Автор Тема: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"  (Прочетена 90456 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hacko

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 011
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #165 -: Декември 13, 2010, 18:39:18 pm »
 
Къде са Е954 и Е951 в таблицата?
 Преди малко хапнах руска салата с Е330, което също липсва в таблицата.

Ето ги:





РК-чревни болести, РЖ-стомашни разстройства, С-обриви, О (д/дет)-опасно за деца

http://zelenb.com/2009/10/29/vrednye-pishhevye-dobavki-tablica.html
« Последна редакция: Декември 13, 2010, 20:14:54 pm от Hacko »

Неактивен marmozana

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 102
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #166 -: Декември 14, 2010, 14:32:16 pm »
Изобщо не съм поддръжник на влагането на Е-та в храни, козметика и т.н. но в чест на истината, специално за Е330 - лимонена киселина, съм силно изненадана, че попада в този списък и то като канцероген. В информационния лист за безопасност, който прикачам, пише точно обратното:

Канцерогенност
IARC: Никой от компонентите на този продукт с процентно съдържание по-голямо или равно на 0,1%
не е идентифициран от IARC като вероятен, предполагаем или потвърден канцероген за
човека.
Благодаря ти, че замълча, въпреки, че нямаше какво да кажеш

Неактивен sidewinder

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 855
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #167 -: Декември 14, 2010, 15:43:41 pm »
Киселинността на лимонената киселина се дължи на трите карбоксилни групи COOH, всяка от които в разтвор може да отдели протон. Ако това стане, се получава цитратен йон. Цитратите са чудесни буфери за регулиране на pH на киселинни разтвори.
Цитратните йони образуват соли, наречени „цитрати“ с много метални йони. Сред тях е важен калциевият цитрат или „кисела сол“, който се използва широко за консервиране и овкусяване на храни. Освен това, цитратите могат да хелатират металните йони, което ги прави подходящи като консерванти и омекотители на вода.
При стайна температура лимонената киселина е кристален прах. Тя може да съществува както в безводна форма, така и като монохидрат, който съдържа по една молекула вода на всяка молекула лимонена киселина. Безводната форма кристализира от гореща вода, а монохидратът се образува, когато лимонената киселина кристализира от студена вода. Монохидратът може да се преобразува в безводна форма чрез нагряване над 74°C.
От химическа гледна точка лимонената киселина има качествата на останалите карбоксилни киселини. Когато се нагрее над 175°C, тя се разпада, отделяйки въглероден двуокис и вода.

Неактивен marmozana

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 102
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #168 -: Декември 14, 2010, 17:22:16 pm »
Хубаво, цитирал си Уикипедията, но това изобщо не обяснява защо аджеба съвсем благото лимонтозу попада в черния списък  :)
Благодаря ти, че замълча, въпреки, че нямаше какво да кажеш

Неактивен sidewinder

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 855
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #169 -: Декември 14, 2010, 19:25:35 pm »

"Освен това, цитратите могат да хелатират металните йони, което ги прави подходящи като консерванти и омекотители на вода."

Хора не разбрахте ли, че всяка рафинирана храна е вредна. Когато природата създава токсин, тя създава и антидот. Когато индустрията пречисти дадена суровина от природата с оглед на това да стане с по-красив търговски вид, по-чиста на вид, тя де факто лишава токсина от антидота. Пример: извлича се плодовата захар, но когато се извършва това, всички антиоксиданти, витамини, фибри и други полезни съставки останат в "цетката" и имаме на лице отрова.
« Последна редакция: Декември 15, 2010, 13:59:42 pm от Mirotvorec »

Неактивен kalan

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 892
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #170 -: Януари 11, 2012, 10:24:18 am »
Някой ще ми каже ли има ли дъвки без аспартам?Фенка съм на дъвките.

Неактивен sidewinder

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 855
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #171 -: Януари 11, 2012, 10:44:18 am »
Някой ще ми каже ли има ли дъвки без аспартам?Фенка съм на дъвките.

http://www.kodent.org/

Неактивен xtring

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 132
Re:Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #172 -: Януари 11, 2012, 22:17:40 pm »
Е това е като аптекарско приложение - не бива да се чете.

Неактивен WhiteKnight

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 222
Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #173 -: Април 03, 2012, 16:19:44 pm »
Някой ще ми каже ли има ли дъвки без аспартам?Фенка съм на дъвките.

http://www.kodent.org/

Хуба буба са без химикали, с нормална захар са си.

Неактивен tectonics

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 83
Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #174 -: Април 04, 2012, 13:25:10 pm »
http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html
аз от доста време се консултирам с този сайт :)

пп не съм вегетарианец

Неактивен Hacko

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 011
Re: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"
« Отговор #175 -: Април 11, 2012, 01:34:41 am »
А пък аз взех  полезно  инфо от тук:

http://zelenb.com/2009/10/29/vrednye-pishhevye-dobavki-tablica.html

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
План “Баязид"

Започната от Атила « 1 2 3 4 » Български конспирации

47 Отговора
22333 Прегледи
Последна публикация Март 03, 2011, 19:55:43 pm
от ARRI
8 Отговора
5423 Прегледи
Последна публикация Януари 14, 2006, 00:14:21 am
от H.
31 Отговора
15266 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
45 Отговора
17059 Прегледи
Последна публикация Март 19, 2006, 16:02:51 pm
от H.
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
6667 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27