....
п.п.с. Сетих се за друг пример.
Ако си ловец и ловуваш за да се наядеш, това агресия ли е?
Ако си с лък и стрели (или пушка) и гониш някоя сърна да я стрелнеш?
Ако го правиш без лошо чувство не виждам проблем.
Във филма Шао Лин имаше един ранен и болен (главния герой). На монасите им беше забранено да убиват хора или животни. Но хванаха, убиха и сготвиха една жаба, и го нахраниха.
Е, убийството на жабата агресивен акт ли е?
И необходим ли е?
Иначе човека щеше да умре.
Личната преценка е мерило за действията ти, а не спазването на шаблонни принципи от сорта "Никаква агресия под никаква форма"
Коментар по това ще има ли!?
Или аргументите ще са в стил: "Епа аз еди как си мисля и туй то!"
....
Имаме разлика в това отношение, че мене ме устройва да дам повече на тоя свят(а заслужавам много ;D)
Все си мисля, че мъдрия човек обича хората и би избрал саможертвата пред посесване на самолюбието, ама може и да греша.
Още много имам да ти кажа, обаче бързам!
Ами в случая напълно грешиш.
Виждам, че обичаш да употребяваш думичката "мъдър".
Трябва все пак да се внимава, защото такъв тип епитети са неопределими, и могат да бъдат доста субективни, заели смисъла, който автора им си е въобразил.
Нека обърнем специално внимание на САМОЖЕРТВАТА.
Кой ще се саможертва, КАКВО ще саможертва, ЗА КОГО ще го жертва и ЗАЩО ще го жертва.
Искам задълбочен и изчерпателен отговор на тези въпроси.
Ето някои произволни примери, които спазват горното правило:
Пример1:
Гуруто Пешо, решил да си жертва живота за 2 бутилки ракия, за да почерпи циганите от строежа за негово име.
Пример2:
Гуруто Пешо решил да си даде единия бъбрек на пияницата Гошо, който си пропил и 2та бъбрека.
Пример3:
Гуруто Пешо се отказал от целия си живот, включително физическото и духовното усъвършенстване, защото решил да се саможертва. Чул, че мъдрите хора така правели. И отишъл да се самопредложи на един лъв за обяд.
Питах и пак питам,
За кого ще се саможертва, какво ще дава/жертва от себе си и за чия благина/полза?
Кой ще има полза от цялата работа накрая от саможертвата и защо точно такава ще му е ползата?
Въпрос,
ако аз реша да се саможертвам, ей така по принцип, към цялото човечество, това значи ли, че ако харесвам една жена, и друг мъж я харесва, аз трябва да се оттегля и да му я оставя на него, дори и тя да харесва повече мен от 2та?
Втори въпрос,
Ако 3 жени ме харесват, аз да се жертвам ли за тях и да им се дам?
И на коя от 3те, след като и 3те ме искат само за себе си?
Голям грях и немъдрост ще проявя, да откажа на 2 от тях и да откажа да се саможертвам за тях. И тогава какво правим? Как ще е мъдрият начин да се постъпи в такъв случай?
Трети въпрос,
който реши да се саможертва, той самия жертва ли е?
Нима е духовно и мъдро да си жертва!?
Защо дъртия монах от филма Шаолин повели да се заколи жабата?
Не трябваше ли младия монах да се саможертва, и да си умре болен, за да може жабата да продължи да си живее?
Защо монаха не пожела да се саможертва в името на жабата?
А точно обратното: Жабата се саможертва в името на живота на монаха.
Хайде мислете ги тея въпроси и кажете какво мислите по всеки.
Може да ми кажете и Ганди какво казал по въпроса.