Първото нещо е да се разбере, че храната не е количество, а е качество. Много лош навик е в стремежа да се нахраним да се натъпкваме с възможно повече храна, бързо, за да не губим време. По-важното всъщност е да се дъвче дълго и да се изпитва вкусът на храната. Всъщност от вкуса се храним и от мисълта за него, а не от количеството или от калориите; езикът и небцето вършат главната работа, а стомахът и червата само довършват.
След това, важно е да се разбере, че самоцелното отказване на едни или други храни в стремежа ни да бъдем "възвишени" не води до резултат; един убеден месоядец може по-скоро да си причини язва, отколкото да се пречисти с преминаване на растителна храна. Вниманието трябва да се насочи към пречистване на мислите, на ежедневието; практики като йога, медитация или пеене с времето сами ще ни накарат да усетим, че някои храни не са ни приятни и те естествено ще отпаднат.
0. В общи линии сме се отървали от човекоядството.
1. Най-тежката храна, която обикновено първа отпада, е свинското, телешкото, овчето, козето - четирикраки бозайници, които са най-висши и техният стрес при убиването им е свързан с най-мащабно грехопадение от наша страна.
2. Следват птиците. Те също са топлокръвни и като такива се нареждат след бозайниците по еволюция и по сила на злодеянието, с което ги принасяме в жертва на нашите стомаси.
3. Рибите. Първо по-тежките и по-тлъсти, а после и по-леките. Някои хора запазват яденето на риба дълго през следващите щадии, но така или иначе, усъвършенстването на личността минава и през това отказване.
4. Тук ми е трудно да степенувам, но става дума за животински продукти като мляко, яйца, мазнини, а също и месото на по-ниши от рибите същества - раци, скариди и така нататък...
5. Един доста висш етап е преодоляването и на онези растения, които се развиват под земята - моркови, репички и така нататък... Остават само огряваните от слънцето неща.
6. Почти немислимо все още, но вече се появяват първи свидетелства за това - преодоляване на всякаква твърда храна и хранене единствено от акумулираната във водата енергия. На Рила се качват няколко от тези, които вече се захранват само с приемането на вода - тук хранене в нашия смисъл всъщност не съществува.
7. Отказът дори от вода, който е възможен след получаването на възможността да се приема всичко необходимо чрез дишането и чрез Слънчевите лъчи, чрез музика и медитативна вибрация, е най-вишето ниво, което можем да си представим в триизмерната реалност.
ПАК ПОВТАРЯМ, не става въпрос за някакво принудително лишаване. Прочистването на храната и достигането до по-възвишени диети е по-скоро вторичен процес - следствие от пречистването на мисълта и на начина на живот. Ако отидеш да се наплюскаш със свинска пържола, защото "така ти е добре", не очаквай в следващите няколко часа да те навестяват светли мисли. И ако постоянно забатачваш съзнанието си със служебните глупости на шефове и т.н., не очаквай тутакси от никъде да ти се прииска да бъдеш тревопасен - ще ти се яде месо, защото живееш във "вълчи свят". Но ако се заемеш дисциплинирано и ВСЕКИ ДЕН да напредваш по физическите упражнения на йога например (не е необходимо да приемаш някаква вяра или тем подобни - говоря само за физ.култура), със сигурност много скоро просто няма да ти се ядат най-тежките меса!
МОЖЕШ ДА ЗАПОЧНЕШ с прочистване качеството на храната: вземи си по-малка порция ако нямаш пари, но от нещо по-хубаво. Опитай да отстраниш полуфабрикатите, които са пълни с консерванти. Замени вафлите и жадния шоколад с едно единствено парче висококачествен, истински швейцарски шоколад, например. Опитай вместо кафе да пиеш черен чай без захар, а после, ако може - и зелен чай, вместо черен. Опитай също така да махнеш захарта и вместо нея да ползваш мед - истински мед, дето се захаросва. Не си купувай хубави големи плодове от супер-маркет-а - те са по-скъпи и са генномодифицирани; излез на пазара и купи от бабичките невзрачни дребни плодчета, които освен че са расли наистина на дърво, имат по-истински вкус и са по-по-ефтини.
И най-важното: обичай храната си, благодари на небесата за това, че я имаш и я приемай тържествено, със светла мисъл. Ти си храм, а храната е посланница на божествеността!