Един начинаещ има няколко въпроса 
Нали позата за медитация трябва да е удобна ? Когато седна с кръстосани крака ми е много удобно, аз така седя и докато съм на компа, докато ям понякого и т.н. Но, за да седя с извравен гръб в тази поза (до колкото разбрах така трябва) са ми необходими известни усилия и се получава едно напрежение.
Да.Това не би трябвало да се получава и проблемът идва от таза.Изтегли таза колкото можеш по-назад и направи лека чупка в основата на кръста с цел да изнесеш гръдния кош напред(съвсем лека, не прекрачвай границата на естественото).За това спомага стъпалата ти да са върху бедрата ти(йогисткото седене), само че тва е трудно.Би трябвало да го можеш след време, когато се отпушат енергийните канали и се увеличи гъвкавостта на ставите ти.
СЪЩИЯТ ефект има правата поза и аз използвам нея:
Изправи се в нормален разкач(ниво рамена) и леко присвий колената.Съвсем леко - целта е да имаш равно напрежение в пръстите на краката, и в петите.Обикновено някъде е повече, присвий леко колена, така че напрежението на стъпалата да стане еднакво по цялото им лице.
По този начин първо заздравяваш краката си и увеличаваш стабилността в изправено положение.Това е източна техника от практиката по чигун.
Второ - не можеш да заспиш и това ти притеснение отпада(охохо, а ако заспиш, ще го разбереш, хахаха).А и концентрацията за изчистване на мислите, когато си прав, се постига по-лесно.Към това може да използваш техниката на съсредоточаване само върху ЕДНО нещо, премахвайки останалите.Като по-натам ще премахнеш и това единстевно нещо.Най-добре да се концентирраш в областта на долния дантиен и да си го представящ светещ, мимигащ или розов на точки, уотевър.За него говоря по-долу.
Трябва да затвориш енергийната верига на тялото си - за мъжете, това е хващане на левия палец в дланта на дясната ръка, за жените е обратното.Отпусни така хванатите си ръце пред тялото, на нивото на пикочния мехур би трябвало да ти се падат, освен ако не си сиво извънземно.Това е важно, защото на около 3см под пъпа ти се намира областта на първичния енергиен резервоар, източните хора го наричат
Долен дантиен, аз го наричам
Бобината.
Също така може ли да облегнеш гърба си например на стена или трябва да си седнал без други опори ?
Не, не бива да се облягаш.Ти можеш, но това ще ти забави резултатите, тъй като притискаш меридианите и енергийните канали, ако си облегнеш гърба.Това е още един плюс на изправената поза - тя стимулира големия кръг на енергията в тялото(меридианите).
Някои твърдят, че се почва от малкия кръг, но резултата в края на краищата, с което и да почнеш, е еднакъв.
Аз когато започна да гоня мислите си, очите ми треперят доста странно ?!
А относно цветовете които някои виждат, при мен има един мрак и тука таме около "кълбета мрак" има някъкви леко цветни проблясъци зад тях 
Напълно нормално, не се притеснявай.Тва са енергийни флуктуации.Моиет очи понякога сами се отварят и ми примигва ту мрак, ту светеща цепка.Дари ми треперят някои лицеви мускули, чето ми се случва и трептене в зъбите, сякаш из тях циркулира някакъв силен кръвен поток.Бъди готов за неща от този род.Също така може да се появи смущение в дешането ти - не му пречи! Дишай както ти се диша...малко е странно по едно време, защото сякаш някой диша вместо теб и то доста в странен ритъм, но се свиква.