Тука малко не се прави разлика между ОИТ, осъзнат сън и сън... Съответно към всеки един вид преживявания, важат различни правила. Затова и заглавието е малко спекулативно. Може би и затова съседната ни дискусия на "сънищата" и "не-толкова-сънищата" се беше вместила в темата за многоизмерните преживявания. Поради тънката граница между нещата и честата ни неспособност за класификация.
Може би ще ни обясниш и как ти лично разбираш кога си имал ОИТ, кога е било осъзнат сън, кога е било обикновен сън? Ще бъде интересно да обменим опит 
Знам кога какво е, не си правя експерименти с махало впоследствие "това или това"

Искрено пожелавам на всички да достигнат момента, в който просто
знаете, а не се чудите какво-що. Най-приятната част обаче е, когато се чувам на сутринта с приятелите си по телефона, с които съм излизал заедно през нощта и започнем да се самодопълваме всеки как е видял нещата от своя гледна точка. В началото всеки път беше удивително как всичко това действително се е случило, чули сме едно и също, говорили сме с едни и същи хора и не-хора и т.н. Като ОИТ има излизане в 3Д чрез астралното тяло, има и в самият астрал. Но ти знаеш как е, сигурен съм че имаш подобни преживявания

Обикновеният сън, осъзнатия сън и ОИТ се случват на различни фокуси. Няма как да ги сбъркаш. Осъзнатия сън е до 14 фокус (мисля), ОИТ е след това (но ще те излъжа за стойностите, защото не се обременявам с цифри, когато нещата са на ниво знание-чувстване).
Както и да е, ще говоря първо за ОИТ, защото от другите две няма реални последици освен психични (освен ако някой много не си повярва от съня и не се самопрограмира и самокапсулира).
Ако си имал преживяване извън тялото, но не си осъзнавал това, как после можеш да кажеш че не е било сън? Като не можеш да прецениш, няма ли опасност да пренебрегнеш преживяното и да го забравиш с цел да не се "самопрограмираш? 
Елементарно е, след определен стадий на развитие и осъзнатост, можеш да прегледаш лентата си назад и да видиш какво, кога що е било. Видях кои са истинските ми преживявания и кои не са.
Бялата светлина е табу в астрала, това просто го забравете (това е моят личен съвет, а не някакъв емператив разбира се).
Интересно ще е да споделиш с нас твоят личен опит. Какво се е случило? Защо е опасно? 
Моят личен опит си е моят личен опит. Твоят си е твой. Щом за теб действа бяла светлина - не мисля че някой ти е опрял нож в гърлото

За мен вреди, преживяванията ми са лични и не смятам, че трябва да стават публично и респективно твое достояние

Най-общо казано е опасно по причините, които споделиха
fly и
Tina с нас

Ползвайки бяла светлина ставаш като крушка на тераса нощем. Около теб се събират всички пеперуди, комари и т.н. Започват да те хапят и да ти досаждат

Ако имаш нужда от подобен тип преживявания, бялата светлина е чудесен избор. Също така различни извънземни фракции ползват бялата светлина, за да привличат хората. Но това са други теми. Много автори предупреждават за бялата светлина така или иначе.
А пък автор, който ви съветва да се обграждате с бяло, определено не ви мисли доброто. Разбира се, всичко се свежда до личното преживяване и опит, моите са такива и затова споделям.
Това за сега ще го пропусна покрай ушите си 
Прозвуча сякаш ти държиш факела и решаваш къде да, къде не

Що ще го пропуснеш?

Забележи, аз не пропускам ни една твоя закачка

Моля те недей такива изказвания с такива имплантирани нотки, имаш по-високо ниво и си го доказала.
Аметистова или златна светлина, най-доброто е златно яйце. Самият Монро не е ползвал нищо друго и не е учил на нищо друго (като защита) учениците си.
Интересно. Добре, че Монро не е единственият учител на света. 
Между другото шаманите имат един начин, когато слизат в най-тъмните и покварени дълбини на астрала да се обвиват в черна светлина за защита.
Не е единствен, но е пръв, общо взето

И всички други малко или много копират

Не виждам проблем ти да вярваш на един, аз на друг. Или и ти като
fly виждаш проблем в това

Разбира се да говорим за различни типове защити и т.н. е море - то е според случаите. Черната светлина не винаги е нещо лошо, тя се ползва за различни неща. Шаманите наистина са доста наясно с всичко това, особено северноамериканските (макар да изглежда, че южно американските са по-конкретно насочени).
Основния закон е на намерението.
Не знаех, че и астралът има конституция. 
Вече знаеш

Те са 4 вселенски закона. Ако не ги знаеш с удоволствие ще те светна ако пожелаеш, въпреки че съм сигурен че всеки тук ги познава

Сънищата (не всички обаче) при някои хора пък, са просто интерпретация на лявото полукълбо за случило се ОИТ. Обикновено нямат никаква логика, объркани са, обстановката и персонажите често се сменят, има много нелогичности и т.н. В момента в който направите следния си себе-анализ, като този който написах (че са нелогични и т.н.) вие мислите за преживяването си с лявото полукълбо, което няма да ви е от полза.
Сега разбирам защо хората, които нямат дясно полукълбо на мозъка си не си спомнят и не разбират сънищата си
Има живи хора без дясно полукълбо?

Гледал съм филм за едно момче-негърче, но чак пък "хора" (3 л., мн. ч., позабравил съм ги?) е малко пресилено

Тук идва майсторството, което владеят много наши баби (обикновено от село, където лявото полу-кълбо е в сравнително по-голям баланс с дясното, поради не толкова социалния и стресов начин на живот) да интерпретират символите в сънищата. Когато става въпрос за символизъм в сънищата съновниците почти не играят роля за мен, защото факторите са твърде субективни, за да се обективизират субективно от някой съставител/изследовател. Ползвайте ги по-скоро като насочващи систематизации, а не като учебници. Опитвайте се да тълкувате сами символите, като ги прекарвате през вътрешното си същество.
Съгласна съм само с допълнението - изхвърлете съновниците на боклука и никога не питайте бабите си за тяхното значение. Питайте хората, които срещате в сънищата си 
Много правилно. Не питайте и хората, които срещате, защото повечето от тях нямат интерес да растете

Питайте и вярвайте във Висшият си Аз

На други се доверявайте, само ако чувствате вътрешно че можете да направите това. Не се доверявайте на авторитети, не се доверявайте на
Н., не се доверявайте дори на
stiver 
Специално Суърдлоу разделя сънищата на 2 типа. Oversoul dream (за който говоря по-горе - сън изразяващ ОИТ или спуснат от Висшия Аз символизъм за нещо) и Programming dream, който е резултат от специфично или неспецифично програмиране. Обикновено това е повтарящ се сън, или сън с определена тематика/идея, постоянно присъстващи персонажи, еднороден тип преживявания и т.н. (като всички тези не са характерна черта, може да присъстват и в другия вид сънища).
Интересно, в моите сънища абсолютно винаги присъства един постоянен типаж - това съм аз самата. Как ли Суърдлоу би изтълкувал един такъв вид програмиране?
Трябва да призная че се усмихвам, защото виждам че съм ползвал подходящото име, което да те жегне

Въпреки че тук вече малко бие на елементаризъм и губиш границата... Вярвам, че не само аз съм учуден...
Когато се събудите, се научете да не мърдате и да останете в позицията, в която сте отворили очи за пръв път. Обикновено в тази поза сте се намирали и в самия край на съня, от което можете да си извадите допълнителни заключения. Обградете се в кафяво, за да заземите спомените си и да има по-малка вероятност краткотрайната памет да ви изиграе лоша шега (което по закона на Мърфи се случва винаги, когато сте сънували важен сън). След което размишлявайте върху символите, вържете своите метафизични връзки и час след 10-ина минути станете и запишете, ако имате такава традиция.
Аз например никога не съм записвал сън и не съм си го анализирал
Директно съм имал знанието какво послание носи.
Благодаря ти Х. Винаги е интересно да се чуе и още едно мнение по въпросите. Ще помисля върху идеите ти. 
Интересно ще е ако за разнообразие помислиш и върху други мнения, така е

И дано наистина помислиш, а не го казваш просто като финален акорд на вложеното чувство в целия ти пост към мен

Иначе и аз благодаря, винаги ми е забавно, когато някой се опитва да ме посдъвче за крачола, под каквато и да е форма, маска, слово и т.н.