Автор Тема: Ценностите.  (Прочетена 29477 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
Re:Ценностите.
« Отговор #45 -: Септември 29, 2010, 15:21:57 pm »
Давам примерите като повод за размисъл и анализ, откъдето да извадим после изводи...нямам намерение да търся доводи и примери за да ДОКАЗВАМ тезата си, а искам да разсъждаваме...ПРЕДИ да стигнам да тезата.

Няма да стане така.

Разсъжденията на основинте участници във "Философски мисли" са зависими от чувството, че хомогенността на личния свят е застрашена.

Затова разсъжденията започват да се доминират едно друго според мотива на самозащитата от стреса, последващ от срив на личната позиция.

В по-горните два коментара виждаме примера на тази ситуация. На някои места на това му се вика "комуна".

Ще ти кажа какво ще стане:
Колкото повече примери даваш, ще ставаш свидетел на толкова повече изкривяване на логиката. Което пък ще сплотява комуната все повече чрез подхранване на взаимните лични светове и ще се стигне до момент, в който никоя сама личност няма да може да прекъсне множествените връзки между бегълците от реалността, пораждащи илюзорното виждане.

Това много бързо излиза от една тема и отива в друга, превръщайки се в цялостна позиция на форума на принципа на доминиращите потенциали.

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
« Отговор #46 -: Септември 29, 2010, 16:02:55 pm »
нямам намерение да търся доводи и примери за да ДОКАЗВАМ тезата си, а искам да разсъждаваме...ПРЕДИ да стигнам да тезата.
Ами хайде де разсъждавай   :unknown:

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
« Отговор #47 -: Септември 29, 2010, 16:18:02 pm »
И това ще стане, но искам първо да видя и други гледни точки, преди да кажа аз докъде съм стигнала с разсъжденията  :)Ако сега кажа аз какво мисля, ще бъде оказване на влияние...даване на отговори преди да са зададени въпросите...аз искам да видя ще възникнат ли въпроси  :)
« Последна редакция: Септември 29, 2010, 16:19:37 pm от алибаба »

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
« Отговор #48 -: Септември 29, 2010, 16:53:36 pm »
Те разсъжденията не са за всеки  :yes: изискват усилия  :)

Ето и тълкуването ми за сестрата.

Въпреки че споменах основното. Ако съм сестра на брат, който е извършил убийство, не бих пожертвала и едно от децата си. Камо ли девет ако имам. Това са девет живота.Коя ще съм аз да решавам да ги отнема. Бих обяснила на брат си, ако иска да създаде и едно дете, което да пожертва, и тогава да дойде при мен или при майка ми, за да търси опрощение за деянието си. Ако смята, че не е по силите му, да даде собственият си живот, за да се сети какво реално е отнел Убивайки.
Не е сложно. Ако си осъзнал и вярваш в ценностите си.
От тази гледна точка искам да кажа на всички мъже, да се замислят, когато създават живот в каква степен са отговорни, след което да си позволят да разполагат с него.
Защото НЕ могат да разполагат. Могат да разполагат само със собствения си живот.

Както и , ако установят нещо при бремеността на жената, ще направя всичко възможно детето да не страда от решението на майката. Въпрос на ценности. Дали просто да родиш, или да си отговорен за нечий живот и страдание.
Тва е от мен
Поздрави.
« Последна редакция: Септември 29, 2010, 16:58:16 pm от cassio »

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #49 -: Септември 29, 2010, 17:01:13 pm »
Да кажем е дадена редица числа.

Невъзможно е да се отгатне кое е правилното следващо число в тази редица, независимо дали има или няма закономерна зависимост, понеже може да е всяко число.

Защото винаги има две числа, които разделени едно на друго да дадат същата тази редица, с кое да е следващо число, независимо, че до сега е имало закономерна зависимост.

Това парвите и вие. Давате "тълкувания" на базата на някаква закономерност, която сте открили в обстоятелствена редица, а всъщност мотивът може да бъде ВСИЧКО, каквото и да е и следователно следващото обсотятелство да бъде каквото и да е.

Без да има познание за двете числа, които образуват редицата, не може да се предвиди тя. Тоест, не можете да сложите коня пред каруцата.

Ако искате, занимавайте се с безпочевни неща. Имате цял един живот за губене.
« Последна редакция: Септември 29, 2010, 17:02:28 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #50 -: Септември 29, 2010, 17:05:22 pm »
Трябва малко да поясня, защото виждам, че не са разбрани (или прочетени) примерите правилно или аз не съм обяснила добре.
Сестрата от 9-те сина е пожертвала един - най-малкия.
В първия пример става въпрос не за цивилзовано общество а за племе, не не помня точно дали ставаше въпрос за Австралия или някъде другаде...и не става въпрос за проблеми от типа дали ще се справи сама, без бащата и пр., а за това, че при техният начин на живот, суров и без осигурена храна, изминаване на големи разстояния при трудни условия,  и пр.причини от подобен (обективен) характер кърменето на второ бебе би застрашило оцеляването (или здравето)на първото,както и нейния.

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #51 -: Септември 29, 2010, 17:08:36 pm »
Ако сега кажа аз какво мисля, ще бъде оказване на влияние...даване на отговори преди да са зададени въпросите...аз искам да видя ще възникнат ли въпроси  :)
Значи първо искаш да видиш на какво ниво сме ние с нашите отговори и ти накрая да си кажеш тежката дума,после смяташ че нашите мнения не могат да окажат влияние,както твоето и накрая,че имаш отговори на въпроси които ние видиш ли може и да не се сетим да зададем.
 :good: Страхотен план!!!

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #52 -: Септември 29, 2010, 17:14:55 pm »
Нищо подобно. Тъй като аз ВЕЧЕ съм мислила по тези въпроси...имам някакво чисто ...времево..така да се каже ПРЕДИМСТВО пред вас. Не защото съм по-умна, а защото съм мислила конкретно за тези неща, докато вие не (вероятно) защото може би не сте попадали на подобни примери.
Аз не желая да се възползвам от това предимство защото не желая да ВИ убеждавам и да си налагам тежката дума. Ако сме стартирали едновременно тогава, да, тогава изказвам мнението си веднага, но при положение, че аз съм изминала вече някакво разстояние мисля, че е коректно да изчакам малко.

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #53 -: Септември 29, 2010, 17:23:29 pm »
ох почва да ми писва,честно.
Откъде знаеш ти моме кой какви дилеми и въпроси е имал и кога са били те в живота му ,че се изказваш толкова категорично?Още повече кое ти дава правото ти да си мислиш че си по напред от другите в това отношение?  :---

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #54 -: Септември 29, 2010, 17:25:51 pm »
Еййй..това его бре.
Казах "напред" в смисъл, че вече съм мислила ТОЧНО ПО тези конкретни примери ВЕЧЕ!
Не казвам, че не никой не е мислил по темата или проблематиката, а конкретно за тези случаи.
Разбра ли..моме?
Но айде..ще ви кажа мнението си.
И в двата случая има жертване на един живот заради друг живот. И в двата случая се жертва този живот, който е по-млад, т.е. по-малко ресурси са отишли за него и повече време би му трябвало докато достигне зряло състояние. Майката убива новороденото, а не първороденото, което вече е отхранено и стигнало донякъде, т.е. шансовете му са по-големи, а и е изразходван ресурс, сестрата прежалва най-малкото, а не най-голямото или средното...МОЖЕ би по същите причини. Не прежалва и брат си. Той е достигнал зряла възраст и би могъл да даде начало на много нови животи...
Такива неща си мисля....
« Последна редакция: Септември 29, 2010, 17:35:04 pm от алибаба »

Неактивен Visitor

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 349
« Отговор #55 -: Септември 29, 2010, 17:32:55 pm »
eses, успокой се малко... нападателна си без причина!

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #56 -: Септември 29, 2010, 17:36:49 pm »
Помислете преди да пишете за вашето его ,след това за това на другите.Аз на гатанки няма да играя.Ако имаш да казваш нещо по темата го направи така както другите го правят.
Спокойна съм си иначе, но ми омръзна някакви индивиди да ме гледат отгоре и да ми говорят глупости, сякаш са на П... Маринкин деца.

Неактивен Visitor

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 349
« Отговор #57 -: Септември 29, 2010, 17:42:57 pm »
Ами просто не чети тези хора щом те нервират, защото постовете ти стават все по-горещи.  :)

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #58 -: Септември 29, 2010, 17:44:51 pm »
И така....идеята ми е, че при по-древните народи (това племе), а също и това, което е влязло във народния фолклор ...вероятно когато трябва се прави жертва...тя има чисто биологични причини..те са в основата на подобни избори и действия.
В случая с племето жената, която е свидетел на това (цивилизована жена) първоначално е потресена от гледката, защото изглежда просто ужасяващо..една майка да убие токущо роденото си дете.
След като живее година (или повече) с тези хора тя започва да разбира техните мотиви и вижда ,че те са диктувани от самата природа и нямат нищо общо с ценностите в цивилизованото обещство. Те изглеждат понякога ужасни, но при по-дълбоко вникване ..се оказва, че имат основание....в биологичен смисъл. Майката няма право да рискува своя живот заради новороденото, защоот тя може да роди още 10-тина деца...с което да допринесе за оцеляването на вида и т.н.
Всеки път, когато слушам песента "сестра кани брата на вечера" ...изпитвам смесени чувства, нещо се сблъсква в мен...нещо ме разтърсва като ток, едновременно съм бясна като си помисля за това невинно малко прекрасно детенце..иде ми да експлодирам, в същото време изтръпвам пред силата на такава обич към брата,дори сега в момента настръхвам...и при този сблъсък...мисълта ми търси убежище....търси островче, трети вариант...този, за който говоря - съображенията на самата природа.
Когато мислим за ценностите и пр. имаме ли я предвид природата? Или само нашите емоции и чувство за справедливост?
Какво общо има човешката справедливост с тази на Природата?
Такива неща не ми дават мира и поисках да ги споделя с вас.
Съжалявам, ако съм засегнала нечие его.

« Последна редакция: Септември 29, 2010, 17:53:03 pm от алибаба »

Неактивен why now

• Четящ
  • *
  • Публикации: 50
« Отговор #59 -: Септември 29, 2010, 17:48:48 pm »
Аличка,прочети какво си написала-някакво безумие.
Това,че човек,живял и израстнал с друга ценностна система и достигнал зряла възраст може да промени възгледите си и оправдае и разбере подобни действия си е просто...айде да не се разгорещявам,че и на мен ще се скарат. :P

Човек няма право да съди никого,още повече някой,живял по съсвем различен начин.Но няма как и да го оправдае /поне убийство/,ако наистина има ценностна система. :flag_of_truce:
Където смехът е забранен, обикновено не дават и да се плаче.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27