Именно за това казах, че една част от дежа-ву са свързани със сънищата... най-малкото усещането като преживяваш дежа-ву е като да си спомниш сън. Но според мен това е само част от дежа-ву, може би тези които са свързани с не толкова важни и забележими събития, просто обикновени неща, които по принцип не биха ни направили впечатление.
И аз винаги съм си мислил че дежа-ву е един вид ясновидство, обаче напоследък взех да гледам по различно на нещата... Ако се абстрахираме от времето, защото то е искуствено въведена величина, и се опитаме да си предствавим реалността като проекция върху едно двуизмерно пространство, то можем да разлгедаме дежа-ву като един вид пряк път който съзнанието си проправя до информацията намираща се в да го наречем "матрицата". По тази логика съзнанието си изминава пътя до информацията и си я намира, но по пътя (има го, все пак говоря за 2D) е напълно възможно да прихване откъси от фрагменти от налични данни, които не са пряко свързани със задачата която му е поставена. Така или иначе тези фрагменти се усвояват и от тях се формира дежа-ву, дори и като моментен проблясък в съзнанието.
Ами... горе-долу това е моята теория за част от дежа-ву... не мога да я докажа на 100%, но съм сигурен поне в основните точки, като тепърва предстои да я дооформя и поправям... така че кажете ако не сте съгласни с нещо.