Мисля, че вместо Ванга, в заглавието на темата, трябва да присъства името на
Ваклуш Толев.
Наскоро бях поканен на представянето на последната му книга. Добре направих, че предварително не се разрових в мрежата да понауча повечко за него, защото щях да пропусна поредният урок на живо.
Нещо ми дразнеше подсъзнанието, като слушах възхваляващите думи на няколкото платени човека, които представиха книгата му пред микрофон в залата. Признавам, че бяха доста сладкодумни и омайни, но всичко ми се избистри след като бе дадена думата на самият Ваклуш. Издържах 15-20 мин. и си тръгнах. След мен излязоха и двама младежи, явно непоблазнени /като повечето останали/ от хапката и пиячката, която бе приготвена за след края на представянето на книгата на поредният "Учител"-Толев.
Още тогава усетих, че ми се представя един бъркоч от различни религиозни течения и всичко се потвърди след като се поразрових. Ето малка част от анализа
"КОЙ Е ВАКЛУШ ТОЛЕВ?" на Милка Христова.

"Макар че Ваклуш Толев е завършил православен Богословски факултет и се обявява за православен, религиозната доктрина, която проповядва, не само че не е православна, а дори някои от основните идеи в нея са антихристиянски. С други думи - учението, проповядвано от Толев, представлява синкретизъм (смесица) от православно християнство, източни религии, окултизъм, езотеризъм и дори прабългарска символика. Нещо повече - въпреки че Толев критикува остро основни концепции на Дънов, в някои от разсъжденията си той е повлиян силно от идеите на Бялото братство. Неслучайно Петър Канев го окачествява в статията си "Religion in Bulgaria after 1989: historical and sociocultural aspects" като следдъновистки окултист. Освен към дъновизма, Толев показва също така жив интерес към орфизма, питагорейството, херметизма, кришнаизма, антропософията, теософията, окултизма, розенкройцерството, кабалата, агни йога, неоплатонизма, астрологията и зодиакалните знаци и пише статии и книги за тях.
...
А създаденото от него общество може без колебание да бъде класирано в групата на съвременните Ню Ейдж движения"
http://liternet.bg/publish19/m_hristova/v_tolev.htm