Автор Тема: Истинските индикатори не са толкова очевидни  (Прочетена 2811 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Възможно ли е да се определи характера на човек по неговия артистичен вкус ?

Вкусът към определена мода, музика, филми или друг вид изкуство е свързан с характера и темперамента на човека, макар и да не е очевидно на пръв поглед. Съществуват доказателства в подкрепа на твърдението за връзката - вкус-характер, базирани на задълбочени изследвания в тази област.

Изборът на книги, музика, филми или мода е дълбоко свързан с нашата същност и индивидуалност. Хората консумират изкуство, за да задоволят вътрешна емоционална необходимост и същевременно те правят определен избор, за да могат да поставят отпечатъка на своята лична индивидуалност за самите себе си – да разкажат историята на своя живот. По същия начин хората търсят да открият тези истории у другите. Затова много пъти в човек се създава усещането, че може да прецени останалите по техните вкусове. За съжаление тези преценки често са грешни, защото хората обръщат внимание на неправилните фактори.

Истинските индикатори не са толкова очевидни

Има една група хора, които могат да се определят като “ловци на вкусове” – те живеят в пространства, които са изпълнени с много и разнообразни книги, компакт-дискове, филми, и техните колекции представляват голям диапазон от жанрове. Тези хора обичат да откриват нов артистичен материал и да въздействат върху вкусовете на останалите. Тази отвореност е характерна за творчески и любопитни натури, с богато въображение. Към тази група принадлежат хората на изкуството. Хората, които са по-малко отворени към нови вкусове имат тенденция да са заседнали във времето на своята младост, да слушат класически рок и да гледат стари филми - сочи изследване на Би Би Си, направено сред 90 хиляди души.

За екстровертните типове е особено характерно предпочитанието на вълнуващи, приключенски сюжети. Макар че за такива хора е скучно да гледат телевизия, те биха оставили телевизора си включен, като средство за умствена стимулация, докато се занимават с други неща. Есктровертите са привлечени също от изобразително изкуство с якри цветове и картини на войни, и дори понякога от насилие.

Друга особеност на есктровертните типове е необходимостта им да бъдат свързани с останалия свят, което ги води към чести посещения на рок-концерти, нощни клубове и кина – обкръжения, които са много социално активни и стимулиращи. Те предпочитат музика с вокали, тъй като са привлечени от човешкия глас. Връзката за тях е необходимост.

Интровертният тип хора, от друга страна, тези резервирани, замислени и самостоятелни хора, които черпят енергия от това, че прекарват време в уединение, имат тенденция да възприемат по-критичен подход към музиката и изкуството. За тях формата е по-важна от емоционалното изразяване.

Изкуството като средство за терапия

Може би най-интересната група е тази на “невротичния тип” хора – емоционално нестабилни, особено чувствителни и раздразнителни. Те имат тенденция да притежават артистичен ген и гравитират към емоционалното изкуство, включително филми, песни и литература, които могат да бъдат определени като романтични. Тези хора запълват жилищното си пространство с плакати за вдъхновение, от типа на “Докато не разтвориш крилете си, не знаеш докъде можеш да летиш”. Тези самоутвърждения помагат на невротиците да се справят със своята склонност към тревожни мисли, което е една видима форма на себелекуване. По подобен начин невротичният тип хора използват изкуството, за да регулират своето настроение. Когато са тъжни, те избират меланхолична музика или филм, който съответства на душевното им състояние. Те са по-склонни да се съсредоточат в съдържанието, отколкото във формата.

Тези хора вероятно разбират нещо особено ценно – че изкуството може да се използва като ефективно средство за терапия и регулиране на вътрешен стрес. Както казва Ууди Алън “Не мога дълго време да слушам Вагнер, защото придобивам желание да завладея Полша.” Да гледаш картини в продължение на 40 минути се равнява на 5 часа “отпускане” след напрегнат работен ден. Изследване, проведено в 30 страни, показва, че най-популярният метод за намаляване на стреса е слушането на музика, следван от гледането на телевизия и вземането на вана. Консултирането с психолог е на последно място в тази класация.

От другата страна на спектъра, по-стабилните, уравновесени и оптимистични хора предпочитат класическо изкуство като романи на френските класици или барокова архитектура. Те се асоциират с изкуство, което набляга на формата повече от съдържанието и имат емоционалната стабилност да възприемат минималния детайл.

Ако нашите вкусови предпочитания са определени от индивидуалния ни темперамент, означава ли това че можем точно да преценяваме другите по техните вкусове? Всички ние формираме някакви впечатления на базата на художествения избор на хората, убедени че можем да определим личните им особености по нещата, които харесват. Но много пъти се лъжем.

Повечето хора са сложна комбинация от типове и носят много черти. Нито една черта сама по себе си в изолация не може да определи вкуса към изкуствата. Интелигентност, лични преживявания и други фактори допринасят към сложността на тази задача. Установено е, че хора, които се опитват да преценят другите, на базата на техните профили във Фейсбук, където са включени категории за любими книги, музика и филми, обикновено с успех могат да отгатнат черти на отвореност и екстровертност, но не и на емоционална стабилност. В други случаи наличието на стереотипи замъглява нашата преценка. Макар че много знаци са налице, тълкуването не винаги е лесно.

Например, много хора биха се заблудили, че наличието на много плакати, дребни предмети и сувенири в дома е признак за екстровертен тип. Вместо това трябва да се търси разнообразието на музика, книги и дори наличие на бои и четки за рисуване. От друга страна човек може би си представя, че тъмни и непроветрени стаи са типични за емоционално нестабилни хора, докато всъщност би трябвало да са окачени плакати с мотивиращи мисли.

Но в крайна сметка вкусовете на хората не трябва да са основа за различия между тях и останалите, а просто възможност за междуличностни разкрития. Може би римляните с право са заявили, че по въпросите на вкуса не може да има спор.

http://www.bestofnedelnik.com/

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Истинските индикатори не са толкова очевидни
« Отговор #1 -: Май 08, 2010, 22:13:06 pm »
Бойко смачка театрите и БНТ. С това ли ще спре кризата?
 
Оказа се, че премиерът не е стъпвал на театър. Отново диктат на малокултурните над изкуството и науката :o

http://e-vestnik.bg/9026/boyko-smachka-teatrite-i-bnt-s-tova-li-shte-spre-krizata/

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Истинските индикатори не са толкова очевидни
« Отговор #2 -: Май 15, 2010, 15:45:30 pm »
Това е доста смешно. Според мен Борисов в случая просто актуализира заплатата на актьорите с пазарните реалности.

Ако се замислим, колкото и да се плаща на актьорите, това в никаква степен не допринася за културата на останалите хора, тъй като културата е намесена, ако има някой, който да гледа тези актьори.

След като на пазара има много малко търсене на култура (никой няма пари за култура), то това означава, че има прекалено много предлагане на актьори, което така и не остава използвано (няма достатъчно публика, а не че няма достатъчно актьори).

С други думи народът сам свива пазара на културата и в случая Борисов просто актуализира заплатите - актьорството е нещо, което въобще не се търси и не акумулира приходи. Логично, че ще бъде с малко заплащане, понеже не е заявена достатъчно голяма нужда за неговото същестувване.


Знаем, че вестниците се пишат от съсирени мозъци, които се опитват да направят пари на базата на сензационните заглавия. Нима е нужно и форума да става част от маркетинговата им стратегия?


Да не говорим, че статията е пропита от лично мнение (анти-журналистика), и да не говорим, че БНТ и настоящите ни театри са жалък фарс на професионализъм, който се е родил смачкан, камо ли някой да го мачка.

Актьорите ни са с двата крака в гроба от години насам. А нови актьори нямаме в момента. Тоест нямаме театър в момента.

Според мен намалянето на заплатите на така наречените "актьори" е просто спиране на безсмисленото даване на пари на част от некадърните безделници, пораснали като гъби по гърба на обикновения човек.
« Последна редакция: Май 15, 2010, 15:47:57 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 832
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re:Истинските индикатори не са толкова очевидни
« Отговор #3 -: Май 15, 2010, 17:43:36 pm »
      Привет  Спорте,
      Напълно  съм  съгласен  със  Спорта!!  И  е  така  защото,  трябва  да  преживяваме  10 човека  с  800лв  на  месец! 
      Обечам  операта  и  театъра,  но  битието  определя  съзнанието  нали?   
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27