Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 308256 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Публикации: 2 780
  • Невъзможно е нищо
Re:Вегетарианството
« Отговор #420 -: Септември 17, 2007, 00:44:03 am »
Човек не е проектиран да яде месо! DasReich провери си източниците и направи сравнение между храносмилателната система на месоядните животни и на тревопасните/плодоядните. Най - добре прочети назад мненията.
Иначе не смятам, че да ядеш домат е някакъв проблем, все пак той затова расте - целта му е да бъде изяден. Като презрее пада и семената попадат в почвата и растът. Плодовете на някои растения природата е направила хранителни за да може като бъде изяден плода след това като "изтропаш крушата" на 5 километра от там растението да може да се разпространява и вида да оцелее. А това, че домата пищи не го вярвам, неговата задача е да пренесе семето до почвата, ако го изям само правя разпространението по - лесно и по - надалече. Това е идеята, а това че тропаме в тоалетни вече е следствие от развитието на цивилизацията и няма нищо общо нито с това, че очите на човек са отпред нито, че домата пищи като го ощипеш... откъснеш, де. :)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Oberon

• Доста Писал
  • Публикации: 1 092
« Отговор #421 -: Септември 17, 2007, 09:33:23 am »
То по логиката с домата, все едно да ти кажа - ми то дивото прасе израства за да го гръмна и да го изям.
Плюс това, ние едва ли знаем предназначението на домата:)))
За салата е екстра, ама представи си че има и по-велика мисия:)?
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Невъзможно е нищо
« Отговор #422 -: Септември 19, 2007, 00:35:13 am »
Аз ти казвам какво е предназначението според природата. Прасетео (дивото да кажем) расте за да продължи рода, а неприспособимите да нахранят хищниците. Ние не сме хищници говоря от типа на ядене, организма ни е устроен да яде бзместни йеденета, но виж много на кръвожадни хищници сме замязали последните хилядолетия като манталитет. Само да кажа, че събота бях на курбан и се наложи да опитам два пъти от чорбата, такова е поверието така, че малко се прецаках с вегетарианството. Гадно ми беше, после нямаше какво друго да ям, а имаше едно много кораво червено вино, направо ми разказа играта.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен oider

• Четящ
  • *
  • Публикации: 29
« Отговор #423 -: Септември 19, 2007, 00:49:50 am »
Ха интересно как си хапнал месо? Аз съм чувал, че вегитарианците ако хапнат месо могат да се обринат или да получат хранителни натравяния. Говоря за вегитарианци, които години наред не ядат месо. Например майка ми и нож да и опреш няма да хапне, което може би е малко крайно де.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #424 -: Февруари 29, 2008, 18:44:17 pm »
Аз съм нов вегетарианец - от близо месец 8)  :D

За онези,които още не са решили и се двоумят дали да предприемат този начин на живот или все още се мъчат да се извинят пред себе си с намирането на заплетени въпроси,за които още не са намерили отговор,ще напиша своите лични наблюдения върху измененията,които забелязвам.

На първо място по важност бих споменал психиката.Да,психиката се изменя за много кратко време - бих казал веднага след като от организма се изхвърлят най-очебийните замърсявания.Не е нужно човек да мечтае за друг свят,друг свят означава друго възприятие на света.Вълната на оптимизъм наистина е много силна и заедно с нея идва развитие на всяко започнато начинание.

На второ място бих поставил всичко останало,което може би ще интересува онези,които превръщат нещата в математика.
Аз съм голям човек и логично би било да има мнужда от много енергия.Да не говорим,че се занимавам със силови спортове като бокс и силова тренировка.Логично може би от гледна точка на досегашните представи за света.
Енергия за всеки битовизъм извличам от един грейпфрут,два портокала и 150-200 гр ядки дневно.На два-три дена ям и една хубава салата.

Също така мога да потвърдя на теоретиците и математиците,че една не твърде малка ябълка,ако е изядена по правилен начин,прогонва глада за близо 3 часа - това е мое лично наблюдение в следствие от моите начини на ядене и моето тяло.

Ето какво правя аз:
Сутрин не ям - ЗАЩОТО обикновено не съм гладен.АКО съм гладен,ям ябълка.

На обед ям около 11-12 часа,ЗАЩОТО обикновено съм гладен по това време.Достатъчни са ми един грейпфрут и два портокала.АКО не съм гладен,разбира се не ям.

Обикновено ям около 3 часа сле добед,ЗАЩОТО тогава огладнявам.Ям количество ядки,определено на око и разнообразно: фъстъци,лешници,бадеми,кашу,орехи и стафиди :) ,не че са ядки,но са вкусни.

Вечер обикновено не ям,ЗАЩОТО не изпитвам глад.АКО съм гладен,ям зеленчукова салата от какъвто зеленчук имам,но разнообразието е важно,не само защото е вкусно.

На онзи,който си мисли,че си измислям,ще кажа,че работя два на два дни на 12 часова смяна ПОСТОЯННО седене на крак  ;) И енергията от този начин на хранене ми е достатъчна,за да не изпитвам глад и да не се прозявам дори и в късните часове на нощта.

Разбира се,възприемам този начин на хранене като преходен.Целта е Слънчево хранене :) и всяка сутрин изпълнявам препоръките на Манек,без фактора на стоенето в пръст.Но това само би одължило процеса,а време за сега се надявам,че имам.

П.П.Както flyDragon написа в един свои отговор,важна е комуникацията с храната.Беля ябълката си не само защото мажат всеки плод кой знае с какво,за да е лъскав,но защото през това време се концентрирам върху нея и подготвям съзнанието си да я приеме най-адекватно - както казва и Манек.

За любителите на ядки като мен :) които не излизат никъде без 100 грама от тях,ето списък,който реших да направя с най-срещаните на обикновения пазар(игнорирам фактора на модифицирането поради преходността на това,което съм се заел да правя):

Лешник
в 100гр:
- 62гр белтъчини
- 15гр мазнини
- 18гр въглехидрати
--- 100гр са равни на 646 калории

минерали:
-   бор
-   лецитин
-   калций
-   желязо
--- благотворно дейстиве на костната, нервната и кръвоносната система.

Факти: ??

Поверия – от времето на неолита,предпазва от мълнии,уруки,нечисти сили,мишки и змии.

Шам фъстък
в 100гр:
- 44гр белтъчини
- 21гр мазнини
- 28гр въглехидрати
--- 100гр са равни на 557 калории

минерали:
---Много витамини и минерали,полезен е при високи натоварвания.
---благотворно влияние върху черния дроб и сърцето, помага при жълтеница и повръщане.

Факти:  събира се само през нощта,защото под горещите лъчи на слънцето се отделят упойвайщи етерични масла.

Кашу,индийски орех, маслен орех или мехурчести ядки

Богато е на
-   белтъчини и въглехидрати
-   витамини А, В1, В2

Минерали:
-   желязо и др.

Факти: между ядката и черупката има масло,от които излизат мехури по ръцете,затова на пазара е скъпичко.От това масло се правят печатите върху тъкани,а от анакардиево масло(латинското име на растението) се маже дървесината против гниене.
Дървото му е високо 6м.

Кестен
Всичко е в проценти,поради това,че само в Европа има 500 вида кестени.

Поради това,че кестените са твърди,съдържат сапонини и имат тръпчив вкус те не могат да се консумират сурови...поне това е мнението на интернет,аз все още не съм опитвал сурови кестени, но не мисля да е така за дълго:) Имам опит само с варени и печени.

Съдържат:
-   49.8 % вода
-   42.8 % въглехидрати
-   2.9 % белтъчини
-   1.9 % мазнини
-   1.4 % целулоза
-   съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и голямо количество лецитин – 355 мг%

Минерали:
-   калий 707 мг%
-   фосфор 87 мг%
-   45 мт%
-   калций 33 мг%
-   натрий 1.5 мг%
-   желязо 1.3 мг%
-   известни количества мед, флуор и силиций

Витамини:
-   С   27 мг%
-   РР   87 мт%
-   В2   0.2 мг%
-   В1   0.2 мг%
-   А   80 мг%

Гръмоломник,орех
Така се нарича ореховото дърво в Българския език.
Той е едно от магическите растения, които от дълбока древност са се използвали в заклинания за здраве от шаманите, а ореховата шума за лечение на гуша,за пречистване на кръвта, за спокоен сън, срещу стрес и неприятности.
Според старите Българи Гръмоломникът  закриля от бурите и мълниите , но не смеят да заспят под ореховата сянка, защото била по-люта от Змей-горянин, но прясно набраните листа правели на отвара и пиели за цяр. По съвременна технология се добива билковина с орех, която е чудна храна, опреснява паметта, особено за ученици и студенти , полезна при аномалии на щитовидната жлеза, действа успокоително и игнорира стреса, дава йод на организма, съдържа противовитамин А, витаминС, етерично масло, минерални соли, а ядката в билковината е питателна и полезна за всички,продукта може да се ползва от мало и голямо и от диабетици,защото е направен с фруктоза и подходящи билки. Тонизира нервната и храносмилателна системи, подобрява растежа на костната тъкан при деца, полезен  и за възрастни, много полезна билкова храна.

Съдържа:
-   в 100 г има достатъчно мазнини,че да се покрие цялата 24-часова нужда на целия организъм.
-   железни, фосфорни, магнезиеви соли и мн. други.

Бадем
В 100 гр се съдържат:
- 51 гр белтъчини
- 21 гр мазнини
- 20 гр въглехидрати
--- 100 гр са равни на 578 калории

Витамини за 100 гр:
- С   20 мг
- Р   100 мг
- В1   0.2 мг

Минерали:
-   желязо и калций

Полезен при:
-   анемия, малокръвие, безсъние
-   астма, язва на стомаха
-   благотворно влияние върху мозъка, зрението

Фъстък
В 100 гр се съдържат:
-  витамин В1   0.8 мг
- витамин В2   0.5 мг
- витамин В5   13 мг

По принцип съдържа:
-   мазнини  47 – 54 %
-   белтъчини  20 – 37 %
-   захари, смоли и др.

Полезни са за:
-   намалят нивото на холестерола
-   намаля се риска от сърдечно-съдови заболявания
-   подобряват паметта, вниманието и слуха
-   източник са на фолиева киселина,която спомага обновлението на клетките
« Последна редакция: Февруари 29, 2008, 19:07:13 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
« Отговор #425 -: Февруари 29, 2008, 19:11:48 pm »
Не мисля че първоначално трябва да се започва по някаква система. Аз преди години като станах вегетарианец, просто спрях место ей така - защото имах нужда. Не почнах по конкретни предписания. Това те вкарва в някаква рамка и неминуемо попадаш в цикъла на самата система, която все още не е приспособена към твоя организъм. Пълно веганство (без яйца и млечни продукти) е стресово за организма. Обичай тялото си (не в лошият смисъл) и се вслушвай в него.

Закуската, противно на кретенизма "най-важното ядене за деня", е абсолютно забранена ако искаш качествено да започнеш енергийното и умствено си развитие. Това е абсолютен мит. Който не вярва да чете Лидия Ковачева - на нея може и да повярва. Първото нещо, което трябва да направи човек като стане, е да започне да събира прана. Да дръпне пердетата/щорите, за да влезе светлина. Да отвори прозорците, за да влезе въздух. Слънцегледане или дестилирана вода. Събирайте прана чрез кожата, дробовете си и всичко останало - импровизирайте в тази насока. Това е важно, за да се заземите за деня, което е от особено значение, ако сте от голям град. Когато се събужда, има от 5 до 10 мин., в които още сте между двата свята и енергията ви все още не е заземена за новият ден. Т.е. - трябва ви енергия. Да започнете да закусвате - т.е. - да отдадете енергията си, за да смелите всичко това, е просто глупост и е тъжно, че все още се представя и до днес като задължително в режима на човека. Още повече, че съвременния човек закусва с глупости, в които няма почти никаква енергия, както и в храната ни като цяло. Изразходваме повече, за да я обработим и отделим нужното от ненужното, отколкото получаваме. Ядем мъртва храна. В резултат дебелеем, капсулираме се и т.н., неща за които можете да прочетете и другаде :)

Спорт-Здраве, желая ти упорство :-*

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255
« Отговор #426 -: Март 02, 2008, 02:47:26 am »
Аз съм против определен тип хранене.Това е глупаво(за здрав човек).При мен например има моменти когато изобщо не хапвам мръвка със седмици и зобам основно фураж, и после пак ми се прияжда и се чувствам добре и в тонус.Когато изпадна в чувствената фаза ям много млечен шоколад(детската Милка)нищо че бил вреден,но пък знам че ми трябва.Просто се оставям тялото ми да ме води.Не съм го лъгал с типове хранене и схеми и му имам доверие.
Доматите пищяли,краставиците охкали и т.н.Това без коментар,това може да го каже някой който е бил откъснат домат например.Ако има нещо което липсва в днешният свят,е това че едно време ловецът е прилагал цялото си знание и смелост,за да убие едно животно с пълното съзнание,че убитият може и да е той.Иначе казано респект.

Неактивен JulesWinnfield

• Четящ
  • *
  • Публикации: 59
« Отговор #427 -: Март 03, 2008, 14:22:07 pm »
http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=55 хубава статия в "Спиралата".
А според тази - http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=268 ,
Спорт-Здраве май слуша перфектно билогочния си часовник.  :D ;) ;D

Неактивен vegan

• Четящ
  • *
  • Публикации: 47
« Отговор #428 -: Март 04, 2008, 20:20:22 pm »
Вече почти от година съм вегетарианец(пия мляко,но не ям яйца).Искам да попитам Спорт-Здраве2 може ли да се качва чиста мускулна маса с този начин на ядене,защото и аз се занимавам с силови упражнения.
И да кажа за Манек гледах го по едно руско предаване и казаха че в началото на теста той е загубил 40 килограма.Който разбира руски и му е интересно http://vbox7.com/play:13ce17db

Неактивен asdfghjkl

• Много Писал
  • Невъзможно е нищо
« Отговор #429 -: Март 16, 2008, 04:55:52 am »
Е, сори ама аз ако не закусвам и почва да ми скърца корема. И сигурно от около две години редовната ми закуска е - 5 филии с домашен мед (манов, полски), отгоре със сиренйе, никакво масло или маргарини - мед и сирене. Един буркан с мед, зависи от размера, го унищожавам за 1-2 седмици(не лъжат като казват, че действа на потентността ;) ). Много енергия ми дава това, но една позната ми каза, че на времето и тя много обичала мед, но от много ядене получила алергия и все пак аз ще рискувам. Да се знае мед от магазина не си взимам, само от разни къщи по селата или от баби и дядовци на познати, по магазина не е мед - рядък наблъскан с гадости, разреждан. В нашата природа (зачезваща за съжаление) става перфектен меда.
Имаше един период, в който от любопитсвто пробвах мед с различни храни. За мен със солено върви много добре, мед на баницата примерно :) . И с боб пробвах да комбинирам... абе става ако си гладен.  :D

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #430 -: Март 16, 2008, 05:30:43 am »
потентността е от възрастта, недей ни мота с врели некипели :Р

Мед и аз мн обичам, но съм на периоди. Със сирене- да, но със боб не съм го ял ... :)

Бтв аз едно време бях вегетарианец за година-две.
Сега ям главно месо и съм във върхова форма, включително и енергийно.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен optimus7

• Четящ
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #431 -: Март 20, 2008, 19:17:06 pm »
Аз съм ЗА вегетарианството и с двете ръце . Всеки трябва сам за себеси да разбере защо да поема по този път . Против схващането съм че вегетарианците живеят по дълго или са по здрави . За неутрализирането вредите от месото са измислени постите . Ако се правят, организъма се пречиства . Видях цитати от библията . Според библията , след потопа Бог е измнил човешкия организъм към възможност да яде месо за да оцелее поради оскъдието . На наво издава заповеди , този път има определени животни които не може да се консумират .
За мен съм си решил, че ще вървя в такава посока , не смятам обаче да го правя от веднъж . Според мен това ще доведе до голям стрес в организма и е по - правилно постепенно да се премине към вегетарианството .  :)
In the spark of the enemy there will be salvation and in the darkness hour there will be light !!!

Неактивен inside11

• Четящ
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #432 -: Март 20, 2008, 21:11:12 pm »
Вегетарианството има смисъл според мен,само ако е обусловено от степента на осъзнаване на самия индивид...( то тогава всъщност се преминава от само себе си на такъв режим...просто спира да ти се яде това и онова,поне с мен така стана).А иначе - ок не се консумира месо,което неминуемо влияе върху физическото ниво,но ако индивида е пълен с гняв,недоволство,завист,омраза и бълва негативизъм,какво би допринесло вегетарианството за развитието на човека- нищо!!!
На мнение съм,че е необходимо вегетарианство във всякакъв аспект-фичизески,емоционален и ментален,ако желаем да помогнем на себе си и не само..

Неактивен Ashaman

• Пишещ
  • Публикации: 810
« Отговор #433 -: Март 20, 2008, 22:32:50 pm »
Ще бъде адски трудно да съм вегетарианец, не и в тоя стрейт ейдж смисъл. Без мляко, без яйца. Рибица, филенца:))) Иначе имам определени периоди на нежелание са месо. Доста протеини са това. Иначе, бяха писали за един човек, който май години се хранил само от слънчевите лъчи.

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
« Отговор #434 -: Март 20, 2008, 22:34:29 pm »
Сигурно не съм добре, ама търсих по темите... ??? ПОМНЯ, че писах за вегетарианското суровоядството и личния си опит от това, но не мога да го намеря...Е добре - ще публикувам част от него и дано не се повтарям:

"Общо взето не трябва човек да се хвърли само на сурова храна освен ако не е неизличимо болен, както хиляди случаи от рак, които са се излекували. Правилото е да ядеш когато искаш и колкото искаш. При суровата диета няма грамаж, няма количество – като чиния или две, няма калории и няма захари – ядеш колкото искаш и когато си гладен.

Смята се, че човек е на прилично сурова диета ако 75% от дневната му храна е сурова. Това грубо се изчислява на 3 яденета от 4. От там нататък опита на хората е следния:

От 0 до 6 месеца:
-   кожата се изчиства, става мека, ноктите и косата заздравяват
-   дробовете, синусите и носа се изчиства
-   имат повече енергия, издържливост и подвижност
-   по будни са и рефлексите им са по-добри
-   отслабват, целулита започва да се губи и стриите избледняват
-   настроението им става по-весело и промените не са толкова драстични
-   спят по-добре

От 6 месеца до 3 години:
-   Неизличими болести започват да изчезват: астма, артрит, рак, диабет 1 и 2, екземи, фирбоцистози, сърдечни болести, психични заболявания, остеопороза, язвен колит и много други.
-   Други болести като лош дъх, кандида, запек, цистит, хемороиди, мигрени и гинекологични инфекции
-   Теглото се стабилизира като най-оптималното за човека, целулита напълно изчезва, а стриите почти не се забелязват
-   Цвета на кожата се изравнява, тоест няма да има петна, стриите почти не се забелязват. Когато се печат на слънце, не изгарят.
-   Лицето се изпъва, изчезват торбичките под брадата и под очите, а бръчките се изглаждат.
-   Енергията е неописуема. Човек е способен да премести планини и се нуждае от много малко сън, събуждайки се с добро настроение.
-   При жените се оправят периодите, като всички болки изчезват, а проблемите от пубертета и критическата възраст са незабележими.

Когато тялото е претоварено с токсини, то ги складирва за по-късно преработване, за да облекчи работата на черния дроб, жлъчката, бъбреците и мозъка. Най-голямо натрупване на токсини има в гънките на дебелите черва, просто защото организма на човек който е на полуготова или бърза храна като Мак Доналдс никога не може да изхвърли всички отпадъци. Когато човек ги намали, тялото ги “изважда” от сладовете и ги пуска на съответните органи да ги преработят. Навремето когато са постили, се е получавало точно това. Сега обаче, когато хората не постят, токсините не се освобождават и в тялото се образува рак, язви, екземи и тумори.

При започване на сурова диета, тялото ще започне да освобождава токсините. Това довежда до сериозни проблеми в зависимост от вида на токсините. Някои хора могат да имат повръщане, някои главоболие, някои – алергични реакции.... Това изчезва за 1-2-3 седмици – в зависимост от самия човек – колко му е натровено тялото. Когато всички отрови се преработят и изчистят от тялото, ТОГАВА започва истинското благоденствие.

Едно от най-честаните усещания е чувството на студ, което не е  всъщност студ, както установих, а някакви вълни от енергия във тялото, която даже е много приятна и освежаваща.

Ето някои примери от тази книга, но има и много в интернета, ако човек потърси на “raw food”:

Арлин – 35 годишна: много тежка алергия, болест на хипофизата, туморт на матката, акне, напълняване. Започва със 75% сурова храна. Първоначлно алергията и се усилва, но постепенно затихва. За три месеца отслабва със 8 кг, за 9 алергията и изезва и доктора, които я преглежда не може да повярва, а на 11 месец гинекологичния и преглед установява, че тумора го няма. За по-малко от година е загубила по естествен път 15кг и не ги е качвала от тогава.

Джатиндер и семейство: Тя – хроничен ревматоиден артрит, алергия към цветя,  гърло и сливици, постоянно изморена, дясната и ноздра необратимо подута, най-различни алергии, стомашни язви и астма – повечето и симптоми са на повече от 20 години. Големия и син – астматик, има екземи, алергии, много пълен. Малката и дъщеря – хронична екзема, атсма и алергии. Вегетарианци по принцип, а тя самата започва диетата на 52 кг и отслабва до 40, при което са искали да я приемат в болница. Започват с много сурова храна, готвена – веднъж седмично. Екземите на децата изчезват за три месеца, по това време и нейния ревматичен артрит. Нейната упоритост обаче независимо от загубата на тегло се увенчава с успех и до една година изчезват всичките и симптоми. След започва да си нормализира теглото – тоест да напълнява в нейния случай.

(* Това за теглото е важно – ако си слаб, напълняваш, а ако си пълен – отслабваш!)

Мишел 49г: 150г тегло, болки по цялото тяло, високо кръвно. Започва на 80% сурова храна и първите седмици страда от страшно главоболие. За две години отслабва 60 кг, но тогава се развежда и депресията я връща към старите хранителни навици за няколко месеца. Независимо от всичко пак се връща към суровата диета и за 6 месеца отслабва още 30 кг. Диетата и продължава и сега.

Тони – вегетарианец: торбички под очите, хроничен синузит, тлъстини в коремната област, ужасно суха кожа и пърхут. Само за няколко седмици кожата му се нормализирва, отслабва и не може да търпи вече готвена храна. На 5-та година белите му коси, започват да израстват пак с предишния си цвят.

Хора на кратки програми за отслабване (тези всичките са на 100% сурова храна):
-   28 дена – 10 кг
-   28 дена – 9 кг
-   3 месеца – 13 кг

www.shazzie.com"

Допълнителна връзка: http://www.davidwolfe.com/

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27