Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 308251 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен SkilucK

• Четящ
  • *
  • Публикации: 14
Re:Вегетарианството
« Отговор #870 -: Декември 13, 2009, 15:35:31 pm »
Здравейте,

Към DreameR: аз и баща ми започнахме суровоядство преди известно време. За шест месеца той започна да сваля много здраво килограми, докато аз не мърдах особено много. Започна да го гложди същият въпрос като твоя. И по едно време просто спря да сваля килограми. :)

Имам въпрос към суровоядите във форума. Консумирате ли сурова риба? И изобщо, как решавате проблема с витамин B 12? Вярно е, че при някои хора изобщо не е проблем де.

Поздрави

Неактивен merulious

• Пишещ
  • Публикации: 548
« Отговор #871 -: Декември 13, 2009, 16:09:05 pm »
Интересно, наскоро и аз се чудих за суровата риба  :-X
А В12 се намира и в меда и пчелните продукти. Освен това организмът може да се запаси с тоя витамин за от 3 до 6 години занапред.
...water can flow, and water can crash...

Неактивен SkilucK

• Четящ
  • *
« Отговор #872 -: Декември 13, 2009, 21:23:15 pm »
Здравей merulious,

Не съм напълно съгласен с теб.

Първо, суровоядството не е за два месеца диета, а начин на живот.
Второ, прав/а си за това, че организмът складира и човек може да изтрае от известно време, без да си набавя от витамина (поне така пишат). Обаче за меда не мога да се съглася (за другите пчелни продукти не знам). Това от опит. Чужд, но опит. Баща ми започна да проявява симптоми на дефицит на B 12, макар че ядеше достатъчно, даже повече от необходимото, мед.

Изобщо, въпросът с тоя B 12 е сложен, защото някои хора страдат, а други не.

Поздрави

Неактивен Интуиция

• Четящ
  • *
  • Публикации: 26
« Отговор #873 -: Декември 14, 2009, 05:15:19 am »
Добре, но този витамин/Б12/ не се ли синтезира от чревната микрофлора?
Растителни източници са покълналите семена, гъбите, конопеното семе, водораслите.

Неактивен SkilucK

• Четящ
  • *
« Отговор #874 -: Декември 14, 2009, 15:13:11 pm »
Уж се синтезира, но кои хора ядат изпражненията си? Може и да има такива, не знам.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #875 -: Декември 14, 2009, 16:42:05 pm »
Витамин В12 се синтезира от микроорганизми в червата на животните и от там чрез храната се приема от човека. Той се синтезира и в червата на човека от микроорганизми. Значението на растителната храна е че тя доставя на чревните бактерии изходните материали, от които те го синтезират. В състава му влизат кобалт, фосфор и цианова група. Богати с кобалт са червеното цвекло, лукът, фасулът, млякото, гъбите, ягодите, касисът и др. Витамин В12 участва в образуването на хемоглобина, при синтеза на белтъчините и др. При липса на този витамин се предизвиква неусвояване на белтъчините, злокачествена анемия и др. Дневната доза за човека е 100 – 300 хилядни от милиграма

Цитат
Уж се синтезира, но кои хора ядат изпражненията си? Може и да има такива, не знам.

Не е нужно да си ядеш изпражненията. Чревните власинки всмукват В12.
« Последна редакция: Декември 14, 2009, 16:44:58 pm от sidewinder »

Неактивен hung

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 287
« Отговор #876 -: Декември 14, 2009, 23:40:50 pm »
Няма истински вегитариянци, има хора които искат да бъдат, но условията не им го позволяват.
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен Интуиция

• Четящ
  • *
« Отговор #877 -: Декември 15, 2009, 04:38:58 am »

;D, добра идея ;D
sidewinder, благодаря за изчерпателния отговор :drinks: :hi:

Неактивен Интуиция

• Четящ
  • *
« Отговор #878 -: Декември 15, 2009, 04:49:52 am »
Няма истински вегитариянци, има хора които искат да бъдат, но условията не им го позволяват.
Защо мислиш така? Не е толкова сложно, стига да имаш вътрешната нагласа...
Познавам доста хора, които са веге от години, а повечето са направо суровоядци.
Аз още залитам по готвено - например картофи, кафяв ориз, овесени ядки и понякога млечни, но това става все по-рядко, от само себе си.

Неактивен aldonea

• Пишещ
  • Публикации: 520
  • От всичко достатъчно!
« Отговор #879 -: Декември 15, 2009, 12:39:48 pm »
  :) Какво ли те кара да мислиш по този начин? sidewinder  не те ли убеди , че има достатъчно растителна храна от която да получаваме всички необходими витамини и минерали изобщо жизненоважни елементи?  :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Max

• Гост
« Отговор #880 -: Декември 27, 2009, 10:13:24 am »
Имам въпрос към суровоядите във форума. Консумирате ли сурова риба? И изобщо, как решавате проблема с витамин B 12?
В началото, когато отново добавих рибата в менюто си, след дълъг вегетариански период я консумирах сурова.После престанах.Сега я ям сварена/по-лесно ми е пред другите варианти, аз съм мързелив, а жена ми не яде риба и не я мъча да ми я готви./
Суровата риба за мен определено е по-добра на вкус, стига да е съвсем прясна и да не е заразена с паразити. И по-малко количество ми стига за да се заредя с енергия.

Относно витамините, аз никога не съм гледал на храната като на сбор от компоненти като белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, микроелементи…За мен храната е порция енергия / буквално така си я представям, като малко енергийно кълбо, което поглъщам/ и съдя за нейната годност по това колко е свежа.То е като при човека:  до 3 дни след смъртта се отделя най-голямо количество енергия, после /до 40-те/ почти нищо, т.е. окончателно се изтича.
Така гледам на храната.Не знам защо само на витамините толкова наблягат в пропагандата за здравословно хранене, като ензимите в храната / а не тези, които човешкият организъм произвежда, са не по-малко важни.И ако в храната ги няма, хабиш ценната си, невъзвръщаема жизнена енергия за да ги произведеш, че да смелиш храната, т. е. отдаваш от своя живот на храната, вместо да вземеш нейния.
Е аз не се затормозявам да мисля в такива детайли. Приел съм, че колкото по-скоро е умряла храната, толкова повече енергия съдържа и по-ефективно ще ме зареди.

Относно пълнотата и свалянето на килограми, аз имам своя теория, макар килограмите никога да не са били, на мен или на жена ми проблем. Според моето виждане, работата е в индивидуалния подбор на храната според отношението лично на твоето тяло към всеки продукт, а не във вегетарианството, суровоядството и други начини на хранене.
Пък имам и една по-откачена мисъл, че интелигентния организъм би могъл да приема винаги един и същ продукт и да трансформира извлечената от него енергия до всичко, което му е нужно.Ама моя организъм, като и на всички мои познати не е интелигентен и освен на риболов, се налага да ходя и на пазара за ябълки…
« Последна редакция: Декември 27, 2009, 10:16:15 am от Raven »

Max

• Гост
« Отговор #881 -: Декември 27, 2009, 10:56:12 am »
Какво точно значи „ истински вегетарианци”, според теб?
И защо пък условията да не им го позволяват? Може да създават силни затруднения, поради смесването на животински и растителни продукти в купената храна, ама чак пък условията да не позволяват, когато имаш желание…
Въпросът е струва ли си. Не ви ли стряска малко тая , според мен, агресивна пропаганда на вегетарианството в последно време? Не прави ли вегетарианството хората пасивни и кротки / послушни/?
Мен тъкмо тая пропаганда ме накара да се размисля и да зарежа вегетарианството, като  под това разбирам единствено, че реабилитирах рибата. Месото от домашни / разбирай промишлено отгледани/ животни не смятам за годно за консумация, ясно защо.
И като стана въпрос за това какви искаме да бъдем, пък не ни се позволява, за мен има един по- страшен проблем. Консумацията на домашни животни не превръща ли и нас самите в такива, в смисъл не влияе ли на съзнанието ни, на мисленето, пречейки ни да забележим, че сами се организираме в стадо и да не допускаме мисъл , че има и друг начин на живот. /Моля без контра въпроси. Мисълта ми се е появила в главата едва от няколко години и още нямам решение./
А растенията, които консумираме? Културните растения по какво се различават в тоя смисъл от домашните животни?
 Тъй че, вегетарианец или месояден не можеш да избегнеш „одомашняването” на съзнанието, или както беше казал някой в своя блог/ да ми прости забравил съм името/ „овчасването’.
Осъзнаването на това , че си овчасал е страшно, едно заради шока, друго, защото мислите, думите и поведението ти рязко се променят и това не остава незабелязано…

Неактивен meander

• Не е лесно да си мъж. Много се отказаха...
  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 400
  • Мухата влиза само в отворена уста.
« Отговор #882 -: Декември 27, 2009, 12:05:25 pm »
Здравейте.Тва вегетаринаството тревопасане ли значи.Ми то Бог е създал тревопасни(коза,крава,магаре ,овца и други подобни).Сега отделен е въпроса ако някой иска да ни направи овце.Ма тва си е негов проблем.Ние българите си имаме пости,ма колко постят.Всеки си шета на акъла и после имало анорексици.Аз като благ българин си хапвам и салатка и лучец и мръвчица.Пък някой смята че вегетарианството му дава сили. То нека се напасе и си премери силите на шамари с някой батко който меши мръвчица с зеленийка.Не знам за вас ма на мен за живота ми трябват сили и ям мешено.Живи и здрави. :hi:
Мечтите ни помагат да не загубим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.

Max

• Гост
« Отговор #883 -: Декември 27, 2009, 12:23:12 pm »
…Пък някой смята че вегетарианството му дава сили. То нека се напасе и си премери силите на шамари с някой батко който меши мръвчица с зеленийка…
А защо не?!?
Мисля, че на някои вегетарианството наистина им понася добре и им дава сила.Приемам, че месоядство/вегетарианство е строго индивидуално.И вземането на решението трябва да е именно на този принцип, след изпробване и трезва преценка.Да не се оставяме други съображения, които най-често са външни и чужди, да ни налагат решение отвън.Защото подвеждайки се по чужди внушения, се получава, че оставяме друг да вземе решението вместо нас.
Не виждам нищо лошо във вегетарианството, когато самото тяло го избира. Много уважавам такива трезви вегетарианци.
А колкото до меренето на силите между вегетарианци и месоядни, това е правено.Твърди се, че силата на месоядните е по-скоро взривна, докато при вегетарианците тя се излива по-плавно и стига за по-дълго време, т.е. те са по-издържливи.
И тъй, за да не бъда разбиран погрешно, когато пиша по темата, напомням, че аз съм /вече година/ смесено-хранещ се, който уважава истинските, а не подведените да бъдат такива от разни фалшиво- милосърдни доктрини.
Безсмислени са споровете и войните между двете групи.Ако не уважение, поне търпимост да има.
Много ми се ще спокойно излагане на гледните точки, което ще е полезно за всички.

« Последна редакция: Декември 29, 2009, 20:10:55 pm от Raven »

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #884 -: Декември 27, 2009, 12:27:37 pm »
Здравейте.Тва вегетаринаството тревопасане ли значи.Ми то Бог е създал тревопасни(коза,крава,магаре ,овца и други подобни).Сега отделен е въпроса ако някой иска да ни направи овце.Ма тва си е негов проблем.Ние българите си имаме пости,ма колко постят.Всеки си шета на акъла и после имало анорексици.Аз като благ българин си хапвам и салатка и лучец и мръвчица.Пък някой смята че вегетарианството му дава сили. То нека се напасе и си премери силите на шамари с някой батко който меши мръвчица с зеленийка.Не знам за вас ма на мен за живота ми трябват сили и ям мешено.Живи и здрави. :hi:

Както много месоядци, така и много млади вегетарианци още не са вкусили от истинските здраве и жизнени сили. С тази разлика, че вегетарианците са на път да го постигнат.
« Последна редакция: Декември 27, 2009, 12:31:29 pm от sidewinder »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27