Аз съм нов вегетарианец - от близо месец
За онези,които още не са решили и се двоумят дали да предприемат този начин на живот или все още се мъчат да се извинят пред себе си с намирането на заплетени въпроси,за които още не са намерили отговор,ще напиша своите
лични наблюдения върху измененията,които забелязвам.
На първо място по важност бих споменал психиката.Да,психиката се изменя за много кратко време - бих казал веднага след като от организма се изхвърлят най-очебийните замърсявания.Не е нужно човек да мечтае за друг свят,друг свят означава друго възприятие на света.Вълната на оптимизъм наистина е много силна и заедно с нея идва развитие на всяко започнато начинание.
На второ място бих поставил всичко останало,което може би ще интересува онези,които превръщат нещата в математика.
Аз съм голям човек и логично би било да има мнужда от много енергия.Да не говорим,че се занимавам със силови спортове като бокс и силова тренировка.Логично може би от гледна точка на досегашните представи за света.
Енергия за всеки битовизъм извличам от един грейпфрут,два портокала и 150-200 гр ядки дневно.На два-три дена ям и една хубава салата.
Също така мога да потвърдя на теоретиците и математиците,че една не твърде малка ябълка,ако е изядена по правилен начин,прогонва глада за близо 3 часа -
това е мое лично наблюдение в следствие от моите начини на ядене и моето тяло.Ето какво правя аз:
Сутрин не ям - ЗАЩОТО обикновено не съм гладен.АКО съм гладен,ям ябълка.
На обед ям около 11-12 часа,ЗАЩОТО обикновено съм гладен по това време.Достатъчни са ми един грейпфрут и два портокала.АКО не съм гладен,разбира се не ям.
Обикновено ям около 3 часа сле добед,ЗАЩОТО тогава огладнявам.Ям количество ядки,определено на око и разнообразно: фъстъци,лешници,бадеми,кашу,орехи и стафиди

,не че са ядки,но са вкусни.
Вечер обикновено не ям,ЗАЩОТО не изпитвам глад.АКО съм гладен,ям зеленчукова салата от какъвто зеленчук имам,но разнообразието е важно,не само защото е вкусно.
На онзи,който си мисли,че си измислям,ще кажа,че работя два на два дни на 12 часова смяна ПОСТОЯННО седене на крак

И енергията от този начин на хранене ми е достатъчна,за да не изпитвам глад и да не се прозявам дори и в късните часове на нощта.
Разбира се,възприемам този начин на хранене като преходен.Целта е Слънчево хранене

и всяка сутрин изпълнявам препоръките на Манек,без фактора на стоенето в пръст.Но това само би одължило процеса,а време за сега се надявам,че имам.
П.П.Както flyDragon написа в един свои отговор,важна е комуникацията с храната.Беля ябълката си не само защото мажат всеки плод кой знае с какво,за да е лъскав,но защото през това време се концентрирам върху нея и подготвям съзнанието си да я приеме най-адекватно - както казва и Манек.
За любителите на ядки като мен

които не излизат никъде без 100 грама от тях,ето списък,който реших да направя с най-срещаните на обикновения пазар(игнорирам фактора на модифицирането поради преходността на това,което съм се заел да правя):
Лешник
в 100гр:
- 62гр белтъчини
- 15гр мазнини
- 18гр въглехидрати
--- 100гр са равни на 646 калории
минерали:
- бор
- лецитин
- калций
- желязо
--- благотворно дейстиве на костната, нервната и кръвоносната система.
Факти: ??
Поверия – от времето на неолита,предпазва от мълнии,уруки,нечисти сили,мишки и змии.
Шам фъстък
в 100гр:
- 44гр белтъчини
- 21гр мазнини
- 28гр въглехидрати
--- 100гр са равни на 557 калории
минерали:
---Много витамини и минерали,полезен е при високи натоварвания.
---благотворно влияние върху черния дроб и сърцето, помага при жълтеница и повръщане.
Факти: събира се само през нощта,защото под горещите лъчи на слънцето се отделят упойвайщи етерични масла.
Кашу,индийски орех, маслен орех или мехурчести ядки
Богато е на
- белтъчини и въглехидрати
- витамини А, В1, В2
Минерали:
- желязо и др.
Факти: между ядката и черупката има масло,от които излизат мехури по ръцете,затова на пазара е скъпичко.От това масло се правят печатите върху тъкани,а от анакардиево масло(латинското име на растението) се маже дървесината против гниене.
Дървото му е високо 6м.
Кестен
Всичко е в проценти,поради това,че само в Европа има 500 вида кестени.
Поради това,че кестените са твърди,съдържат сапонини и имат тръпчив вкус те не могат да се консумират сурови...поне това е мнението на интернет,аз все още не съм опитвал сурови кестени, но не мисля да е така за дълго:) Имам опит само с варени и печени.
Съдържат:
- 49.8 % вода
- 42.8 % въглехидрати
- 2.9 % белтъчини
- 1.9 % мазнини
- 1.4 % целулоза
- съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и голямо количество лецитин – 355 мг%
Минерали:
- калий 707 мг%
- фосфор 87 мг%
- 45 мт%
- калций 33 мг%
- натрий 1.5 мг%
- желязо 1.3 мг%
- известни количества мед, флуор и силиций
Витамини:
- С 27 мг%
- РР 87 мт%
- В2 0.2 мг%
- В1 0.2 мг%
- А 80 мг%
Гръмоломник,орех
Така се нарича ореховото дърво в Българския език.
Той е едно от магическите растения, които от дълбока древност са се използвали в заклинания за здраве от шаманите, а ореховата шума за лечение на гуша,за пречистване на кръвта, за спокоен сън, срещу стрес и неприятности.
Според старите Българи Гръмоломникът закриля от бурите и мълниите , но не смеят да заспят под ореховата сянка, защото била по-люта от Змей-горянин, но прясно набраните листа правели на отвара и пиели за цяр. По съвременна технология се добива билковина с орех, която е чудна храна, опреснява паметта, особено за ученици и студенти , полезна при аномалии на щитовидната жлеза, действа успокоително и игнорира стреса, дава йод на организма, съдържа противовитамин А, витаминС, етерично масло, минерални соли, а ядката в билковината е питателна и полезна за всички,продукта може да се ползва от мало и голямо и от диабетици,защото е направен с фруктоза и подходящи билки. Тонизира нервната и храносмилателна системи, подобрява растежа на костната тъкан при деца, полезен и за възрастни, много полезна билкова храна.
Съдържа:
- в 100 г има достатъчно мазнини,че да се покрие цялата 24-часова нужда на целия организъм.
- железни, фосфорни, магнезиеви соли и мн. други.
Бадем
В 100 гр се съдържат:
- 51 гр белтъчини
- 21 гр мазнини
- 20 гр въглехидрати
--- 100 гр са равни на 578 калории
Витамини за 100 гр:
- С 20 мг
- Р 100 мг
- В1 0.2 мг
Минерали:
- желязо и калций