Здравейте, Deja Vu е нещо, което винаги ме е вълнувало.
Като по-малък ми се случваше много често, имало е периоди в които е било почти ежедневие.
Виждам, че всеки има свое обяснение за явлението.
Въпреки, че всичко е относително, нека първо да дифинираме, що е то Deja Vu, да го дифинираме според нашите възможности и според нашата реалност, каквато ние я виждаме и възприемаме. Не да обясним какво е това, а как се проявява. Аз лично не мисля, че това даден град, местност да са ти познати, да ги чувстваш близки или преживяни е точно Deja Vu. Това е много общо, мисля си, и си мисля, че съм прав, че Deja Vu е кратък отрязък от време, от няколко секунди или повече, това е ситуация!, ситуация, с всичко съпровождащо една ситуация, като мисли, действия, думи, обекти, субекти и т.н. Няколко секунди в които ти знаеш, какво, ще кажеш, какво ще се случи, какво ще си помислиш, как точно ще си вдигнеш лявата ръка или ще направиш крачка и т.н. и т.н.
Ще се опитам да синтезирам няколко основни обяснения за същността на явлението...
Матрицата, тука може да се варира от тек-обяснението във фила Матрицата, до схващането на някои народи и учения, че реалността е всъщност илюзия.
Времето, изкривяване на времето, паралелни светове, например, ако приемем че паралелните светове съществуват, че ние всички си имаме по едно АЗ безброй много пъти, едно АЗ в безброй много светове, едно АЗ, което живее живот различен то нашият и в даден момент, някаква частичка от него, се случва във всички светове, нещо като допирна точка между всички тях. Или пък вариация със времето и паралелните светове, в които времето тече различно, и пак тази същата ситуация случила се в някои друг свят по рано, ни се случва на нас по късно.
Или предположението на един приятел, инспирирано от една книга "Пътят на душите" в която се обясняваше, как всеки избира следващият си живот, като има възможност да гледа някои бъдещи ситуации от този живот.
Или пък простото обяснение, че мозъкът ни генерира в момента ситуация, нещо като ясновидство, нещо като да гледаш секунда напред в бъдещето

Едва ли някое от тези всички предположения, е по слабо или по-силно от другите, но аз ще поставя още неизвестни в уравнението.
Аз съм имал случаи на проявлението на едно и също Deja Vu, повече от един, дори повече от два пъти. Според мен това донякъде обезмисля, казаното до тук. Нека помислим, еднократно Deja Vu, може да бъде обясненпо по всевъзможни начини, но кагато едно и също се повтаря няколко пъти?
Реалност или не, все пак ние констатиране дадена ситуация, и аз наистина не мога да намеря обяснение за Deja Vu, което се е повтаряло нееднократно. Както и да го въртя, не мога да го обясня дори приблизително. Всъщност имам едно обяснение, дотолкова, доколкото нямам друго

Ако предположим, че реалностите се преплитат и се разменят, или нещо подобно, смисъла е, не виждам как може да преживеем една и съща ситуация в детайли в едно и също измерение.
Особено при такива н-кратни Deja vu съм се опитвал да променям развитието, например след като аз знам какво ще кажа след миг, съм се опитвал да кажа нещо друго, и знаете ли, казвал съм друго, правил съм друго и някак си Deja Vu-то се променя, смисъл, извършеното е по-различно от проектираното, но пак си остава Deja vu, сякаш в момента в които го променяш, излиза че всъщност точно това е било Deja Vu-то и така е трябвало да се случи. Но все пак съм успявал да прекратя Deja Vu, или по-скоро да размия границите, и следователно си мисля, че човек може поне в някаква степен да поеме контрол над "вече видяното".
Интересно ми е, дали сте приживявали нееднократно едно и също Deja Vu и какво мислите.
BTW, друго което ми е хрумвало, че Deja Vu е това да сънуваш наяве, но това също не обяснява повторенията на едно и също Deja Vu. Честно казано най-практичното обяснение, е че мозъкът генерира това усещане, като го прави да изглежда като вече преживяно, но някак си не го приемам това обяснение.