Автор Тема: За Сънищата, Осъзнатите Сънища и Опитностите Извън Тялото  (Прочетена 212176 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Да, много интересно...И аз съм озадачена за сънуването и въобще, кое е  реално и кое не е. Нали сега новите теории се доближават до старите, за които споменаваш и твърдят, че "будния" ни живот е сън и обратното. Много  стана заплетено. Имаше нещо в една книга за мозъка от един невропатолог преподавател във Харвард, който обяснява, че (както вече знаем ползваме  5 % от възможностите на мозъка) 5% с които боравим  се диктуват от рационалното полукулбо. Но останалите 95% знание е закодирано в нерационалната половина, тази, която предизвиква сънищата и небудните състояния...Според него, щом 95% от познанието на мозъка са там, значи може това да е  реалния живот.  Знам ли?  Трябва да се дерзае и да се търси...
« Последна редакция: Април 23, 2008, 10:38:20 am от July »

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Тази сутрин за първи път и напълно случайно бях изпаднал в смесено състояние на будност и сън.
Бяха ми се насъбрали доста вечери на недоспиване и тази беше поредната,през която спах 4 астрономически часа,които въобще не обезщетиха големите натоварвания през миналия ден.

Тръгнах за работа...няма как.Системата мачка всички ни,и ни мачка най-кръвожадно,когато й се съпротивляваме.Качих се в маршрутката и се опитах да спечеля още 20 минути сън,преди да си стигна дестинацията.Сънувах,и докато сънувах,от време навреме надигах глава и отварях око,за да видя къде се намирам.
Сънувах жена,навлизаща с бодра крачка в преклонната възраст,видях лицето й,после видях къде се намира.На някаква гара,качи се на влак стрела,като от китайско рисувано филмче...следват глупости.
Вдигнах глава и погледнах през прозореца на маршрутката,беше спряла на светофар,а на светофара чакаше жената,която току що видях със зътворени очи.Е,влакът го нямаше..."Хмъ",казах си наум и отново друснах надолу глава.Отново сънувах глупости.
Вдигнах глава да видя къде се намирам,намирах се в някакъв подлез...извън маршрутката,прав и ходещ нанякъде.
Накъде? За работа.А какъв е подлеза? Размислих и наистина се оказа подлеза,на който винаги слизам.А как бях слязъл? Не си спомнях как,а като се опитах да си спомня,си спомних блед силует на шофьор и бегла представа за онова,което му казах - лошото е,че всеки ден пътувам с тази линия,всеки ден шофьорите се въртят и всеки ден аз казвам едно и също :P

Отидох на работа и там се поздравих с колегата.Разговорихме се и го попитах
-******,какво стана с онова кафене?
-Какво кафене?
-Е онова,дето така-и-така,дето си говорехме вчера.
-Хаха,ти вчера не беше на работа бе,заплес.Не сме говорили за никакво кафене.
-А,да бе верно че не бях на работа.Абе...няма значение.

Предполагам,че съм сънувал този разговор,защото имам много мъглив,но сигурен спомен,че се е провел :)
« Последна редакция: Март 31, 2008, 21:37:09 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 698
За осъзнатите сънища!

Когато се програмирате са "влезете" в другата ралност и (къде съзнателно къде несъзнателно) програмирате курса на действие, колко от другите "участници" са реагирали?

П.П. Моята практика е - един или двама, заради които създавате осъзнатия сън (РЕАЛНОСТ), а другите реагират неочаквано!

Имали ли сте изненади?

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!
Сега отново се зачетох в темата и ми стана интересно, какво имаш предвид под "участници"?  :) Да не би някои от т. нар. "водачи" (поне аз така си ги наричам  :) ), които се появяват и те водят до местата из Астрала, които искаш да посетиш. Ако това имаш предвид, то значи при мен засега винаги са реагирали така сякаш са ме очаквали и се появяват веднага като реша да "полетя" нанякъде си.А иначе изненадах се доста последния път като при едно свое астрално пътуване, което се случи  съвсем наскоро видях вуйчо си, който почина преди повече около седмица (мир на праха му). И не знам доколко аз се изненадах, при условие, че той беше много по-удивен и от мен, че ме вижда там. ;)
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 698
Сега отново се зачетох в темата и ми стана интересно, какво имаш предвид под "участници"?  :) Да не би някои от т. нар. "водачи" (поне аз така си ги наричам  :) ), които се появяват и те водят до местата из Астрала, които искаш да посетиш.

А не! Имам впредвид когато "дръпнеш" в астрала свои роднини и приятели нищо неподозиращи и спейки си спокойно... И то без да ги предупредиш или да се настройвате взаимно за "нощни приключения". 

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!
Е за съжаление това не ми се е случвало все още, но ще е доста интересно да се опита! :)
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258

А не! Имам впредвид когато "дръпнеш" в астрала свои роднини и приятели нищо неподозиращи и спейки си спокойно... И то без да ги предупредиш или да се настройвате взаимно за "нощни приключения". 
Бързо да си признае, кой ме "дръпна"  преди два дни.  ;) Сънувах двама съфорумци на място, където съм живяла преди години. "Говорехме" телепатично. За съжаление почти нищо не помня/ защото се събудих и после заспах отново/, но си спомням идеално, как изглеждаше единият и с какво беше облечен, мястото, настроението. Сънят беше много ясен и цветен.
П.П. Не познавам лично никого от форума.
« Последна редакция: Април 22, 2008, 00:56:34 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!
Ние имаме седем тела: физическо, етерно, астрално, ментално, духовно, космическо и нирванично.
Всяко тяло има свой тип сънища. Физическото тяло в западната психология е известно като съзнание, етер¬ното - като подсъзнание, а астралното - като колек¬тивното неосъзнато.
Физическото тяло ражда свои сънища. Ако ви е разстроен стомахът, сънувате определен тип сънища. Ако имате температура - друг тип. Едно нещо няма съмнение: всеки сън е причинен от някакъв дискомфорт.
Физическото неразположение и дискомфорт раж¬дат свой особен свят от сънища, затова физическият сън може да бъде стимулиран отвън. Вие спите. Ако ви сло¬жат мокър чаршаф на краката, може да сънувате, че га¬зите в река. Ако ви сложат възглавница на гърдите, мо¬же да ви се присъни, че някой е седнал върху вас, или че е паднал камък на гърдите ви. Това са сънищата, които идват чрез физическото тяло.
Етерното (второто) тяло също има свои сънища. Тези етерни сънища са объркали западните психолози. Фройд приема етерните сънища за проява на потиснати желания. Наистина съществуват сънища, предизвикани от потиснати желания, но те се отнасят към първото, физическото тяло. Ако сте потискали физическите си желания, например, когато сте гладували, много е въз¬можно да сънувате, че закусвате. Ако сте потискали сек¬суалните си желания, възможно е да имате сексуални фантазии на сън. Но тези сънища се отнасят към физи¬ческото тяло. И оттук идва голямото объркване.
Етерното тяло по време на сън може да пътува. То може да напуска тялото ви. Ако си го спомните, струва ви се, че е сън, но не е сън в смисъла, в който разбираме сънищата на физическото тяло. Етерното тяло може да ви напуска, когато спите. Вашето физическо тяло е тук, а етерното тяло излиза и пътешества в пространството. За него няма ограничения в пространството или разсто¬яния. Тези, които не разбират това, не признават същес¬твуването на етерното тяло, обясняват го като сфера на подсъзнанието. Разделят човешкия ум на съзнание и подсъзнание. Тогава наричат физиологичните сънища съзнание, а етерните - подсъзнание. А те не са подсъзна¬телни. Те са така съзнателни, както и физиологичните сънища, просто са на друго ниво. Ако започнете да осъзнавате етерното си тяло, сънищата от тази сфера ще станат осъзнати.
Подобно на физиологичните, етерните сънища също могат да бъдат стимулирани отвън. Един от мето¬дите за предизвикване на етерни видения и сънища е мантрата. Определена мантра или определена нади (сло¬во, звучащо периодично в етерния център) могат да пре-дизвикат етерни сънища. Има много начини. Звукът е един от тях.
Суфиите използват аромати за създаване на етерни видения. Самият Мохамед много обичал благоуханията. Определен аромат поражда определен сън.
Може да се използва и цвят. Летбитер веднъж имал етерно видение на синева - син цвят, но с опреде¬лен оттенък. Започнал да търси този особен син цвят по пазарите из света. След неколкогодишно дирене наме¬рил някъде в Италия кадифе в този цвят. С помощта на това кадифе предизвиквал етерни сънища и у други хо¬ра.
Когато се потопите дълбоко в медитация и вижда¬те цветове, усещате аромати, чувате звуци и музика, не¬познати дотогава, това също са сънища, сънища на етерното тяло. Към тях се отнасят и тъй наречените ду¬ховни видения - те също са етерни сънища. Учителите, явяващи се на своите ученици, не са нищо друго, освен етерно пътешествие, етерни сънища. Но тъй като сме изследвали ума си на едно ниво от битието - физиоло¬гичното - то такива сънища се обясняват или на езика на физиологията или се отхвърлят и отричат, или се от¬насят към подсъзнанието. Когато казваме, че нещо е част от подсъзнанието, ние просто признаваме, че нищо не знаем за него. Това е технически трик. Няма нищо подсъзнателно, просто това, което е осъзнато на по-дълбоко ниво, е неосъзнато на предхождащото го ниво. Затова за физическото тяло етерното е подсъзнание; за етерното - астралното тяло е подсъзнание; за астралното менталното е подсъзнание. "Съзнание" е всичко, което познаваме, "подсъзнание" - онова, което още не позна¬ваме, неизследваното.
Има и астрални сънища. Чрез тях влизате в свои¬те предишни прераждания. Това е третото измерение на сънищата ви. Понякога етерният или астралният сън може да бъде част от обикновения сън. Тогава сънят ви става объркан и нищо не разбирате от него. Тъй като се-демте тела съществуват едновременно, понякога нещо от една сфера може да проникне в друга. Затова поняко¬га даже в обикновените сънища се съдържат фрагменти от етерен или астрален сън.
В първото, физическото тяло, не можете да пъте¬шествате нито във времето, нито в пространството. Ог¬раничени сте от физическото състояние и от своето кон¬кретно време - например - десет часа вечерта. Физичес¬кото ви тяло може да сънува в това определено време и пространство, но не и извън неговите предели.
В етерното тяло можете да пътешествате в прост¬ранството, но не и във времето. Можете да се отправите където поискате, но часът, все едно, ще бъде десет часа вечерта.
В астралната сфера, в третото тяло, може да се пътешества и в пространството и във времето. Астрал-ното тяло може да пресича бариерата на времето, но са¬мо по посока към миналото, не и към бъдещето. Аст¬ралният ум може да проникне в безкрайната верига на миналото - от амебата до човека.
В юнгианската психология астралният ум е наре¬чен колективно безсъзнателно. Това е вашата индиви¬дуална история на преражданията. Понякога тя проник¬ва в обикновените сънища, но предимно в патологични състояния, а не когато сте здрави. При хората с психич¬ни разстройства първите три тела губят обикновените си различия едно от друго. Психично болният може да съ¬нува предишните си животи, но никой не му вярва. И той самият не си вярва и смята, че това е просто сън.
При него вече не е сънуване на физическо ниво, а на астрално. Астралните сънища имат голямо значение и смисъл. Но третото тяло може да вижда само минало¬то, не и бъдещето.
Четвъртото тяло е менталното. То може да пътува и в миналото и в бъдещето. В критични ситуации дори обикновен човек може да погледне в бъдещето. Ако умира близък човек, това може да бъде предадено и чрез обикновен сън. Тъй като не познавате другите нива на сънуване, не познавате другите възможности, съобще¬нието може да проникне в обикновения ви сън. Но по¬добен сън няма да е ясен за вас, защото ще му се е нало¬жило да преодолее много бариери преди да стане част от обикновения ви сън. Всяка бариера премахва по нещо, променя нещо. Всяко тяло има собствена символика и всеки път, преминавайки от тяло в тяло, сънят се пре¬вежда в символите на даденото тяло. Ето защо всичко се обърква.
Ако сънувате непосредствено в четвъртото си тя¬ло, а не чрез другите тела, тогава имате възможност да проникнете в бъдещето. Но само в собственото си бъ¬деще. Това все още е индивидуално ниво, не можете да проникнете в бъдещето на друг човек.
За четвъртото тяло и миналото и бъдещето са тол¬кова реални, колкото и настоящето. Минало, бъдеще и настояще става едно. Всичко се превръща в сега: сега се връщаш назад, сега се движиш напред. Вече няма мина¬ло и бъдеще, но все още има време. Времето, дори и ка¬то "настояще", пак си остава като течение на времето. Все още ви се налага да фокусирате ума си. Можете да видите миналото, но за целта трябва да фокусирате ума си в тази посока. Просто сякаш временно изключвате настоящето и бъдещето. Когато се съсредоточите върху бъдещето, изчезват настоящето и миналото. Можете да видите и настоящето, и миналото, и бъдещето, но по¬отделно, не като едно. И можете да сънувате само свои¬те собствени индивидуални сънища, сънища, принадле¬жащи ви като на отделна личност.
Петото тяло, духовното, излиза извън пределите на индивидуалното ви време. Сега сте във вечността. Сънят ви не се отнася само до самите вас, а обхваща ця¬лото съзнание. Вие вече знаете цялото минало на всичко съществуващо, но не знаете бъдещето.
Чрез петото тяло са се появили всички митове за сътворението. Те навсякъде са еднакви. Различни са символите, малко се различават историите, но незави¬симо дали са християнски, индийски, юдейски или еги¬петски, всички митове за сътворението - как е създаден светът, как е възникнал - са сходни и имат обща основа. Например, в целия свят съществуват митове за великия потоп. Исторически сведения за това явление не са запа¬зени, но митове има. Те се дело до петото, духовното тяло. Петото тяло може да ги вижда насън.
Колкото по-дълбоко прониквате навътре, толкова повече сънят се доближава до реалността. Физиологич¬ните сънища не са много реални, макар че имат известна доза реалност. Етерните сънища се доближават повече до действителността, астралните са по-близо, ментал-ните - още по-близо, и накрая, в петото тяло, в сънища¬та си откривате истинската реалност. Те са начин за опознаване на реалността. Това не може да се нарече точно сънуване, но в някаква степен е сън, защото реал¬ността не присъства обективно. Тя има обективност, но се проявява като субективно преживяване.
Двама души, реализирали петото си тяло, могат едновременно да сънуват еднакви сънища, което дотога¬ва е невъзможно. Обикновено не може да се сънуват общи сънища, но от петото тяло нататък един и същи сън може да бъде сънуван едновременно от много хора. Ето защо тези сънища, в известен смисъл, са обективни. Можем да ги сравняваме. Именно по такъв начин много хора, сънувайки в петото тяло, са научавали едни и съ¬щи митове. Тези митове не са измислени от отделни личности. Те са създадени от цели школи чрез съвмес¬тен труд и в рамките на определени традиции.
И тъй, петият вид сънища е доста по-реален от предшестващите четири, които, в известен смисъл, са нереални, тъй като са индивидуални. Никой друг не мо¬же да сподели твоето преживяване. Невъзможно е да се провери неговата достоверност - може да е само твоя фантазия. Фантазията е една ваша проекция; сънищата са нещо несъществуващо, което само вие сте видели. Когато навлизате навътре в себе си, сънищата стават все по-малко илюзорни и фантастични, и все по-обективни, по-реални и по-истински.
Всички богословски понятия са създадени от пето¬то тяло. Те могат да се различават в езика, терминологи¬ята, концепциите си, но в основата си са еднакви. Това са сънища, сънувани от петото тяло.
В шестото, космическото тяло, преминавате гра¬ниците на съзнанието, подсъзнанието, материята и ра¬зума. Всички различия изчезват. Шестото тяло сънува космоса. Вие прекрачвате прага на съзнанието и подсъз¬нателният свят става осъзнат. Вече всичко е живо и съз¬наващо. Даже това, което наричаме материя, става като част от съзнанието.
В шестото тяло са реализирани космическите ми¬тове. Вие сте трансцедентирали индивидуалното, транс-цедентирали сте съзнателното, трансцедентирали сте пространството и времето, но все още остава езикът. Той сочи нещо, той нещо обозначава. Теориите за Брах-мана, майя, за единството и безкрайността - всички те са реализирани в шестото тяло. Тези, които са сънували сънища в космическото измерение, са били създателите на великите системи, на великите религии.
Чрез шестия тип ум сънищата се явяват като про¬екции от битието, а не от небитието; обличат се в тер¬мини на позитивното съществуване, а не на несъществу-ването. Но при тях се наблюдава привързаност към съ¬ществуването и страх от небитието. Материята и съзна¬нието са станали единни, но не и битието и небитието. Съществуването и несъществуването все още са разде¬лени. Това е последната бариера.
Седмото тяло, нирваничното, преминава грани¬ците на позитивното и прави скок в нищото. То има свои сънища: за небитието, за нищото, за пустотата. "Да" е останало далеч назад, даже "не" сега е престанало да бъде "не"; нищото не е нищо. Напротив, това нищо е станало повече от безкрайно. Позитивното трябва да има граници, то не може да бъде вечно. Само отрица¬телното е без граници.
Седмото тяло има свои сънища. Но в тях няма ни¬то форми, нито символи. Има само безформеност. Няма звук, има само беззвучие - само абсолютно безмълвие. Сънищата на безмълвието са всеобхватни и безкрайни.
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!

Ето това са седемте тела. Всяко сънува свои съни¬ща. Но седемте измерения на сънища могат да станат пречка за опознаването на седемте типа реалност. Физическото ви тяло умее да различава реалността и съня. Когато се храните, това е реалност, а когато сънувате, че се храните, това не е реалност. Сънят става заместител на истинската храна. Физическото тяло има своя реал¬ност и свои сънища. Това са два различни начина на функциониране на физиологията, които много се разли¬чават един от друг.
Колкото сте по-близо до центъра, колкото в по-високо тяло се оказвате, толкова по-близко са сън и ре¬алност. Както радиусите на окръжността се сближават, доближавайки центъра й, и се отдалечават, отивайки към периферията, така и сънищата и реалността са по-близо един до друг, когато сте по-близо до центъра си, и се отдалечават при движение към периферията. При физическото тяло сънищата и реалността са разделени от голямо разстояние. Тези сънища са чиста фантазия.
Това разделение не е толкова голямо в етерното тяло. Реалността и сънищата се доближават и вече е трудно да се различат едно от друго. Но все пак има раз¬личия. Ако етерното ви пътешествие е било реално, то ще се появи, докато бодърствате. Ако е било сън, то ще се случи когато спите. За да се различат, човек трябва да е пробуден в етерното си тяло.
Има начини да си осъзнат в етерното тяло. Всич¬ки методи за вътрешно въздействие, като например джапа медитация (повтаряне на мантри), ви отделят от външния свят. Ако заспите, постоянното повтаряне на мантрите предизвиква у вас хипнотичен сън. Тогава ще сънувате. Но ако съумеете постоянно да осъзнавате сво¬ята джапа, тя няма да ви окаже хипнотично влияние и тогава ще опознаете реалността на етерното тяло.
В третото, астралното тяло, е още по-трудно да се усети разликата между сънищата и реалността, тъй като те още повече се доближават. Ако познаете истинс¬кото астрално тяло, а не само астралните сънища, вие ще преодолеете страха от смъртта и от този момент ще познаете безсмъртието. Но ако това е само астрален сън, а не реалност, ще се парализирате от страх от смъртта. Страхът от смъртта - това е моментът на различаването, пробният камък.
Този, който вярва в безсмъртието на душата и го повтаря безкрайно, докато не се убеди, не е в състояние да различи реалността на астралното тяло и астралния сън. Не е нужно да се вярва в безсмъртието; това трябва да се знае. Но преди да го узнае, човек трябва да мине през съмненията и неувереността. Само тогава можеш да се убедиш действително дали знаеш или просто си го измислил. Ако вярвате в безсмъртието на душата, тази вяра може да проникне в астралния ви ум. Тогава ще съ¬нувате, но то ще е само сънуване, нищо повече. Ако имате не вяра, а жажда да намерите и узнаете истината, без да знаете какво търсите и какво ще намерите, когато нямате предварителна представа, ако просто търсите в пустотата, тогава ще откриете разликата. Тези, които вярват в безсмъртието на душата и в миналите животи, които приемат всичко това на доверие, просто сънуват астрални сънища, но не познават реалността.
В четвъртото, менталното тяло, сънищата и реал¬ността стават съседи. Те толкова си приличат, че веро¬ятността да приемеш едното за другото е много голяма. Менталното тяло сънува сънища, сходни с реалността. Има начини за предизвикване на такива сънища. Чрез практикуване на йога, тантра и други методи, чрез гладуване, усамотение и тъмнина, се създават сънища от четвъртия тип - ментални сънища. И те изглеждат по-реални от околния свят.
В четвъртото тяло умът достига върховете на творчеството - не му пречи нищо обективно и матери¬ално. Той има пълна свобода за творчество. Поетите, художниците - те всички живеят в четвъртия тип съни¬ща. Този, който сънува в четвъртата област, може да стане велик художник. Но не и знаещ.
В четвъртото тяло трябва да се осъзнава всичко, създадено от ума. Не трябва да се проектира нищо; ина¬че то ще се осъществи. Не трябва да се желае нищо, иначе е много възможно желанието да се осъществи. Не само вътре, но и вън желанията могат да се изпълнят. В четвъртото тяло умът е много силен и кристално чист, защото то, четвъртото тяло, е последното му убежище. По-нататък започва не-умът.
Четвъртото тяло е първоизточник на ума, затова може да сътвори всичко, което човек желае. Трябва пос¬тоянно да си бдителен, да нямаш никакви желания, фан¬тазии, образи, нито на Бог, нито на Учител. Иначе ще ги създадеш от самия себе си. Ти ще си техен творец! Да ги видиш е такова блаженство, че често не можеш да усто¬иш на желанието да ги създаваш. Това е последното препятствие за садхака, за търсещия. Ако го преодолее, няма повече бариери.
Ако в четвъртото тяло само осъзнавате като наб¬людател, тогава реално знаете. В противен случай, съ¬нищата продължават. А никаква действителност не мо¬же да се сравни с тези сънища. Блаженството им е нес¬равнимо. Затова е нужно да осъзнавате екстаза, щастие¬то и блаженството и постоянно да се пазите да не попаднете в клопката им. Един образ довежда след себе си друг и вие продължавате да спите.
Четвъртият тип сънища може да се преодолее само ако останете наблюдатели на случващото се. Цялата ра¬бота е да останеш наблюдател, а не да се отъждествя¬ваш. Отьждествяването е сънят за четвъртото тяло. В четвъртото тяло осъзнаването и наблюдението са пътят към реалното.
В петото, духовното тяло, сънят и реалността ста¬ват едно. Всяка двойственост изчезва. Вече не става ду¬ма за осъзнаване. Дори и да не осъзнавате, ще осъзнаете неосъзнаването си. Сънят вече е отражение на реалност¬та. Има разлика, но няма разграничение. Ако виждам себе си в огледалото, няма разлика между мен и отраже¬нието ми, но има различие. Аз съм истински, а то не е.
Петият ум, ако е усвоил различни понятия, може да добие илюзията, че опознава себе си, само защото се вижда в огледалото. Той ще опознае себе си, но не та¬къв, какъвто е, а само като отражение. В това е единст¬вената разлика. А тя е по-своему опасна. Опасна е, за¬щото човек може да се задоволи с отражението и да приеме огледалния образ за реален.
За самото пето тяло това не представлява голяма опасност, но за шестото тяло е опасно. Ако сте се виж¬дали само в огледало, няма да успеете да преминете гра¬ницата, разделяща петото от шестото тяло. Тази граница не може да бъде премината през огледало. Мнозина са достигнали на петото тяло. Тези, които твърдят, че съ¬ществува безкрайност на душите и всяка душа има своя индивидуалност, са хора, задържали се на петото тяло. Опознали са себе си не непосредствено, а чрез посредничеството на огледалото.
Откъде е дошло това огледало? То възниква от култивиране на понятието: "Аз съм душа - вечна и без¬смъртна. Стоя над пределите на смъртта и над предели¬те на живота." Да си представиш себе си като душа, без да познаваш нещата, значи всъщност да създадеш огле¬дало. Тогава няма да се опознаеш, какъвто си, а само от¬разен в собствените си понятия. Единствената разлика е, че ако знанието идва чрез огледалото, то е сън; а ако ид¬ва пряко, непосредствено, без всякакви огледала, тогава е истинско. Това е единствената, но много важна разли¬ка - не по отношение на вече преминатите тела, а по от¬ношение на тези, които предстои да бъдат преминати.
Как може да се осъзнае сънуваш ли в петото тяло или живееш в реалността? Пътят е един: да изоставиш всички писания, да се разделиш с цялата философия. Вече не ти трябва никакъв гуру, защото той ще се пре¬върне в огледало. От този момент си съвършено сам. Не ти трябва водач, защото водачът ще се превърне в огле¬дало.
От този момент следва пълно и съвършено уеди¬нение. Не самота, а уединение. Самотният човек винаги съпоставя себе с другите. Уединението означава да си насаме със себе си. Аз съм самотен, когато има връзки между мен и другите, уединението е аз съм.
Нужно да си уединен във всички измерения: думи, понятия, теории, философии, доктрини; учители; писа¬ния; християнство и индуизъм; Буда, Христос, Кришна, Махавира. Необходимо е да оставаш в уединение; иначе всичко може да се превърне в огледало. Много ценно, но много опасно.
Ако сте абсолютно насаме със себе си, няма нищо, в което да се отразявате. Затова ключът към петото тяло е медитацията. Чрез нея намирате съвършено уедине¬ние, ставате свободни от всякакъв умствен процес. Това означава да си без ум. Ако има някакъв ум, той се прев¬ръща в огледало и вие се отразявате в него. Сега трябва да си с не-ум - без мисли, без представи.
В шестото, космическото тяло, няма огледала. Присъства космическото. Личността изчезва. Няма я, няма сънуващ. Но сънищата могат да съществуват и без сънуващ. А когато има сън и няма сънуващ, този сън из¬глежда истинска реалност. Няма ум, няма кой да мисли, затова това, което знаем, е действително известно. То става наше знание. Появяват се митове за творението. Вас ви няма, но нещо е преплувало покрай вас. Няма кой да оценява, да сънува.
Но умът, който отсъства, все пак съществува на някакво ниво. Унищоженият ум още съществува, но не като индивидуалност, а като космическо цяло. Вас ви няма, но има Брахма. Ето защо казват, че целият свят е сънят на Брахма. Целият този свят е сън, майя. Не сън на някакъв индивид, а сън на цялото. Вас ви няма, но цялото сънува.
Единствената разлика е в това дали сънят е пози¬тивен или не е. Ако е позитивен, значи е сън, защото във висшия смисъл съществува само негативното. Когато всичко е станало част от безформеното, когато всичко се е върнало в първоизвора, тогава всичко Е и в същото време не е. Позитивното е единственото, което е остана¬ло, но и то трябва да се прескочи.
И тъй, ако в шестото тяло позитивното е изгубено, вие прониквате в седмото. Реалността на шестото е вра¬та към седмото. Ако не е останало нищо позитивно, до¬ри мит или образ, сънищата се прекратяват. Тогава има само това, което Е. Вече не съществува нищо друго, ос¬вен това, което Е. Няма предмети, но има източник. Ня¬ма дърво, но има семе.
Тези, които знаят, наричат този тип ум самадхи със семе - сабиджи самадхи. Всичко е изчезнало; всич¬ко се е върнало в първоизточника, в космическото семе. Няма дърво, но има семе. И то все още може да сътвори сънища, затова дори семето трябва да бъде унищожено.
В седмото тяло няма нито сън, нито реалност. Да се види нещо реално може само докато са възможни съ¬нищата. Щом няма възможност за сънища, не съществу¬ва нито реалното, нито илюзорното. И тъй, седмото тяло е центърът. Тук сънят и реалността са станали едно. Между тях няма разлика. Или сънувате нищото, или познавате нищото, но нищото си остава едно и също.
Ако ви виждам насън, това е илюзия. Ако ви виж¬дам наяве, е реалност. Но дали виждам насън вашето от¬съствие или го виждам наяве - то е едно и също. Ако сънувате отсъствието на нещо, сънят прилича на самото отсъствие. Разлика е само в термините на нещо пози¬тивно. Затова до шестото тяло съществува разлика. В седмото тяло остава само нищото. Отсъства дори семе¬то. Това е нирбиджи самадхи, самадхи без семе. Съни¬щата стават вече невъзможни.
И тъй, има седем типа сънища и седем типа реал¬ности. Те се проникват взаимно и това поражда голямо объркване. Но ако си изясните разликата между тях, то¬ва много ще ви помогне. Психологията все още знае съвсем малко за сънищата. Това, което е известно, се отнася до физическото и отчасти до етерното тяло. Но и етерното се тълкува като физическо.
Юнг е проникнал малко по-дълбоко от Фройд, но неговият анализ възприема човешкия ум като митологи¬чен, религиозен. Но съдържа зърно. Ако на западната психология й е писано да се развива, то ще стане чрез Юнг, не чрез Фройд. Фройд е пионер, но всеки пионер става препятствие за по-нататъшен прогрес, ако при¬вързаността към него премине във фанатизъм. Незави¬симо, че Фройд вече е остарял, западната философия все още е обсебена от неговите идеи. Време е Фройд да ми¬не в историята, а психологията да продължи нататък.
В Америка се опитват да изучават сънищата чрез лабораторни методи. Има много лаборатории, но изпол¬званите методи се отнасят само до физиологията. Необ¬ходимо е да се обърнат към йога, тантра и другите езо-терични методи, ако искат да опознаят света на сънища¬та. Всеки тип сънища има свой паралелен тип реалност - ако не бъде опозната цялата майя, целият свят на илю¬зии, не е възможно да се опознае реалността. Само чрез илюзорното може да се опознае реалността.
Моля ви, не приемайте всичко, което ви наговорих тук, като теория, като система. Просто го приемете като отправна точка и започнете да сънувате осъзнато. Само когато бъдете осъзнати в сънищата си, ще успеете да опознаете реалността.
Ние не осъзнаваме дори собственото си физическо тяло. Не го усещаме. Само когато някоя негова част за¬более, започваме да го осъзнаваме. Нужно е да осъзнаем тялото си в състояние на здраве. Осъзнаването на тялото при болест е извънредна мярка. Това е естествен зало¬жен в нас процес. Умът ви трябва да узнае, че някаква част от тялото не е в ред и е нужно да положи грижи за нея. И щом оздравеем, отново забравяме тялото си.
Трябва да осъзнаете проявите на тялото - как ра¬боти, какви фини усещания има, неговата музика и не¬говото мълчание. Понякога тялото ви мълчи, понякога шуми, понякога е релаксирано. Във всяко състояние усещанията са различни и е жалко, че не осъзнаваме то¬ва. Когато лягате да спите в тялото стават фини проме¬ни. Когато се събуждате сутрин отново настъпват про¬мени. Нужно е те да се усетят.
Когато сутрин искате да отворите очи, не го праве¬те незабавно. Като усетите, че сънят е преминал, осъз¬найте тялото си. Не отваряйте очи веднага. Усетете как¬во става с вас. Вътре във вас стават големи промени. Сънят ви напуска и го сменя будуването. Виждали сте как изгрява слънцето, но не сте виждали как изгрява тя¬лото ви. То е по своему прекрасно. Тялото има утро, има и вечер. Това се нарича сандхя - момент на трансформа-ция, момент на промяна.
При заспиване мълчаливо наблюдавайте какво става. Ето, идва сънят. Осъзнавайте го! Само тогава ще съумеете да осъзнаете физическото си тяло. И щом осъзнаете физическото си тяло, ще разберете какво е физиологичен сън. Тогава сутринта ще успеете да си спомните кой сън е бил физиологичен и кой не. Когато опознаете своите вътрешни чувства, вътрешните си пот¬ребности, вътрешните ритми на тялото си, ще съумеете да разберете езика на сънищата си, в които те се отразя¬ват.
Хората не разбират езика на собственото си тяло. А тялото притежава своя мъдрост. То има хилядолетен опит. В тялото е затворен опитът на баща ви и майка ви, на техните родители, и тъй нататък, в течение на много векове, през които семето на тялото се е развило, докато стане това, което е сега. Тялото има свой език. Затова преди всичко трябва да се разбере езикът на тялото. Са¬мо когато го разберете, ще разберете какво представля¬ват физиологичните сънища. И тогава, на сутринта, ще можете да различите физиологичните сънища от други¬те.
Тогава ще ви се отвори нова възможност - да осъзнаете етерното си тяло. Само тогава, не преди това. Ще станете по-фини. Ще сте в състояние да усещате звуци, аромати и оттенъци на по-фино ниво. Тогава, ко¬гато вървите, ще знаете, че върви физическото тяло, а не етерното. Тази разлика ще ви бъде пределно ясна. Кога¬то се храните - яде физическото, а не етерното. Същест¬вува етерна жажда, етерен глад, етерни стремежи, но те могат да се разпознаят само след като напълно се опознае физическото тяло. Така постепенно ще бъдат опознати всичките тела.
Сънищата са едни от най-великите явления. Те все още са скрити, неразгадани, неопознати. Те са част от тайното знание. Но сега е дошло време, когато всичко тайно трябва да стане явно. Всичко, което е било скрито досега, не трябва повече да остане скрито, защото това е опасно.
В миналото е било необходимо някои неща да ос¬тават в тайна, тъй като знанието, попаднало в ръцете на невежите, може да бъде опасно. Така се получава сега с научното знание на Запад. Учените осъзнаха тази криза и искат да създадат тайни науки. Ядреното оръжие не трябваше да се дава в ръцете на политиците. Следващи¬те открития трябва да останат неизвестни. Ще се наложи да изчакаме времето, когато човекът ще порасне до състояние да му бъде открито цялото знание, без всякакви опасения.
На Изток са известни много неща в областта на духовното. Но ако те попаднат в ръцете на невежи хора, това ще причини безброй вреди, затова ключът е бил скрит. Знанието станало тайно, езотерично и много внимателно се предавало от човек на човек. Но сега, по¬ради прогреса на науката, дойде време то да се открие. Ако духовните, езотерични истини, останат неизвестни, науката ще стане опасна. Те трябва да станат явни, за да върви духовното знание в крак с научното.
Сънят е една от най-важните езотерични сфери. Аз ви разказах нещо за нея, за да можете да започнете да осъзнавате, но не съм ви казал всичко. Не е нужно и ня¬ма да ви е от полза. Оставих ви празноти. Ако се задъл¬бочите в казаното, всички празноти автоматично ще се запълнят. Аз ви дадох само външните очертания. Това не е достатъчно, за да построите теория, но е напълно достатъчно, за да можете да започнете.

Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!
Това са малко от разсъжденията на Ошо по въпроса! :) За пръв път се решавам да постна информация от книжки, които съм чел тук във форума, надявам се, че ще има хора, на които да им е интересно ;) ! И най-вече, че не съм досадил, но вече се убедих, че хората тук са много ама много приятни и разбиращи! :D Наистина малко се поувлякох с дължината, но поне според мен инфото е приятно и си заслужава! :P
« Последна редакция: Април 22, 2008, 01:00:14 am от Mothman »
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 377
           Интересна информация.

Breath

 • Гост
Това са малко от разсъжденията на Ошо по въпроса! :) За пръв път се решавам да постна информация от книжки, които съм чел тук във форума, надявам се, че ще има хора, на които да им е интересно ;) ! И най-вече, че не съм досадил, но вече се убедих, че хората тук са много ама много приятни и разбиращи! :D Наистина малко се поувлякох с дължината, но поне според мен инфото е приятно и си заслужава! :P
Беше интересно да го прочета. Благодаря Mothman.  :)
Никога не ме е привличал Ошо, но това ми хареса. Във всяко нещо има капка от "истината", която всеки от нас търси и иска да открие за себе си. На мен лично не си ми досадил по никакъв начин.  :)

Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Магнолия, хайде казвай без бой, как изглеждаше съфорумеца и с какво беше облечен, барем някой се разпознае. ;D
И, Mothman, моля те сподели нещо повече за твоите астрални пътувания.  Интересно е. ;)

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!
Ами щом е интересно да кажа нещо :) , въпреки че съм сигурен, че тук има хора, пред чийто преживявания там моите са си нищо :) . И то не, че на са интересни, а понеже ми се случват сравнително от скоро (от миналото лято). Обикновено ми се е случвало след напускането на спящото ми тяло, да започна да се нося из стаята, а след това започвам да си летя над града и квартала. Пътешествал съм и из самия астрал и мога да ви кажа, че там има както прекрасни места и добронамерени същества, така и много ужасни местности, населени с някакви отвратителни създания, които открито ти показват, че не искат да си там (ама аз знам как да се оправя с тях ;) ) Предпоследният път видях, че дори има градове и хора с тяхно си общество! А последният път беше забавно, понеже се опитах да "дръпна" една приятелка и нейното гадже с мен и дори им казах да се подготвят, така стана, че момичето не е успяло да заспи въобще, а при мен са оказа само приятелят й и една моя приятелка от детинство, която се казва по същия начин. :) Абе много  странно, но беше забавно!
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Не се подценявай.  Не можеш да си сигурен, че твоят опит е най-малък, може да е обратното. Всеки опит е ценен, ако можеш да помогнеш на други. Как би описал/а самото напускане на тялото, то свързано ли е с някакви усещания, било то приятни или неприятни. Виждаш ли после ясно тялото си, останало в леглото. Има ли сребърна нишка, както се описва в езотеричните текстове. Въобще, не спирай, продължавай да разказваш, много е интересно.  :) ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27