Автор Тема: Списък на добавките в храните - т.нар. "Е-та"  (Прочетена 103533 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Eon

 • Гост
Символите ориентират за нежеланите ефекти
Д-р Атанас Михайлов
Пазарът се наводни с вносни хранителни стоки. Купуваме ги, примамени от шарените етикети и опаковки. И невинаги знаем какво купуваме. Всяка компания обаче може да произвежда три категории от един и същ продукт: за вътрешно потребление, за експорт в развитите страни и за износ в развиващите се страни. Именно към третата категория се отнасят 80 на сто от хранителните продукти и напитки, насочени за експорт от Северна Америка и Западна Европа към източния пазар. Единственото изискване към вносителя е на опаковките да са обозначени със символи различните хранителни добавки, подобряващи вида и вкуса на продуктите. И така в стил и вълкът сит, и агнето цяло - производителите са предупредили потребителите, потребителите съответно нищо не са разбрали от кодираното предупреждение.
Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката. Ако откриете дори един от горепосочените символи, би трябвало да помислите дали да я консумирате.
КАКВО ОЗНАЧАВАТ БУКВИТЕ
E 123- амарант - високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Още се използва в Австралия и някои други страни.
Е 102- татразин - жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.
Е 120 - червен оцветител, който е в графа на HASCG - опасни .
Е 124 - ярко червен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.
Е 127- еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.
Едни от най-популярни консерванти- бензоена киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.
Е 210 - бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.
Е 211- натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.
Е 212- калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.
Е 214- етил 4 - хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.
E 338 - фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.



SOS
ОПАСНИ
Е-102 Е-124
Е-120 Е-127
МНОГО ОПАСНИ
Е-123
ЗАБРАНЕНИ
Е-103 Е-111
Е-105 Е-121
Е-125 Е-130
Е-126 Е-152
ПОДОЗРИТЕЛНИ
Е-104 Е-141
Е-122 Е-150
Е-171 Е-173
Е-180 Е-241
Е-477
РАКООБРАЗУВАЩИ
Е-131 Е-210
Е-142 Е-211
Е-212 Е-215
Е-213 Е-216
Е-217 Е-330
Е-240
РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА
Е-221 Е-223
Е-222 Е-224
Е-226
ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
Е-230 Е-238
Е-231
ОБРИВИ
Е-311 Е-313
Е-312
ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО
Е-250 Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН
Е-230 Е-321
Е-322
РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА
Е-338 Е-340
Е-339 Е-341
Е-407 Е-461
Е-450 Е-462
Е-463 Е-466
Е-465* Източник
 - The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs in Pediatrics
- Complete listing of E-Numbers from Northern Allergy Center, Australia.
 - FDA Summary of Color Additives Listed for Use in the United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices





Ядем вносни и наши продукти, без да четем етикетите. Какво толкова, ще кажете, след като можем да открием в продукта я умряла хлебарка, я мишка. Гнусните паразити и гризачите обаче се оказват елегантна заплаха за здравето ни, защото успяваме да ги видим, преди да ги глътнем. Понякога.
Етикетите дават информация, която не сме свикнали да четем. А когато я прочетем, невинаги разбираме какво ни казва. Преди 5-6 години списъкът на разрешени добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири и така в него влязоха съставки, които придават по-добър вид, гарантират трайност и подходящ цвят. Видът на тези консерванти, подобрители, подсладители и оцветители е кодиран с букви и цифри, които обаче никой потребител не разбира. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е, а подсладителите са около 900 в зависимост от химичните вещества, които съдържат.
Учените изчислили, че за една година всеки човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Те са в основата на някои заболявания, както и на драстичния скок на алергиите, категорични са лекарите.
Най-разпространеният у нас консервант за домашно производство на туршии, натриевият бензоат, например, се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ.
От 1996 година един от популярните подсладители - цикламатът, е забранен за употреба, но само в САЩ. В останалите страни на света той е в широка употреба.
На етикетите на безалкохолни напитки, бисквити, сокове, желета, сладка, вносни кексове, сладкиши, които консумираме всеки ден, също присъства тази поредица от букви и цифри. Никой обаче не се интересува от тях, а най-многото, което проверява, е срокът на годност на продукта и евентуално калориите. Още по-малко се замисля дали те могат да бъдат потенциална заплаха за здравето. Оказва се обаче, че някои от тези букви са сигнал за евентуални алергии, други за риска от рак.
Цяла поредица от Е-та със съответните номера, са обявени за опасни и вредни. Най-подробна класация на храни, съдържащи Е-210, Е-213, Е- 330 и още много други, е направена от Британската асоциация на хиперактивните деца. Повече от 25 години тази асоциация търси  връзка между хранителните добавки и свръхактивното поведение на подрастващите, което е определено като самостоятелно заболяване. Експертите са на мнение, че за проблемите на децата е виновен начинът на хранене и консумацията на храни, които съдържат определени консерванти, подорбители, оцветители.
« Последна редакция: Юни 13, 2008, 10:31:18 am от Eon »

Heinie

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #1 -: Април 19, 2006, 18:00:23 pm »
Ето затова хората са болни. Отивам да инспектирам хладилника...

След 5 минути.

Инспектирах. Открих само Е-450 в графа "Разстройство на стомаха в едно топено сирене, което и без това е гадно.

Знаете ли къде няма такива боклуци? В месото.

llara

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #2 -: Април 19, 2006, 18:07:35 pm »
леле
а аз давам на малкия толкова много бисквити >:(
ужас!
и аз отивам на инспекция

llara

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #3 -: Април 19, 2006, 18:12:26 pm »
10х за статията ;)

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #4 -: Април 19, 2006, 18:41:34 pm »
Виж тази тема - за теб може би ще е още по-полезно, щом имаш дете, трябва да знаеш от какво да го пазиш ;)

Heinie

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #5 -: Април 24, 2006, 19:17:30 pm »
Смисълът на Е-тата в храните

Подробно за всяко едно Е и къде е забранено. Мали мали мали....

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #6 -: Април 24, 2006, 22:57:05 pm »
Най-страшното е аспартам....

   
Други наименования: Saccharin, Equal, Nutrasweet, Monsanto, Searle, Equal Measure, Spoonful, Canderal (E951)

Причинява 92 болести, включително СМЪРТ.

Abdominal Pain, Anxiety attacks, arthritis, asthma, Asthmatic Reactions, Bloating, Edema (Fluid Retention), Blood Sugar Control Problems (Hypoglycemia or Hyperglycemia), Brain Cancer (Pre-approval studies in animals), Breathing difficulties, burning eyes or throat, Burning Urination, can't think straight, Chest pains, chronic cough, Chronic Fatigue, Confusion, Death, Depression, Diarrhea, Dizziness, Excessive Thirst or Hunger, fatigue, feel unreal, flushing of face, Hair Loss (Baldness) or Thinning of Hair, Headaches/Migraines, dizziness, Hearing Loss, Heart palpitations, Hives (Urticaria), Hypertension (High Blood Pressure), Impotency and Sexual Problems, inability to concentrate, Infection Susceptibility, Insomnia, Irritability, Itching, Joint Pains, laryngitis, "like thinking in a fog", Marked , Personality Changes, Memory loss, Menstrual Problems or Changes, Migraines and Severe Headaches (Trigger or Cause From Chronic Intake), Muscle spasms, Nausea or Vomiting, Numbness or Tingling of Extremities, Other Allergic-Like Reactions, Panic Attacks, Phobias, poor memory, Rapid Heart Beat, Rashes, Seizures and Convulsions, Slurring of Speech, Swallowing Pain, Tachycardia, Tremors, Tinnitus, Vertigo, Vision Loss, Weight gain

Болестта от аспартам имитира следните болести:

Fibromyalgia, Arthritis, Multiple Sclerosis (MS), Parkinson's Disease, Lupus, Multiple Chemical Sensitivities (MCS), Diabetes and Diabetic Complications, Epilepsy, Alzheimer's Disease, Birth Defects, Chronic Fatigue Syndrome, Lymphoma, Lyme Disease, Attention Deficit Disorder (ADD), Panic Disorder, Depression and other Psychological Disorders

Ако някой иска, ще ги преведа, но едни от най-важните са диабет, артрит, склероза, психични заболявания, разрушаване на мозъчните клетки, сърдечни, припадъци и конвулсии, високо кръвно налягане, извънредно напълняване, загуба на зрението, оплешивяване и т.н.

Следва един плакат на международен сайт за борба срещу компаниите, използващи аспартам, както и правна помощ при делата им за вреди срещу здравето им:

•   Аспартама не е естествен продукт!
•   Аспартама не е за подобряване на диетата!
•   Аспартама не е безопасно за никой!
•   Аспартама не е хранителна добавка!
•   Аспартама  е неправилно одобрено и опасно лекарство – първоначално е било тествано като лекарство за язва.
•   Аспартама  в течности се превръща във формалдехит при размразяване!
•   Най-страшни поражения нанася на хора с ДИАБЕТ!
•   Натравянето със аспартам е постепенно!
•   Вторичните продукти на аспартама се наслагват във тлъстините на тялото.
•   Аспартама ИМИТИРА широк кръг от болести!!!
•   Обикновено симптомите от натравяне с аспартам се диагностицират неправилно от лекарите!
•   Аспартама не е подходящо за хора!
•   Абсолютно възстановяване не е възможно!

Които има някаква болест да махне всичките продукти с аспартам – коли, сладкиши, сокчета...всички на които пише “диетично” и “ниско-калорично”. Да изчака от 3 седмици до 60 дена и да види как са му симптомите. Теста започва с пълно описание на всички симптоми и аномалии, включително психични настроения и чувства. (100% от хората, които са го направили са открили, че повечето им симптоми се дължат на отравяне с аспартам!!!)   

Във Англия го има във 98% от сладкишите, всички диетични напитки, подсладители за диабетици (като им утежнява положението), детски храни ... че даже и във всички дъвки. В повече от 6000 продукти само на пазара в Америка. Има снимки направени в химически складове, които доствят химикала на хранителни компании. Аспартама е опаковано със етикети “ОТРОВА”. Заводите които го произвеждат трябва да сменят тефлоновите си тръби всеки няколко месеца, защото аспартама го разяжда. НИЩО НЕ РАЗЯЖДА ТЕФЛОНА – само аспартама, А НАШИТЕ СТОМАСИ И ТЯЛО И МОЗЪК?

Преди време ББС проведе конкурс за най-добър мъж-домакин. Спечели един, който сподели най-добра рецепта за миене на ръждясали съдове, печки, плочки, бани и тоалетни – С КОКА КОЛА !?!?! Сега вече знаете защо нали?

Захарите на натуралните плодове НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ДИАБЕТ, предизвикват го ДИАБЕТИЧНИТЕ напитки и препарати !!!!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #7 -: Април 24, 2006, 22:59:56 pm »

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #8 -: Април 25, 2006, 04:35:29 am »
Точно аспартама е най-гаден. Среща се в Кока-кола, дъвките "Орбит" (всички видове), също така и в бланшираните картофи, т.е. замразените които ги продават за фритюрник и предлагат в Макдоналдс. Имаше още няколко продукта ама вече не ги поня. Също внимавайте със сладките от типа на тези които г продават в тарелки с целофан отгоре.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #9 -: Април 25, 2006, 09:32:41 am »
Причинява 92 болести, включително СМЪРТ.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 692
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #10 -: Април 25, 2006, 10:14:35 am »
Повече информация тук: http://www.dorway.com/indexnew.htm

llara

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #11 -: Април 25, 2006, 10:47:28 am »
Ето инфо и от мен.

Не оставяйте храна извън хладилника!

5-8 градуса е максималната температура, при която могат да се съхраняват лесно развалящи се продукти, млечни десерти, прясно мляко и майонеза, без риск да се развалят и да причинят хранително разстройство.
Тези храни, които са по-нетрайни, трябва да се държат охладени на 4 градуса. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-надеждно ще се опазите от хранително отравяне.
Ако млечният продукт е заразен с листерия и го оставите само за 10 минути при 5 градуса, бактериите ще се удвояват. Щом температурата стигне 10 градуса, техният брой започва да расте в геометрична прогресия. Ако забравите парче сирене камамбер в тези условия,
Бактериите ще се размножат 1000 пъти.
Продуктите най-често се замърсяват с опасните бактерии в торбата за пазар, в кухнята или дори в хладилника, когато се съхраняват неправилно.
Небрежно измитите ръце на продавачите, зеленчуци, които са расли в земята и са оставени близо до месо, домашните животни, който се разхождат из кухнята, също могат да пренесат зараза.
Листериозата започва като грип. Виновната бактерия се нарича листерия. Тя може да се открие върху зеленчуци, яйца и продукти, които са били изложени на прах или в контакт с животински екскременти.
Ниските температури блокират размножението им.
На студено голяма част от тях умират.
Достатъчно е обаче токът на хладилника да спре за 1 час и в състава на нетрайните продукти настъпват промени.
Те стават негодни за ядене и могат да причинят тежки хранителни отравяния.
Бактериите се размножават скоростно и щом броят им стане достатъчен, атакуват организма като причиня ват отравяне. То може да е фатално при кърмачета и малки деца.
Другите опасни бактерии като салмонелата, златистият стафилокок и ешерия коли също стават особено агресивни през лятото.
Например бактериите на салмонелата са над 2000 щама и се размножават светкавично. Някои от тях са по-опасни и се срещат по-често. Те се намират по яйцата, и пилешкото месо и мидите Дори слабо заразени продукти, които не са прибрани в хладилник, след 10-12 часа стават опасни за ядене и е по добре да се изхвърлят.


Бактерията се размножава дори при стайна температура.
Каймата, която втасва извън хладилника за 3 часа, става опасна. Милиони бактерии плъзват из нея, а само една е достатъчна, за да зарази храната в цял ресторант.
Лятото е любимият им сезон, затова и масовите отравяния зачестяват, щом температурите се повишат.
Българинът е свикнал с нашенските варианти на салмонелата и не боледува често, докато "чуждестранните" ни разболяват.
С вносните храни у нас влизат нови и нови щамове, които сварват имунната система неподготвена, твърдят специалисти.
Достатъчно е мишка да препикае продуктите в склада и опасните бактерии полепват по нея. След това само хлориране и висока температура могат да обеззаразят продуктите.
Колко бързо ще се прояви заболяването, зависи от количеството бактерии, които са погълнати с храната. Резултатът е остра диария, повръщане, които могат да са изтощителни - по 20 пъти на ден.
Това води до тежко обезводняване, което е особено опасно за деца и възрастни.

Изпитала съм негативните последици от неспазването на тези съвети на гърба си.  :(
Така, че ви призовавам да ги спазвате за да сте здрави!
 :)



Дъвиан

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #12 -: Август 27, 2006, 15:16:47 pm »
ПРОЕКТ: ПОТРЕБИТЕЛСКИ НАДЗОР НА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ПРЕДЛАГАНИ НА ПАЗАРА В БЪЛГАРИЯ:

http://www.potrebiteli-bg.com/food/

Дъвиан

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #13 -: Септември 01, 2006, 17:20:31 pm »
Ядем кюфтета от грис и брашно

Соя пък замества месото в колбасите, алармираха от ДВСК
01.09.2006

Пазарът е залят с кюфтета, замесени с грис и царевично брашно. В САЩ соята в колбасите е до 2%, у нас обявяват до 10%, а слагат повече. Това предупреди началникът на ДВСК в Перник д-р Борислав Милев.

Откакто БДС стана препоръчителен, а не задължителен, всяка фирма лепи на стоките етикети на утвърдени марки като "Хамбургски" и "Телешки" салам и "Македонска наденица", но рецептите са фирмена тайна, каза Милев. Според него само купувачът може да контролира истински качеството на предлаганото месо. Ветеринарно-санитарният контрол сега следи само за опасните примеси и се произнася единствено за безвредността на месните изделия. Контролът ще се затегне с въвеждането на американската система за качество /ХАССП/. В САЩ тя действа от 1950 година и чрез нея първоначално е следена храната на космонавтите.

До края на годината всички месопреработвателни предприятия в страната трябва да разработят системата.

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=930545

Oberon

 • Гост
Относно: Още една тема за боклуците които ядем
« Отговор #14 -: Септември 01, 2006, 17:31:59 pm »
От януари догодина на пазара трябва да има само продукти на фирми, въвели истемата ХААСП. Това е система , на която на кратко казват "система за добри производствени практики". Не действа от 1950, а от началото на 80-те. Това е система за цялостен контрол на хранителната промишленост, следене на качеството и безвредността от доставките до дистрибуцията. Много фирми вече слагат на етикетите логото на ХААСП, но са много далеч от истинската система.

Оберон

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
План “Баязид"

Започната от Атила « 1 2 3 4 » Български конспирации

47 Отговора
28359 Прегледи
Последна публикация Март 03, 2011, 19:55:43 pm
от ARRI
8 Отговора
6832 Прегледи
Последна публикация Януари 14, 2006, 00:14:21 am
от H.
31 Отговора
30150 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
45 Отговора
23480 Прегледи
Последна публикация Март 19, 2006, 16:02:51 pm
от H.
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
16434 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27