......Покровителя е твоя същност.....
Покровителя е моя същност. Това е достатъчно. Като част от моята същност аз няма как да го сграбча в предгръдка. Аз съм И тази същност нали? Но субективното възприятие може и така да ни го поднесе, като отделна същност.
Пътя на шамана води ли до себеопознаване и познание за световете в които съществуваме? А опознаване на принципите ръководещи световете?
Ако всеки човек е равен на различен свят, то фактите от описанията са безполезни. Остават евентуално валидни принципите.
Дисциплината не предполага ли подчиненост? Дори да е следване на висши морално-етични норми, то е пак вид подчиненост на налагани от мнозинството (или отделни индивиди) постулати, със сигурност подпомагащи обществото(или налагащия ги индивид) - но дали и всички личности?
Известно е, че малцина постигат високо ниво на познание. Къде тогава отива принципа на болшинството при гласуване за вземане на важни решения? (да речем избори) Няма гаранция, че мнозинството може да направи най-добрия избор, предвид пропуските му в познанието. Решенията на мнозинството най-често опират в доверието. До вярата, а не до знанието. От тук вероятно идва стремежа да се изкарваме все по-знаещи от другите. Да се правим на различни, едни от малцината знаещи. А реално да си вярваме, че вярата и желанията ни са вече реалност.
Нямам достатъчно знание за да подкрепям или критикувам шаманизма. Фрагментарното ми инфо ме подтиква да мисля, че не се различава много от коя да е лична практика с цел развитие. Разликата е в набора от техники/практики които се прилагат. Често еднакви практики се срещат в различни течения под различни наименувания, в действителност бидейки едно и също.
Що се отнася до липсата на връзка медитация-цел, ако не греша спомената в нечий предишен пост, не съм срещал някой да сяда безцелно да медитира....
Съгласен съм, че не е необходима определена поза, но за начинаещите е наложаща, защото финните сигнали лесно се покриват от сигналите на физическото тяло застанало в неадекватна поза. Сред шаманите също има препоръки за специални пози и ключови положения, подпомагащи възприятието в нужния момент.
Съгласен съм и с това, че "нисши" и "висши" са само термини приети от различни кръгове за улеснение на разбирането кой за какво говори, от гледна точка последователността, която са приели да следват. За бомбаджията, тръгнал да събаря сграда, висш ще е онзи който по-ефективно може да я разруши, а за строителя посоката е друга.
Като каза "божества" се сетих за една источна .... "Брахмани много, но ПараБрахман е Един"

Това са моите нахвърлени в момента мисли, предполагаемо свободни.

Ще ми е интересно, запознатите с шаманизма да отворят отделна тема ....ако вече няма такава и ако имат това желание. Предполагам ще има заинтересовани от опознаването на това течение в човешкото развитие?