Автор Тема: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"  (Прочетена 105342 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дъвиан

  • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #15 -: Септември 01, 2006, 17:34:49 pm »
Благодаря за допълнението. :D

Ха дано нещо да се промени поне мъничко към добро. :)

Неактивен asdfghjkl

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 780
  • Невъзможно е нищо
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #16 -: Септември 02, 2006, 03:29:46 am »
Не се надявай да стане по този начин. Винаги има уловка, особено при нас.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Дъвиан

  • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #17 -: Септември 02, 2006, 09:41:21 am »
Успокои ме! ;)


Oberon

  • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #18 -: Декември 14, 2006, 18:01:23 pm »
Всичко е много хубаво, само не знам как така от Аспартама се губи съзнание. Ако беше така, всеки втори американец щеше да припада на ден по 3 пъти:))) Щото е известно как се оливат с Кока Кола.
Много от нещата за аспартама са така, ама като че ли са малко пресилени - загуба на съзнание, гърчове, директни атаки на мозъка....

Antonium

  • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #19 -: Декември 14, 2006, 18:25:26 pm »
Албинони аз живеех в един по-добър свят преди да прочета твоето писание :'( :'( :'(

Неактивен Mirotvorec

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #20 -: Декември 14, 2006, 19:48:03 pm »
Trandev, това момиче направо ми разбива крехката детска психика  :'(  :o  :'(
Не мисли като човек!-Крион

Antonium

  • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #21 -: Декември 15, 2006, 08:51:49 am »
Една случка от моя ранен период. Работех в един супермаркет по време на студентскитегодини и едни тарикати докараха два тира американски замразени пилета. Тъй като бяха на тънка цена, а пък и студенти все гладни, взехме две и започнахме да ги варим отзад в склада. след двучасово варене пилетата продължаваха да имат свойствата на обикновенно паве. Загледахме се в докараната стока и открихме неизвестна плесен покрила повечето от тези "пилета". Следва рекламация и леко изтръпванезаради възможни проблеми. Доставчиците бяха от добре облечените бизнесмени, тогава не бяха добре облечени все още. Дойдоха хората, видяха, усмихнаха се и казаха - Стават чудесни пилешки кренвирши.
 Това е. Оттогава не употребявам този артикул по родните магазини.
Бляк Х 1000
:D :D :D :D :D :D

Неактивен iti

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 123
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #22 -: Юни 12, 2007, 19:56:49 pm »
http://www.vegebg.org/materiali/razumniat_vegetarianec.html

Ей тук има описание на всички Е-та. Не се препоръчва за хора които не понасят подобни описания:
Цитат
  E122             Azorubine, Carmoisine            Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.

Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все ед

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #23 -: Октомври 11, 2007, 16:07:20 pm »
Храните-убийци, които слагаме на масата


За една година човек изяжда 10 кг. консерванти и оцветители


http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-10-11_08.html

Има какви ли не класации на здравословните храни. Групират ги по богатство на витамини и минерали, оценяват антиоксидантите в тях, търсят редки багрила, ензими и съставки, които ги правят уникални и полезни. Няма обаче класация на вредните храни, които бавно съсипват здравето и ни убиват. Питали ли сте се защо? Едва ли, защото негативният им ефект е очевиден и до болка познат на всеки. По-скоро, защото тези храни са всеки ден на масата и влизат в топ 5 на любимите вкусотии, които всеки е склонен да поглъща без задръжка.Подсладени газирани напитки

Има ги в изобилие и с какъв ли не вкус и цвят. Рекламират ги с най-съвременни трикове. Затова неудържимо привличат младите. Не остават равнодушни и чревоугодниците. Освен, че те имат "скрити" калории, заради многото захар, въобще не утоляват жаждата. Британски учени алармираха, че безалкохолните газирани напитки съдържат вещество, което атакува сърцевината на клетките в организма. Действието му се натрупва с годините и може да се сравни с пораженията, които нанася редовната злоупотреба с алкохол. Става дума за натриевия бензоат ­ Е211, който масово се използва като консервант и в хранителната промишленост. При съединяването му с витамин С от безалкохолните, се образува бензол. Силно канцерогенно вещество. Затова количеството на Е211трябва да е минимално и да не превишава нормата. Въпросът е дали това изискване се спазва.

Друга вредна съставка в безалкохолните е жълтото багрило татразин, което присъства освен в газираните напитки и в сладкишите. И още една отровна "екстра". Това са фосфатите, които откриваме в безалкохолни, готови супи, сосове, салами и шунки.

Сладкиши, десертни блокчета и шоколад

Всички знаят, че захарта директно се трансформира в мазнини и е предпоставка за неконтролируемо дебелеене. Това, което повечето не знаят обаче е, че сладките изненади действат като "енергийна бомба".

В 100 грама шоколад има 550 ккал., 4,5 г. белтъчини, 30 г. мазнини и 57,8 г. захари. Рафинираната захар дава бърз и краткотраен прилив на енергия и също толкова бързо "разрежда". Затова я наричат "бялата отрова". И няколко часа след сладката закуска, децата стават раздразнителни, хиперактивни и агресивни. Отклоненията в поведението доказано се дължат на захарта. Затова лекарите определят редовните прегрешения в храненето като вид увреждане. Според тях, неправилната ферментация на храната нарушава нормалната чревна флора. И ако детето има генетично предразположение, това може да доведе освен до свръх активност и до хранителни алергии.Салами, наденици, луканки ... и всичко консервирано от мляно месо.

В най-добрия случай колбасите съдържат сланина, малко месо и много овкусители, подобрители, оцветители и консерванти. 40 процента са мазнините. Две трети от сурово пушените колбаси, например, независимо какво пише на етикета, се правят главно от сланина, дълбоко замразено говеждо и най-различни субпродукти. Добавя се колаген, кожна емулсия, пуешки шийки, соев гранулат. Ако това не ви тласка към пълно вегетарианство, добър апетит. Преди 5-6 години списъкът на разрешени хранителни добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири. Така в него влязоха съставки, които "козметично" пооправят вида, трайността и цвета им. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е-тата, голяма част от които са вредни и опасни за здравето.

Чипс и пуканки

Предлагат се все повече видове ­ така американската мода, пред телевизора и в киното всеки да хрупа нещо много мазно, солено и вредно, постепенно влезе и у нас. Всеки американец годишно изяжда по около 3,5 кг. хрупкави пържени картофки. В целия свят годишно продажбите на чипс възлизат на 14 млрд. долара.

В 100 грама чипс или пуканки има 30-35% мазнини, 60 процента въглехидрати, които ни зареждат със 550 ккал.

Тези храни съдържат и огромно количество консерванти, подсладители и оцветители. Учените са изчислили, че за една година човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели, подсладители. Те са в основата на някои заболявания и допринасят активно за скока на алергиите.

Как да изчистим организма ?

Има храни-чистачи. Попаднали в организма, те като сюнгер попиват вредните вещества и извличат отровите, които се трупат от обмяната на веществата.

Шлаката и “химията” влиза в междуклетъчното пространство. Оттам попада в лимфните и в кръвоносните съдове. Лимфата работи активно ­ действа подобно на природен филтър ­ лови болестотворните бактерии, гъбички и вируси, които влизат в нашия организъм с храна, въздух и вода. Затова лекарите препоръчват да се пият много течности. Поне 2 литра на ден минерална вода, чай и пресни сокове.

Включете в действие и храните-чистачи. Повечето от тях са богати на растителни влакнини. В червата целулозата набъбва, улавя токсините и като четка мие отвътре храносмилателната система. На помощ идват ензими и пектин, които съдържат плодовете и зеленчуците. Поне 3 от тях трябва да влязат в ежедневното меню. Не е важно да се изяде голямо количество, а да са различни.

Ябълки

По-добре е да се ядат с кората. Пектинът в тях е в разтворима форма, лесно се свързва с токсините и помага за изхвърлянето на всички съединения, образувани при гниенето на храната в червата.

Грозде

Кехлибарените зърна са богати на минерали, ензими, плодови киселини и витамини. Затова се използват в лечебни програми, разтоварителни режими и диети за прочистване. Ципата съдържа полифеноли, които "обезвреждат" отровите, отделени от клетките в процеса на работата є.

Лимон

Богат е на витамини ­ С, Р, В и каротин. Лимоновият сок е убиец на нитратите. Той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и унищожава токсините. Сокът алкализира кръвта, която заради прекомерната консумация на животински храни, е с по-висока киселинност. А това е предпоставка за много заболявания

Морков

Целулозата му е полезна за черния дроб.

Той съдържа много витамини от група В, каротин и специфичен набор от микроелементи и витамини. Салата от стъргани моркови със зехтин е особено полезна, защото мазнината помага за усвояването на мастноразтворимия витамин бетакаротен от моркова.

Спанак, коприва, салата

Американски учени установиха, че дневната порция зеленина помага на черния дроб да се пребори с пораженията на алкохола. Киви и аспержи също могат да се включат в "спасителната" акция.

Тиква

Полезна е при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци. Тя стимулира отделянето на урина, тя облекчава бъбреците, пикочния мехур и сърцето.

Голямото количество пектин помага при възпаление на дебелото черво. А понеже пектинът активизира изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата осигурява профилактика на атеросклерозата. Ценната съставка неутрализира солите на тежките метали и подобрява перисталтиката на червата.

« Последна редакция: Октомври 11, 2007, 16:08:26 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 391
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #24 -: Април 23, 2008, 18:44:24 pm »
    След няколко години събиране на информация за вредните емулгатори в храните и лекарствата, ето резултатите кои са най-основните и върху  кои органи влияят:



         Легенда - О -Опасен

                   МО - Много опасен

                   Р - Раковообразуващ

                   З - Забранен

                   ЧР - Чревни разстройства

                   ВК - Вреди на  кожата

                   СР - Стомашни разстройства

                   АР - Алергични реакции

                   Х - Холестерол

                   АН - Влияние върху кръвното - Артериалното налягане

                   П - Подозрителен




           Е 102 - О
           Е 103 - З, Р
           Е 104 - П
           Е 105 - З, Р
           Е 110 - О
           Е 111 - З
           Е 120 - О
           Е 121 - З, Р, МО
           Е 122 - П
           Е 123 - МО, З, Р
           Е 124 - О
           Е 125 - З, Р
           Е 126 - З, Р
           Е 127 - О
           Е 129 - О
           Е 130 - З, Р
           Е 131 - Р
           Е 141 - П
           Е 142 - Р
           Е 150 - П
           Е 151 - ВК
           Е 152 - З, Р
           Е 153 - Р
           Е 154 - ЧР, АН
           Е 155 - О
           Е 160 - ВК
           Е 171 - П, Черен дроб, Бъбреци
           Е 173 - П, черен дроб, Бъбреци
           Е 180 - О
           Е 201 - О
           Е 210 - Р
           Е 211 - Р
           Е 212 - Р
           Е 213 - Р
           Е 214 - Р
           Е 215 - Р
           Е 216 - Р, ВК
           Е 219 - Р
           Е 220 - О, Разрушава вит. В1
           Е 222 - О, Храносмилането и Стомашно-чревен тракт
           Е 223 - О, Астма, Храносмилане, Стомашно-чревен тракт
           Е 224 - О, Храносмилане, Стомашно-чревен тракт
           Е 228 - О
           Е 230 - Р, Алергия
           Е 231 - ВК, Алергия
           Е 232 - ВК, Алергия
           Е 233 - О, ВК
           Е 239 - ВК, Алергия
           Е 240 - Р, МО
           Е 241 - П
           Е 242 - О
           Е 249 - Р
           Е 250 - АН
           Е 251 - АН
           Е 252 - Р, АН
           Е 270 - О за деца
           Е 280 - Р
           Е 281 - Р
           Е 282 - Р
           Е 283 - Р
           Е 310 - АР
           Е 311 - АР
           Е 312 - АР
           Е 320 - Х, Черен дроб, Бъбреци, Мутация в ДНК
           Е 321 - Х
           Е 330 - Р
           Е 338 - СР
           Е 339 - СР
           Е 340 - СР
           Е 341 - СР
           Е 343 - СР
           Е 400 - О
           Е 401 - О
           Е 402 - О
           Е 403 - О
           Е 404 - О
           Е 405 - О
           Е 450 - СР, Черен дроб, Бъбреци
           Е 451 - СР
           Е 452 - СР
           Е 453 - СР
           Е 454 - СР
           Е 461 - СР
           Е 462 - СР
           Е 463 - СР
           Е 465 - СР
           Е 466 - СР
           Е 477 - П
           Е 501 - О
           Е 502 - О
           Е 503 - О
           Е 510 - МО
           Е 513 - МО
           Е 527 - О
           Е 620 - О
           Е 626 - ЧР
           Е 627 - ЧР
           Е 628 - ЧР
           Е 629 - ЧР
           Е 630 - ЧР
           Е 631 - ЧР
           Е 632 - ЧР
           Е 633 - ЧР
           Е 634 - ЧР
           Е 635 - ЧР
           Е 636 - О
           Е 637 - О
           Е 907 - АР
           Е 951 - ВК, Умствени увреждания. Това е аспартамът.
           Е 952 - З
           Е 954 - Р - Това е захаринът.
           Е 1105 - ВК


           Е 217 - Р
           Е 447 - Р
           Е 924а - Р
           Е 924в - Р
           Е 172 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 322 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 407 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 447 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 621 - Болки в гърдите, Главоболие, Горене на лицето, Стягане на главата
           Е 221, Е 225, Е 226 - Нарушават храносмилането и водят до заболявания на стомашно-чревния тракт, Сърдечни проблеми, Затруднения в дишането, Ниско кръвно
           Е 313 - Алергия
           Е 1000 до Е 1199 - слагат се като добавки към брашното, захарта и други подобни продукти

           



      Това е по данни на FAO - Международна организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция



       и      Изследване от специалисти в Химическия университет - София

Неактивен SMSI-H

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 199
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #25 -: Април 23, 2008, 20:09:52 pm »
Как поне за един "Е*" не бяха написали "Н" - нормален... Може ли пък на всички да им има нещо, с което да вредят на здравето?
« Последна редакция: Април 23, 2008, 20:11:16 pm от SMSI-H »

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 391
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #26 -: Април 23, 2008, 20:49:31 pm »
    Нормални засега са само тези, които ги няма в таблиците и статиите посочващи вредните е-та.

Неактивен dlakon

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #27 -: Април 24, 2008, 12:02:22 pm »
Аспартам - шмаспартам, от 9-10 годишен пия кока кола в промишлени количества,2-4 литра на ден средно, сега съм на 23.. и съм в перфектно здраве ...все още. Ако нещо ми стане от тая кола, първо на вас ще кажа, обещавам.  ;)


А иначе за пречистващите неща съм съгласен, ябълки специално като ям мога да опиша чувството с една единствена дума - пречистващо  :)

Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен =======

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 391
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #28 -: Април 24, 2008, 13:23:28 pm »
     Аспартам има само в диетичната кола - "кока кола лайт". Нормалната кола съдържа захар, в нея не слагат аспартам. И аз от време на време пия обикновена кола.
     А ябълките се оказват най- добрият плод от всичките останали плодове в нашият климатичен район. Следват ги бананите, но те са и от друг климатичен район.

Неактивен P.E.A.C.E.

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 499
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #29 -: Април 24, 2008, 18:51:41 pm »
Те и ябълките напоследък са едни... Не са ли от село или от някое малко пазарче имат много странен вкус, незнам може и да си въобразявам.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
План “Баязид"

Започната от Атила « 1 2 3 4 » Български конспирации

47 Отговора
29337 Прегледи
Последна публикация Март 03, 2011, 19:55:43 pm
от ARRI
8 Отговора
7437 Прегледи
Последна публикация Януари 14, 2006, 00:14:21 am
от H.
31 Отговора
33594 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
45 Отговора
24732 Прегледи
Последна публикация Март 19, 2006, 16:02:51 pm
от H.
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
17685 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27