Имам въпрос към суровоядите във форума. Консумирате ли сурова риба? И изобщо, как решавате проблема с витамин B 12?
В началото, когато отново добавих рибата в менюто си, след дълъг вегетариански период я консумирах сурова.После престанах.Сега я ям сварена/по-лесно ми е пред другите варианти, аз съм мързелив, а жена ми не яде риба и не я мъча да ми я готви./
Суровата риба за мен определено е по-добра на вкус, стига да е съвсем прясна и да не е заразена с паразити. И по-малко количество ми стига за да се заредя с енергия.
Относно витамините, аз никога не съм гледал на храната като на сбор от компоненти като белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, микроелементи…За мен храната е порция енергия / буквално така си я представям, като малко енергийно кълбо, което поглъщам/ и съдя за нейната годност по това колко е свежа.То е като при човека: до 3 дни след смъртта се отделя най-голямо количество енергия, после /до 40-те/ почти нищо, т.е. окончателно се изтича.
Така гледам на храната.Не знам защо само на витамините толкова наблягат в пропагандата за здравословно хранене, като ензимите в храната / а не тези, които човешкият организъм произвежда, са не по-малко важни.И ако в храната ги няма, хабиш ценната си, невъзвръщаема жизнена енергия за да ги произведеш, че да смелиш храната, т. е. отдаваш от своя живот на храната, вместо да вземеш нейния.
Е аз не се затормозявам да мисля в такива детайли. Приел съм, че колкото по-скоро е умряла храната, толкова повече енергия съдържа и по-ефективно ще ме зареди.
Относно пълнотата и свалянето на килограми, аз имам своя теория, макар килограмите никога да не са били, на мен или на жена ми проблем. Според моето виждане, работата е в индивидуалния подбор на храната според отношението лично на твоето тяло към всеки продукт, а не във вегетарианството, суровоядството и други начини на хранене.
Пък имам и една по-откачена мисъл, че интелигентния организъм би могъл да приема винаги един и същ продукт и да трансформира извлечената от него енергия до всичко, което му е нужно.Ама моя организъм, като и на всички мои познати не е интелигентен и освен на риболов, се налага да ходя и на пазара за ябълки…