Автор Тема: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"  (Прочетена 90848 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 379
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #30 -: Април 24, 2008, 23:05:29 pm »
     За съжаление поне  две трети от ябълките, които се продават са внос. То и какво ли от плодовете и зеленчуците вече не е внос. Разби ни се селското стопанство.

Неактивен vesela

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 51
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #31 -: Май 01, 2008, 01:24:49 am »
За съжаление магазините наистина са пълни с боклуци. Вкъщи от години сме на здравословна храна. И ми стана смешно преди 2 дни като ходихме в един голям хипермаркет - за хляб и каквото ни хареса ;D ;D ;D ;D ;D
Излязохме без да купим НИЩО! Нямаше 1 стока в този магазин, която да харесам... А най-много ме озадачиха "БИО краставици"  :o ??? по това време на годината. Зададох си въпроса къде са расли тези краставици, щото за да са био трябва да са расли природно, а не в парник  ;D...
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света"

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 379
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #32 -: Май 02, 2008, 17:27:57 pm »
   "Биокраставиците" си личи, че са минали покрай "био"-то. То покрай всичко друго биокраставицата няма да е толкова дебела и мека. Отдалече си личи, че е имало яко торене с "био" химикали.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #33 -: Юни 01, 2008, 12:21:10 pm »
Специално за българските "био-краставици" четох някъде в нета, че идвали всички от едно и също място. На единия камион товарят уж "био", а на другия обикновени. "Био"-то естествено се маркират с по- висока цена.

Български био-хляб


От няколко дни в София се продава първият био хляб, произведен изцяло в България. От фирмата производител съвестно отговориха на всички въпроси на Горичка.
Няколко основни въпроса за хляба, на които отговаря Мария Полихронова, продуктов мениджър на новата българска марка за био продукти harmonicа. Под тази марка, "Био България" ООД ще предлага добре познатите ни био кисело мляко и сирене, а освен тях и хляб, яйца, пресни плодове и зеленчуци.

Защо решихте да направите хляб?
Защото целта ни е да осигурим на българския пазар основните всекидневни продукти, произведени по методите на биологичното земеделие, като обърнем специално внимание на качеството. До момента предлагаме сирене, кисело мляко и зехтин. Започваме с хляб, а до няколко седмици ще предложим и яйца.

От къде е зърното за хляба?
От една малка затворена котловина в Стара Планина, до село Дъбовица, община Сунгурларе.

Има ли био сертификат?
Да. Издаден е от Балкан Биосерт ООД.

Кой го е отгледал?
Зърното е засято и отгледано от Фондация за биологично земеделие Биоселена.

Само от едно място ли е използваното брашно?
Да. В момента за производството на хляба се използват брашна от засятите в село Дъбовица 850 декара с различни култури. Ако хлябът се продава добре, ще се наложи да потърсим партньор за доставка на био брашно извън България. За съжаление в България в момента не се предлага био брашно.

Как е гледано, като е био?
Не е торено с нищо.

С какво е пръскано?
Не е пръскано с нищо.

Като не е торено и пръскано, не е ли имало проблеми?
Имало е проблеми с коне, които са изпасали пшеницата през зимата. Друг проблем е била убийствената суша, която е допринесла за много слабата реколта (около 60 кг./декар).

С какво био зърното е по-различно от конвенционалното зърно?
Много по-вкусно и по-ароматно е. Със сигурност не съдържа никакви пестициди - на тези ниви от 15 години не е отглеждано нищо. В нивите освен пшеницата има и много други треви и цветя, които в конвенционалното земеделие се приемат за враг на основната култура и се унищожават с помощта на хербициди. Тези треви добавят лек и приятен аромат на хляба.

Къде е смелено зърното?
В сертифицираната от Балкан Биосерт ООД мелница на фирма Техра ООД в троянското село Ломец.

Къде е опечен хлябът?
Във фурни „Маркос” в Божурище, София.

От кого?
От предприятие за производство на хляб „Маркос” ООД.

Как се разбрахте с фурната, те ли имаха интерес или вие ги потърсихте?
Не беше трудно. Собственикът на фурната, г-н Костанди Маркос беше проявил интерес за производството на био продукти. Той се запали по идеята за производство на хляб изцяло от биологични съставки, по традиционни начини. Това е може би мечтата на всеки мераклия хлебар.

Фурната сертифицирана ли е?
Да. И тя е сертифицирана от Балкан Биосерт ООД.

Каква е рецептата на хлябовете?
Използваме традиционна рецепта за производство на ръжен и пълнозърнест хляб.

Защо сте избрали такава рецепта? Каква е идеята?
Тези рецепти са най-подходящи за това към което се стремим – здравословен и пълноценен хранителен продукт, без никакви компромиси с качеството.

Какво съдържа хлябът освен брашно?
Освен трите вида пълнозърнести биологични брашна: тритикале, пшенично и ръжено, хлябът съдържа още натурален подобрител за ръжен и пшеничен хляб, натурална ръжено-пшенична закваска, натурална ръжена закваска, сол и мая.

Какъв е на вкус?
Ръженият има вкус на типичния ръжен хляб от едно време. Само ръж. Пълнозърнестият смес има по-обхватен вкус, усещат се отделните компоненти, много приятно съчетани.

На мирис?
Пълнозърнестият смес има лек аромат на канела, който обаче не е от канела. От смесването на различните био брашна по неведоми причини се получава миризма близка до тази на канелата.

Как изглежда?
И двата хляба са с тегло 400 грама, имат четвъртита форма и кафеникав цвят, малко по-наситен при ръжения. Цветовете се дължат на естествените цветове на брашната, омесени на тесто и преминали термична обработка. Няма никакви оцветители.

Как е опакован?
В бял хартиен плик, с малко прозорче. Върху плика е залепен етикет с пълна информация за хляба.

Защо така?
Предпочетохме хартиен плик пред найлонов. Може да бъде лесно рециклиран, стига да го изхвърлите в правилната кофа. Само трябва да отделите найлончето. Прозорчето е за да може всеки да се убеди в приятния вид на хляба, който си купува.

Какво пише на етикета?
На етикета е логото на harmonicа, името на продукта, съдържанието, информация за био сертификатите, дистрибутора, производителя, дата на производство, трайност, лога на различните организации свързани със биопроизводството, баркод. Стандартните неща.

Колко струва?
В магазините ще го намерите за 2.50 лв.

Защо струва толкова?
Организацията на био производството струва по-скъпо от конвенционалното. Това, че не се използват препарати за повишаване на реколтата се отразява на цената на суровината.

Кой колко получава от тази цена?
Брашното е 14% от цената на рафта, фурната получава 24%, етикетът и опаковката са 3%, ние взимаме 19% за организацията, маркетинга и дистрибуцията, магазините взимат 23% и държавата получава 17% под формата на данък добавена стойност. Ръженото брашно ни струва 1.40 лв/кг, третикале е 1.30 лв/кг, а пшеницата 1.40 лв/кг.

Какво е общото между хляба и другите ви продукти?
Идеята ни е harmonica да е гама от пресни и традиционни био продукти с изключителна грижа за качеството. Съобразяваме се и с факта, че всяко производство, дори и да е биологично, замърсява. Опитваме са да използваме по-малко ресурси и енергия, да намаляваме опаковките и да избираме по-лесни за рециклиране варианти.

Къде продавате продуктите?
Ние организираме цялата дистрибуция на продуктите по магазините. Имаме специални складове и превозни средства. Работим с около 60 обекта в София, Варна и Бургас, които снабдяваме всекидневно.

Сертифицирани ли сте?
Естествено. Пак от Балкан Биосерт ООД.

Къде се продава хлябът?
Като начало във вериги магазини Била, Елемаг, Хит и Фродо, както и в много малки магазини за здравословни храни, общо около 30 точки в София. Очакваме съвсем скоро хлябът да се предлага във всички големи вериги на територията на София, в които се предлагат и останалите продукти на harmonica.

http://gorichka.bg/index.php?p=34&l=1&id=671
« Последна редакция: Юни 01, 2008, 12:30:59 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Тук и сега

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 257
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #34 -: Юни 01, 2008, 14:37:07 pm »
Интересно ми е при такава цена за 400г не им ли заседява хляба?И колко време издържа,ако няма консерванти?
Май по-добре е човек да си пече сам,поне и маята може да се избегне.
Единственото ми притеснение е,какво е незалепващото покритие на машините за хляб.Някой знае ли?

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #35 -: Юни 01, 2008, 15:58:39 pm »
Интересно ми е при такава цена за 400г не им ли заседява хляба?И колко време издържа,ако няма консерванти?
Май по-добре е човек да си пече сам,поне и маята може да се избегне.
Единственото ми притеснение е,какво е незалепващото покритие на машините за хляб.Някой знае ли?
Едва ли. .
Ако не ядеш много хляб, можеш да си на сметка даже. Слагаш го в хладилника и няма проблем. Аз и нормалния хляб там си го държа.
Покритието на машината ми прилича на тефлоново. Ами като пека, знам ли какво брашно ми пробутват в магазина? Генномодифицирано зърно, торено,после "подобрено" с това- онова.. Перфектният вариант е, сам да си произвеждаш зърното и да си го смилаш. Но при толкова много обстоятелственост, аз от раз ще се откажа от хляба. Мързел! ;D

P.S.Впрочем на мен ми е по-вкусен хлябът от тавата, отколкото от машината за хляб.
« Последна редакция: Юни 01, 2008, 16:06:59 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 666
 • In Lies We Trust...
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #36 -: Юни 01, 2008, 16:24:59 pm »
Някой знае ли колко струва машинката за хляб?

Breath

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #37 -: Юни 01, 2008, 16:34:10 pm »
Някой знае ли колко струва машинката за хляб?

Миналата година беше между 200 и 500 лв, зависеше от марката, която купуваш, TV-shoping програмите я предлагаха за около 200лв. Сега предполагам, че не е много по-скъпо.

Неактивен Морфей

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 494
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #38 -: Юни 01, 2008, 16:50:32 pm »
Някой знае ли колко струва машинката за хляб?

От 90лв до 200лв, ако искаш мога да ти пратя и модели, има малки и по-големи машини според грамажа. Иначе е са супер удобни, може да си я заредиш  и програмираш от вечерта, сутрин като станеш да имаш топло изпечен хляб за закуска. Гадното е, че трябва да слагаш мая, незнам дали без нея ще стане нещо.   

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 504
Относно: Още една тема за боклуците които я&#
« Отговор #39 -: Юни 01, 2008, 16:53:13 pm »
Може ли да ми споделите и на мен за маята ? Какво и има толкова ?
« Последна редакция: Юни 04, 2008, 20:22:12 pm от Mirotvorec »

Неактивен Морфей

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 494
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #40 -: Юни 01, 2008, 17:12:35 pm »
Може ли да ми споделите и на мен за мята ? Какво и има толкова ?

Маята е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Дрождите са вид едноклетъчни гъби. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване. Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира. Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.
Тук пише за вредата от маята ;)

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #41 -: Юни 01, 2008, 17:37:09 pm »
H. , машинки за хляб има отвреме- навреме на промоция. Даже за по 50-60 лева. Ако мерна някъде, ще дам линк.
Хлябът от скъпа/ маркова и евтина/ немаркова хлебопекарна не се различава по качество.
Ако ядете много хляб, по- добре е да се купи от по- големичките.
Morpheus, вместо мая може да се ползва закваска, но не съм го пробвала този вариант още.
Но ти си ме изпреварил. Сега видях. :D
« Последна редакция: Юни 01, 2008, 17:40:52 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 666
 • In Lies We Trust...
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #42 -: Юни 01, 2008, 19:15:22 pm »
Супер! Дайте ми линк всички които предложихте :P Някой от вас има ли btw? :P

Неактивен Тук и сега

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 257
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #43 -: Юни 02, 2008, 00:26:59 am »
Покритието на машината ми прилича на тефлоново.

Така и подозирах.Тефлона е канцерогенен.

http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451


Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #44 -: Юни 02, 2008, 01:26:23 am »
Покритието на машината ми прилича на тефлоново.

Така и подозирах.Тефлона е канцерогенен.
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451
Знам аз. Нали казах, че е по- вкусно от тавата. ;)
Но машинката може да се ползва само за месене, а после да печеш във фурната.
Роби сме на машините и това е!
Едно време бабите ни само в хлебопекарни са месели хлябове сякаш. С всичките му там песни, обреди и положителни мисли. Тефлонът такава песенне може да ни изпее.
« Последна редакция: Юни 02, 2008, 01:27:41 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
План “Баязид"

Започната от Атила « 1 2 3 4 » Български конспирации

47 Отговора
22493 Прегледи
Последна публикация Март 03, 2011, 19:55:43 pm
от ARRI
8 Отговора
5466 Прегледи
Последна публикация Януари 14, 2006, 00:14:21 am
от H.
31 Отговора
15392 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
45 Отговора
17220 Прегледи
Последна публикация Март 19, 2006, 16:02:51 pm
от H.
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
6730 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27