Автор Тема: Не пийте вода "Горна Баня"  (Прочетена 101130 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
Re: Не пийте вода "Горна Баня"
« Отговор #75 -: Юни 01, 2007, 18:32:45 pm »
Девин става но тази с розовия етикет - за деца. Ако погледнеш  на повечето минерални води пише че не са препоръчителни за деца под 7 години! Така един вид се застраховат щото детския организъм е крехък. С пастите за зъби също е така. Тези за деца са с по-малко отрови. Тази вода която става за деца обикновено е ОК така че гледай етикета  ;)
« Последна редакция: Юни 01, 2007, 20:21:36 pm от Alien »

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Публикации: 2 780
  • Невъзможно е нищо
« Отговор #76 -: Юни 01, 2007, 18:48:14 pm »
Това беше достатъчно, сега трябва да убеждавам продавачката да носи от другата вода.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

SCLover

• Гост
« Отговор #77 -: Юни 16, 2007, 02:26:04 am »
Между другото, Пол Брег в една от своите книги е писал за вредните коктейли, които приемаме чрез водата. Четивото се казва "Водата: шокиращата истина, която може да спаси живота ви!". Не съм го чел, но прочетох една от неговите книги - "Програма за здрав гръб", където е застъпано флуорирането и хлорирането.

Неактивен Peacekeeper

• Много Писал
  • Публикации: 2 131
Относно: Не пийте вода "Горна Баня"
« Отговор #78 -: Септември 04, 2008, 21:55:39 pm »
Пия Двеин изворна. Проблем ли е?

Бях чул, че Хисар била раиоактивна :o  вярно ли е :---

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #79 -: Септември 04, 2008, 23:44:31 pm »
Изворните води, които се продават бутилирани се дообработват по някакъв начин, за да бъдат трайни.
Хисарската вода е радиоактивна толкова, колкото е и тази от Софийската централна баня. Те се употребяват само при нужда от здравословен характер - стомашно-чревни, бъбречни, чернодробно-жлъчни заболявания.
Добре е по принцип минералната вода да се редува от различни извори. Например за София - 1 месец от Горна баня (извора, който е в центъра на квартала, другите два извора, които са известни, са явно с разредена водопроводна вода, не са топли, а по начало Горнобанската вода трябва да е умерено топла при наливането от изворите. А тези два извора, които са около единия завод за пълнене на вода, повече от една година са със студена вода), после 1 месец от Княжево, 1 месец от Банкя, месец от Централна баня. Може да се купува бутилираната минерална вода от Хисаря, защото изворите, от които се пълни, не са с такава радиоактивност, колкото е основната вода при Момина баня и другите два извора, от които се налива вода за пиене при лечение, когато човек се намира в Хисаря (на тези другите извори не си спомням имената, единия е в центъра, другия е около един от санаториумите). Има извор с топла минерална вода и в Панчарево.
В село Рударци (край София) също има минерална вода, в центъра на селото е извора, но тя е от студените.
Зная, че има извори и в Казичене и Биримирци, но къде са точно, не ги зная.
В "Овча купел" изчезна основния минерален извор. В земните пластове има минерална вода (при строежа на новия "Кауфланд" изби вода и някои хора успяха да си вкарат в къщите за отопление и топла вода), но около бившата баня изчезна отдавна, при едно сондиране с цел да се увеличи дебита, вместо да стане това, тя изчезна.
Трапезните води също не са препоръчителни за пиене, и те се обработват за да могат да се пият и всъщност са обикновено водопроводна вода.
Минералните води са си минерални. При общата замърсеност на планетата и водоизточниците, са останали само дълбоките геотермални води все още да не са замърсени до момента.

Това, което написах са неща, казвани ми от лекари, от човек, занимаващ се с изследвания на минералните извори, от прочетено в една книга - "Балнеолечение", от "Семейна здравна енциклопедия" и от личният ми опит.

От две години в къщи минералната вода се използва и за готвене (след лоши случки с изворна планинска вода, уж чиста - на Боровец - с рилска и над Кресна - в село Долна Бешовица). Откакто ползваме само минерална вода (не пиеме изобщо от водопровода след тези случки), нямаме повече никакви проблеми с води. НО... минералната вода си я наливаме редовно от изворите. Позволяваме си само да купуваме от "Хисаря", просто защото няма как да си я наливаме, а и тя ни е нужна от време на време да я употребяваме заради приложението й, нищо че е по-слаба бутилираната.

Най-силната радиоактивна вода в България е тази в Нареченски бани. Тя е като тази вода в Карлови Вари в Чехия или Словакия. И затова водата от Наречен не се бутилира, а се ползва само на място според предписанията на лекар.

По начало всяка минерална вода има някаква степен на радиоактивност. Тези, които са с по-висока радиоактивност не се бутилират. Бутилират се само тези с ниска степен на радиоактивност. Това е и една от причините да се препоръчва честата смяна на различни видове води (от различни извори), когато се употребява основно минерална.
« Последна редакция: Септември 04, 2008, 23:49:40 pm от хадзапи »

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Публикации: 2 780
  • Невъзможно е нищо
« Отговор #80 -: Септември 05, 2008, 01:34:16 am »
Добре, да вия дали съм разбрал. Аз пия само изворна на Девин. Но казваш, че се обработва допълнително, това означава ли, че минералната на девин е по - хубава от изворната им? Доста противоречиви мнения се събраха в тази тема, дано накрая стигнем някакво изясняване на нещата.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #81 -: Септември 05, 2008, 15:20:49 pm »
Да, моят извод от разните прочетени статии по повод различните бутилирани води, а именно минерална, трапезна и изворна е това, че само минералните са с най-малък процент на преработка (само в някои от тях се добавя озон), а трапезните и изворните се дообработват с някакви неща (не зная точно с какви). Друго е да бъде налята директно от извора, друго е да бъде бутилирана. Просто, за да бъде по-дълготрайна, се налага някаква допълнителна обработка.
Най-доброто съхраняване на вода е в стъклени бутилки. Колкото и да е специална пластмасата на бутилките за вода, все пак не е това, което си е стъклото.
Между другото имаме съседка, която е от Девин. И тя си казва -минералната им е една, изворната е друга.

Това е от моя личен опит. Все пак други хора може да имат по-различна гледна точка от моята.
Твърдо в къщи си ползваме само минерална вода и откакто е така нямаме проблеми със стомашни разтройства или неща от този род. Два пъти се парихме и повече нямаме намерение да рискуваме с какъвто и да е друг род води. Даже и вода от софийския водопровод не употребяваме, въпреки, че където живееме в София две трети от водата ни идва от Боянския водопровод (планинска витошка вода), а само една трета ни е от язовира.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
Re:Не пийте вода "Горна Баня"
« Отговор #82 -: Юли 05, 2009, 12:09:59 pm »
Чета тук, че хора пият и препоръчват дестилирана вода. Не пийте редовно дестилирана вода (може да опитате само). Дестилираната вода има pH 5.5, което автоматична я прави с кисел характер. Редовната консумация на такава вода може да подкисли организма и това от своя страна да даде сигнал на микроорганите в човека да го разграждат. В природата, мъртвата животинска тъкан се подкислява заради гниенето и именно това дава сигнал на бактериите да започнат да я редуцират до по-прости съедидения.

Неактивен Salito

• Четящ
  • *
  • Публикации: 218
  • ТАЙНАТА Е В ХРАНАТА
« Отговор #83 -: Юли 05, 2009, 14:33:03 pm »
http://www.pirinspring.com/
Много ми харесва тази вода, има я в София, но на малко места.
най-добрият приятел на човека остава самият той, въпреки предателствата понякога.

Неактивен BloodZ

• Четящ
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #84 -: Юли 13, 2009, 13:02:54 pm »
Здравейте на всички :)
на кратко - мой приятел Горска стража,
бръмчи из горите с тубичката и си налива Букова вода - в смисъл ивира от основата на бук-а. Водата е много приятна, лека, дори леко сладникава, не тежи като пиеш дори по много аз лично пия от нея по време на тренировки,
направо е ..... много яка
Опитайте ако имате възможност няма да съжелявате
« Последна редакция: Юли 13, 2009, 13:05:32 pm от BloodZ »

Неактивен WhiteKnight

• Четящ
  • *
  • Публикации: 230
« Отговор #85 -: Юли 13, 2009, 13:13:08 pm »

Щом високото съдържание на флуор ти харесва и влияе добре... ;-)

http://www.pirinspring.com/certificate.html

Неактивен bogoizbrania

• Пишещ
  • Публикации: 919
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
« Отговор #86 -: Юли 13, 2009, 16:53:01 pm »

Щом високото съдържание на флуор ти харесва и влияе добре... ;-)

http://www.pirinspring.com/certificate.html

КАкъв му проблема на флуора? И защо мислите че е в голяма концентрация? КАто ги гледам тия милиграми и като е ясно че не е от горещ извор, тоест съдържанието е редовно разреждано от дъжда и снега, правя извод, че май сте доставчик на конкурентна фирма.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #87 -: Юли 13, 2009, 17:07:20 pm »
Сега си купих някаква си "Жива вода" на фирма "HISAR".Един литър струва 60ст.

На етикета няма нищо друго, само това:
"ТРАПЕЗНА ВОДА
с много ниска минерализация - под 50mg/l
Бутилирана от "ТПК ХИСАР", www.konsul.bg
гр.Хисаря, ул.Гео Милев 2", тел..., факс...
Адрес на управление в Република България, гр.София, бул.Черни връх 46
Дистрибутор за България - "КОНСУЛ" ООД, тел..., факс...
Трапезна вода с много ниска минерализация, постигната чрез обратна осмоза.
Обща минерализация:<50mg/l, pH-7, ТД 004-08
"

Обратната осмоза се извършва без химикали ,само с физически филтри...но в някои случаи се ползва и ултравиолетова лапма за микроби.На някой говори ли му нещо тая вода и някой знае ли действителните подробности от осмозата, които евентуално биха били спестени?

На вкус...това за сега е най-вкусната купешка вода, която съм пил и ми харесва най-много.Не ме притеснява, че 10л са ми 6 кинта.Стига да си струва и да не гълтам радиации.

Неактивен marhs

• marh-s
  • Много Писал
  • Публикации: 2 369
« Отговор #88 -: Юли 13, 2009, 17:28:06 pm »
Аз си редувам Девин, с Банкя и чешмяна ;D.Бил съм в Банкя-там минерлната е много хубава-като се охлади.Пил съм и на Вонеща вода (Хаинбоаз) но тя пък мирише-тряя да престои.Хубава минерална вода има и в Айтос-до пътя и в Съдиево-Бургаско.Е има и много други.
Между другото и минералната и изворната води са си от извори :D , но минералната идва от много дълбоко и е топла, а изворната е от по горните пластове-най-общо казано. :P Не ми се навлиза в подробности сега.
« Последна редакция: Юли 13, 2009, 17:29:32 pm от marhs »

Неактивен MOB

• Четящ
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #89 -: Юли 13, 2009, 21:59:57 pm »
http://www.mihalkovo.com
Доколкото знам михалково е с най-ниска киселинност,освен това е в стъклена бутилка.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
18 Отговора
14149 Прегледи
Последна публикация Юни 16, 2010, 21:08:50 pm
от insomnia1304
42 Отговора
23568 Прегледи
Последна публикация Април 11, 2008, 12:28:57 pm
от daskala
8 Отговора
8407 Прегледи