Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307822 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
Re:Вегетарианството
« Отговор #510 -: Септември 06, 2008, 00:16:57 am »
Да живееш като вегетарианец означава да се откажеш от хранителни продукти от убити животни. Различават се 3 форми на вегетарианство:
  - ОВО-ЛАКТО-ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ не ядат месо или риба, но ядат мляко и яйца и приготвените от тях или с тях продукти.
  - ЛАКТОВЕГЕТАРИАНЦИТЕ избягват освен месото и рибата и яйцата.
  - ПЪЛНИТЕ ВЕГЕТАРИАНЦИ се отказват от всеки продукт, произлизащ от животно, включително от маслото и меда.

ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ  ЖИВЕЯТ  ПО-ДЪЛГО

Спрямо тези, които ядат месо, вегетарианците носят около 30 до 70 процента по-нисък ръст от коронарни заболявания на сърцето. Техният стомашно-чревен тракт е по-малко податлив на болести, подаграта е по-рядка, по-рядко се стига до смущения във функциите на бъбреците, с 50 до 75 процента по-рядко умират от рак. Рисковите фактори, за които се знае, че благоприятстват развитието на болести, при вегетарианците са по-редки, отколкото при тези, които ядат месо.

- Много по-често имат идеално тегло.
- Стойностите на кръвното налягане са чувствително по-ниски.
- Стойностите на мастите в кръвта са чувствително по-ниски.
Млякото на жени, които в продължение на години са живели като вегетарианки, е чувствително по-малко натоварено с вредни вещества, отколкото на другите жени.

ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е СНАБДЯВАНЕТО С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА?

Вегетарианците трябва да познават съдържанието на хранителни вещества на всеки отделен хранителен продукт, за да не рискуват какъвто и да било недоимък. В този смисъл пълните вегетарианци трябва да бъдат истински специалисти по храненето.

БЕЛТЪЧИНИ: Който приема мляко и яйца, лесно покрива нуждите си от белтъчини. Вегетарианците би трябвало по-често да ядат бобови храни: това са най-богатите на белтъчини растителни хранителни продукти, които растат около нас. Соята също е изключителен източник на белтъчини, но ПО ЕКОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ НЕ МОЖЕМ ДА Я ПРИЕМЕМ БЕЗ РЕЗЕРВИ.
Пълните вегетарианциптрябва много добре да познават вида на белтъчините в своите хранителни продукти и съзнателно да ги комбинират, за да не рискуват белтъчен недоимък.
Бременните, кърмачките и кърмачетата не би трябвало изцяло да избягват животинските белтъчини. При подрастващите снабдяването с белтъчини също може да бъде проблематично.

ЖЕЛЯЗО: Организмът усвоява по-трудно желязото, произхождащо от растенията, в сравнение с това от животинските продукти. Ако снабдяването с желязо спадне под определени гранични стойности, организмът наваксва, като повишава количеството на усвояваното желязо. Така излиза, че вегетарианците въпреки всичко нямат железен недоимък. При жените съдържанието на желязо е с 10 процента под това на консумиращите месо. Въпреки всичко те са по-малко податливи на болести.

КАЛЦИЙ: снабдяването с калций би могло да бъде критично за вегетарианците.

ВИТАМИН В12: нуждите могат да бъдат покрити с млечни продукти. Въпреки че пълните вегетарианци не приемат този витамин, рядко показват прояви на недоимък. Явно с млечнокиселите продукти (кисело зеле) те усвояват достатъчно витамин В12.
« Последна редакция: Септември 06, 2008, 11:31:29 am от хадзапи »

topteglo

• Гост
« Отговор #511 -: Септември 06, 2008, 01:00:27 am »
Тука малко май се преиграва. Като всичко което стане нещо като мода- и почват се едни разисквания и все специалисти се изказват.
Тези дето ядяли само растения трябвало да бъдат специалисти в храненето и продуктите та да не им липсвало нещо. Абе ,хора!
То все едно тия дето ядат месо и всичко им е наред- глупости!
Тия племена дето живеят хората по 100-120 г. да неби да са все завършили вишисти в хранително-вкусовия? Ядат си хората квото намерят и им е добре.
Дреме му ,че някой казал че му липсвал калций. Като гледам тревопасните животни и те все недохранени- на кой калция не му достига, на кой магнезия. И бедните- немогат да си набавят и белтъци-соята била с съмнителен произход.
Чак пък толкова разисквания по тая тема- тва е поредната модна тенденция май. Демек тема дето хората могат да си кажат ала бала.
ЯДЕМ за да ЖИВЕЕМ или ЖИВЕЕМ за да ЯДЕМ???

Неактивен User2942

• Четящ
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #512 -: Септември 06, 2008, 07:58:37 am »
Аз мисля, че от време на време е хубаво да не се яде месо - да се пости(стига да си достатъчно здрав физически е препоръчително).
Обяснението е, че когато животното умира, то е в шок, и вредни енергий(от жестокостта) остават в тялото му, които после човек приема.

Неактивен хадзапи

• Пишещ
« Отговор #513 -: Септември 06, 2008, 11:41:00 am »
Това е от "Семейна здравна енциклопедия". Все пак авторите й са учили, практикувяли и са събирали от различни места подобна информация, за да си позволят да публикуват подобни резюмета. 

Авторите са немци и австрийци -
Верена Кораза,
Ренате Даймлер,
Андреа Ернст,
Криста Федершпил,
Вера Хербст,
Курт Лангбайн,
Ханс-Петер Мартин,
Ханс Вайс.

А да не говорим, че за да бъде създаден този труд има и консултанти 31 на брой, все лекари, между тях само един е адвокат + сътрудник един журналист.
Те са учили и практикували много повече от нас.
Вегетарианството си е лично решение на отделния индивид. Статията е по повод, че този начин на живот не се различава толкова от начина на ядящите месо, има начини да се набавят нужните за организма неща и от растенията.
Разбира се, че когато човек се храни по някакъв начин, той трябва да знае и разбира храните, които приема, а не на тъмно, каквото му се дава по магазините, пазарите и заведенията.
Аз се старая да съм наясно с това, което приемам като храна, доколкото това е възможно в днешно време.

Все още не мога без пилешко филе и пъстърва.
« Последна редакция: Септември 06, 2008, 12:23:05 pm от хадзапи »

Breath

• Гост
« Отговор #514 -: Септември 06, 2008, 11:53:55 am »
Всичко трябва да стане постепенно и най-вече осъзнато и поискано. Промяна в мисленето, осъзнаване на моралните причини....Идва момент, в който просто проглеждаш и осъзнаваш и точно този момент променя и всичко след това около теб.

Нищо насила не става, колкото и книги да се прочетат, нямаш ли вътрешното усещане, че трябва така да постъпиш.....

хадзапи, ти пишеше, че се вслушваш единственно във вътрешния си глас. Ами това е, друго не ни и трябва.  :)

Неактивен хадзапи

• Пишещ
« Отговор #515 -: Септември 06, 2008, 12:28:17 pm »
Старая се наистина в последно време да се вслушвам  в тази моя интуиция и винаги ме е яд, когато някой пробва да ме убеди в нещо друго, отстъпя, а после разбира се, се оказва, че вътрешният ми съветник ми е казвал точно какво трябва да направя и е бил прав. Така само си губя излишно времето за неща, които са можели да се направят в по-кратки срокове и да бъдат забравени. Всяко нещо ми се връща, когато не е имало вслушване в това гласче от моя страна и докато не си понеса паследствията няма мърдане. Нали на причината има и следствие.

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
« Отговор #516 -: Септември 06, 2008, 14:45:06 pm »
Това за медът е пълна глупост според мен.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #517 -: Септември 07, 2008, 00:12:21 am »
Аз мисля, че от време на време е хубаво да не се яде месо - да се пости(стига да си достатъчно здрав физически е препоръчително).
Обяснението е, че когато животното умира, то е в шок, и вредни енергий(от жестокостта) остават в тялото му, които после човек приема.
Да. За съжаление тежките астрални вибрации са последното на което диетолозите ще обърнат внимание. В тази връзка: загниващите плодове и зеленчуци също са вредни, а млечните продукти и меда са изключително полезни за организма и вегетарианците може да се каже че губят, като се отказват от тях.

topteglo

• Гост
« Отговор #518 -: Септември 07, 2008, 20:43:46 pm »
А аз мисля че ако не си здрав тогава е наложително да се яде растителна храна.

Преди време гледах един научнополулярен филм в който разглеждаха следния експеримент:(заглавието на филма: "Със 10 години по-млади")
Няколко човека предварително бяха изследвани и описаха физическото състояние на всеки- всяка болест, всяко отклонение, както и подробни иследвания със скенер и ехограф. а всеки от тях си имаше по някой хорски проблем- кой сърдечни-високо или ниско кръвно, кой проблеми с килограмите, косопад, кожни проблеми и др.
ПОставиха ги на диета от 1100-1200 калории на ден- само растителна храна. След 6 месеца отново имаха подробен преглед и се установи значително подобрение на всички участници. След 1 година отново имаха такъв преглед и почти нямаше човек който да има някаква болежка- всичките им болести бяха излекувани. При снимките на скенера се доказа че всичките им системи работят перфектно и все едно че са се подмладили с по 10-12 години. Това си личеше и външно. Всички изглеждаха по-симпатични от преди и всички бяха с чудесни телосложения. Единствено на един мъж му се установи тегло под нормата и по-ниски нива на калции в костите- единствено му препоръчаха да започне да прави физически упражнения.
През тази една година всеки си е имал нормален живот и си е ходил на работа- живели са си в техните домове(не бяха в лаборатория). Този експеримент доказал за пореден път че 1100 калории растителна храна са достатъчни и полезни за организма.

Ето още един експеримент:
Този експеримент също е документиран макар да не се е правил под строг лекарски контрол
http://www.vbox7.com/play:ab6981ae
(заглавие на филма"Super Size Me" - целия филм го има в www.kolibka.com/2.html)
Експеримента започва като горния- със обстоен медицински преглед(лекарите не знаят какъв ще е експеримента). Следва хранене само със храна от любимия на всинца McDonald's. Та този човек всекидневно се отбиваше по няколко пъти в Макдоналдс и си похапваше здраво. Та още на първия контролен преглед (2 седмица) лекаря му каза:"Не знам какво правите ,но това вреди на здравето ви" След един месец човека вече си беше доста болен(имаше нарушения в повечето от системите в организма). Лекарите му препоръчаха незабавно да промени начина си на живот преди да има животозастрашаващи последствия.Очевидно беше че не е във състояние да изкара още един месец по този начин. Експеримента се направи от този човек защото има оплаквания от хора че храните в Макдоналдс водят до пристрастяване, а постоянното им ядене води до трайни болестни състояния. Не си спомням точно , но може би казаха че има и смъртни случаи. Този шум е поради факта че тези хора са решили да съдят компанията както преди години хората масово осъдиха тютюно производителите. Това засега изглежда като шега ,но някои адвокати са на мнение че такива дела могат да се спечелят и потърпевшите да будат обешетени.
ето едно линкче с експеримент в домашни условия с храни от Макдоналдс:
http://www.vbox7.com/play:f79e1122
« Последна редакция: Септември 07, 2008, 20:59:57 pm от topteglo »

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #519 -: Септември 08, 2008, 04:45:50 am »
Да. За съжаление тежките астрални вибрации са последното на което диетолозите ще обърнат внимание. В тази връзка: загниващите плодове и зеленчуци също са вредни, а млечните продукти и меда са изключително полезни за организма и вегетарианците може да се каже че губят, като се отказват от тях.
Не вегетарианците се отказват от млечни продукти, а веганите.
От меда не съм се отказала и аз. :D
Млякото полезно?!! Това беше вчера. ;)
http://www.notmilk.com/
« Последна редакция: Септември 08, 2008, 04:48:32 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Breath

• Гост
« Отговор #520 -: Септември 08, 2008, 16:00:50 pm »

Не вегетарианците се отказват от млечни продукти, а веганите.

Има такива, които са се отказали от млечните продукти, но не са и вегани.

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #521 -: Септември 08, 2008, 23:57:54 pm »
Оптималната храна според мене са плодовете (не че мога да изкарам само на плодове :) ).
Има някои крайности на вегетарианството при които се ядат само семена и кълнове. Такава хранителна дисциплина намирам за прекалена.
По принцип трябва да се има в предвид, че чистата храна повишава силно чувствителността на човека. Хубаво е преминавайки към вегетарианско хранене всеки да отчете това. Може да се каже дори, че при вегетарианците се наблюдава лека фанатичност (и нелека при бретарианците, ама това е друга тема)

topteglo

• Гост
« Отговор #522 -: Септември 09, 2008, 15:32:04 pm »
Оптималната храна според мене са плодовете (не че мога да изкарам само на плодове :) ).
Има някои крайности на вегетарианството при които се ядат само семена и кълнове. Такава хранителна дисциплина намирам за прекалена.
По принцип трябва да се има в предвид, че чистата храна повишава силно чувствителността на човека. Хубаво е преминавайки към вегетарианско хранене всеки да отчете това. Може да се каже дори, че при вегетарианците се наблюдава лека фанатичност (и нелека при бретарианците, ама това е друга тема)
То некои вегетарианци се хранят само със слънчева енергия ама това е описано в друга тема.
Това със фанатичността ми е познато явление. То се проявява за всяко хубаво нещо което не е широко известно и прието за момента. Хората които го ползват и са доволни искад да убедят и другите да се присъединят. Обаче онези не приемат толкова лесно новото и започват да се отбраняват. И се стига понякога до спорове в които например вегетарианците силно защитават позицията си. Това отстрани наистина изглежда фанатично.
И другия аспект- Сигурно има и по-добри методи за приемане на енергия от вегетарианството.
Затова винаги трябва да сме отворени към новото и да се стремим към него.

Иначе е добре да си задаваме въпроси и да търсим отговорите.

Защо ядем и какво извличаме от храната?- явно храната в която има повече активни вещества които се успояват по-лесно е тази която ни трябва.

Имаше дискусия и за меда. Някои го отричат макар и да не разбрах причината. Меда си е растителна храна. Прави се от цветен прашец. А и е много силноенергиен(активен).
Някой мъдър грък беше казал:
Нека храната бъде нашето лекарсво!!!
« Последна редакция: Септември 09, 2008, 19:19:56 pm от topteglo »

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #523 -: Септември 09, 2008, 23:10:49 pm »
Да причината за фанатичността е точно тази и не може да се отрекат добрите намерения при проявяването и. Но нетърпимост и критика към невегетарианците и по-точно начина им на хранене не трябва да се допуска. Но както споменах с консумирането на по-чиста храна, чувствитилността се изостря и не всеки може да се справи с това. Или поне не веднага.

п.п. Точно братерианците за които споменах се "хранят" със слънчева енергия.

Неактивен хадзапи

• Пишещ
« Отговор #524 -: Септември 10, 2008, 01:15:18 am »
Вегетарианците, които отричат меда, го правят защото той се произвежда от пчели - те са насекоми, а насекомите нали не спадат към растителната храна.
Иначе основната маса вегетарианци (най-многобройната) не ядат само месо. По-малка група са тези, които употребяват само ядки, плодове и зеленчуци, мед. Най-малко са тези, които се хранят или само с ядки или само с плодове и зеленцчуци.
А за първи път научавам за братерианци!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27