Здравейте на всички и благодаря за одобрението на регистрацията.
Чаках нещо подходящо(преценката ми разбира се е субективна),с което да започна.
Вчера попаднах на този материал,той ме "хвана" и реших да го преведа.
Избрах тази тема заради заглавието,с което,разбира се не съм съгласен,но съм сигурен,че авторът на книгата,от която е цитатът от първия пост е искрено добронамерен.
Най-силното лечебно средство
„В този пост исках да говоря за най-силното лечебно въздействие,което един оцелял може да преживее:любовта.
През годините на моето собствено изцеляващо пътуване открих,че най-голямото лечение идва не от това,което човек знае,а от това колко е загрижен за другия.
Вярвам,че е добре да сте информирани как работи програмирането.Може да бъде от огромна полза за оцелелия да се увери,докато си спомня,че и други са преминали през същото.Но оцелелите от контрол на ума и ритуална злоупотреба са били наранени в една връзка(отношения) – и лечението често ще дойде от отношение,което е ненараняващо и предлага загриженост.
Имала съм няколко човека,поддържащи ме в различна степен по време на собственото ми лекуващо пътуване.Имах терапевт,предлагащ един час на седмица.Това бе полезно,но недостатъчно.Имах цял живот на привързаност към и обвързаност с хора,които още докато бях в утробата ми казваха,че ме обичат и се грижат за мен – и имах части,които вярваха в това.Едва когато срещнах индивиди, желаещи да ми покажат истинска,незлоупотребяваща грижа,тогава имах нова парадигма от която да започна:не всеки е нараняващ и не всеки иска да ме използва,за да получи нещо.
Истинската грижа прави това.Когато казвам „любов“ в една подкрепяща връзка,нямам предвид романтична или сексуална любов (оцелелият вече е преживял много от това).Говоря за връзка,в която оцелелият е изслушван,уважаван или поне въпросът дали спомените му са „истински“ е поставен на рафта,докато се обработва повече информация и частите споделят повече.
Този вид отношение,което може да дойде от приятел или от някой,желаещ да върви заедно с оцелелия,по мое мнение е най-важното средство за лечение,дори повече от разбиране на програмирането.
Хората,грижещи се за мен направиха възможно да разкъсам обвързването ми с моите насилници.Те ми помогнаха да науча нови начини на общуване.Изслушваха раздразнените части от мен(които бяха доста недоволни от избора ми да напусна групата);лоялни към култа части(които се явяваха злокобни,гневни или мълчаливи,опитващи се да саботират приятелските ми отношения) и фалшиви Християнски части(които искаха да превърнат всичко в едно просто „почитай Господа и нека не гледаме към миналото“).
Приятелите ми показаха на тези части състрадание,така че и аз се научих да им показвам състрадание.Те вярваха,че мога да се излекувам – и ми помагаха да преодолявам ужасното отчаяние,нападащо ме понякога(от типа „може би бях наранена твърде много,за да мога да се подобря).
Една от най-важните задачи на оцелелия,който се лекува е да изгради подкрепящо и грижовно приятелство.За това е нужно време.Понякога няма никого на разположение(минала съм през този период също и знам,че е трудно);но истинният Бог е винаги тук,истинският Исус ще чуе молитвите,така че Бог ще осигури приятели.Не е нужно да са много,през повечето време имах един или двама,но те са истинска благословия и толкова важна част от пътуването.
Уча се да бъда приятел на други сега.Това е резултат от грижата:оцелелият,докато се лекува,ще иска да помогне и на други.Също е и процес,в който научавам,че грижата не е това,което съм знаела в миналото.Това е ученето да изслушваш другите,да чуваш какво казват,докато говорят за това,което чувстват,и наистина да бъдеш с тях.
Моля се Бог да въздигне мнозина,имащи волята да помагат на оцелелите да лекуват и да бъдат част от благословията на това да видиш някого,че е излекуван“.
Свали, 6-ти октомври,2018
Източник:
https://svalispeaksagain.wordpress.com/2018/10/06/the-greatest-healing-tool/ От мен ще добавя това:любовта не разгромява,а обединява.