Здравей Ели
"Мисля, че е много грешно да се възприема молитвата като акт на измолване."
Самото значение на думата молитва решава спора!
"Молитвата не е молене за нещо, което нямаме, а искаме да имаме /както в примерите на Митко/. Молитвата може и да бъде благодарност. Не бръкай измолването с изказване на благодарност. Прочети отговор 33 от 27-08-09г.
"Ако ти мислиш, че Бог е винаги до тебе и "дори и космите на главата ти са преброени" ти нямаш нужда да се молиш "Дай ми, Господи, това, дай ми онова", защото ще знаеш, че Той винаги дава и молитвата ти ще бъде само "Благодаря Ти, че бе до мен!"
Така благодаря на духовните си наставници. "Благодаря ви, че бяхте до мен!".
"Ако мислиш, че Бог поставя условия в своята обич и за нещата, които ни дава иска да полагаме усилия, тогава няма да се молим да ни даде даром, а ще се мъчим да заслужим. Не бихме могли да получим нещо, след като смятаме, че е неправилно да го получим, а трябва да го "заработим". Слагаме човешки образ на Бога /не бихме могли да си представим нещо друго/ и си мислим, че Неговото даване е като нашето - само на заслужилите. Аз не харесвам този модел!"
Не мога, а и небива да критикувам твоя модел на мислене и поведение - нямам право!
Но ето моят модел. - Аз съм личност и моята цел е да докажа на себе си, на околните /познати и непознати/, на духовните си водачи, на Бога дори, че заслужавам тяхното уважение. И тука бих попитал, риторично разбира се, кой би уважавал човек който само хленчи и се моли?
"Ще си позволя да подкрепя думите си с едни думи на Исус за искането:
7 Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори,"
Искайте от свойте възможности и ще постигнете; търсете и ще намерите доброто в себе си; хлопайте и ще ви се отвори вратата към просветлението;
8 защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори.
"9 Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък?"
Домовете за сираци са пълни. При чистене на училищните тоалетни намериха две живородени бебета удавени в ....
"Никъде не се казва - заработете и ще получите, това го правим само ние хората!"
Бог дава, но в кошара не накарва - пословица
Ели, искането, респективно моленето винаги те поставя в положение на зависимост, а тава идеално устройва всеки властолюбец - църква, джамия, началник и т.н. В същото време те убива като личност.
С уважение: Туров