Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307937 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен jediguardian

• Пишещ
  • Публикации: 570
    • Сериалът Heroes
Re:Вегетарианството
« Отговор #480 -: Август 17, 2008, 13:55:24 pm »
dlakon, всъщност животните наистина отделят токсини като ги убиват, но за това са знаели още в древни времена. Оттам идва и т.н. постене. Само че в Библията никъде не се казва да не ядем месо въобще. Ако не ядеш месо единственото, което постигаш е избягване на момента с токсичните вещества. Тук е едната изцепка на "месоядите"(към които съм и аз, но не споделям мнението им), че в месото имало разни вещества, които няма в растенията. Пълни глупости, абсолютно всяко нужно на човека вещество го има и в дадени растения, друг е въпросът, че вместо 5-6 различни неща, можеш да изядеш просто една пържола и да не се занимаваш повече.
При някои вегетарианци се наблюдава т.н. "рибен синдром", където те споделят невероятната вселенска истина, че рибата не е месо и предизвикват смут във природните закони.
Другата крайност, която съм виждал в този форум е, че не можело да се постигне "духовно извисяване" или "освобождаване на душата" и компания, ако се яде месо. Това няма да го коментирам, а просто ще кажа -

ПП: Ейлиъне, сега доволен ли си?  ;D :P
ППП: Признавам си, че съм чел само последните няколко мнения. Може и да започна да следя темата, но няма да чета първите страници, за да спася вечено намаляващите мозъчни клетки.
« Последна редакция: Август 17, 2008, 13:57:43 pm от jediguardian »

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #481 -: Август 17, 2008, 17:42:02 pm »
Ами вярно е че темата стана много дълга и сега за да ми прочетете това което искам да кажа трябва да го пиша отново под една или друга форма въпреки че вече съм го казвал в предните страници ....

Идеята е следната - дори на най-големите оптимисти вегетарианци им е ясно че "изведнъж" масова промяна към вегетарианство няма как да стане. Може обаче да има постепенна промяна и първата и най-логична крачка е да се спре избиването на бозайници - точно защото и интелектуално те са  най-близки до човека. Не случайно давам незнам за кой път вече примера с кучетата и как чисто "еволюционно" "бялата" раса приема тяхното консумиране за варварство докато повечето азиатци вероятно с изгарящ плам ще ти обяснят най- нагледно освен колко "вкусни" са а също и полезни за здравето и какви хубави протеини ще се набавят от тях. Та след като сме направили тази "жертва" да се лишим от този уникален деликатес - кучешкото месо защо някои да не решат че могат да направят същия избор относно други домашни животни също бозайници. Пак ще им остане птиче и рибно месо и изобщо с нищо няма да са ощетени. Тука искам да ти кажа и за рибата - естествено че е месо но тя е дори една стъпка под птиците като съзнание и отдалечена от хората - тоест още по-малка злина за тези които все пак не могат без месо. Затова аз съм се концентрирал не да убеждавам някой да спре месото изведнъж защото ми е ясно че това може да стане в единични случаи а върху много по-реалната цел - да пощадим бозайниците като продължение на човешкото развитие.Чак тогава може да се мисли за други стъпки вероятно след много години.  Толкова ли е голяма жертвата - ? Защото основните оправдания с липсата на "безценните протеини" при това положение не минават.Дори и западните диетолози биха ви препоръчали да минете на пиле и риба вместо на свинско, агнешко и телешко.Не трябва и да се разсъждава и едностранно на базата дали нещо е полезно или не защото да е полезно само не е достатъчно. Също някои китайци биха ви убедили че е изключително полезно да ядете човешки ембриони и  това действа много подмладяващо ама го бихте сметнали за изключително варварство и "извращение" нали ? Едва ли някой би изпитвал наслада да коли животно което квичи и се мята от болка и нормалната реакция на повечето хора е погнуса и отвращение, има и изключения за които се е формирал термина "садизъм"
А понеже видях и коментар че домашните животни не могат без хората - това е вярно но не означава че трябва да ги убиваме - ние и без това ги използваме за мляко и вълна.
« Последна редакция: Август 17, 2008, 17:42:55 pm от Alien »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #482 -: Август 17, 2008, 20:46:06 pm »
Филмът Earthlings,показва доста добре,как се получава и стига,"хубвата и сочна" пържола до магазина  ;)

Неактивен jediguardian

• Пишещ
    • Сериалът Heroes
« Отговор #483 -: Август 18, 2008, 20:08:12 pm »
Цитат
Защото основните оправдания с липсата на "безценните протеини" при това положение не минават
Както казах, не споделям оправданието за "безценните протеини".

Цитат
Едва ли някой би изпитвал наслада да коли животно което квичи и се мята от болка и нормалната реакция на повечето хора е погнуса и отвращение, има и изключения за които се е формирал термина "садизъм"
Ами виж, аз не изпитвам наслада, когато колим на братовчеда прасето по коледа, но пък изпитвам наслада като похапвам от него след това(обожавам ушите и кожата). И аз мисля, че логична стъпка към еволюцията е да не се убиват животни, но след това какво? Ще кажете да не се убиват растенията ли? И те са живи същества в крайна сметка! Единствения начин да се избегне убиването на живи същества е да усвоим слънчевото хранене, но според мен все още сме далеч от това. Пък дори и тогава пак ще продължи убиването, защото някои хора просто живеят, за да им е вкусно  :)

Неактивен deja_vu

• Четящ
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #484 -: Август 20, 2008, 11:48:40 am »
Присъствието на месото в храната на хората е главната причина за основните световни проблеми.

· През последните 500 години човечеството е унищожило повече от 2/3 от световните гори, най-вече за да увеличи обработваемата площ, въпреки че за изхранването му е необходима 10 пъти по-малко земя.
В това няма абсолютно никаква логика! Ако всички са вегетарианци обработваемите площи ще се увеличат! Съответно и изсичането на горите.
И още от религиозен аспект в Библията не пише да не се яде месо, това са вегетариански интерпретации. В Евангелието на Тома се казва: "14. Иисус им каза: "Ако постите, увеличавате греха си; ако се молите, ще бъдете заклеймени; и ако давате мислотиня, ще нараните собствените си духове. Като бродите по земите и районите, ако ви посрещнат, яжте каквото ви се поднесе, и изцерявайте болните измежду тях. Защото, каквото влиза в устата ви не ви осквернява, но което излиза из устата ви – това ще ви оскверни."
Всичко е едно и едното е всичко!

Неактивен July

• Четящ
  • *
  • Публикации: 242
« Отговор #485 -: Август 20, 2008, 13:48:33 pm »
Ахам, прав е Ицето.. При тва вегетарианците продължават  да носят кожени обувки, ботушки, чанти,ръкавички, колани и якета, които са направени от убити крави, но, пък, иначе не им ядат месото. Сигурно не всички, но повечето. Тва ми прилича малко на лицемерие. :-\

topteglo

• Гост
« Отговор #486 -: Август 21, 2008, 22:37:24 pm »
МИсля че да се ядат растения не е против природата- дори е в полза.
Защо растенията раждат плодове- за да са вкусни за животните които ги изяждат(барабар със семките). И ето как семките се преселват в други райони и така разстенията се развъждат. Това става в природата. всички които ядат плодовете на растения помагат на самите растения. Иначе за какво ще са плодовете?

А за яденето на месо- и аз съм против , макар че засега си похапвам сегиз тогиз-макар и рядко.Опитвам се да стана вегетарянец.
Това там за токсините и вредната енергия от убиването на животните- затова господ е дал огъня на хората. Когато се сготви месото то става лесно смилаемо и не са му нужни силната слюнка на хищника нито зъбните му.
А и когато премине през огъня то водата в него би трябвало да се неутрализира енергетично. Преди хората са казвали молитва преди хранене- така са преенергизирали храната и водата за ядене, а и са си помагали духовно(това вече е друг аспект).
Обаче не може да се пренебрегне моралния аспект от убиването на животните, както и другото свързано с погубването на природата само и само да си хапнем малко от трупа на някой.

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #487 -: Август 23, 2008, 16:50:09 pm »

Наистина в интернет всякакви глупости може да прочете човек ;D. Например:

Цитат

Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване.

Цитат
Това патологично състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например, липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K. Без месо, нивото на желязо в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество.

Липсата на някои от основните хранителни вещества в организма могат да доведат до анемия, липса на витамини и енергия.

Орторексия нанася и психически вреди, които трябва да се лекуват от специалист.

Също както при булимията и анорексията, лечението на тялото е много по-лесно от лечението на психиката. Трябва да се премахнат всички навици, придобити от орторексиците, а за това се изисква много желание и време.

Симптоми на орторексията

Маниакална пристрастеност към здравословното хранене.

Често се среща при хора, които са страдали от друго хранително разстройство, анорексия или булимия. Парадоксалното е, че тези хора, в стремежа си да се излекуват от една зависимост, се изпадат в друга.

Изключване от храната на червени меса, мазнини и храни, обработвани с изкуствени вещества.

Стриктно спазване на хранителния режим, дори при специални случаи.

Както при повечето заболявания на психическа основа и орторексията може да бъде избегната, ако се храните разумно, разнообразно и имате повече увереност в самите вас. Не забравяйте, всеки от нас е уникално творение на природата има достатъчно положителни черти, с които да се гордее.

http://www.tialoto.bg/article.php?id=1845
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен jediguardian

• Пишещ
    • Сериалът Heroes
« Отговор #488 -: Август 23, 2008, 22:16:43 pm »
Зле. И по телевизията са давали нещо такова, защото майка ми взе да разказва.

Неактивен Mothman

• Четящ
  • *
  • Публикации: 54
  • Отвори ума, сърцето и душата си!
« Отговор #489 -: Август 24, 2008, 17:23:48 pm »
Вече и желанието да се храниш здравословно ли се превърна в болестна мания?! :o Какво ли няма да измислят, за да карат хората да продължат да купуват скъпите и понякога (въпреки че не съм сигурен дали само понякога де :D )със съмнително качество меса от кланиците и да поддържат тази отвратителна индустрия! Само мога да кажа, че откакто не ям месо (около 5 месеца вече) се чувствам страхотно и много по-добре от преди. Не знам дали си въобразявам, но дори чувствам някаква лекота и определено съм по-жизнен от преди! :)
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #490 -: Август 24, 2008, 23:52:07 pm »
Всичко доведено до крайност може да се нарече мания. Разбира се не препоръчвам на никого употребата на месо, но свръхакцентирането върху вегетарианството и ролята му за здравето и духовното развитие не е от полза за никого. Храненето е просто един от множеството други фактори оказващи влияние върху човека и колкото и да е важен, съвсем не е първостепенен.

"Защото, каквото влиза в устата ви не ви осквернява, но което излиза из устата ви – това ще ви оскверни." - или най-вече това, което мислим.

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #491 -: Август 25, 2008, 00:16:05 am »
Според мен най-добре е да се стигне до вегетарианство по естествен начин, т.е. когато самият организъм няма повече нужда от месо и започва да го проявява с непоносимост към месото.
Аз ям пилешко и риба, вярно слагаме по малко в ястията, но не можем изцяло. Правих опит за тотално отказване от месо, но организма си го иска. Пък и напр. бамята не я понасям постна, пълен буламач за вкуса ми. Иначе пилешко само прясно охладено и то само филе или бонфиле, си купуваме и си го замразяваме, след като една част е смляно, а останалото порционирано. А от рибата признавам само пъстървата, защото само тя не може да оцелява в мръсни водоеми, нужна и е само чиста, постоянно циркулираща.
Пилешкото месо, когато се свари и се изхвърли първата вода, а после се налее нова, му се махат почти всички антибиотици, с които са тъпкали пилетата. А отделно най-големите токсини в месото са там, където са костите, филето е най-чисто.
« Последна редакция: Август 25, 2008, 00:18:09 am от хадзапи »

topteglo

• Гост
« Отговор #492 -: Август 25, 2008, 00:27:46 am »
Ядем за да живеем или живеем за да ядем?

Breath

• Гост
« Отговор #493 -: Август 25, 2008, 17:37:01 pm »
Според мен най-добре е да се стигне до вегетарианство по естествен начин, т.е. когато самият организъм няма повече нужда от месо и започва да го проявява с непоносимост към месото.

И според мен е така. Трябва да стане само когато имаме "връзка" с тялото си, когато можем да усетим и почувстваме от какво има нужда и какво иска. Нищо насила не би трябвало да се прави, не трябва насила да лишаваме организма си от месо, защото така казва някой.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #494 -: Август 25, 2008, 18:06:19 pm »
Ами вижте аз бих се съгласил напълно с вас само че при прилагането на следния подход  ;) Ако на някой не му стиска всеки път да УБИВА  това което иска да изяде - "природно" дали следва да го яде ? Ако се подходи по този метод доста хора биха минали на риба в най-добрия случай. Това дали "тялото" иска нещо е много дискусионно. Ако аз взема веднъж пристрастяващ наркотик и ми хареса следва ли да го взимам защото "тялото" ми го "иска"  ;) Аналогията може да я видите без проблем....

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27