Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 308156 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
Re:Вегетарианството
« Отговор #465 -: Юни 21, 2008, 20:22:59 pm »
Глупости на търкалета са това. Един от химните на официалната медицина, повтаряна от хората, защото им я казват "авторитети".

Breath

• Гост
« Отговор #466 -: Юни 21, 2008, 23:55:07 pm »
Как веганска диета разболя цялото ни семейство
20 Юни 2008
в. Индипендънт  

Една сутрин на закуска Холи Пейджи погледна дъщеря си и разбра, че нещата не вървят на добре. Лизи трябваше да е в цветущо здраве. Вместо това, бузите й бяха изпити, беше по-дребна за възрастта си и въпреки че краката и ръцете й бяха кльощави, коремът й беше голям и издут. Когато Лизи й се усмихна, Пейджи изведнъж забеляза, че горните й предни зъби бяха на дупки. „Бях абсолютно ужасена”, спомня си тя.

По това време Пейджи дава на децата си храна, за която смята, че е възможно най-хранителна. Бяха сурови веганци от три години, и ядяха всякакви плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, соя и бобови растения, но никакво месо, риба или млечни продукти. Според доктрината за суровоядството, Лизи и Берти, тогава на три и на четири и половина години, трябваше да пращят от добро здраве. Но майчиният инстинкт на Пейджи биеше тревога.

„Разбрах, че нещо не е наред, но не знаех точно какво, казва 45-годишната Пейджи. Дрехите им бяха два номера по-малки отколкото на връстниците им. Разбира се, децата се развиват много различно, но като че ли растяха все по-бавно. Имам две по-големи деца, така че можех да сравнявам с тяхното развитие.”

Имаше и други странни неща: „Спомням си, че отидох в супера и купих масло за по-големите ми деца. Лизи, която през живота си не беше опитвала масло, грабна пакета и започна да гризе от него. Бях наистина объркана. Мислех си – какво става, това е най-добре храненото дете, защо му е да прави това? Мозъкът ми беше промит и бях убедена, че млечните продукти са лоши за здравето.”

Когато завела Лизи и Берти на лекар, не била особено притеснена. „Лекарката каза, че са дребни, но в нормата, разказва Пейджи. Но аз знаех, че децата не растат. Усещах, че нещо беше сбъркано. Чувствах, че бъркам аз.”

Накрая Пейджи се сблъсква с отговора в стара книга за витамините. Въпреки че нямала медицинско образование, тя разбрала, че семейството й има симптомите на недостиг на витамин Д и на протеини. „Почувствах се истински идиот. Получих информацията от книга, която беше до мен от 20 години.”

Откритието слага край на експеримента й с веганството. В Тотнес, където живеела, познавала много други веганци, които водели природосъобразен начин на живот. Но въпреки че всеки ден приемали добавки, които съдържали витамин Д и В12, тя и децата й не се чувствали добре. Днес семейството все още яде главно сурови храни, но Пейджи включва в менюто масло, сирене, яйца и от време на време риба. „В името на здравето пуснах недохранването през задната врата, казва тя. Беше нелепо.”
Има съществена разлика между това, да бъдеш веганец (и да ядеш варени храни) и веганец-суровоядец. Веганците се възползват от предимствата на зърнените закуски и печените храни, и от невероятното разнообразие от семена и варива. И нещо повече – готвенето засилва усвояването на някои микроелементи. Но Лиса Майлс от Британската фондация по храненето казва: „Най-драматичната промяна в диетата е да бъдеш веганец, а не това, че ядеш сурова храна, защото изключваш две огромни хранителни групи. Които засягат приема на витамин Д и на протеините.”

Миналата седмица строгите диети за деца бяха поставени под въпрос, след като 12-годишно момиче, спазващо вегански режим, беше прието в шотландска болница с рахит. Лекарите казаха, че гръбначният му стълб приличал на гръбнака на 80-годишна жена.

Рахитът е дегенеративно костно заболяване, което може да доведе до изкривяване на гръбнака и до фрактури на костите. Причинява се от недостиг на витамин Д, който се съдържа в мазната риба, яйцата, маслото и се произвежда от тялото ни от слънчевата светлина – въпреки че във Великобритания слънцето е достатъчно силно за това само между април и септември. Това е заболяване, което обикновено се свързва с дикенсовия герой Малкият Тим.

Много диетолози смятат, че е възможно да се отгледа здраво веганско дете. „Може да го направите, но трябва да сте сигурни, че знаете какво правите, особено що се отнася до теглото, казва Джаки Лоудън от Британската диетична асоциация. И като при всяка ограничителна диета, трябва да получавате адекватна професионална помощ.”

Не е изненадващо, че Обществото на веганците твърди, че диетата е подходяща за всички етапи от живота, и има армия от високи, здрави възрастни, отгледани като веганци от самото си раждане, които с удоволствие говорят пред медиите. Те публикуваха и книга със съвети как да се хранят децата-веганци, написана от диетоложката Сандра Худ. Говорителят на обществото обаче казва, че не препоръчват сурова веганска диета за децата.
Найджъл Денби, диетолог и автор на книгата “Nutrition for Dummies”, казва: „Може да бъде доста трудно да отгледаш дете, което се храни здравословно, но с веганска диета наистина ще си усложните живота. Това със сигурност не е нещо, което трябва да се опитва без помощ от диетолог.”

Според Денби няколко фактора правят веганската диета особено трудна за малките деца. При ограничение на видовете храни, ако детето започне за иска нещо точно определено, може да се окажете в задънена улица. „Децата под 5-годишна възраст – заради ниския си апетит и по-малките порции – имат нужда от по-питателна храна, отколкото възрастните. Затова всяко хранене трябва да се използва като възможност да им предлагаме високо хранителни ястия.”

Трябва да внимаваме с определени храни. „Желязото, което се намира в месото, се абсорбира лесно от тялото, обяснява Денби. Желязото, което не е с животински произход, но е също толкова добро, се намира в листните зеленчуци и зърнените закуски, но трябва да се приемат по-големи количества, за да се поеме същото количество желязо.”

Днес Пейджи вижда, че децата й са копнеели за млечни продукти. „Беше объркващо, защото за пръв път се чувствах добре, спокойна и уверена, имах много енергия. Децата не бяха боледували. Но нещо липсваше. Винаги хапвахме нещо между основните хранения и вечно мислехме за храна.”

Според Пейджи дългото кърмене е помогнало на Лизи и Берти, но самата тя е платила суров данък на веганството чрез собственото си здраве. „На третата година тялото ми започна да се разпада, при това страшно бързо. Ставах все по-слаба, започнах да губя мускулна маса и си лягах в осем и половина.” Затова се отдава на „луди гуляи”, като яде само оризови питки и масло.

Чашата прелива, когато най-големият син на Пейджи Брус идва да живее при нея. Помолил я да купи пиле, а тя изяла половината. След това не можела да спре. „Просто подивях. За един ден изяждах половин пиле, два литра мляко, половин килограм сирене и три яйца. Просто трябваше да го направя. Така продължих няколко седмици. Децата ядяха много варени яйца и сирене.”

Днес Пейджи издава онлайн списание и държи магазин за сурова храна. Твърди, че най-голямата поука е никога да не се ограничава прекалено. „Много хора размишляват за многото вещества в животинските продукти, които може да асимилираме. Не знам защо, но опитът показва, че много от нас не могат да получат достатъчно протеини от веганската диета.”

Сега, когато погледне към двете си малки дъщери – вече на седем и на осем години – е сигурна, че са добре. „Имаше един момент, когато се притеснявах, че съм им нанесла вреди за цял живот, казва тя. Сега съм сигурна, че са добре. Въпреки че ядат също толкова пресни и сушени плодове, колкото и преди, зъбите им нямат нито един нов кариес.”

А най-забележителното е начинът, по който започнаха да растат. „Първото нещо, което казва всеки, който ни дойде на гости, е „Боже, колко са пораснали!”

Източник: http://e-vestnik.bg/4080
« Последна редакция: Юни 21, 2008, 23:56:14 pm от Breath »

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #467 -: Юни 22, 2008, 00:23:42 am »
Как един занемарен спортист свали 20кг за месец и половина и после качи 4кг мускулна маса :P

22.06.08

Обядваше плодове.Следобед ядеше ядки.Вечеряше зеленчуци и понякога ги готвеше  :P

А най-забележителното е начинът,по който започнаха да говорят лекарите.Първото нещо,което казваха,беше "Боже,колко хубави вени имаш! Трябва да ги нарежем на шайби!"

До ден днешен обектът е в процъфтяващо здраве и продължава да е вегетарианец.
« Последна редакция: Юни 22, 2008, 00:27:04 am от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Breath

• Гост
« Отговор #468 -: Юни 22, 2008, 00:38:50 am »
Спорт-Здраве, не съм коментирала както виждаш и не съм казала нищо против вегани, вегетарианци или други при положение, че съм и една от тях.  :P

Поствам една история, която според мен е интересна промивка и препратка директно към тези, които още не са решили какво точно искат те и тялото им.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
« Отговор #469 -: Юни 22, 2008, 00:40:25 am »
Аз също :P

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #470 -: Юни 23, 2008, 04:14:30 am »
Как веганска диета разболя цялото ни семейство
20 Юни 2008
в. Индипендънт  

Източник: http://e-vestnik.bg/4080

Малко тенденциозно е написана тази статия. Почти си я представих г-жа Пейдж. ;)

Прекалено много е забранявала. Забраненият плод е най- сладък. :D

Цитат
„Спомням си, че отидох в супера и купих масло за по-големите ми деца. Лизи, която през живота си не беше опитвала масло, грабна пакета и започна да гризе от него.

Когато не си достатъчно уверен в това, което правиш, съмненията могат да те разболеят.
« Последна редакция: Юни 25, 2008, 00:31:44 am от H. »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Breath

• Гост
« Отговор #471 -: Юни 23, 2008, 11:11:57 am »
Да, и не малко.
Още от заглавието става ясно, защото веганството в никакъв случай не е диета.

Bell

• Гост
« Отговор #472 -: Юни 23, 2008, 13:50:53 pm »
Тя не е била само веганка, тя е била суровоядка, което достатъчно ограничава менюто, че да бъде напълно вероятно да разболееш едно дете. Не забравяйте, че детския организъм се развива много бързо и мащабно, не е като този на развития човек. На децата им трябват най-различни елементи, които не могат да се добавят само от сурови плодове и зеленчуци.

Аз лично никога не бих си подложила детето един ден на такова нещо. Като порасне ок (ако иска), но не и докато расте.

Да не говорим, че майчината кърма би трябвало да стигне за около 2-3 години, защото до тогава детето усвоява изцяло майчиното и козето мляко, а след това много по-трудно.

Струва ми се, че вегетариянството е много по-подходящо за едно дете...

А и с днешните нитратени плодове и зеленчуци, замърсения въздух и тн, смятам, че таков анещо е много опасно.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
« Отговор #473 -: Юни 23, 2008, 20:45:46 pm »
Най-пластмасовата полипропиленова ягода не може да се сравнява по нитрати с късче от най-чистото пилешко или бозайническо месо :) Така че въпросът за вегетарианството и нитратите с лекота би трябвало да се пренебрегне.

А че в момента няма нищо чисто - така е.Но месото така вдига летвата по отровност,че всичко останало е като бистра вода.

Bell

• Гост
« Отговор #474 -: Юни 24, 2008, 04:50:01 am »
Това никой не го оспорва, или поне аз не го. Говорим за вегетариянство, веганство и суровоядство...

Определено има разлика, терминологията не е толкова сложна.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #475 -: Август 14, 2008, 17:55:21 pm »
Още една история която ни пита дали не е време за сериозен размисъл за промяна на отношението към бозайниците на глобално ниво?

Крава избяга от кланица през канализацията, но злата участ пак я застигна

Крава, докарана в кланица във френския град Кале, успя да избяга през канализацията.

Тя е бягала през подземните тунели близо километър и половина, но се е заклещила когато тръбите започнали да се стесняват. Тя е била локализирана след като свещеник се обадил на полицията да каже, че чува мучене, което идва изпод земята.

Пожарникарите успели да измъкнат 570 килограмовото животно, след като било упоено със силни приспивателни.

За съжаление съдбата й не се е променила. Въпреки че всички били решени да й запазят живота, ветеринарите решили обратно, защото при бягството краката й били счупени.

http://curious.actualno.com/new_175445.html

« Последна редакция: Август 14, 2008, 18:01:37 pm от Alien »

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
« Отговор #476 -: Август 16, 2008, 17:04:39 pm »
Има нива на развитие и всеки от нас е някъде в картата на ... "реакции". Не осъждам никого и не искам да застана на ничия страна, но яденето на месо е свързано със вибрациите на организма в тоя момент: Ако организма е ... на войник да кажем, пред предстояща битка, то кръвожадността е необходима да синхронизира неговите вибрации. Много вегетарианци вече споделят, че започват пак да ядат месо когато са стресирани и са в "бойна готовност". Ако пък от друга страна енергията е на щадстлив и уседнал човек, то той рапортува, че му се гади от месо и иска да яде само растителна храна. Някои от тях са само на суровоядство, което е показателно за тяхното душевно равновесие.

Моя личен извод е: Човек яде месо, когато има големи проблеми и му е необходима голяма физическа сила, но спира да яде месо, когато е щастлив и се е отдал на мистични и философски размисли.

Животните, също като нас във веригата на развитие, споделят нашите вибрации и реагират съответно.

Тази крава не е нищо по-различно от моето куче например, което яде кокали, когато ситуацията в къщи е невъзможна, но иска шопска салата когато всичко е ОК!

Мслете за храненето като ниво на вибрации - къде искате да сте в момента:
- ядене на кръвясали пържоли - екстримна ситуация на физическо предствяне като атлети, спортисти и бойци,
- ядене на зърнени храни - подхранване и изграждане на новото.
- ядене на сурови плодове и зеленчуци - абсолютното пречистване и отделяне от ежедневието (както го знаем сега за жалост).

Идеала (както аз го виждам) е хранене със слънчева светлина, но докато се достигне до там всеки от нас ще си изживее периодите на пресни плодове и на кръвясали пържоли...

И кой от вас има домашни животни, освен кучета и котки, да сподели как ТЕ се чувстват?!

Неактивен jediguardian

• Пишещ
  • Публикации: 570
    • Сериалът Heroes
« Отговор #477 -: Август 16, 2008, 22:56:55 pm »

Неактивен dlakon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
« Отговор #478 -: Август 17, 2008, 07:13:06 am »
Няма просто как по-добре да го кажа от jedi.. И все пак ще опитам.
Вие не сте нормални, според мен това е извращение към природата ви, не по-малко от хомосексуализма..

Вземете си 1 учебник по биология и погледнете храносмилателната система на тревопасните, после погледнете и вашата, сигурен съм че ще намерите 1-2 "МАААААААЛКИ" разлики, и то не само там. Погледенете си зъбите, погледнете си очите - не са направени отпред за да виждате накъде бягат доматите..
Животните изпускали 'кофти неща' 'вредни токсини' от страх, като умирали.. някакво научно доказателство? Включващо УЖАСЯВАЩИТЕ резултати, които биха ме сполетели като ям уплашени пържоли? А дори и да приема, че хората сме всеядни, това не прави ралзиките ни с тревопасните по-малки..

Добре, в краен случей ако ще ги ядем, ще ги убиваме изненадващо в гръб.. 
:D

Нали се сещате, че ако въпросните маймуни преди доста време не бяха пробвали да ядат месо (добре, че им е харесало), нямаше да развият тоя голям мозък, лакомата гад, която се нуждае от цялата енергия, която може да поеме.. Същия лаком мозък, който е "пораснал" толкова именно благодарение на месото. Дали щяхме да сме разумни ако не беше станало точно така..?
Или след като сме разумни, вече няма смисъл да си развиваме мозъка? Никой не може да каже дали развитието му няма да тръгне в обратна посока..

Какво ли щеше да е, ако бяхме от другата страна на ножа, мислите ли, че някой хищник би се замислил, преди да ви отхапе крака за вечеря? (и да ви остави да кървите до смърт.. (защото примерно НЯМА мозък, или съвест която да го накара да ви убие поне да не се мъчите)

Относно някой други доводи, които видях до няколко странички назад - аз не се сещам пържолата да ми се е оплаквала в магазина, нито да е викала от болка, нито да ми е правила мили очички  :P

Ей така само ми е интересно какво мислите, тия домашни животни, отглеждани от стотици години, ще могат ли да оцелеят сами?

И още нещо относно колко е здравословно и "диетично" вегетарианството..
(сигурен съм, че 50% от вегетарианците минават за такива в отчаяни опити да отслабнат)
Цитат
че временното спиране на месото води до намаляване на теглото. Но също е факт, че постоянното неконсумиране на животинско поставя организма в стрес и той всячески се стреми да трупа резерви. Получава се, ако не затлъстяване, отпускане на хлебно-целулозено шкембе и цялостно наедряване.
Цитат
Теорията за отслабването изглежда вярна на доста хора, защото за тях, ако ядеш месо, ядеш всичката останала храна плюс месото. А защо трябва да е така? Просто заместете енергийността на хлебните храни, които консумирате с тази на животнски и ще видите, откъде идва реалното отслабване.
(всъщност не знам колко е достоверно, беше сред коментарите в подобна тема, изглежда по-логично от долу-горе всичко останало тук, нищо лично)

На всичкото отгоре, с това увеличаване на популацията след някоя и друга година не за месо, ами и за най-отвратителните синтетични храни, наблъскани с кой знае какво ще реват хората..

Не знам за колко възвишени и чисти имате растенията, но какво ще кажете за месоядните такива? Те сигурно си прекарват цялото свободно време в обмисляне на въпроса дали трябва или не трябва да ядат месо..

И последно един въпрос имам към вегетарианците - хапвате ли си гъбки?  >:( а?

и няколко бисера:  :D
Цитат
Вегетарианците наистина били сектанти...
Призовавам нормалните,дето си хапваме месо,да изколим вегетарианците и да ги изядем.
Русите мадами с големите гърди да се продават в магазина на по - висока цена.
Циганите - на половин цена.
Комунистите - безплатно,че да ги ядат всички,барем се свършат...

Цитат
Аз пак съм веган седма степен...не ям нищо което хвърля сянка
Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #479 -: Август 17, 2008, 13:00:55 pm »
Доколкото разбирам от поста ти, "вярваш" в теорията за произхода на човека от маймуната и че всичко е въпрос на борба за оцеляване. По тази твоя логика ти би станал и канибал ако си на изолиран остров и няма какво друго да се яде освен хора. Не е въпроса в яденето, а какво то ни кара да правим за да си го осигурим.И точно това е "извращението" - да  изгубиш всякакви морални човешки качества, да прегазиш всичко по пътя си за да "оцелееш". Има една проста максима е тя гласи да не правиш това което не искаш да правят и спрямо теб.А "природата" на човека не се определя от тялото му от а душата му.

Цитат
Относно някой други доводи, които видях до няколко странички назад - аз не се сещам пържолата да ми се е оплаквала в магазина, нито да е викала от болка, нито да ми е правила мили очички 

Това че в магазина виждаш само крайния резултат на покупката и не виждаш целия ужас през който се минава за да се стигне до това да си вземеш пържолата от магазина е заравяне на главата в пясъка като щраус.И пак ще кажа това колко е относително вредно или полезно месото за организма няма никакво значение. Има значение на каква морална цена го получаваш.

И пак ще се върна на формулировката ти "извращение" - какво е нормално и какво не е отново се определя от "философията" на самия човек. В Китай и други азиатски държави когато ядат малки кученца - това според теб "нормално" ли е или е извращение ? Това че някой е насадил някаква норма за "нормално" не я прави нормална - възгледите на хората се изменят. Дори и на тебе може да ти се случи да "преживееш" ужаса и да се поставиш на мястото на някой домашен бозайник който иска да избяга от заколение и да преразгледаш вижданията си.
« Последна редакция: Август 17, 2008, 13:19:04 pm от Alien »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27