Автор Тема: Необходима ли е агресивността?  (Прочетена 33829 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
Re:Необходима ли е агресивността?
« Отговор #45 -: Март 28, 2011, 15:12:53 pm »
Просто имаме разминаване в понятията.
За мен агресия включва инициативно действие, борба, завоевание.
Завоевание включително и мъж-жена.
Ето един пример.
Ако си в 10 клас и дръпнеш момичето пред тебе за косата това агресия ли е?
Или може би дали е агресия зависи от това колко силно си дръпнал косата?

Хахаха ... това не е агресия.Агресия е когато момичето получи шестица а момчето двойка и и отскубне кичур коса заради това че е зубрачка, на това е агресия, има и друго, ако задминеш с кола момчета с дебели вратлета ... и те слизат и ти потрошават и колата и главата, на това Тангра е агресия а другото го речи наивна любовна игра (закачка) ;).

П.С.А красивите момиченца харесват "пауните" а се женят за стари грозни чичковци със златни кредитни карти  ;D.
« Последна редакция: Март 28, 2011, 15:23:32 pm от old4 »
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #46 -: Март 31, 2011, 22:45:21 pm »
На кратко, агресия в контролирана форма е крайно необходима, защото тя помага за адаптацията на индивида. Я си представете живот без агресия. Еми няма да има никакъв напредък.

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
  • Публикации: 103
« Отговор #47 -: Април 06, 2011, 23:09:15 pm »
Цитат
П.С.А красивите момиченца харесват "пауните" а се женят за стари грозни чичковци със златни кредитни карти  Grin.
Не всички, не всички! :hi:

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #48 -: Април 06, 2011, 23:56:38 pm »
На кратко, агресия в контролирана форма е крайно необходима, защото тя помага за адаптацията на индивида. Я си представете живот без агресия. Еми няма да има никакъв напредък.
И дано тази адаптация не трае много дълго! ;D
Моля Ви, уважавам твоето мнение, обаче не се съгласявам с крайното ти заключение. Аз лично се справям отлично контролирайки агресията си. Изборите ми да съм добра с хората, да избягвам конфронтациите, да избягвам разиграването на различни драми, да уважавам хората и т.н. много повече са ми помогнали.
Дори е по- здравословно!
Толкова съм миличка понякога, че ми се  случи веднъж да се извиня аз, въпреки, че мен ме настъпиха.
Не смятам, че напредваме с агресия, по-скоро в умът ни е силата.И върху това трябва да работим.
И е доказано, че използваме твърде малко от потенциала му.
Моето понятие се различава определено от това на Tangrata_.
Агресията,за която аз говоря, включва причиняването на зло или болка на друг човек. Неща без, които даже бихме могли да спечелим.
Ако го погледна от духовна гледна точка попадам на това:
Цитат
Истинското удовлетворение в живота се получава от умението да дадеш, колкото може повече от себе си, без да мислиш, какво ще получиш в замяна. Това е великодушието на силните духом
Ако го погледна от психологическа гледна точка:
Цитат
Според съвременните психолози развитието на емоционалната интелигентност е ключов фактор за адекватното участие на индивида в живота, когато той не само реагира на случващото се, но и действа, взима решения.
Която, емоционална интелигентност  не включва агресия, а дори напротив толерантност и уважение към различаята и много други неща разбира се!
Извинявайте, ако Ви затормозявам, но писах дипломна работа на тема " Изследване на емоционалната интелигентност на футболните съдиии в България" и това са неща,които аз лично научих и Ви благодаря, че Ви има и мога да го споделя с вас.
Разбира се, ако не съм права - поправете ме.

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #49 -: Април 07, 2011, 00:17:41 am »
За съжаление,в някои отношения,човек просто отказва да се развива.Способността ни да четем си остава на ниво 9 годишни или 500-900 думи в минута,а какво да кажат онези с 25000-30000 думи в минута :oАгресията,проявявана в настоящето не се различава много от онази, първобитната,архаичната,на принципа "Аз ли ще го изям,или то мен?!".Разликата е там,че днес можем да я контролираме, но не желаем.Осъзнаваме,че има агресия,изследваме я,даваме й определения и въпреки всичко продължаваме да я използваме.И аз мисля,че агресия в малки дози е необходимост,нали няма отрова ,а има превишена доза.Лошото е,че ние умишлено превишаваме дозата.
Агресивността е символ на първичната ни ,животинска същност,от която няма как да се откажем, но можем да я подчиним.Агресивността се определя, не само от генетичния код,но и от модела на обществото,в което живеем и семейното възпитание,което получаваме от най -ранна възраст.
Може би агресията ще успеем да преодолеем тогава,когато повече хора започнат да си задават този въпрос-Необходима ли е агресивността?.
За сега мисля,че все още сме в света на Ал Капоне,а той е казал:"Ако не става с добра дума,то става с добра дума и пистолет!"
За някои е така,но има една теория, че обкръжността отразява нашето вътрешно душевно състояние.
Аз не живея в този свят, хората по новините да, героите от филмите да, аз не!
Какво няколко Свята ли има?

« Последна редакция: Април 07, 2011, 00:19:11 am от Търсеща »

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #50 -: Април 07, 2011, 00:26:49 am »
Много хубави разсъждения.
Това твои теории ли са или си ги чел някъде? А може би си ги взел от практиката? Колко практика имаш с хората? Как сваляш приятелките си? Опитвал ли си да сваляш по-красиви момичета? А виждал ли си как се държат мъжете, които успяват да свалят по-красивите момичета? Задавал ли си си въпроса "защо"? Ако да как си си отговарял? Позитивно или негативно? (негативно е нещо от сорта ... Блабла, животът е несправедлив. Красивите жени са тъпи. Обичат парите/мутрите/анаболените говеда и тн. Жените не са важни. И тн)
Или той Йода не се занимаваше с жени. Верно! А и останалите джедаи. Само тъмния джедай вейдър си имаше за жена принцеса.

Не разбирам защо свързваш понятието агресия с нещо негативно. Гняв, негативни емоции и тн. Агресията може и да е позитивна. С любов и ентусиазъм. Даже с невинност. Просто си активен, инициативен и предприемаш инициативни действия.

Минал съм през всичките теории за бойните изкуства навремето.
Познавам и много такива "трениращи" (най-често айкидо) .
До толкова са заслепени от приказките за не-агресията и не-насилието, че накрая забравят да тренират изобщо. Само махат краката, танци във въздуха и приказки за голямата хармония и големия мир.
Пълно отсъствие от Реалността. Оправдават собствения си гигантски страх и мързел. Както и липса на отговорност да се действа в Реалността.
... Разбира се има и изключения. Говоря само за масовия трениращ.

За целите и коректността в дискусията ще отбележа, че съм жена  :hi:

Това са мои, собствени размишления (а не теории, защото още не са публикувани и нямам издадена книга или някакъв друг писан труд-текст с импакт фактор) на база четени неща, вкл. Дядо ряпа вади, гледани филми, ясно че става въпрос за сагата "Междузвездни войни" и практиката(интересно ми е практиката дали е достатъчно, за да мога да отбелязвам някакви размишления? ще помисля по-късно и ще преценя)
Имаме разминаване в разбиранията за позитивно-негативно. Негативно е, не че живота е несправедлив, това е просто факт, който ни въздейства негативно, но иначе (в контекста на емоциите употребена агресията)е когато прецениш, че искаш да притежаваш нещо или да промениш нещо, или дори да се защитиш от нещо, т.е. да противодействаш(буквално- противо-действие- огледално върнато действие на насочено преди това подобно към теб самия) да използваш отрицателни емоции вложени в силата ти за постигане на целта/установяване на състояние.
Сещаш ли се какво е усещането след като си бил ядосан, гневен, повишил си тон, или просто ти е било крайно нервно? Като парцал- изтощен, изморен, може и физически да ти е зле, въобще без сили. Представи си тази отрицателна енергия ако я насочиш към някого конкретно без достатъчно основание, дори ей така спонтанно и импулсивно само, за да му/й докажеш че си по-силен какво би могъл да причиниш. Обратното и на теб да ти причинят. Аз съм имала необясними усещания без причина, на чисто физическа болка без да мога да въздействам- единия път беше...ако си затвориш очите буквално като пронизване в сърцето- не спазъм, не болка- а нещо все едно те промушва отпред и чувстваш как излиза от гърба- загубваш въздух и не знаеш какво да направиш.

Та, началното ми уточнение е, че нямам отговор на въпросите за гаджета и сваляне на жени, защото не съм сваляла жени. Но като са ме ухажвали някакви хора не са ми изглеждали много агресивни. Напротив, супер мили, внимателни и търпеливи са. дори на моменти, за да е интересно и ги провокирам с капризи или дразнеши моментни настроения, за да усетя някаква страст- пак доста добре се контролират, и аз разбира се оставам очарована. Но от друга страна, разбирам и се съгласявам, че мъжете са по-подвластни на агресията като цяло, заради това има и войници, повече мъже- с парадоксалното основание може би, че са по-способни да я контролират.
Отсъствието от реалността не знам защо го свързваш с агресията, а не с елементарната човешка активност просто. Мързела не е обратното на агресия, хармонията не е обратното на агресия. Обратното на агресия е ...мъдростта  :) ;)

Никога не съм казвал, че сравнението с реалността е досттъчно.
Но е необходимо! Разликата между необходимо и достатъчно е осезателна.
Ето ти пример. Може с разсъждения да си въобразиш, че 2+2 е 5. И да си абсолютно убеден. Твоя мироглед така да ги вижда нещата.
Дали е така обаче?
Проверяваш в реалността и виждаш.
Взимаш 2 ябълки в едната шепа и 2 в другата. Събираш ги и броиш.
Няма как да излязат 5.
Същото е и с агресията. Проверяваш, това, което си си измислил (въобразил) има ли го в реалността или не. Оттам и това не е твърдо доказателство, но поне се отварят доста въпроси.
Разбира се и трябва да разпошагаш с доста опит и наблюдения в релността. По вузможност с динамичен социален живот, където взимаш активно участие в света около теб, йерархия в социалната среда, борби, връзки и тн.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #51 -: Април 07, 2011, 00:43:24 am »
Цитат
Но се оказа, че момичетата обичат да ги дърпат за косите. Също така обичат момчетата, които са по-агресивни и ги дърпат за косите, отколкото тези, които се владеят, контролират и не знам още какво.
Тангра, това момичетата го обичат в пубертета. Аз вече не съм малко момиче и няма шанс да ти върже, ако разчиташ на агресивността си( примерно говоря, защото съм обвързана).

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #52 -: Април 07, 2011, 03:10:45 am »
В пубертета другия път.

Била ли си мъж (тъп въпрос .. но все пак),
ходила ли си по дискотеки, сваляла ли си мадами там? Докато танцуват например.
Танцуват си те, ти ги разбутваш, наместваш се в средата и тн.
Или пък си седи момиче на стол, в дискотеката. Вдигаш я, сядаш ти.
Те започват да правят фасони, да се държат злобно и тн, за да те видят наистина ли си агресивен или само се правиш. Ако само се правиш, шута. Ако наистина си агресивен, ставаш един малък бог за тях.
Те самите играят игра, затварят се, и ако не си агресивен не можеш да пробиеш. Ще има реплики "пречиш", "не си мой тип", "ние се забавляваме само по женски" и тн.
Трябва точно да си готов да влезеш в пространството на другия човек, и да го направиш, за да те харесат и одобрят.
Горе долу така стават нещата. За който не си е заровил главата в пясъка.

Така стават нещата от 2 милиона години насам. Или отколкото има там бозайници или пък изобщо сексуални същества.
Аз лично нямам намерение да чакам една жена да остарее, че тогава да ме харесала. Щото да мине 30те, да улегне и тн. Просто не става така.

Отделно от това, жените са по-страхливи и избягват конфликтите. Това е чисто биологически и инстинктивно предопределено. Защото ако имаш племе, или стадо с 10 мъже и 10 жени, те могат да родят точно 10 деца. Ако една жена погине при конфликт, децата остават 9. Ако дори 9 мъже се затрият, тогава пак ще има 10 деца.
Затова и на мъжете не им пука колкото жените дали ще оцелеят и дали ще са ок. Затова и жените бягат като от чума от конфликти. Щото са си бройка в стадото/племето. Неродила жена няма да остане.

Така че имайте го това предвид, когато спорите за агресия и бягане от конфликти.
Дали не е женския ви инстинкт, който провокира мислите ви.
Но при мъжете е друго. Те имат други инстинкти, и други задачи.

Определено не вярвам да ни съветваш да правим като теб, ако ни настъпи някой, да казваме ние "извинявай".
Точно днес на баскетбола един се заяждаше с мен. Трябваше да му извикам "fuck off! Shut the fuck up!" за да спре. Това дали е агресия не знам. Всеки да си го тълкува както иска. Но факт е, че ако не оказваш отпор, ще те мачкат.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #53 -: Април 07, 2011, 08:49:51 am »
Цитат
Определено не вярвам да ни съветваш да правим като теб, ако ни настъпи някой, да казваме ние "извинявай".
;D Звучи много смешно наистина!

Цитат
Но факт е, че ако не оказваш отпор, ще те мачкат.
Клише, според мен!
Tangrata_ ,ок, такъв отпор си дал в залата на някой състезател и зад гърба си сигурно си имал подкрепата на твоите съотборници или си внушителен силен баскетболист, а какъв отпор ще дадеш ако утре  сам те срещнат няколко дебелоглави батковци, тогава нямали да е по разумно да се снижиш?
А и ме изненадваш, по повод източните бойни изкуства, и по-скоро тези с частицата до( което означава пътя) задължително съм решила синът ми да се запознае с някое от тях. Поради точно тази причина, че основната разлика в философията на тези спортове сравнение с западните комерсиални спортове, е, че при тях концентрцията не е върху победата на всяка цена, а върху пътя, върху духовното и физическо самоусъвършенстване, върху преодоляването на себе си. Греша ли нещо? Твоите трениори не са ли те възпитавали така?

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #54 -: Април 07, 2011, 14:10:48 pm »
Цитат
Била ли си мъж (тъп въпрос .. но все пак),
ходила ли си по дискотеки, сваляла ли си мадами там? Докато танцуват например.
Не си спомням, а си спомням как танцувам и сега от време на време го правя и много ме дразни някой секси здравеняк да ми пречи. Пък и ако използвам стереотипи или клишета(незнам как да го нарека) неразбрали, че жената ляга с мъжа? Така, че пич каквато и агресивност да използваш няма как да ме грабнеш ако не притежаваш и други качества,най- малкото прекрасна усмивка. :blum1:
Ако имаш хубава външност сигурно мацките ти правят този реверанс да се правиш на силен мъж.
Цитат
Така че имайте го това предвид, когато спорите за агресия и бягане от конфликти.
Дали не е женския ви инстинкт, който провокира мислите ви.
Но при мъжете е друго. Те имат други инстинкти, и други задачи.
Ще имаме предвид и обаче склонността Ви да се правите на много велики, ама пред по слабите.
Цитат
Аз лично нямам намерение да чакам една жена да остарее, че тогава да ме харесала. Щото да мине 30те, да улегне и тн. Просто не става така.
Така говориш, защото не ме познаваш! Скоро ще направя 30 и със сигурност не би ми устоил. Няма да го приемам за обида, все пак изглеждам на 23 . :dance:

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #55 -: Април 07, 2011, 15:59:10 pm »
Tърсеща незабравяй че ти си жена  ;).
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #56 -: Април 07, 2011, 16:10:07 pm »
Tърсеща незабравяй че ти си жена  ;).
Старая се, old4 ! :nea:
Обаче немога да забравя, че и най-мъдрите изказвания и учения са били на мъже!
Веднага се сещам за Конфуции и Ганди, вече ги признават хората за едни от най-мъдрите, обитавали нашата земя, ама никой не се вслушва в техните философии.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #57 -: Април 07, 2011, 16:23:37 pm »
Търсеща,
влизаме в частни случаи. Надявам се това е очевидно. Аз давам примери със себеси, и ти даваш примери със себе си. Нещата, обаче са пъстри. Има различни хора.

Обаче!
Ако теб твоя конкретен пример те устройва, мен твоя пример не ме устройва.
Мен ме устройва да получа повече от тоя свят. (колкото и заслужавам) А повече се получава с агресия.

За източните БИ, израстнал съм с тяхната философия. До около 27-28 ме тресеше манията за пълна НЕ-агресия. Абсолютно пълна.
Оказа се моя криворазбрана интерпретация.

Затова и мога сега с чиста съвест да заявя, че не стават така нещата. Освен ако не си някой монах в ШаоЛин. В светския живот си трябват и лакти, и зъби, и много други мъжки атрибути.

Една жена, разбира се трябва да се съгласи да е с някой, и трябва да го хареса, но в естествения случай мъжът е този, който проявява инициатива и навлиза в чуждото лично пространство първи. Загледай се как се гонят гълъбчетата. Може да се гонят цял ден. Защо мъжкото все ходи и досажда и се вре? Какво би станало ако нямаше агресия?

Колкото за хубавата усмивка, имам я.
Колкото за момчетата с бухалките, не живея в България, а някъде много много далеч.
Тук съдят и за малко по-остър език. Казано на неподходящо място.
За баскетбола, далеч нямам и не търся подкрепата на съотборници. Напротив, не ми пречи да се спречкам с 2ма 3ма наведнъж. А въпросния пич беше с 1 глава над мен и доста по-едър. (Аз съм 1.82). Но като се гледахме, аз гледах право в него, а той се смущаваше нещо. Щото знае само да приказва.
Ни най-малко не ходя да тормозя по-слаби. Разбира се, има много други, които го правят. Особено в България. Ето тук наученото от инструкторите по БИ си идва точно на мястото. Личния морал си е личен морал. И той се спазва.
Колкото за неустояването, стана ми интересно, но както казах, живея на много далечно място :)

п.с. мъдростта не е символ на неагресия. Символ е на адекватност. Агресия не повече от необходимото.

п.п.с. Сетих се за друг пример.
Ако си ловец и ловуваш за да се наядеш, това агресия ли е?
Ако си с лък и стрели (или пушка) и гониш някоя сърна да я стрелнеш?
Ако го правиш без лошо чувство не виждам проблем.

Във филма Шао Лин имаше един ранен и болен (главния герой). На монасите им беше забранено да убиват хора или животни. Но хванаха, убиха и сготвиха една жаба, и го нахраниха.
Е, убийството на жабата агресивен акт ли е?
И необходим ли е?
Иначе човека щеше да умре.
Личната преценка е мерило за действията ти, а не спазването на шаблонни принципи от сорта "Никаква агресия под никаква форма"

Неактивен Търсеща

• Четящ
  • *
« Отговор #58 -: Април 07, 2011, 17:08:50 pm »
Цитат
Търсеща,
влизаме в частни случаи. Надявам се това е очевидно. Аз давам примери със себеси, и ти даваш примери със себе си. Нещата, обаче са пъстри. Има различни хора.

Обаче!
Ако теб твоя конкретен пример те устройва, мен твоя пример не ме устройва.
Мен ме устройва да получа повече от тоя свят. (колкото и заслужавам) А повече се получава с агресия.
Разбрах, защо всъшност звучиш абсолютно прав, но някак си всичко това  не си пасваше с моята философия!
Имаме разлика в това отношение, че мене ме устройва да дам повече на тоя свят(а заслужавам много  ;D)
Все си мисля, че мъдрия човек обича хората и би избрал саможертвата пред посесване на самолюбието, ама може и да греша.
Още много имам да ти кажа, обаче бързам!   

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #59 -: Април 07, 2011, 17:33:47 pm »
А, за саможертвата да отворим отделна тема.
И там ще те насоля ... (шегувам се).

И аз излизам тъкмо.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27