и по нищо не се различава от обикновеното пилешко.
           Търговците надуват цените на яйцата до 22-25 ст., а ги изкупуват от производителите между 8 и 10 ст., оплакаха се птицевъдите. Реалната производствена цена пък е около 18-19 ст. Тя обаче не може да се поддържа заради вноса на евтини яйца от Европа. При тези изкупни цени много от производителите може да фалират. Затова съюзът е поискал от Държавен фонд "Земеделие" отпускане на преференциални кредити до 350 000 лв. на фирма за изхранване на носачки. Сумите ще се дават срещу 3% лихва от обслужващата банка на съответното предприятие.
       
             Юлияна Узаничева
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: SMSI-H в Юни 06, 2008, 20:43:06 pm
Тук и сега,
Технологията, за която говориш, хм..., с нея може да се произведе не сирене, а единствено извара, защото лимонтозуто ще пресече млякото, все едно се е развалило. :D :D :D

За произвеждане на сирене е необходима мая, която вече не виждам да се продава по хранителните магазини. Но може да се намери в мандрите спокойно. Технологията за производтво на сирене наистина не е сложна. Най-вкусно сирене се получава от овче мляко. Да си оближеш пръстите. Казвам това, защото не съм опитвал биволско кисело мляко /баща ми твърди, че ставало гъсто като сирене/ и също така не съм опитвал сирене от биволско мляко. А биволското мляко има по-голяма масленост от овчето мляко. Козето сирене също не е за отписване, то също е много вкусно, ако случите на немиришещо мляко /млякото на някои кози може да мирише силно, също както и на някои овце, но зависи от породата на животното/.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Тук и сега в Юни 07, 2008, 01:25:01 am
Определено не става извара.Като се пресече и се изцеди си става на питка и не е меко като изварата.Забравих да напиша,че се затиска с нещо тежко докато се изцежда.
По индийските книги описват този метод и после даже панират "сиренето".
Мая за сирене  продават-виждалал съм в Бурлекс,предполагам,че и в други големи маркети има.
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: ipsilan в Юни 07, 2008, 08:29:48 am
 Стига,бе,ще умра от глад...Какъвто съм гнуслив.Въх,какви боклуци плющим! Кетчуп видях как се прави още 1996-97г,разредена доматена паста,нямам идея дали слагат още нещо,но няма нищо общо с истински домат,както и разните алкохоли-есенцийки,цехчето,и леля Мара за 5 мин става химик...
  А за биволското мляко...Ох,елексир! Живея на 20км от връха/Столетов/,и преди,еее,ония години,с колата съм ходил само з 5-6 бурканчета мляко,за в къщи,почти всяка седмица,на място хапна едно-обръщаш глинената купичка обратно/сервираха ги в такива купички/-млякото не пада! Никога не съм пропускал спирка с мляко там.
 Сега отдавна не е същото,преди 4-5 месеца минах-хапнах,май 3лв кофичката-нищо общо!Малко по-гъсто от другите бъркочи. Но биволско сирене не си спомням,но няма да е лошо!
  Ще взема да пробвам да си направя сирене,но доколкото си спомням,баба ми слагаше мая,и ставаше превъзходно!Хайде някой направил хубаво сирене да драсне последно как става блаженството?!
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: SMSI-H в Юни 07, 2008, 21:42:10 pm
Определено не става извара.Като се пресече и се изцеди си става на питка и не е меко като изварата.Забравих да напиша,че се затиска с нещо тежко докато се изцежда.
По индийските книги описват този метод и после даже панират "сиренето".
Мая за сирене  продават-виждалал съм в Бурлекс,предполагам,че и в други големи маркети има.
Ами тогава значи показаното от теб няма нищо общо със сиренето, щото сирене се получава чрез микробна ферментация, както и киселото мляко.

На опаковката на маята за сирене трябва да пише как се прилага самата технология. Пробвай, но ще ти трябват седем-осем литра мляко, за да получиш килограм сирене. Номера е в температурата при която трябва да се сложи маята в млякото. Сто на сто ще получиш сирене, което го няма в магазините, тъй като ще бъде изработено от пълномаслено мляко. :D :D :D ;) ;) ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: Тук и сега в Юни 08, 2008, 00:58:54 am
Ок.Няма нищо общо със сиренето.Сега доволен ли си?
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: SMSI-H в Юни 08, 2008, 21:15:01 pm
Ок.Няма нищо общо със сиренето.Сега доволен ли си?
Доволен съм! :) :-* :P
Само забравих да спомена и това, че като произвеждеш килограм сирене водичката не се изхвърля, защото е така наречената суроватка. Суроватката можеш да я пиеш, много е вкусна и полезна. Или да я свариш, като чрез варенето получаваш извара.
Едно време мандрите не изхвърляха суроватката при производството на сирене. Идваха всеки ден камиони и товареха в цистерни суровината за свинекомплексите. От нея прасетата наддават по-бързо.
Титла: Относно: Относно: Още една тема за боклуците които я&#
Публикувано от: Magnolia в Юни 09, 2008, 01:59:32 am
Не искам да те разочаровам, но всичко е боклук. 
Не ме разочароваш. Още съм оптимистка. :)
Има още "островчета".
Подготвям списък, неголям, но въпреки всичко някакъв.  ;)

   Когато се купува сирене трябва да се проверява твърдостта му и меко ли е изобщо да не се купува. Тогава то не е узряло и е пълна пародия на сирене.
   
Това, което купих, беше твърдо и пак се оказа пародия. Имаше поне 10 вида на щанда, но нямаше това, което купувах преди. Грабнах едно на средна цена, а то се оказа боклук. Иначе аз го обезсолявам, като го режа на кубчета с големина на половината на кибритена кутийка и го държа 24 часа във вода, като сменям водата периодично. След това го вадя, защото четох някъде, че ако престои дълго време във вода, така се "измива калцият". Това го пиша в сегашно време, но да се смята за минало. Вече не вярвам в мита за калция. ;)

   Сетих се и за лютениците...   За лютениците от сварени тикви, дайте повече инфо за евентуална вредност :-\
   
Не знам, с какво тиквата може да навреди, освен, ако не са някакви "специални" тикви. Тиквите даже се препоръчват за първи зеленчук за захранване на бебета в западните сайтове. Но> да пише на етикета "пипер и домати", а вътре да блъскат тикви. >:(
Ако ги усетиш, направо подай жалба, където трябва.
На лютениците гледам съставките и това, дали съдържат консерванти и оцветители. Сега се изтарикатих и купувам само едро смлени. По- трудно могат да пробутат тиквите така. ;)
Титла: Относно: Още една тема за боклуците които ядем
Публикувано от: ======= в Юни 09, 2008, 22:16:39 pm
        Сиренето, ако не се държи във вода много бързо пожълтява и се втвърдява, а да не говорим, че и се разваля бързо.
        Това сирене, което купувам винаги се зареждам повечко от него, защото на няколко пъти ми се е случвало да не мога да го намеря и докато пуснат отново ни се налага да ядем направо ужасни пародии на сирене.
        А по-хубава от домашната лютеница няма. Чушките ги пека предварително, после ги смилам. И след като се сварят нужното време с доматите, накрая им слагам от студено пресования зехтин и става разкошна. Откакто в къщи минахме на студено пресован зехтин всичката храна става по-вкусна и даже и да се попрекали с него като мазнина няма никакво усещане за тежест. А и за различни видове заболявания е много полезен.
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Юни 20, 2008, 12:27:46 pm
Шефът на "Белла България" застрелял канадска бяла мечка. Напълно законно, срещу 60 хиляди долара канадското правителство позволява лова на ограничено количество бели мечки всяка година.
 (http://killbella.hit.bg/)
От всички продукти на "Белла" купувах само корите за баница. Откакто прочетох това, ги смених с друга марка, не по- лоша. ;)
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Mirotvorec в Юни 20, 2008, 20:35:54 pm
Сега ще кажа на булката, защото и тя купува от тях  ;)  Бойкот на продуктите на "Белла"!
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: insomnia1304 в Септември 21, 2008, 19:26:37 pm
Менделеев починал след консумация на български колбас!

  Световно-известният учен Менделеев е починал след консумация на български колбас, съобщиха световните агенции. Ученият бил взел колбаса с научна цел, тъй като се надявал да открие нови химични елементи съдържащи се в салама. Трагичната гибел настъпила, вследствие на това, че не успял да се въздържи, отрязал си едно парченце от колбаса и го сдъвкал. При анализа на остатъците от колбаса е установено, че в него няма и следа от месо, а съдържанието му е изцяло от оцветители, консерванти, генномодифицирана соя и кости на прах. Смърта настъпила в следсвие на неизвестен до момента на науката оцветител, който кръстили Българий. От фирмата производител, обявиха новината за компромат: “Българите отдавна консумират нашия салам, а липсват каквито и да било оплаквания.”
http://neverojatno.wordpress.com/2008/09/19/kolbas/ :D ;D
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: jediguardian в Септември 21, 2008, 20:37:53 pm
(http://i72.photobucket.com/albums/i195/grumnal/emoticons/facepalm.gif)
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: хадзапи в Октомври 04, 2008, 01:31:13 am
Проф. Христо Георгиев: Продават ни фуражни домати, подходящи за говеда

http://e-vestnik.bg/4451

Домати от повече от една година почти не ям. Наскоро ми потрябваха градински домати и открих такива трудно. Мириса и вкусът е различен от продаваните гръцки и турски домати.
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Max в Октомври 06, 2008, 16:48:52 pm
Проф. Христо Георгиев: Продават ни фуражни домати, подходящи за говеда


Същото ми каза за картофите един човек на пазара.Мисля имаше предвид жълтите - така наречените "полски картофи".
Помня, че тези които ядяхме навремето бяха бели и розови, с по-друг вкус и не така твърди и жилави. ,
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: insomnia1304 в Октомври 15, 2008, 20:30:32 pm
Тъпчем се с отрова

Смъртоносният обяд

http://www.deltanews.bg/irj/portal/anonymous?NavigationTarget=navurl://ddc02483e599c1618fedc88564c9d6d6&aid=1143&c=594
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Max в Октомври 15, 2008, 20:47:12 pm
Споменатият в статията формалдехид (едно от Е-тата в храните) е препарат, използван при препарирането на животни.
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Disinfo в Октомври 15, 2008, 21:14:49 pm
Oт година насам избягвам да купувам храни с такива съставки, но не предполагах, че положението е чак толкова зле защото така и не намерих списък, като този който е постнат тук. Едно нещо, което съм забелязал през тва време, е че храните с естествени продукти са най-скъпи, а примерно едно сокче от 10 стотинки или една Кола-менте имат поне 5-6 различни вида Е-та... - Това, което масово се купува от българина е най-евтиното и същевременно най-вредното.

http://roundupreadynation.com - Вижте този сайт, става дума за документален филм, в който говорят за вредата от генетично модифицираните храни.
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Eon в Октомври 20, 2008, 17:07:14 pm
АСПАРТАМ

Взето от: http://www.pisalka.net/?p=76 (http://www.pisalka.net/?p=76)

(http://www.pisalka.net/wp-content/pic/aspartam.jpg)

Той ни залива отвсякъде – от пастата за зъби и дъвките, през всички Light напитики (да, Кока Кола Лайт и Пепси Лайт) и така, докато брояча задмине 7 – 8 000 продукта.

А, ако сте любители на диетичните храни и разтворими витамини (и сокчета) – честито.

Да, той иска да подслади живота ни, и то 200 пъти по-силно от захарта, но никога на цената на допълнителни килограми и калории.


Да – за него става въпрос – аспартама. Или иначе казано – Нутрасуит. Или не: май по-добре Е951 (закодирано, нали?).

Но той има много псевдоними – подвизава се и като Canderel, Equal, Spoonful, C14H18N2O, N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester (това ми е любимия му ник).

Този подсладител и ревностен конкурент на захарта е одобрен от официалните власти в Щатите и ЕС (по-точно Европейската Агенция по Безопасност на Храните), като годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона.

Обаче, малко притеснителен е факта, че всички изследвания, финансирани от хранителната индустрия, показват че аспартама е безвреден, а всички независими такива сочат тъкмо обратното. Или по-точно, че е канцерогенен и че поразява нервната система. Иначе казано: множествена склероза, болест на Алцхаймер, мозъчен тумор, рак на гърдата, левкемия и т.н. и т.н. На този фон, ефекти като световъртеж, главоболие, умора и гадене звучат като невинна детска (руска) песничка.

В тази каша от противоречиви изследвания, кой съм аз, та да отсъдя дали е вреден или не – само, че не искам да съм аспартамено човече или опитно зайче в ръцете на фармацевтичните и хранителни гиганти.

Затова гледам да го избягвам.

А за захарина (агент Е954), който видях изписан на пастата си за зъби тази сутрин, изобщо не искам и да си помислям.

Радислав Кондаков

Източници: bg.wikipedia.org, gorichka.bg, bb-team.org и още много други про и анти аспартам сайтове.
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Eon в Декември 16, 2008, 09:54:39 am
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081215151003.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081215151003.htm)
Титла: Е-та
Публикувано от: ednafenka в Януари 02, 2009, 09:33:11 am
Иска ми се да сложа един по-пълен списък на всички Е-та: консерванти, стабилизатори, оцветители и т.н. със съответното обяснение към тях, който взех от друг сайт.

Ето го: първа част

4 1. Оцветители (E100–E181);
2. Консерванти (E200–E290);
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296–Е385);
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400–Е495);
5. Минерални соли (Е500–Е585);
6. Овкусители (Е620–Е640);
7. РАЗНИ (E900–E1520)
Оцветители (E100–E181)
Номер/ Наименование/ Коментар
E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума – curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използва се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101 Riboflavin, Riboflavin–5'–phosphate 'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква астматични атаки (по US FDA** – не), уртикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителност е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използвасе за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10;използвасе в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks; забранен в Австралия, САЩ
E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван втестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства – Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти – уртикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядкоизползван; HASCG* препоръчва да се избягва
E122 Azorubine, Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използва се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123 Amaranth FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E127 Erythrosine FD&C Червено No.3; червен оцветител, използван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E128 Red 2G Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.
E129 Allura red AC FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван всладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен вначалото на 80–те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен– извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133 Brilliant blue FCF FD&C Blue Dye No.1;използвасе в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен – течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophylis, Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използва се за оцветяване на восъци и масла, използва се в медицината и козметиката.
E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. Използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b) Caustic sulphite caramel виж E150(a)
E150(c) Ammonia caramel виж E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel виж E150(a)
E151 Brilliant Black BN, Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент;използва се в конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ
E155 Brown HT (Chocolate) кафяв,използвасе в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a) Carotene, alpha–, beta–, gamma– жълто оранжев, човешкото
тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други
жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини уртикария (nettle rash)
E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
E160(d) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
E160(e) Beta–apo–8'–carotenal (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f) Ethyl ester of beta–apo–8'–carotenic acid (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls – Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g) Xanthophylls – Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162 Beetroot Red, Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
E170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използва се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
E172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в внякои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173 Aluminium
E174 Silver
E175 Gold
E180 Latolrubine BK да се избягва.
E181 Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.

Консерванти (E200–E290)
Номер/ Наименование/ Коментар
E200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти
E202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти
E203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти
E210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сирена, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. виж 210
E213 Calcium benzoate виж 212
E214 Ethyl p–hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E215 Sodium ethyl p–hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои
страни.
E216 Propyl p–hydroxybenzoate възможен алерген
E217 Sodium propyl p–hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E218 Methyl p–hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219 Sodium methyl p–hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разруша vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
E222 Sodium hydrogen sulphite виж 220
E223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220
E224 Potassium metabisulphite виж 220
E225 Potassium sulphite виж 220
E226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E228 Potassium hydrogen sulphite виж 220
E230 Biphenyl, Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели – цитрусови плодове
E231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели – pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232 Sodium orthophenyl phenol виж 231
E233 Thiabendazole виж 231
E234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета.
E235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение – в месо и сирене
E236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
E237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
E249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251 Sodium nitrate виж 250
E252 Potassium nitrate виж 249 и 250
E260 Acetic acid основен компонент на оцета
E261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261
E262 Sodium acetate, Sodium diacetate виж 260
E263 Calcium acetate виж 260
E264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор;
E280 Propionic acidизползвасе в хлебопроизводството и колбасарството.
E281 Sodium propionate виж 281
E282 Calcium propionate виж 281
E283 Potassium propionate виж 281
E290 Carbon dioxide въглероден двуокис
E296 Malic acid ябълчна киселина;
E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
> >Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296–Е385)
> >Номер Наименование Коментар
E300 Ascorbic acid аскорбинова к–на, 'vitamin C'; прилага се вхлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300
E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300
E303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C
E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306,
E307,
E308,
E309 Tocopherols, alpha–,gamma–,delta– 'vitamin E'; намира се в много масла, включително соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни;използват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311 Octyl gallate виж 310
E312 Dodecyl gallate виж 310
E315 Erythorbic acid получава се от sucrose
E316 Sodium erythorbate получава се от E317
E319 Tert–ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320 Butylated hydroxy–anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321 Butylated hydroxy–toluene (BHT) виж E320
E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326 Potassium lactate виж 325
E327 Calcium lactate виж 325
E328 Ammonium lactate виж 325
E329 Magnesium lactate виж 325
E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити,
консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300
E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300
E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300
E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти
E335 Sodium tartrates – виж Е334
E336 Potassium tartrates – виж Е334
E337 Sodium potassium tartrate – виж Е334
E338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти
E339 Sodium phosphates mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus Equilibrium
E340 Potassium phosphates see 339
E341 Calcium phosphates минерална сол,използвасе в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350 Sodium malates – без странични ефекти
E351 Potassium malate – без странични ефекти
E352 Calcium malates – без странични ефекти
E353 Metatartaric acid – без странични ефекти
E354 Calcium tartrate – без странични ефекти
E355 Adipic acid киселина – за хранителни цели, използва се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357 Potassium adipate – без странични ефекти
E363 Succinic acid –забранена в някои държави
E365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria Esp. F.officianalis)
E366 Potassium fumarate – без странични ефекти
E367 Calcium fumarate – без странични ефекти
E370 1,4–Heptonolactone, забранена в някои държави
E375 Niacin vitamin B3;
E380 Tri–ammonium citrate – може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използва се като добавка на желязо в диетични формули
E385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни
Титла: Е-та
Публикувано от: ednafenka в Януари 02, 2009, 09:34:51 am
Ето и втората половина:

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400–Е495)
Номер/ Наименование/ Коментар
E400 Alginic acid извлича се от водорасли,използва се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове – предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401 Sodium alginate виж 400
E402 Potassium alginate виж 400
E403 Ammonium alginate виж 400
E404 Calcium alginate виж 400
E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използва като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и всладоледите
E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с
етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua;използвасе взахаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадовзаместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в
Индия; намалява нивата на холестерола
E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използувсе в храните, свързващо в козметиката
E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;
E415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител – има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се вЕквадор и Перу;използвасе в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза;използвасе внискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421 Mannitol изкуствен подсладител; използвасе в нискокалоричните храни
E422 Glycerol подсладител;използвасе в ликьори; бонбони; сушени
плодове, нискокалорични храни
E431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(8)стеарат
E432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b) Amidated pectin амидопектин
E441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442 Ammonium phosphatides – без странични ефекти
E450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви
E460 Cellulose без странични ефекти
E461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми
E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
E469 Sodium caseinate без странични ефекти
E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини; забранени в някои страни
E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти
E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
E474 Sucroglycerides захароглицериди
E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol – няма данни
E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono– and diglycerides of fatty acids. Термически окисленно соевое и бобово
масло с моно– и диглицериди на мастните к–ни
E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
E481 Sodium stearoyl–2–lactylate без странични ефекти
E482 Calcium stearoyl–2–lactylate без странични ефекти
E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни
E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти
E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастноразтворими субстанции
E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
E494 Sorbitan mono–oleate забранен в някои страни
E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни

Минерални соли (Е500–Е585)
Номер/ Наименование/ Коментар
E500 Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501 Potassium carbonates без странични ефекти
E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата
E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества
E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
E509 Calcium chloride калциев хлорид
E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави
E514 Sodium sulphates натриев сулфат – може да наруши водния баланс
E515 Potassium sulphates без странични ефекти
E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект
E519 Copper sulphate
E524 Sodium hydroxide натриева осноова
E525 Potassium hydroxide калиева основа
E526 Calcium hydroxide без странични ефекти
E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид
E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
E530 Magnesium oxide магнезиев оксид
E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти
E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти
E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E551 Silicon dioxide без странични ефекти
E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит – антиацид
E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат
E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556 Calcium aluminium silicateизползвасе в млечни прахове; виж Е554
E558 Bentonite без странични ефекти
E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
E570 Stearic acid без странични ефекти
E572 Magnesium stearate без странични ефекти
E575 Glucono delta–lactone без странични ефекти
E576 Sodium gluconate забранен в някои страни
E577 Potassium gluconate без странични ефекти
E578 Calcium gluconate без странични ефекти
E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент;използвасе в
растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585 Ferrous lactate – няма данни

Усилващи вкуса и аромата (Е620–Е640)
> >Номер Наименование Коментар
E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се вконсервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат;използвасе солни заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуаниловкиселина; свързва се с подагра
E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626
E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626
E631 Disodium inosinate виж 626
E633 Calcium inosinate виж 631
E635 Disodium 5'–ribonucleotide както 626
E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637 Ethyl maltol виж Е636
E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол

РАЗНИ
Номер/ Наименование/ Коментар
E900 Dimethyl polysiloxane – базирано на силикон
E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини – може да инхибират абсорбцията на мазнини, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлват се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
E913 Lanolin добива се от овча вълна
E920 L–Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921 L–Cystin вж E920
E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925 Chlorine – в обработката на брашната
E926 Chlorine dioxide виж 925
E927 Azodicarbonamide – забранен в някои страни
E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви – виж 210
E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
E932 Nitrous oxide – безвреден в малки количества
E950 Acesulphane potassium
E951 Aspartame изкуствен подсладител, дава доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967 Xylitol овлажнител
E999 Quillaia extract емулгатор,използвасе в бирата и газираните напитки
E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200 Polydextrose безопасен в малки дози
E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone – колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400–E1450 Starches Скорбяла – няма странични ефекти
E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510 Ethanol алкохол
E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент


От: foundsvetlina@hotmail.com
Титла: Относно: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: insomnia1304 в Януари 20, 2009, 15:44:49 pm
Внимание! Аспирина води към импотентност!
http://bikinimedia.blogspot.com/2009/01/blog-post_9756.html (http://bikinimedia.blogspot.com/2009/01/blog-post_9756.html)
 :P
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 04, 2009, 17:07:21 pm
Между другото аспартам има не само в колата,но и във всички безалкохолни.С ега обаче го има в бозата "Житен дар"..Обявям война на аспартама,внимателно следя етикетите преди да купя нещо!От 3м. нямам мигрена,главоболие!НО всеки има право на избор:разрушена нервна система или добро здраве!Интересува ме има ли аспартам в хранителен продукт без да е обявен в етикета и кои са ако има такива??? :) :---
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: H. в Април 04, 2009, 18:00:55 pm
Всички дъвки без захар.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Април 04, 2009, 19:02:34 pm
Интересува ме има ли аспартам в хранителен продукт без да е обявен в етикета и кои са ако има такива??? :) :---

Това дали може да ти го каже някой със сигурност, не знам. laugh

Обявяват го под различни имена- нутрасуит, изкуствен подсладител,Е951.
Всички дъвки без захар.
Искаш да кажеш, че не е описано на етикета по никакъв начин?  ??? Че то това е за съд!
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 04, 2009, 22:51:27 pm
За съд са всички производители тогава. В детски сокчета "пикачу" има 14 Е-та, от които някои са ракообразуващи, опасни и т.н. Аспартам присъства задължително, нищо че води до умствени увреждания. Производствената база е в Пазарджик. Значи има всичко друго, но не и плодов сок! А децата купуват! Как да ги опазим? Те са най-наивните потребители. Пийте вода, бе хора! Учете и децата си на това! :)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Април 04, 2009, 23:17:52 pm
За съд са всички производители тогава.В детски сокчета"пикачу"има 14 Е-та,от които някои са ракообразуващи,опасни и т.н.Аспартам присъства задължително,нищо че води до умствени увреждания.Производствената база е в Пазарджик.Значи има всичко друго,но не и плодов сок!А децата купуват!Как да ги опазим?Те са най-наивните потребители.Пийте вода,бе хора!Учете и децата си на това! :)
Само с просвещение, с много разговори, обяснения и личен пример можем да ги опазим.Само на вода сме ние.
Тази фирма, която произвежда такава гадост веднага бих я "обадила" в РИОКОЗ.Ако не се мръднат, снимай опаковката и я дай насам. ;)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: H. в Април 05, 2009, 00:16:55 am
Да. Във всички сокове също. Щом Santal минаха на изкуствени подсладители, значи зле... Сладоледи, вафли и т.н. - предполагам също. Може да не е аспартам, но вече са толкова изкуствени, че...
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: хадзапи в Април 05, 2009, 11:48:13 am
Цедете си сокове у дома, хем пресни, хем вкусни. Ако искате си ги разреждате с вода, ако искате си ги пиете неразредени. Ябълката само колко е хубава на сок. А и само тя от всичките плодове може да се смесва при изцеждането със зеленчуци. Иначе останалите видове плодове не се смесват със зеленчукови сокове.
Няма нищо по-хубаво от това да си приготвите един хубав домашен пресен сок и да се изпие почти веднага. И на мен ми се допи, така че ще се хващам да си направя след малко.

Яжте шоколади, има натурални без никакви хидрогенирани мазнини в тях и изкуствени подсладители. Има и някои видове бисквити, които са с чисто масло, но са много скъпи - около 4 лв. за 125 гр.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Април 05, 2009, 15:18:53 pm
Да. Във всички сокове също. Щом Santal минаха на изкуствени подсладители, значи зле... Сладоледи, вафли и т.н. - предполагам също. Може да не е аспартам, но вече са толкова изкуствени, че...

Въпросът беше, дали има, без да е обявен на етикета, т.е. нищо да не пише- ни аспартам, ни дявол :D .  И така ако започнат да процедират, загазихме я.. Иначе няма значение, дали са ти писали изкуствен подсладител или аспартам, все трябва да ни светне "червената лампичка." Брей, докъде стигнах, да толерирам и двусмислиците на производителите. Но все пак, важно е, да е написано. Пък ние няма да го купуваме и готово. :)

Цитат
Цедете си сокове у дома, хем пресни, хем вкусни
О, да, подкрепям. Понякога правя. Особено зеленчукови смеси- моркови, целина, червено цвекло, коприва.От моркови е супер( сладък). :)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: H. в Април 05, 2009, 16:56:18 pm
Естествено че не е написано бе :) В България особено пък, контролът на храните липсва. Единствената променлива там са цените на подкупите.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 05, 2009, 19:16:53 pm
Как се обажда в РИОКОЗ,какво е това?
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 05, 2009, 19:19:03 pm
А това е етикета на измислените плодови сокчета без плод!
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Април 07, 2009, 23:35:43 pm
А това е етикета на измислените плодови сокчета без плод!
Sana, виждам етикета, но къде са дадени тези 14 Е- та> laugh
Ето какво е РИОКОЗ:
http://www.sriokoz.com/Default.aspx?evntid=7422
Просто намери за вашия град телефона и им звънни или се разходи до там.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 08, 2009, 18:28:01 pm
Ето етикета от обратната страна.Но интересното е,че има много майки,които продължават да купуват тези евтини сокчета на децата си.А за РИОКОЗ-ще търся да намеря телефон или адрес.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Eon в Април 08, 2009, 18:30:25 pm
Лелеееее, тези са прекалили с тези Е-та...  ;D

Веднага занеси едно сокче на местното ХЕИ или каквото е там, да видим какво ще кажат за състава му.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 08, 2009, 21:59:50 pm
Eon,тук играят много пари.Мислиш ли,че от ХЕИ не са виждали тези детски сокове???Те се продават навсякъде.Влезте в който и да е магазин,има ги в най-различен асортимент.Аз си купих лупа,за да чета.Дали да не поднесем тези неща в БТВ например,да се вдигне малко медиен шум?
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Eon в Април 08, 2009, 22:05:37 pm
И това е вариант. Но не знам дали ще те приемат насериозно. Освен да се обърнеш към Асоциацията на защита на потребителите и те да подемат нещо.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Април 09, 2009, 04:15:09 am
Сана, това което си показала, е просто брутално!! Проверих си. Само 5 от тях се смятат за  УЖ  безопасни. Другите са съмнителни, а  Е330 и Е211 предизикват РАК!

Eon,тук играят много пари.Мислиш ли,че от ХЕИ не са виждали тези детски сокове???
Не съм сигурна, че ХЕИ или РИОКОЗ имат навика да се самосезират или работят само по сигнали.
 Сещам се и за КЗП/ Комисия за защита на потребителите. Поне аз само с тях съм си имала вземане- даване и си свършиха работата. Обикновено първо звъня на производителя, като видя нередност/, но не знам, дали се занимават с храни. Ще проуча.Играят пари, но законът е закон. Поне ще ги настъпим по мазола. Това, което продават на децата си е жива ОТРОВА!


Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: neven в Април 09, 2009, 11:01:34 am
Вчера измих три портокала на чешмата. Ръцете ми се оцветиха като великденски яйца. Някой знае ли каква с каква боя ги боядисват?
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: merulious в Април 09, 2009, 11:23:57 am
Вчера измих три портокала на чешмата. Ръцете ми се оцветиха като великденски яйца. Някой знае ли каква с каква боя ги боядисват?
Колко странно, и на мен това отскоро ми прави впечатление като беля... :-\ Възможно ли е да е заради етеричните масла?  :---
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: neven в Април 09, 2009, 11:44:41 am
Не, не са етерични масла. Боядисват ги за по-добър търговски вид. А боята предполагам е от тия с Е-тата...
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: marmozana в Април 09, 2009, 14:14:14 pm
Сана, това което си показала, е просто брутално!! Проверих си. Само 5 от тях се смятат за  УЖ  безопасни. Другите са съмнителни, а  Е330 и Е211 предизикват РАК!

Магнолия, това къде го провери? Мисля, че грешиш Е330 е лимонена киселина която е 100% безвредна, другото Е211 е натриев бензоат, за който няма данни да има вредно въздействие.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: H. в Април 09, 2009, 16:03:49 pm
Вчера измих три портокала на чешмата. Ръцете ми се оцветиха като великденски яйца. Някой знае ли каква с каква боя ги боядисват?
Колко странно, и на мен това отскоро ми прави впечатление като беля... :-\ Възможно ли е да е заради етеричните масла?  :---

Това е от пръскането май, за да зреят по-бързо, но не съм сигурен. С лимоните е същата работа...
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 09, 2009, 17:40:17 pm
Нямам представа от къде имате информация за Е-тата.Е-330 е ракообразуващо,Е212-също.Взех данни от форума.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: pph в Април 09, 2009, 19:35:24 pm
Цитат
В соевите кълнове и супер сладката царевица се съдържат Е 300 и Е 330, които не са нищо друго, освен аскорбинова киселина (позната още под името витамин С) и лимонена киселина, която е естествена съставка на много плодове и по-конкретно цитрусовите, откъдето идва и името й.
Toва успях да изровя за Е330. Добре ще е ако на някой му се занимава да направи списък с най-вредните "Е"-та в 1 pdf и да си го принтираме, та поне когато ходим в магазините да има откъде да си направим справка, че абсурд да запомня всяко "Е" какви странични ефекти има. Като цяло вредните "Е"-та тук са отбелязани с червено тук -> http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=41#2
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: WhiteKnight в Април 10, 2009, 15:44:35 pm
Снощи ядох последните си кюфтета с кайма от магазина! Слагат е621 - monosodium glutamate - Болки в гърдите, главоболие, горене на лицето, стягане на главата! От половин година не ям мляко и млечни продукти! Майонезата и то любимата ми "Краси" също отказвам, не искам да ме тровят! Вафли и шоколади се научих да не ям, като ги замествам със сладки банани! Следете минералната си вода да не е с F(флуор) над 0,3-0,5!
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Eon в Април 10, 2009, 16:04:43 pm
Бе то не е лошо да ядеш кюфтета ама да смелят месото пред теб, а млякото да си го вземеш от село (ако имаш възможност де).
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Април 10, 2009, 17:22:46 pm
Добре де, но защо и в каймата слагат Е?                                    А за най-вредните Е-та има една дъъълга колонка на 2-ра стр.(ако се върнете малко назад). Аз си я принтирах и я ползвам всекидневно. Мисля, че е добра статистика! В кои продукти още слагат флуор?
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Април 10, 2009, 18:46:54 pm
Инфото го взех от чужди сайтове. Рових в няколко, но точно сега не мога да кажа в кои, защото съм на друг комп. Имаше разминавки, но относно най- опасните нямаше съществени различия.
Както и да е. На тази фирма ще и припари под опашката скоро, усещам. :D
Сана, в РИОКОЗ трябва да сигнализираш.

Добре ще е ако на някой му се занимава да направи списък с най-вредните "Е"-та в 1 pdf и да си го принтираме, та поне когато ходим в магазините да има откъде да си направим справка, че абсурд да запомня всяко "Е" какви странични ефекти има.
Има едни програми за мобилния за бързо сверяване в магазина, за да не ходиш с един куп бумаги под мишница. Ще видя къде гледах линк.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: marmozana в Април 13, 2009, 10:13:26 am
Добре де, но защо и в каймата слагат Е?

Ето от тук  (http://www.rigana.net/?id=142) можеш да разбереш защо, и не само в каймата за съжаление. Така наречените варено-пушени "цели" меса, като гърди или бекон в случаий че са без кост са пълно менте! Има доста интересни препарати  >:( в тоя сайт, направо да му се доповръща на човек....
Титла: Какво има в храната
Публикувано от: Tuki в Юни 13, 2009, 16:35:40 pm
Някои твърдят, че телата на умрелите в днешно време се разлагали по-бавно, от преди, заради много консерванти, които се съдържат в храната на хората. Представете си с какво са пълни нашите тела.  laugh
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 13, 2009, 18:07:25 pm
Нагъваме тебеширено сирене поне до есента :-[
http://razkritia.com/2009/06/12/%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B5%D1%81/
Струва ми се,че ще е за много дълго? :P
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Юни 13, 2009, 21:39:07 pm
Нагъваме тебеширено сирене поне до есента :-[
http://razkritia.com/2009/06/12/%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B5%D1%81/
Струва ми се,че ще е за много дълго? :P

Четох я днес и цъках като швейцарски часовник.

Цитат
Дотогава ще ядем сирена, направени в най-лошия случай по следния начин, споделен преди време от Димитър Зоров – шеф на асоциацията на млекопроизводителите, на първа страница на вестник „24 часа“:
Рецепта за 1 кг.
1. Протеин от телешко шкембе и/или дехидратирана суроватка- 280 г.
2. Палмово масло от Индонезия – 200мг.
3. Креда – 30 г.
4. Сол – 30 г.
5 .Лецитин – 1 г.
6 .Вода – 500 мл.

Загрява се до 85 градуса, прекарва се през пластинчат хомогенизатор и се формова на калъпи. На другия ден е на пазара. Да ни е сладко!


Честито на вегетарианците!


Какво ли ще стане, ако никой не купува сирене един месец? ;)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Tuki в Юни 14, 2009, 00:54:37 am
Ето целият филм, който вчера ви пуснах в темата за генномодифицираните храни, но е на руски.

Това е първа част. Останалите можете и сами да ги видите.Тази пета част е много интересна:


Ето в този клип се споменава това, което ви казах, че телата на умрелите в днешно време се разлагат по-бавно, заради консервантите в храната.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Юни 24, 2009, 13:20:49 pm
Хора, за да бъдем здрави трябва да намалим до минимум обработените храни (такива, минали през поточна линия). Питам се, как преди 20 години продуктите в търговската мрежа бяха без е-та и производството не страдаше от бързото им разваляне. На тези алчни производители не им пука за здравето на хората, те просто искат да им се продава стоката.

Същото се отнася и до трансгенните храни. Казват - "Никой земеделец не иска насекоми да му унищожават продукцията, та затова ние модифицираме земеделските култури, за да издържат на вредителите". Булшит, както казват хамериканците. Природата си знае работата.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Морфей в Юни 24, 2009, 18:03:56 pm
6_ца  пич  ;) Искат да намалят населението на земята с 93%. Затова ни тровят бавно и славно. А контрола над съзнанието си върши работа със земеделците, сами да се унищожим. Гледай този филм Алекс Джоунс - Край на играта - Глобален план за поробване ,ако не си го гледал вече, там ще те светнат по въпроса.  :)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Tuki в Юни 24, 2009, 22:26:49 pm
Кой го е изчислил, че точно с 93 % искат да намалят населението на Земята? Пък и това е доста висока цифра.

От гадната храна хората най-много да се разболяват, ама няма да умрат толкова бързо и масово, че населението да започне да намалява.  ;)

Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Юни 25, 2009, 10:37:49 am
6_ца  пич  ;) Искат да намалят населението на земята с 93%. Затова ни тровят бавно и славно. А контрола над съзнанието си върши работа със земеделците, сами да се унищожим. Гледай този филм Алекс Джоунс - Край на играта - Глобален план за поробване ,ако не си го гледал вече, там ще те светнат по въпроса.  :)

Морфей, благодаря ти много. Вчера го гледах и ми хареса много. Не останах изненадан, защото на тази тематика съм изчел много разконспириращи материали, но ми хареса като кинематографско изпълнение.

Титла: Re:Относно: Още една тема за боклуците които я
Публикувано от: sidewinder в Юни 27, 2009, 23:12:47 pm
Аспартам - шмаспартам, от 9-10 годишен пия кока кола в промишлени количества,2-4 литра на ден средно, сега съм на 23.. и съм в перфектно здраве ...все още. Ако нещо ми стане от тая кола, първо на вас ще кажа, обещавам.  ;)

Засега не, но като станеш на 40 и продължаваш в същия дух тогава ела и ни се обади! Ако 40 години нормален живот ти стигат, съм съгласен с теб.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Юли 01, 2009, 16:33:36 pm
Ай, честита ни наредба. Най- после се "излюпи", след като беше протакана две години, написана, чакаща за подпис. Ако не бяха усилията на родителите, да подбутват и да натискат, не се знае, колко време още щеше да прашасва на нечие бюро.

Нова наредба на здравното министерство от 15 септември
Без вафли, чипс и газирано в училище
Родителски организации искат часове по правилно хранене

Без вафли, чипс и газирани напитки в училище от новата учебна година. Това предвижда новата наредба 26 за здравословно хранене на децата и учениците, подписана от министър Евгений Желев, която трябва да влезе в сила от 15 септември.

"Наредбата забранява в училищните бюфети да се продават всички видове желирани бонбони, близалки, вафли, мазни, тестени, пържени храни, чипсове, зрънчовци, снаксове, сладкиши, оцветени сокчета с вечна трайност, газирани и тонизиращи напитки. В българските училища в момента се предлагат "Ред бул" и "Пит бул", както и кафе", обясни Биляна Манчева от Инициативен комитет от родители, която присъства на организирана в МОН дискусия по проблема. На срещата беше и министър Даниел Вълчев, който обясни, че МОН би могло да се ангажира с издаването и разпространението на помагало за здравословно хранене.

Според новата наредба предлаганите в школата сокове могат да са само натурални, водата минерална, а не газирана, а айрянът без сол. В училищните бюфети вече ще има пресни салати и пълнозърнести сандвичи със зеленчуци и плодове. В столовата задължително трябва да има три пъти седмично риба, а месата, които се предлагат, да не са тлъсти. Представителите на родителските организации настояха да се въведат задължителни часове по здравно образование, както и да се забрани рекламирането на вредни храни на територията на училищата и в телевизионни клипове. Близо 6 на сто от учениците страдат от затлъстяване, а 20% от децата имат наднормено тегло.


http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/article?id=204331
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Юли 02, 2009, 19:53:01 pm
БРАВО!А ще спазват ли наредбата търговците около уч-щата?? :D :D
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Юли 02, 2009, 21:38:20 pm
БРАВО!А ще спазват ли наредбата търговците около уч-щата?? :D :D
Разни търговци около училищата едва ли биха могли да задължат засега, но ако се почерпи от европейския опит, може да се действа и по- натам от двора на училището.
Освен това, докато е на училище, детето няма работа извън училищния двор до приключване на занятията.
Борбата ще е безмилостна, като се има предвид, колко заспал народ има.Зомбирани майки, бутащи гадни зрънчовци в устите на невръстните си деца. Аз нямам нито една позната, която не го прави. Аз говоря едно на детето, а то вижда друго. И какво мога да очаквам?
Ако всичко върви по план, наесен ще е в сила и новият рецептурник за детските градини.
Sana,контрол можем да упражняваме и ние на местно ниво. Да се интересуваме, дали се спазват наредбите и да сигнализираме, където трябва.Задължително и всеки път! Иначе всичко ще остане на хартия.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Юли 04, 2009, 15:49:30 pm
Много си права,НО ако аз разбирам този проблем,до мен сложи 10 майки,които нехаят за вредните храни.Постоянно напомням на близки и познати да внимават какво слагат на масата или в хладилника.Но това изобщо не е достатъчно.Необходим е абсолютен контрол към производителите у нас и контрол върху вноса отвън(оттам спасение няма).Опитах да пиша до ХЕИ,РИОКОЗ за опасните дет.напитки-без успех. :D :D :D
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Magnolia в Юли 05, 2009, 01:43:33 am
Познато до болка. Но няма друг начин. Някои от моите познати започнаха да се "светват', но не веднага разбира се. Първо ме гледаха, все едно съм някаква откачена, а сега идват да ме питат, с какво да заместят този или онзи продукт и започвата да си правят кисело мляко, сирене и т.н..
Това за РИОКОЗ е странно. laugh Какво точно ти отговориха? Щом не става с писмо, отиди на място.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: DReaMeR в Август 20, 2009, 19:36:12 pm
Тя цялата ни храна е пълна с е-та. Как да намерим нормална храна като всичко е генно модефицирано ??? не ми казвайте на село при баба и дядо защото и там се пръска всичко с химикали да не умре....... :flag_of_truce:
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: merulious в Август 20, 2009, 19:41:47 pm
Тя цялата ни храна е пълна с е-та. Как да намерим нормална храна като всичко е генно модефицирано ??? не ми казвайте на село при баба и дядо защото и там се пръска всичко с химикали да не умре....... :flag_of_truce:
Отговорът е твърде прост- спираш я напълно!  ;)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: DReaMeR в Август 20, 2009, 19:51:48 pm
сте почна да ям насекоми и бубулечки и да са надявам да не са консумирали човешка храна или нинтратни растения !!! аз не виждам никакъв изход,защо от никаде не идва помощ :(
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: mr_Fan в Август 26, 2009, 23:33:00 pm
Е то е ясно, че помощ от хората, които си изкарват парите с продажбата на "безвредните" отрови няма, а и не бива да им искаме по обясними причини.А що се отнася до това, че забранили чипса и вафлите в училищата, аз го определям като поредното хвърляне на прах в очите на хората,прах от пушилката на българските правителства вървящи по черните пътища на псевдопрехода.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Август 27, 2009, 08:15:36 am
Точно така. Закон = неспособност за справяне с проблем

Но това е, защото хората (родителите) са достатъчно невежи, за да бъдат безпомощни.

И след това са достатъчно невежи, за да си създават проблеми, в следстиве на собствената си безпомощност.

На последно място, родителите са достатъчно невежи, за да търсят помощ(от държавата), в сраха си от признаването на собственото невежество.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Sana в Септември 02, 2009, 13:16:34 pm
Хей,не знам какво невежество те гони с твоите формулировки..:)На всички ни липсва хранително и не по-маловажно здравно възпитание в семейството и навън от него!!Всичко започва от нулата-тати и мама,и бебе на 0-възраст!Или по друг начин казано-ако не купуваме вредната храна,тогава ще се произвежда ли същата?Един магазин ще зарежда ли стока,която не се купува??Разбираш ли колко е важно повече хора да са наясно с това??Детето ми се роди със сърдечни аномалии,зад гърба си има две операции и безброй процедури,аз следя с какво се храни,но сега е след тъпан-свирка.Увеличава се броя на родени деца с аномалии,а това е нашето поколение-болно и инвалидно.Къде отиваме?Дали в основата на всичко са Е-тата,с които се храним?Какво мислите за това? :flag_of_truce:
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 03, 2009, 12:36:57 pm
Ох...хайде пак.

Етата и синтетичните материали не са виновниците за това - те са последният проблем в храната.

Всичко идва от факта на невежото хранене.Човекът просто постепенно забравя как да се храни.
Проблемите идват от дългото консумиране на несвойствена храна, по несвойствен за организма начин.А несвойствена храна може да е голяма част от естествената храна, не е нужно да е изкуствена.Това, че в храната в днешно време има замърсявания, просто отежнява нещата, не ги предизвиква.

Когато пра-бабата учи бабата да яде грешно, и когато майката повтаря този начин на хранене, чак тогава се появяват трайните увреждания в генотипа, които се предават през поколенията.Така раковите мутации на човека, които виждаме днес, въобще не са започнали в 21ви век, а много по-рано.

Първо - човек трябва да се поинтересува кога е най-уместно да се храни и в какви времеви интервали.
Второ - човек трябва сам да определи адекватните за себе си количества поета храна.
Чак на Трето място - човек трябва да се поинтересува от това какво представляват и какви са ефектите от естествените храни, за да си състави една обща култура в личното меню.
И най-накрая, на Четвърто място - на човека ще е полезно да знае къде има нещо изкуствено.Защото ако той има добра обща култура по първия, втория и третия въпрос, четвъртият въпрос ще му е бонус, а не действително сериозен проблем.

И това са много прости и логични неща.Не е конспирация.


П.П.
Забрави да промениш света като промениш себе си в случая.Тази поговорка си има контекст и не важи за световния пазар и производство.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sasho90 в Септември 03, 2009, 23:32:28 pm
Напълно подкрепям! Аз съм на същото мнение. ;D Това не означава разбира се да се тъпчеш по цял ден с Junk Food, разбира се. Но от време на време мисля че няма траен ефект.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 04, 2009, 21:13:54 pm
Sana, ето ти невежество:

"Хората, които се хранят късно, е по-вероятно да напълнеят.

Екип от изследователи от Северозападния университет в щата Илинойс потвърждават, че е от значение не само какво ядеш, но и кога.

Учените установили, че когато опитните мишки ядат в необичайни часове, те трупат два пъти повече килограми, въпреки че правят упражнения и ядат колкото останалите.

Изследването, публикувано във Obesity, е първото, което доказва, че съществува "грешно" време за хранене.


"Едно от изследванията ни бе насочено към работещите на смени, които страдат от наднормено тегло.

Това ни накара да смятаме, че храненето в неправилно време от деня може да допринася за трупането на килограми", обяснява ръководителката на изследването Дийна Арбъл.

По време на експеримента в продължение на шест седмици били изследвани две групи мишки. И двете били хранени с богати на мазнини храни, но в различно време.

Животинките от едната група се хранели в часове, когато обикновено би трябвало да спят. Те натрупали два пъти повече килограми.

Това станало, въпреки че извършвали еднакво количество дейности и изяждали същото количество храна като останалите мишки.

Откритията може да са от значение за хора с проблемно тегло, но на този етап резултатите все още могат да се смятат за противоречиви.

Учените се надяват да открият как точно работи процесът. Смята се, че спането, хормоните и температурата на тялото също играят роля при трупането на килограми. "

Vesti.bg


WTF !!! 21-ви век !!! ПЪРВО ДОКАЗАТЕЛСТВО? А до сега какво се правеше, играеше се пасианс ли?

Учените се надяват да откирят как точно работи процесът? Кои учени! Има учени, които са казали как работи това преди десетилетия! Кои са тия тъпаци, дето се чудят как работи процеса!
Смята се, че спането, хормоните и температурата на тялото играят рола! Да го е** в майка му! Не ми трябва да съм учен, за да ми е пределно ясно, че не роля играят, ами хоро!


Тоест, учените на човешката цивилизация все още си бъркат в носа и си завират цифки в дупките и са на ниво полу-малоумници.Ето на това му се вика невежество.


Само че семействата в днешно време взимат житейската си мъдрост от телевизията.И естествено за тях това, че има грешно време за хранене, е пълна енигма.А само преди едно-две поколения това е било пределно ясно.После "как да си спасим децата".Ами няма никъв шанс за това.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Септември 04, 2009, 21:36:04 pm
Оооо, разбира се. Когато набедените учени трябва да направят нещо в полза на здравето на хората ще се шляят с години. Цифки ;D това ми хареса!!!

Някъде бях чел защо не трябва да се яде след 18:00 ч. Спомням си, че беше свързано с биологичния часовник на човека. Това е циркаден ритъм, свързан със слънцето. Щом то залезе, организма притихва всякакви енергии и се подготвя за почивка. Сигурен съм, че процентът на хората, спазващи това е толкова нищожен. Затова ще имаме дебели и болни хора. Че кой не обича да си похапва в 22ч пред телевизора, че някои даже стават от сън да ядат. Хайде със здраве.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Breath в Септември 04, 2009, 21:45:57 pm
Беше свързано май с това, че обмяната на веществата престава да действа след 6, и нищо не се разгражда, а се превръща директно в мазнини.

Даже някъде бях чела за такава диета - "годишна диета" я наричаха. Не ядеш нищо след 6 часа и цяла година губиш тегло, по-малко но със сигурност отслабваш.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 04, 2009, 21:50:42 pm
Ами аз лично се храня само в периода между 9 сутринта и 16:00 следобяд.Така храносмилателната ми система е активна близо 7 часа и почива близо 17 часа.Обикновено ям два пъти - веднъж в 9 и веднъж в 14:30.
Тоест така се пести енергия за мен и се пести износване за системата.

Също така 17 часа без храна задейства слабите процеси на прочистване и всяка сутрин изхвърлям шлаки под формата на слуз от носа и обложения по езика.Това е обикновено ако съм ял млечен продукт същия ден.Само когато съм ял единствено зеленчуци или плодове(тоест без ядки и зърнени храни) нямам обложения по езика или слуз от носоглътката сутрин.

Човек, който не се храни в подобни интервали, задържа тези обложения и слуз в тъканите си, и ако не се пречиства периодично (примерно 10 дневни гладувания на всеки 6 месеца мин.) се довежда до инвалидна тояга рано или късно.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Breath в Септември 04, 2009, 22:00:17 pm
Здраве, в тоя случай не ти ли трябват повечко часове за сън?
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Септември 04, 2009, 22:00:45 pm
Нормално стомаха секретира смилателни сокове 5-6 пъти на ден. Ако не се лъжа това бяха часовете 8, 10, 12, 16, 18. Може да не е нормално ядене, но поне нещо трябва да сложи в стомаха човек в тия часове. Или поне да пие вода. Иначе рискува да си увреди стомаха. Всъщност може да се яде и след 18ч, но това да са леки храни - плод, кисело мляко с овесени ядки и подобни.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 04, 2009, 22:24:35 pm
Тъкмо обратното е хора :)

Имам нужда от по-малко часове сън и трудно ми се доспива.

Стомахът не може да се увреди по никакъв начин, ако не ядеш, не се притеснявай.Това по принцип, а конкретно - той не секретира сокове, ако няма нищо.Просто в тези часове има готовност.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Септември 04, 2009, 22:30:14 pm
Стомаха секретира дори само да видиш или помиришеш позната миризма. Това е рефлекс. Кучето на Павлов е класическа експерименталнa постановка.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Септември 05, 2009, 00:18:17 am
Виж, каквото и да прави, на науката не е известна болест, причинена от гладуване. Освен признаци на необратимия момент на недохранването.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Септември 05, 2009, 09:45:04 am
Да, с това съм съгласен. По-добре леко гладен, отколкото вечно преял.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: pph в Ноември 30, 2009, 14:59:13 pm
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=3339 - Интересно предаване по темата.
Ако имате проблем с Firefox, го отворете с IE.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Rio в Август 22, 2010, 06:35:40 am
ОТРОВА
сайт за модерните отрови и кой ни трови с тях!!!

http://otrova.org/
Ако не е в точната тема, моля да бъде преместено.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Hacko в Декември 11, 2010, 17:22:00 pm
(http://superzdorovie.ucoz.ru/___1218357880t.jpg)

http://superzdorovie.ucoz.ru/
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Декември 11, 2010, 18:46:23 pm
Къде са Е954 и Е951 в таблицата?
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: dragonn в Декември 11, 2010, 19:32:33 pm
Явно не са опасни затова не са писани. Преди малко хапнах руска салата с Е330, което също липсва в таблицата.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Декември 11, 2010, 19:48:32 pm
Явно не са опасни затова не са писани.

Шегуваш се нали... ???
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: dragonn в Декември 11, 2010, 20:12:02 pm
Разбира се. Дори си нямам и на представа защо липсват Е-та в таблицата.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: хадзапи в Декември 11, 2010, 22:23:54 pm
Попрочетете цялата тема от самото начало и си вижте доста от Е-тата, че са обяснени кое какво означава. Е 330 е Раковообразуващо - http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,1405.15.html

Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Hacko в Декември 13, 2010, 17:45:27 pm
Забранени "Е"-та за мюсюлмани:

http://azannews.com/2010-08-07-umma-pub653.php
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Hacko в Декември 13, 2010, 18:39:18 pm
 
Къде са Е954 и Е951 в таблицата?
 Преди малко хапнах руска салата с Е330, което също липсва в таблицата.

Ето ги:

(http://zelenb.com/uploads/posts/2009-10/thumbs/1256829285_1256579657_30392375_1218367251_pisch.jpg)

(http://zelenb.com/uploads/posts/2009-10/thumbs/1256829377_1256579625_30392719_1218367890_novuyy_risunok_2.jpg)

РК-чревни болести, РЖ-стомашни разстройства, С-обриви, О (д/дет)-опасно за деца

http://zelenb.com/2009/10/29/vrednye-pishhevye-dobavki-tablica.html
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: marmozana в Декември 14, 2010, 14:32:16 pm
Изобщо не съм поддръжник на влагането на Е-та в храни, козметика и т.н. но в чест на истината, специално за Е330 - лимонена киселина, съм силно изненадана, че попада в този списък и то като канцероген. В информационния лист за безопасност, който прикачам, пише точно обратното:

Канцерогенност
IARC: Никой от компонентите на този продукт с процентно съдържание по-голямо или равно на 0,1%
не е идентифициран от IARC като вероятен, предполагаем или потвърден канцероген за
човека.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Декември 14, 2010, 15:43:41 pm
Киселинността на лимонената киселина се дължи на трите карбоксилни групи COOH, всяка от които в разтвор може да отдели протон. Ако това стане, се получава цитратен йон. Цитратите са чудесни буфери за регулиране на pH на киселинни разтвори.
Цитратните йони образуват соли, наречени „цитрати“ с много метални йони. Сред тях е важен калциевият цитрат или „кисела сол“, който се използва широко за консервиране и овкусяване на храни. Освен това, цитратите могат да хелатират металните йони, което ги прави подходящи като консерванти и омекотители на вода.
При стайна температура лимонената киселина е кристален прах. Тя може да съществува както в безводна форма, така и като монохидрат, който съдържа по една молекула вода на всяка молекула лимонена киселина. Безводната форма кристализира от гореща вода, а монохидратът се образува, когато лимонената киселина кристализира от студена вода. Монохидратът може да се преобразува в безводна форма чрез нагряване над 74°C.
От химическа гледна точка лимонената киселина има качествата на останалите карбоксилни киселини. Когато се нагрее над 175°C, тя се разпада, отделяйки въглероден двуокис и вода.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: marmozana в Декември 14, 2010, 17:22:16 pm
Хубаво, цитирал си Уикипедията, но това изобщо не обяснява защо аджеба съвсем благото лимонтозу попада в черния списък  :)
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Декември 14, 2010, 19:25:35 pm

"Освен това, цитратите могат да хелатират металните йони, което ги прави подходящи като консерванти и омекотители на вода."

Хора не разбрахте ли, че всяка рафинирана храна е вредна. Когато природата създава токсин, тя създава и антидот. Когато индустрията пречисти дадена суровина от природата с оглед на това да стане с по-красив търговски вид, по-чиста на вид, тя де факто лишава токсина от антидота. Пример: извлича се плодовата захар, но когато се извършва това, всички антиоксиданти, витамини, фибри и други полезни съставки останат в "цетката" и имаме на лице отрова.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: kalan в Януари 11, 2012, 10:24:18 am
Някой ще ми каже ли има ли дъвки без аспартам?Фенка съм на дъвките.
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: sidewinder в Януари 11, 2012, 10:44:18 am
Някой ще ми каже ли има ли дъвки без аспартам?Фенка съм на дъвките.

http://www.kodent.org/
Титла: Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: xtring в Януари 11, 2012, 22:17:40 pm
Е това е като аптекарско приложение - не бива да се чете.
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: WhiteKnight в Април 03, 2012, 16:19:44 pm
Някой ще ми каже ли има ли дъвки без аспартам?Фенка съм на дъвките.

http://www.kodent.org/

Хуба буба са без химикали, с нормална захар са си.
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: tectonics в Април 04, 2012, 13:25:10 pm
http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html
аз от доста време се консултирам с този сайт :)

пп не съм вегетарианец
Титла: Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
Публикувано от: Hacko в Април 11, 2012, 01:34:41 am
А пък аз взех  полезно  инфо (http://superzdorovie.ucoz.ru/) от тук:

http://zelenb.com/2009/10/29/vrednye-pishhevye-dobavki-tablica.html (http://zelenb.com/2009/10/29/vrednye-pishhevye-dobavki-tablica.html)