Да живееш като вегетарианец означава да се откажеш от хранителни продукти от убити животни. Различават се 3 форми на вегетарианство:
- ОВО-ЛАКТО-ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ не ядат месо или риба, но ядат мляко и яйца и приготвените от тях или с тях продукти.
- ЛАКТОВЕГЕТАРИАНЦИТЕ избягват освен месото и рибата и яйцата.
- ПЪЛНИТЕ ВЕГЕТАРИАНЦИ се отказват от всеки продукт, произлизащ от животно, включително от маслото и меда.
ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО
Спрямо тези, които ядат месо, вегетарианците носят около 30 до 70 процента по-нисък ръст от коронарни заболявания на сърцето. Техният стомашно-чревен тракт е по-малко податлив на болести, подаграта е по-рядка, по-рядко се стига до смущения във функциите на бъбреците, с 50 до 75 процента по-рядко умират от рак. Рисковите фактори, за които се знае, че благоприятстват развитието на болести, при вегетарианците са по-редки, отколкото при тези, които ядат месо.
- Много по-често имат идеално тегло.
- Стойностите на кръвното налягане са чувствително по-ниски.
- Стойностите на мастите в кръвта са чувствително по-ниски.
Млякото на жени, които в продължение на години са живели като вегетарианки, е чувствително по-малко натоварено с вредни вещества, отколкото на другите жени.
ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е СНАБДЯВАНЕТО С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА?
Вегетарианците трябва да познават съдържанието на хранителни вещества на всеки отделен хранителен продукт, за да не рискуват какъвто и да било недоимък. В този смисъл пълните вегетарианци трябва да бъдат истински специалисти по храненето.
БЕЛТЪЧИНИ: Който приема мляко и яйца, лесно покрива нуждите си от белтъчини. Вегетарианците би трябвало по-често да ядат бобови храни: това са най-богатите на белтъчини растителни хранителни продукти, които растат около нас. Соята също е изключителен източник на белтъчини, но ПО ЕКОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ НЕ МОЖЕМ ДА Я ПРИЕМЕМ БЕЗ РЕЗЕРВИ.
Пълните вегетарианциптрябва много добре да познават вида на белтъчините в своите хранителни продукти и съзнателно да ги комбинират, за да не рискуват белтъчен недоимък.
Бременните, кърмачките и кърмачетата не би трябвало изцяло да избягват животинските белтъчини. При подрастващите снабдяването с белтъчини също може да бъде проблематично.
ЖЕЛЯЗО: Организмът усвоява по-трудно желязото, произхождащо от растенията, в сравнение с това от животинските продукти. Ако снабдяването с желязо спадне под определени гранични стойности, организмът наваксва, като повишава количеството на усвояваното желязо. Така излиза, че вегетарианците въпреки всичко нямат железен недоимък. При жените съдържанието на желязо е с 10 процента под това на консумиращите месо. Въпреки всичко те са по-малко податливи на болести.
КАЛЦИЙ: снабдяването с калций би могло да бъде критично за вегетарианците.
ВИТАМИН В12: нуждите могат да бъдат покрити с млечни продукти. Въпреки че пълните вегетарианци не приемат този витамин, рядко показват прояви на недоимък. Явно с млечнокиселите продукти (кисело зеле) те усвояват достатъчно витамин В12.