Търсеща,
влизаме в частни случаи. Надявам се това е очевидно. Аз давам примери със себеси, и ти даваш примери със себе си. Нещата, обаче са пъстри. Има различни хора.
Обаче!
Ако теб твоя конкретен пример те устройва, мен твоя пример не ме устройва.
Мен ме устройва да получа повече от тоя свят. (колкото и заслужавам) А повече се получава с агресия.
За източните БИ, израстнал съм с тяхната философия. До около 27-28 ме тресеше манията за пълна НЕ-агресия. Абсолютно пълна.
Оказа се моя криворазбрана интерпретация.
Затова и мога сега с чиста съвест да заявя, че не стават така нещата. Освен ако не си някой монах в ШаоЛин. В светския живот си трябват и лакти, и зъби, и много други мъжки атрибути.
Една жена, разбира се трябва да се съгласи да е с някой, и трябва да го хареса, но в естествения случай мъжът е този, който проявява инициатива и навлиза в чуждото лично пространство първи. Загледай се как се гонят гълъбчетата. Може да се гонят цял ден. Защо мъжкото все ходи и досажда и се вре? Какво би станало ако нямаше агресия?
Колкото за хубавата усмивка, имам я.
Колкото за момчетата с бухалките, не живея в България, а някъде много много далеч.
Тук съдят и за малко по-остър език. Казано на неподходящо място.
За баскетбола, далеч нямам и не търся подкрепата на съотборници. Напротив, не ми пречи да се спречкам с 2ма 3ма наведнъж. А въпросния пич беше с 1 глава над мен и доста по-едър. (Аз съм 1.82). Но като се гледахме, аз гледах право в него, а той се смущаваше нещо. Щото знае само да приказва.
Ни най-малко не ходя да тормозя по-слаби. Разбира се, има много други, които го правят. Особено в България. Ето тук наученото от инструкторите по БИ си идва точно на мястото. Личния морал си е личен морал. И той се спазва.
Колкото за неустояването, стана ми интересно, но както казах, живея на много далечно място

п.с. мъдростта не е символ на неагресия. Символ е на адекватност. Агресия не повече от необходимото.
п.п.с. Сетих се за друг пример.
Ако си ловец и ловуваш за да се наядеш, това агресия ли е?
Ако си с лък и стрели (или пушка) и гониш някоя сърна да я стрелнеш?
Ако го правиш без лошо чувство не виждам проблем.
Във филма Шао Лин имаше един ранен и болен (главния герой). На монасите им беше забранено да убиват хора или животни. Но хванаха, убиха и сготвиха една жаба, и го нахраниха.
Е, убийството на жабата агресивен акт ли е?
И необходим ли е?
Иначе човека щеше да умре.
Личната преценка е мерило за действията ти, а не спазването на шаблонни принципи от сорта "Никаква агресия под никаква форма"