Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 308217 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
Re:Вегетарианството
« Отговор #435 -: Март 21, 2008, 01:27:16 am »
Е, сори ама аз ако не закусвам и почва да ми скърца корема. И сигурно от около две години редовната ми закуска е - 5 филии с домашен мед (манов, полски), отгоре със сиренйе, никакво масло или маргарини - мед и сирене. Един буркан с мед, зависи от размера, го унищожавам за 1-2 седмици(не лъжат като казват, че действа на потентността ;) ). Много енергия ми дава това, но една позната ми каза, че на времето и тя много обичала мед, но от много ядене получила алергия и все пак аз ще рискувам.
Пробвай с овесени ядки с пресни или сушени плодове вътре/ но не мюсли от магазина/+ евентуално пресни кълнове, ако обичаш. Гаранция, че ще те засити повече, отколкото 5 филии.
Майката на един приятел се излекува от страхова невроза чрез  неколкомесечно приемане по една лъжица мед на гладно.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

frag

• Гост
« Отговор #436 -: Март 25, 2008, 12:41:26 pm »
Да, чудесно звучи. Представих си го за секунда. Суровоядство - добре, ако сам си гледаш храната.
Имате ли представа, че на пазара, в магазина и където и да е в България в наши дни практически НЕ СЪЩЕСТВУВА храна, която НЕ е ТЪПКАНА с токсични  вещества. Всички зърнени продукти, зеленчуци, плодове, ядки, че и чаят, билките и подправките също са ужасно качество... ВСИЧКО!  :'( Навярно може да се открие по случайност нещо, израстло без "помощни" вещества, но това би било изключение, така че е все тая.
Кажете ми какво правим с това? И как се пречиствате с тези БОКЛУЦИ?! Хора, стомахът ми връщаше домати, купени от пазара, перфектно изглеждащи! Сега вече посвикнах, но все още бродя по щандовете и мириша всички зеленчуци с надеждата да усетя типичния аромат... Изобщо мисля, че не бива да се говори единствено за проклетото месо и вредите от него. Не знам доколко човек може да си пречисти тялото (и не само..) с тези химии! А въздухът ??? Доста от вас сигурно живеят в големи градове. Не знам как се чувствате, аз вече се задушавам!  :'( Ежедневно пътувам в задръстване поне по 1 - 1,5 часа на ден. Ами.... не ми понася и не искам да си представям какво поглъщам дори.  :(

За да не съм толкова офтопик, ще ви споделя моя опит с вегетарианството. По принцип аз никога не съм била голяма почитателка на месото, не ми е особено вкусно, а и приемам убийството с цел презадоволяване отвратително и егоистично от страна на хората. И без това ядях по малко, та в един момент го спрях почти неумишлено - просто не исках да ям, гадно ми беше. Ако трябва да съм честна, дори понякога малко мразех дядо ми, задето колеше животните, и баба ми, задето ги готвеше. :( Това беше преди години, когато си ходех при тях на село. (Тогава, когато все още можеха да изкарват от малката си градина почти всичко, от което имаха нужда, та дори и повече. Сега не е така и имам едни мисли в главата, че някой помага активно последните 2-3-5 години за тези процеси, но това вече май е за конспиративния форум :P) Та така изкарах почти две години, хапвайки вегетариански вкусотийки, които моята майка ми приготвяше често, докато не  ми се влоши драстично анемията...

Не исках да повярвам на лекарката, която ми обясняваше защо хората трябва да ядат месо. Ужасяваше ме мисълта, че трябва да сложа подобно нещо отново в устата си! Но... нямах шанс, защото майка ми присъства на тази лекция и можете да си представите какъв натиск имаше от страна на цялото семейство в последствие... Така или иначе проядох месо :-[, все още не ми е вкусно (да не говорим за пилетата от магазина..). Разбира се, ям рядко, но мога да кажа, че не съм страдала по този начин от анемията от тогава...
С удоволствие бих спряла отново да ям месо, но не знам по какъв начин мога да предотвратя болестта. Не съм съгласна, че това се получава, защото душата ми не е на такова ниво, както някой е предположил по-рано. Може би е бил мъж? Малко завиждам мъжете, при тях е доста по-безпроблемно това немесоядстване, сещате се защо...

Та дайте практически съвети как да се преборим с болестите, които следват от едно такова спиране на месото. Има ли някой тук, който е страдал от такива и се е преборил, но не по този начин, по който аз?

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
« Отговор #437 -: Март 25, 2008, 12:58:23 pm »
Как да преборим болестите? Болестта започва още в главата, ако ме разбираш. ;) Аз съм наясно, че НЯМА екологично чиста храна на пазара, защото такава не може да съществува при настоящите условия.  Пазарът на био- продукти у нас пък е много слаб, ако въобще съществува такъв.

Обаче си мисля, че в сравнение с месото, в плодовете и зеленчуците замърсяванията са по- малки./поне енергийните../Ще ме прощават защитниците на теорията за "пищящите домати.." :)Мисля, че излишно ни проглушават ушите с нитратите и пестицидите в зарзавата, като в същото време нито дума не казват за отровите в месото.
fragза причината за болестите можеш да прочетеш едно алтернативно мнение 
тук

Аз съм издържала по 1-2 години, почти без да ям месо и не ми е липсвало. Морските дарове обаче ме изкушават. :D
От началото на постите съм пак само на растителна храна. Надявам се, да вляза вече окончателно в отбора на вегетарианците.

Неактивен =======

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 391
« Отговор #438 -: Април 10, 2008, 05:31:54 am »
  Аз все още ям месо, само че купуваме от прясно охладеното пилешко филе и от рибите само пъстърва, която я ям все по-рядко, но от пилешкото засега не мога да се откажа. След като дълги години все ме орисваха да нямам анемия, преди няколко месеца наистина се появи и то с ъс стойност 3 на желязото. Пих 1 месец железен препарат и сега съм пия само коприва, в къщи правя сокове с целина, магданоз /и листата и дръжките, в него има най-много витамин С, бие и кивито и лимоните, че и шипката/ и червено цвекло. В тези зеленчуци има много желязо. Но най-драстично изглеждащото за някои хора, е когато спомена, че за набавяне на нужното желязо в организма се слагат в една средно голяма ябълка около 10 пирона /даже ми бяха казали да са ръждиви, но започнах с чисто нови пирони и ги измивам след употреба и после пак ги ползвам/. Ябълката с пироните стои от вечерта до сутринта, сутрин пироните се изваждат и ябълката се изяжда. Даже тази сутрин ме чака поредната така приготвена железна ябълка. Това ми го казаха 3-ма лекари, независимо един от друг и накрая, колкото и да ми изглеждаше в началото непривично, свикнах. Оказаха се прави - имаше при мен голям ефект. Сега така си поддържам необходимото желязо. Но заедно с това продължават соковете и пиенето на коприва, като копривата я варя и пия от понеделник до петък, а събота и неделя почивам.
   В къщи си променихме начина на хранене драстично последните няколко години. Ползваме само студено пресован зехтин, а и от другите студено пресовани масла /като ленено, сусамено, тиквено/ взимаме като за лечение, не повече от 1 чаена лъжичка на ден. Но не и от всяко масло едновременно, а с редуване. Това е заради омега3 мастните киселини и другите, съдържащи се съставки в тях. Всичко това, както и други работи за начин на хранене съм ги научавала основно от лекари или от някои статии и книги. Има една дебела книга на подобна тема, само трябва да видя как й беше заглавието, но по-късно ще я напиша, сега не е удобно да тропам на спящите.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #439 -: Април 21, 2008, 00:27:51 am »
Още една причина да станете вегетарианци  ;)

Ако спрем да ядем месо ще ограничим глобалното затопляне

Главният климатолог на НАСА Джеймс Хенсън обобщава: “Не сме стигнали до положението, в което няма връщане назад. Все още може да възстановим нещата, както са били преди, но това изисква бърза промяна на посоката”.

Наскоро НАСА извади нова информация относно климата на планетата в специален доклад. Експертите на НАСА съобщиха, че Северния ледовит океан може да остане без лед до 2012 година.

Джей Зуели  от екипа на НАСА твърди,  че ледът се топи “много по-бързо от предишните очаквания”.  Той коментира, че наличието на лед на Северния ледовит океан отразява около 80 % от слънчевата топлина и стабилизира по този начин температурата на океана. Главният климатолог на НАСА Джеймс Хенсън пък  обобщи: “Не сме стигнали до положението, в което няма връщане назад. Все още може да възстановим нещата, както са били преди, но това изисква бърза промяна на посоката”.

Според доклад на ООН една от водещите причини за глобалното затопляне може да се открие в това, че отглеждането на животни за храна е причина за създаването на повече газове, причинители на парниковия ефект, отколкото всички коли и камиони в света взети заедно.

Представителят на ООН по прехраната и селското стопанство Хенинг Стайнфилд съобщава още, че месната индустрия е “един от основните причинители на днешните най-сериозни проблеми на околната среда.”

Експертите  отбелязват, че изхранването на животните за месо, млечни продукти и  яйца изисква 10 пъти повече зърно, отколкото ако бяхме яли макарони или друга растителна храна. Освен това трябва също да транспортираме животните в кланици, да ги колим, да замразяваме труповете им и да транспортираме плътта им из цялата страна. Производството на калория протеин от месо означава изгарянето на 10 пъти повече изкопаеми горива и изхвърлянето на 10 пъти повече привличащият топлината карбонов диоксид в сравнение с растителния протеин.

Малко е трудно да се откажеш, ако си мислиш, че това е само малко пиленце, което се излюпва от крехкото яйце. Как може животно, на пръв поглед незначително в сравнение с необятността на Земята, да причини толкова много газ, образуващ парников ефект  и да промени глобалния климат? Отговорът е в  техния истински брой.

Само в САЩ  се колят повече от 10 билиона селскостопански животни всяка година, за да се поддържа месно-ненаситната култура, която едва ли може да бъде разбрана, като се има предвид, че преди не много време “пиле във всяка тенджера” се смяташе за лукс. Чрез селскостопанските животни, отглеждани за храна, ние изяждаме планетата си до смърт.

Най-логичната стъпка, която всеки може да направи, за да избегнем глобалното затопляне, е да спре да яде месо, яйца и  млечни продукти. Всеки, който се интересува би могъл да посети www.GoVeg.com, за да научи повече за вредния ефект върху околната среда от яденето на месо. 

Глобалното затопляне е причина за интензивната активност на ураганите, топенето на полярния лед и причинява драстични промени в обичайния климат, в резултат на което има екстремни суши, наводнения и жеги по целия свят. За да се преборим с кризата, са необходими глобални единодушни усилия за намаляване на въглеродните излъчвания. Във връзка с това, увеличаване енергийната ефективност е една от най-лесните за предприемане мерки.

Afera.bg

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
« Отговор #440 -: Април 21, 2008, 22:38:56 pm »
Та така изкарах почти две години, хапвайки вегетариански вкусотийки, които моята майка ми приготвяше често, докато не  ми се влоши драстично анемията... Не исках да повярвам на лекарката, която ми обясняваше защо хората трябва да ядат месо.....Разбира се, ям рядко, но мога да кажа, че не съм страдала по този начин от анемията от тогава...Та дайте практически съвети как да се преборим с болестите, които следват от едно такова спиране на месото. Има ли някой тук, който е страдал от такива и се е преборил, но не по този начин, по който аз?

Това не е от месото frag! ВЯРВАЙ МИ!

Иди спешно и се провери за Бета-Thalassemia - http://en.wikipedia.org/wiki/Thalassemia. За съжаление го няма на български.

Викат и също - средиземноморската анемия. Това е генетична анемия разпространена най-много в Италия - по-скоро Сицилия и Балканите. Търси Бета-таласемия - това е нашия ген. Има и други в Африка и Азия, но те са различни.

В България не те приемат за кръводарител с това, но и не те маркират като болна, в Италия се гордеят с този ген, защото ги защитава от тропически болести, а в Западна Европа ти издават един червен картон, който трябва да държиш до шофьорската си книжка в случай на катастрофа. За тях това е "болен ген", но аз лично не съм съгласна.

Аз съм го получила генетично и го предвам генетично по женска линия, но Бета-таласемията си има и много предимства, ако направиш справка с италианските медицински източници - като например по-здрава имунна система и издържливост срещу малария, холера, чума и т.н.

И аз като теб (имайки бета-таласемия) винаги съм имала нетърпимост към месо, въпреки, че се опитвам да стана пълна вегетарианка, но не мога заради семейството ми... 

Та така - иди се провери и пиши - ще ми е интересно!

Breath

• Гост
« Отговор #441 -: Април 22, 2008, 12:25:29 pm »
Аз съм издържала по 1-2 години, почти без да ям месо и не ми е липсвало. Морските дарове обаче ме изкушават. :D
Надявам се, да вляза вече окончателно в отбора на вегетарианците.
Казваш "издържала", това ме навежда на мисълта, че е било и малко насила. Всеки трябва да осъзнае сам дали решенията му относно хранителните навици са емоция или логика. Да се научим да чуваме нуждите на тялото си и да го храним в съответствие с тези му нужди. А не защото някой казва, че така трябва и е здравословно. Ако възразяваме против убийствата на животни, трябва да възразяваме и против убийствата на растенията ( това по повод "пищящите домати", за които пишеш ), защото е доказан факт, че и те имат съзнание.
Има и друго нещо - животните и растенията са тук, сега, поради това си предназначение. Тези форми на живот също са в състояние на еволюция. Те научават кои са и какво са от техните преживявания и взаимодействие с хората.
Усещаме ли правилно тялото си, имаме ли връзка с него, винаги ще знаем от какво точно има нужда то във всеки един момент.

Неактивен July

• Четящ
  • *
  • Публикации: 242
« Отговор #442 -: Април 22, 2008, 13:42:54 pm »
Ще ми се да кажа нещо за вегетарианството, като лично морално решение заради убииството на животните. А, кожените изделия, като обувки, колани, чанти, и кожени седалки в коли, кожени панталони, ръкавици. Субпродуктите от убийството на животни. Още не съм вегртарианка, но решението ми наближава и то ще е единствено и само морално. Защото съм убедена, че можем да се изхранваме с немесни продукти. Не сме създадени да бъдем месоядни. Месото загнива в дългия ни чревен тракт, нямаме дълги кучешки зъби, всичко това се каза вече. Затова не как ще си набавям аз протеините ме интересува толкова, колкото мисълта, че ям малко прасенце, агънце, теленце и т.н. Аз и без това не ям месо като правило.Почти не ям месо и винаги съм била така, но не съм го отказала- раз и никакво месо повече. Когато това стане, ще бъде точно така. Просто няма да го пипна повече. Но то не трябва да е изпитание или мъчение. Или си готов за него или не си. Но искам да съм сигурна, че след това носейки кожени обувки, не правя същото... Някой от вегетарианците ако може да сподели, дали носи субпродукти от убити животни и как се справя с тази страна на моралния въпрос.  :)

Неактивен cheese

• Четящ
  • *
  • Публикации: 56
« Отговор #443 -: Април 22, 2008, 15:24:24 pm »
Alien, ако числото на животните, които се колят на година, е вярно,  тогава се получава, че се колят по 27 397 260 дневно. Средно по 100 килограма (вземам предвид факта, че от едно прасе или агне излиза по-малко от 100 кг, ама от едно теле-  повече) , това прави близо 300 000 ТОНА месо дневно. Тоест 300 000 000 килограма. Излиза, че американците ядат по едно кило месо дневно. Всички американци, включително пеленачетата, вегетарианците, бездомниците и бабичките без зъби.
Малко съм слаб в сметките ,признавам си, ама тука май не греша! Ако греша, поправете ме! Намирисва ми тая работа!

А доколко е полезно отказването на месна храна не ми се коментира. Лично аз намирам всяка крайност за вредна. Колкото е грешка да е яде само месо, толкова е грешка да се яде само леща. А пък да се ограничават деца в яденето е направо престъпление !!!  Поне риба им давайте, баси !!!

Препоръчвам все пак да не обаждате колко е вредно месото на грузинските столетници, дето по 100-120 години откарват, хранейки се с мляко, месо и вино! Добре са си сега, в неведение! Ако разберат какви отрови ядат, ще вземат и те да умират на по има-няма 70-80 години! 
Също така е добре тая информация да се пази в тайна от ескимоси,инуити и прочее. При тях растения, общо взето, няма, а и слънчевите лъчи са кът, та и с това няма да могат да се "хранят". Айде, да се замести закуската с прана, иди-дойди, ама всичките яденета...
« Последна редакция: Април 22, 2008, 17:29:12 pm от cheese »

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #444 -: Април 22, 2008, 21:32:55 pm »
Alien, ако числото на животните, които се колят на година, е вярно,  тогава се получава, че се колят по 27 397 260 дневно. Средно по 100 килограма (вземам предвид факта, че от едно прасе или агне излиза по-малко от 100 кг, ама от едно теле-  повече) , това прави близо 300 000 ТОНА месо дневно. Тоест 300 000 000 килограма. Излиза, че американците ядат по едно кило месо дневно. Всички американци, включително пеленачетата, вегетарианците, бездомниците и бабичките без зъби.
Малко съм слаб в сметките ,признавам си, ама тука май не греша! Ако греша, поправете ме! Намирисва ми тая работа!

Веднага те поправям  ;) В сметката си под "животно" не включваш птиците, които са много по малки като килограми а птичето месо е много консумирано в САЩ че дори и изнасят.

Колкото до другите работи върни се назад в темата писал съм и за рибата и за моралната проблематика която трябва да стои пред спора за полезно и вредно тъй като то е много относително за всеки човек.Пределно ми е ясно че в момемта огромната част от хората консумират месо и рязка промяна неможе да има но се надявам че ще има плавна и като първа стъпка трябва да бъдат пощадени бозайниците. Така както в повечето "цивилизовани" държави да се ядат кучета например се смята за нецивилиозован акт, но пък в други по-изостанали това се практикува - така си мисля че в един момент да се убиват бозайници ще бъде също толкова неетична постъпка. И то не само за храна а и за опити с цел "медицина".

Неактивен Tina

• Доста Писал
« Отговор #445 -: Април 22, 2008, 23:13:44 pm »
Търся спешно един филм, който ме побърка - как се отглеждат живтоните за нашата храна и ще го пусна скоро, но това което намерих също е добро: http://www.youtube.com/watch?v=YsRQCdBRFSo ( На английски)

Неактивен Tina

• Доста Писал
« Отговор #446 -: Април 22, 2008, 23:16:43 pm »
Всъщност идете в http://www.youtube.com/:

и търсете на "killing animals" или "animals killing" и ще бъдете потресени!

Неактивен cheese

• Четящ
  • *
  • Публикации: 56
« Отговор #447 -: Април 23, 2008, 00:09:06 am »
Въпръки, че един бройлер живее твърде малко (десетина дни), за да успее да замърси катастрофално планетата, приемам да броим и пилците.Съобразно това може да намалим количеството месо с една трета. Според мене пак идва множко. Износът е хубаво нещо, ама не само те изнасят , нали... (В този ред на мисли, помнете ми думата, следващата "луда крава" или въобще подобната на това фикция ще се пръкне в Бразилия и/или Аржентина!!! Тия две държави напоследък бият американците по износ на телешко!) Но да не се фиксираме върху цифри. Аз продължавам да смятам, че една крава, само с фасул с несменена вода да я храним, пак няма да "изпърди" за година толкова гадости, колкото една кола са седмица.

По въпроса за моралната страна на въпроса, смятам, че определено е безобразие да не се постарае човек да убие храната си бързо, без да я мъчи! Това, което се показва в прословутия филм и в клиповете насам-натам е резултат от пустото капиталистическо преследване на икономическа ефективност. Бързо да става работата.
Защо трябва да плащаме на скъпоплатени квалифицирани касапи, които убиват животното, без да го мъчат, когато може да сложим в кланицата един циганин с трион?

Истината е по средата ... Всяка крайност е нещо погрешно. Не е хубаво заради злоупотребата с нещо да се забранява УПОТРЕБАТА му.

Специално писанието на тоя **** от НАСА си е жив прах в очите! Нагъл, нахален и циничен, точно по американски. Вменяване на вина, по-лошо, насаждане на комплекс за вина, у всеки персонално. Един вид - "Ти бе, със сандвича с шунка в ръката, ти си виновен за урагана Катрина! Не озоновата дупка от фреона в автоклиматиците, не Супер Боровец, не Паничище,не колите по 500 конски сили, не ТЕЦ-овете на въглища, не любимото ми отроче HARP. Ти! Гад мръсна! Ти си виновен".  Прах в очите и толкоз! Основното количество метан в атмосферата се отделя не от кравешките лайна (който метан, апропо, цивилизованите скандинавци ползват, за да им е топло, когато си правят шведските ... мероприятия ;D)! Основното количество метан отделят затоплените "метанови капани" във все по-бързо размразяваща се "Вечная мерзлота", както я наричат руснаците, тоест във вечнозамръзналите територии на Сибир. Ей от там метанът освободи ли се, сауните на финландците ще отпаднат като житейска необходимост.
« Последна редакция: Април 23, 2008, 09:54:10 am от cheese »

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
« Отговор #448 -: Април 23, 2008, 03:22:01 am »
Надявам се, да вляза вече окончателно в отбора на вегетарианците.
Казваш "издържала", това ме навежда на мисълта, че е било и малко насила. Всеки трябва да осъзнае сам дали решенията му относно хранителните навици са емоция или логика. Да се научим да чуваме нуждите на тялото си и да го храним в съответствие с тези му нужди. А не защото някой казва, че така трябва и е здравословно. Ако възразяваме против убийствата на животни, трябва да възразяваме и против убийствата на растенията ( това по повод "пищящите домати", за които пишеш ), защото е доказан факт, че и те имат съзнание.
Има и друго нещо - животните и растенията са тук, сега, поради това си предназначение. Тези форми на живот също са в състояние на еволюция. Те научават кои са и какво са от техните преживявания и взаимодействие с хората.
Усещаме ли правилно тялото си, имаме ли връзка с него, винаги ще знаем от какво точно има нужда то във всеки един момент.
Права си. Но както каза един съфорумец в една друга тема: "Всеки гледа света от собствения си етаж." Аз го гледам от първия етаж явно и затова не чувам писъците на доматите. Но това не значи, че одобрявам убийствата на животни. В миналия период, за който говоря, и аз бях жертва на внушенията на медицината и индустрията, че ако не ядеш месо, ще се разболееш...И без друго си бях малко анемична..
Всъщност истината е, че съзнанието ми беше заспало, по- скоро приспано  със стереотипи, догми, предразсъдъци, модели..От някои още се отърсвам.

« Последна редакция: Април 23, 2008, 03:39:09 am от Magnolia »

Breath

• Гост
« Отговор #449 -: Април 23, 2008, 11:27:42 am »
Осъзнаването, че съзнанието е било приспано от стереотипите, догмите, предразсъдъците..и т.н. е най-важното, защото оттук нататък става вече по-леко. Вярвам, че няма човек, който да одобрява убийствата на животни. А за линковете, които пусна Тина, не искам и да говоря, гледала съм доста подобни филми и всеки път оставам меко казано потресена от това, което се случва и нямам обяснение за себе си ЗАЩО?
Човешкото тяло наистина има нужда от месни продукти за да се изгражда и репликира ДНК, това е така, но въпроса е кой и по какъв начин ще си ги добавя. Дали хранейки се с месо или приемайки протеини под някаква друга форма като фасул, зеленчуци или мляко. Аз не съм чиста вегетарианка, защото ям сирене, яйца и мляко. Не мисля, че някога бих могла да стана изцяло вегетарианка или другата крайност, която никак не ми харесва - суровоядството.
Трудно е и решението когато имаш деца. Всеки родител иска най-доброто за детето си, но знаейки истината да го гледаш как си хапва кюфтета ( от кайма, в която има смляно какво ли не, включително и кожа, нокти, зъби....бррр). Как се справят родителите в такива случаи?  :(

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27