Автор Тема: Медитация  (Прочетена 153728 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Отг: Медитация
« Отговор #15 -: Юли 10, 2006, 17:41:34 pm »
Като практика - ДА, като термин - НЕ!  ;)
Тези дни ще се опитам да кача една статия... Не е кой знае какво, но все пак...
Иначе, една книжка - "ДЗЕН УМ - УМ НА НАЧИНАЕЩ" на Шунрю Судзуки; това е най-доброто, публикувано на не-японски език. Излезе преди години и я изчерпаха... Може да се намери нещо по антикварните книжарници.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Дъвиан

 • Гост
Отг: Медитация
« Отговор #16 -: Юли 10, 2006, 17:43:41 pm »
Като практика - ДА, като термин - НЕ!

 ;D
Ще се разберем :P

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Отг: Медитация
« Отговор #17 -: Юли 10, 2006, 17:48:13 pm »
Разбира се - та нали казваме едно и също нещо!  ;)
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Дъвиан

 • Гост
Отг: Медитация
« Отговор #18 -: Юли 10, 2006, 17:51:57 pm »
Абе аз с конкретно изречение ти казвам, че приемам концентрацията и съзерцанието и израстването с тях, ако ги обединим и наречем като някакъв вид медитация, но не приемам в тези времена медитацията, такава каквото ни я поднасят именно индийските и прочее школи. Това е отминал етап в историята, от времето на Христос света тръгна по други стъпки...нагоре!

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Отг: Медитация
« Отговор #19 -: Юли 10, 2006, 18:12:28 pm »
С риск да ме заподозреш в някакъв вид църковна принадлежност, аз ти говоря конкретно за дзен-медитация... Тя е доста по-гъвкава от индийските си вариации и не случайно е плъзнала към рационалистическия Запад! И тук не говорим за безотговорните и сексолюбиви хипита на Кршна, а за доста интелектуални и "сериозни" от гледна точка на Запада среди...Тази медитация не само че се устремява нагоре, но го прави едновременно във всичките страни, включително и навътре... Не може да се изобрази това разгръщане по триизмерен начин ;)
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
Отг: Медитация
« Отговор #20 -: Юли 10, 2006, 21:18:42 pm »

 аз слушам музика , и един приятел ми беше обяснявал , че това било ДИНАМИЧНА МЕДИТАЦИЯ , правя и други доивотии , но точно със МЕДИТАЦИЯ , не съм се знаимавал . ВДИГАМ ЩАНГИ , и този моят приятел , който ми обяснява това онова , практикува , разни тежкоатлети  го правят също   :)

  ЕЗК 

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 663
 • In Lies We Trust...
Отг: Медитация
« Отговор #21 -: Юли 11, 2006, 19:02:34 pm »
Иначе, една книжка - "ДЗЕН УМ - УМ НА НАЧИНАЕЩ" на Шунрю Судзуки; това е най-доброто, публикувано на не-японски език. Излезе преди години и я изчерпаха... Може да се намери нещо по антикварните книжарници.

И аз я препоръчвам! Много добра!

За дзадзен няма какво да се обяснява. Сядаш "по турски" или в лотос. Може да си седнал и на стол. Позата не е от значение - важното е да ти е удобно. Гърбът е изправен. Дясната длан се поставя върху лявата. Палците леко допрени. Очите почти затворени или затворени. И започвате да изпразвате ума си.

Това е.


Дъвиан

 • Гост
Отг: Медитация
« Отговор #22 -: Юли 11, 2006, 19:18:01 pm »
Дясната длан се поставя върху лявата. Палците леко допрени.

Леко недоразумение ;D - като за молитва ли да са поставени дланите, т.е. допрени една до друга или да са поставени една върху друга. Ако е първото, то палците по естествен път се допират, а ако е второто то ще е доста трудно да си допреш палците, когато
Дясната длан се поставя върху лявата.
« Последна редакция: Юли 11, 2006, 19:18:42 pm от Дъвиан »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 663
 • In Lies We Trust...
Отг: Медитация
« Отговор #23 -: Юли 11, 2006, 19:49:57 pm »
Всичко е пределно ясно. Просто не можеш да си го представиш ;) Затова предлагам картинки ;) И да - знаех се че беше лявата огоре - не дясната :P


Неактивен heretic

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 28
Отг: Медитация
« Отговор #24 -: Юли 11, 2006, 21:20:20 pm »
Човешкият ум е празен единствено като е мъртъв.Не е възможно избощо никакви картини да не се появяват в съзнанието ти.Това е мнение на дълго практикуващ медитатор :)А че е нещо старо са пълни глупости.Кой са тогава методите на "модерното" общество?Аз не знам по пряк път до просветлението освен медитацията,а това с любовта мисля че изобщо няма никаква връзка.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: Медитация
« Отговор #25 -: Юли 11, 2006, 21:52:41 pm »
А не може ли легнал или полулегнал?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Отг: Медитация
« Отговор #26 -: Юли 12, 2006, 15:44:05 pm »
Предлагам ви един текст, който долу ще можете да си свалите и като статия. Медитацията в Дзен наистина е нещо много просто, но все пак не е излишно да се знаят и някои предварителни неща.

дзен-медитация

0. Три думи ще посочим като централно съсредоточие на дзенската медитация – поза, дишане и ум. Това са трите елемента на практиката, които, наслоени един върху друг, разкриват цялата същност на нашето учение. В действителност, медитацията не е нищо особено – тя не е тайнство, не е изпълнена със сакралност, не е трудна за практикуване. Медитацията, можем с голяма точност да заявим, е едно просто утихване на съзнанието от излишните шумове на ежедневието. Не трябва да подхождаме към медитацията с някакво специално очакване, нито с усещането, че вършим нещо особено. Такива намерения са чужди на Дзен! За да можем да навлезем в медитация, трябва да оставим на вратата всичките проявления на нашето его – там всъщност може да влезе единствено твоята същност. А тази същност не е нито твоето име, нито професията ти, нито общественото положение, нито връзките и дразгите с околните. Истинската същност на човек няма отношение към такива неща. Ето защо, когато подхождаме към медитация, трябва да оставим настрана всичките си амбиции, всичките си твърдения и намерения, за да оставим празно пространство за самото медитиране. Ето защо например махаме всичките си накити, мобилни телефони, дори гримове, когато ще влезем в залата. Едва тогава човек започва да навлиза в медитация.
1. Позата е първото нещо, на което се учим. Основното при нея е гърбът да бъде изправен, а тялото – отпуснато. Най-подходяща за това е седящата медитация – обикновено на пода, а за тези, които не са свикнали със седене на пода, може да се използва и твърд, равен стол. Меки постелки, легла и фотьойли не са подходящи. Повърхнината, върху която сядаме, трябва да бъде твърда, равна и хоризонтална. При сядане на пода се ползва възглавница или навито на ролка одеало. То трябва да служи за повдигане на седалищната част нагоре и изтласкване на основата на гръбначния стълб напред. Усещането е, че сме се изпъчили напред, но в сействителност това е изправената позиция на тялото. Обиковено краката са свити като за турско седене или “лотос”, при което коленете опират в пода. Тялото седи върху пода подпряно с три точки: седалищната част и двете колена. Главата също е изправена, като брадичката е прибрана назад и надолу. Така теменната чакра се насочва нагоре. Езикът е опрян в непцето горе, а устата е затворена. Раменете са отпуснати и леко притеглени назад, което разтваря гърдите и подсилва усещането за изпъчване. Ръцете образуват кръг пред гърдите и лежат в скута с длани, обърнати нагоре. При това лявата длан се поставя в сясната, а двата палеца се събират в кръгче над дланите и докосват върховете си. Трябва да поддържате усещането, че държите в дланите си нещо голямо, крехко и много важно. Ръцете не се отпускат в скута, а поддържат казания кръг. И, последно – очите. Те трябва да стоят полу отворени, като погледът се размива в пода на около метър пред нас. За предпочитане е под с прости и спокойни цветове, където няма нищо за гледане. Не се препоръчва да си затваряме очите напълно.
2. Дишането е следващият и може би основен момент. Всъщност, всичките указания за заемането на правилна поза се дават поради това, че такава поза благоприятства правилното дишане. Дишането е дълбоко, бавно и става през ноздрите. Трябва да следите дишането си през цялото време – как въздухът влиза в ноздрите, издува вътрешността на тялото ви и отново напуска през ноздрите... Дишането започва като първо трябва да издишаме всичкия въздух. След това започваме да вдишваме с възможно най-ниската част на корема, която потъва надолу и се разширява настрани. С тази част на тялото приемаме толкова въздух, колкото е възможно и след това започваме бавно да го изпускаме. Колкото по-бавно се изпуска нашият дъх, толкова по-напред достигаме в нашето медитативно дишане. Разбира се, тук няма нищо по-грешно от излишната амбиция и задъхването! – дишането трябва да става естествено. За дзен-медитация се използва така нареченото коремно дишане от пълното йогийско дишане. При правилно изпълнение на това дишане много скоро можете да усетите пулсиране в дъното на стомаха (това е хара – “центърът”), или пулсът на сърцето ще се ускори, а след това ще се успокои и забави, но ще бъде отчетлив. Независимо от всичко обаче (не е необходимо да търсите симптоми за правилност на вашата медитация) трябва да поддържате едно плавно, отпуснато дишане, чиито вдишвания и издишвания да бъдат пълни, а не повърхностни, но без излишно мускулно напрягане. Постоянството ще бъде възнаградено.
3. Умът е последното нещо, което трябва да посочим. Всъщност, заемането на специална поза и практикуването на медитативно дишане има за цел именно работата с ума. Установено е, че начинът на дишането е пряко свързан с функционирането на ума. Ето защо ние заемаме по време на медитация подходяща поза, дишаме спокойно и дълбоко и работим по този начин с ума. Целта е да прекратим илюзорното действие на ума, при което той се блъска от хаотичните течения наоколо и в последна сметка, произвежда единствено страсти, заблуди и безпокойства. В търсене на покой, Дзен води към преустановяване на тази дейност. Чрез дълбоките вдишвания и бавните издишвания можем да забавим ума. Чрез концентрацията си върху дишането можем да накараме ума да не се увлича по безплодни цикления в пространството. Подходящ похват за това е да броим издишванията си. Броенето става на ум, като произнасяме по време на издишванитята си “едноооооооооооо”, “двееееееееееееее”, “триииииииииииии”... и така до десет. Играта се състои в това, да се опитаме да не мислим за нищо, докато преброим един цикъл от десет бавни издишвания. Сериозният практикуващ веднага ще забележи, че това е много трудно. В момента, в който си помислим да не мислим за нищо, мисълта е склонна да се втурне в хиляди хаотични мисли. Спокойното и продължително дишане, върху което сме съсредоточени, подпомага преодоляването на това. А когато се появи някаква мисъл, трябва просто да я оставим да се размие в “неинтересуващото се” медитиращо съзнание...
« Последна редакция: Юли 12, 2006, 15:46:13 pm от flyDragon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Oberon

 • Гост
Отг: Медитация
« Отговор #27 -: Юли 21, 2006, 12:38:54 pm »
"Галопиращи коне са мислите..."

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
Отг: Медитация
« Отговор #28 -: Юли 21, 2006, 20:30:44 pm »

 МУЗИКА - ДИНАМИЧНА МЕДИТАЦИЯ
 ритми движат тялото , звуци носят съзнанието , не не нужно каквато и да била нагласа. МОЖЕ БИ ОБАЧЕ МУЗИКАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ   :)

  ЕЗК   ;)

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Отг: Медитация
« Отговор #29 -: Юли 25, 2006, 11:52:53 am »
От гледна точка на Дзен е по-добре да се медитира на тишина, с естествените звуци наоколо. Ако пробваш да правиш същото с музика, преди да си постигнал някакво определено ниво на самодисциплина, рискуваш да се заслушаш в музиката, тя да те понесе и в последна сметка да се окаже, че ти слушаш музика, а не медитираш. Медитацията не означава да се отпуснеш и да ти е приятно, или да си вдъхновен - все неща, към които добрата музика влече; медитацията означава пълно откъсване от предполаганата реалност (включително и музикална), за да се постигне едно "над-сетивно поглеждане" към реалността. Тогава вече можеш да чуеш музика, можеш и да печеш мекици ако щеш, докато медитираш, но вече подготвен, това ще ти се вижда като нещо второстепенно, отвъд абсолютизацията на 3D-света, която в конформираното ни общество сме склонни да поставяме. И за да завършим - ако има някаква разлика между медитацията и други върхови състояния, каквото е например състоянието на музикален хипнотичен транс, тя е, че при медитацията няма нищо, което да води на някъде - ето защо е толкова трудно да обясняваш на западните умове защо им се предлага да медитират...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27