Самият факт, че говорим ни превръща в манипулатори. А въпросите които ни минават в съзнанието , ни превръщат в търсещи!
Но има и такива, които не са нито едното , нито другото- те са катализатори.
Аз бих перефразирала така:
Самият факт, че мислим и общуваме, въобще живеем в някакъв социум, ни заставя да сме манипулатори. Справка, примерът по-горе за бебе, което не говори.
Но е добре, наистина да се обсъди по-прецизно "манипулацията", защото аз съм склонна да се съглася с почти всички достойни отговори на
old4, и не-съзнателният ни стремеж, а по-скоро интуитивен стремеж да манипулираме, макар и виртуално. Когато се опитваме да поддържаме някаква позиция, ние съвсем откровено излагайки доводи убеждаваме някого, защо и как така мислим. Няма насилие. Не искаме някой да помисли, че ... ябълките са само червени, или полезни, само ако имат етикет, че не са генномодифицирани. Нямаме знание `свише`, което да налагаме като вяра, за да сме здрави като ядем само полезни неща. Не- ние просто си излагаме позицията, а някой ако реши, че е Основателна, може колкото си иска да ни обвинява, че сме манипулатори. Но какво от това, ако се окаже, че това е правилно и аз живея добре според тези Принципи.
Ако някой си няма принципи, виждане и мнение и ме пита: Сега от Левски или от ЦСКА да съм?
Ми който ти харесва. Ако искаш си избери по цвят, ако искаш по виждания, ако искаш по история или предразсъдъци, но на мен ми харесва... еди кой си.
Търсенето, вече е нещо много интимно и субективно. И колкото и да ми се иска, аз да съм просто търсеща, но никога ненамираща, аз предпочитам и съм явно гаден манипулатор. По- ми харесва някак. Който и както да ме е манипулирал с времето, винага съм била способна и да си променя възгледите и да достигна до по-ценни.
Това за `катализатора` нещо не го схванах. Катализатори много. Но най обичам, повече от манипулацията- спекулирането! Ей това е изкуство