Автор Тема: Същност на МОЛИТВАТА  (Прочетена 55715 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
Re:Същност на МОЛИТВАТА
« Отговор #105 -: Септември 02, 2009, 20:03:25 pm »
       Здравейте,
       Криво ли се изразявам, криво ли ме разбирате не знам!
       Никога не съм бил против молитвата! Само смятам, че истинската молитва е молитвата за другите! Молитвата за решаване на мои лични проблеми я приемам като просия!!! Нещо уронващо достойнството ми!
        Убедете ме, че греша, но не с доводи научни, или цитати академични, а с изживявания лични! Направете го дявол да го вземе, докажете ми, че просеци не сте!  С уважение: Туров
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен eli

• Четящ
  • *
  • Публикации: 171
« Отговор #106 -: Септември 02, 2009, 20:30:31 pm »
Ей,mitko, аз гледам да не коментирам твоите публикации, защото в темата за медитация се обиди, че хората се изказвали много остро, ама ада ти кажа с този пост си просиш поредните коментари по твой адрес.
Кой от пишещите тука, искаш да ти докаже, че не е просяк? Молитвата на един човек е толкова свещенно нещо, че не мога да си представя как ти така с лека ръка окачествяваш повечето молитви като просии. Но ти си знаеш и си позволяваш така да съдиш другите, аз не бих си позволила.
И още нещо ще кажа. Разбрахме, че за тебе истинската молитва е молитва за другите. Ако обичаш спри да го повтаряш. Вероятно искаш да почертаеш колко си надскочил себето и вече си способен да искаш не за него, а за другите. Това само за себе си е прекрасно, но погледнато от гледна точка на това, че го повтори поне 10 пъти не мога да не забеляжа колко го изтъкваш.

lilolin, много интересен пост. Мислиш ли, че силата на молитвата е различна в зависимосто от това на какъв език се изказва? Ако се молят един испанец и един българин всеки на родния си език дали едната молитва би била по - силна?
« Последна редакция: Септември 02, 2009, 22:55:33 pm от eli »

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #107 -: Септември 02, 2009, 20:47:18 pm »
eli, една молитва през живота си не съм изрекъл. Но всичко било то материално или не, съм постигнал чрез визуализация. Трябва да се разбере веднъж завинаги, светът е огледало и то отразява нашето отношение към него. Ако аз се моля да съм здрав, но не правя нищо, за да се грижа за здравето си, е бога ми, няма как да бъда здрав.
« Последна редакция: Септември 03, 2009, 08:29:00 am от Mirotvorec »

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #108 -: Септември 02, 2009, 21:29:37 pm »
    ЕЛИ,
    Кометирай мнението ми, докажи ми, че греша, но не нападай личноста ми, това е обидно, а е и признак на слабост.
    Аз също чета твоите постове, но не коментирам понеже сме много различни. Това, че отсоявам и ще отсоявам, не ти пречи да отстояваш своето в спора се ражда истината, без да постъпваш като средновековен езуит.
    С уважение към опонента: Туров

Неактивен eli

• Четящ
  • *
« Отговор #109 -: Септември 02, 2009, 22:54:04 pm »
Митко, предния ми пост е изцяло коментар на мнението ти, къде видя, че нападам личността ти? :-X
Всъщност аз нямам нужда да отстоявам нищо. За мен всеки си има свой начин и своя молитва и е много грешно да делим нещата на правилно и грешно.Приемам всяко едно мнение и с интерес го чета. За това и не ми хареса поста ти ,Митко,едно, че е наситен с доста агресия и второ, че държиш да спориш по темата и да доказваш правота.
Цитат
Убедете ме, че греша, но не с доводи научни, или цитати академични, а с изживявания лични! Направете го дявол да го вземе, докажете ми, че просеци не сте!

Аз никъде не казвам кой е правилния начин за молитва. За мен всеки си има свой начин, молитвата не е универсално средство и няма смисъл да се спори, кой начин е по - правилния. Само казах, че според мен е грешно да се смятя, че молитвата е измолване. По-точно е грешно да се прави извода, че всички, които се молят всъщност са "просяци". И ако на български думата молитва идва от глагола "моля" на другите езици не е така. Например на испаниски молитва е oracion, като другото значение на думата е "реч, слово, изречение". Глагола pedir за моля в смисъла на измолване е съвсем друг. На английски също има различни глаголи за измолване (ask, beg) и за молитва (pray).
И така нека малко по - внимателно да поставяме рамките. Всъщност на мен самите рамки не ми пречат, те пречат на тези, които мислят по - този детерминистичен начин.
« Последна редакция: Септември 02, 2009, 22:59:14 pm от eli »

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #110 -: Септември 02, 2009, 23:12:36 pm »
     Съжалявам, Ели
     Не си ме разбрала, съжалявам.
     Конкретно - защо смяташ, че молитвата от тебе за тебе е за предпочитане от молитвата от тебе за другите.
     С уважение: Туров

Неактивен eli

• Четящ
  • *
« Отговор #111 -: Септември 02, 2009, 23:46:26 pm »
      Конкретно - защо смяташ, че молитвата от тебе за тебе е за предпочитане от молитвата от тебе за другите.
Къде видя, че съм написала, че смятам подобно нещо?  :-X
Единственото, което смятам, е че един може да поредпочита едното друг другото, но ние не можем да кажем, кое е правилно или грешно.
Аз се моля и за себе си и за другите. Смятам и двате неща за правилни.
И понеже ти искаше лични изживявания мога да споделя как изглеждат две мои молитви.
Молитва за двама, Молитва

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #112 -: Септември 03, 2009, 00:33:14 am »
     Ели,
     Прочетох всичките и открих една друга Ели. Втората ми хареса много. Защо ли се получава така? Вярваш ли в прераждането?
     Можем да обмееняме мнения с другата Ели ако си съгласна, разбира се.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #113 -: Септември 03, 2009, 08:36:22 am »
    Ели,
     Прочетох всичките и открих една друга Ели. Втората ми хареса много. Защо ли се получава така? Вярваш ли в прераждането?
     Можем да обмееняме мнения с другата Ели ако си съгласна, разбира се.

Получава се така, защото в практиката си нямаш грам теория.И колкото и практика да имаш, тоталната ти липса на теория и липса на разбиране на нещата с ясни термини ти пречи да изразяваш мнението си и да комуникираш с хора по въпроса.

Можеш да практикуваш за себе си и да усещаш, но без теоретично разбиране ти е невъзможно да предадеш усещанията и вероятните си знанията на други хора.Където следва да се замислиш за книгата, дето си почнал да пишеш.

Хаха, всеки месец научавам по едно ново име за доброто старо "информационно поле".
И се радвам че най-накрая, въпреки религиозните бул-шитове на промити мозъци, ню-ейдж въжделенията на загубили се в реенията си напористи или други объркани хора, все повече като форумна общност осъзнаваме, че молитвата е член на голямото семейство на способите за себепрограмиране.
« Последна редакция: Септември 03, 2009, 08:39:12 am от Спорт-Здраве4 »

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #114 -: Септември 03, 2009, 09:51:09 am »

Здравейте,
   Теорията е чужда опитност. Да познаваш теорията не значи, че нивото ти е променено. Но щом трябва да цитирам, добре. Библиотеката по темата никак не ми е малка. Пак малко практика. Когато пиша книгата винаги съм в медитивно състояние. Най-интересното е, че когато прочитам написаното винаги се питам - това аз ли съм го писал мнението и на други мои приятели е същото. Цитатите които съм използвал също са точни и това ме шокира защото нямам логично обяснение. Така, че не аз пиша, нито мислите нито темата са мои. Но няма да бъда розбран.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #115 -: Септември 03, 2009, 11:08:59 am »
Уф, голям праз - и аз като пиша се питам аз ли съм го писал това.Просто писменото развиване на даден въпрос предлага по-добра основа за левия мозък да праработи даден проблем, който "на глас" на ум не може да бъда така добре развит.Всичко идва от това, че писмената среда изисква по-подходяща бързина за мисълта и по-голяма концентрация - докато пишеш не можеш да се отвличаш...това е нормален "физически" процес и резултат, не го мистифицирай стил "духовни учители".Не случайно учените си записват!

Теорията не е чужда опитност, а онова, което оставяш като напътствия.Само че ако не познаваш теорията, не можеш да намериш общ език с никого и ще си останеш неразбран в това, което преживяваш и практикуваш.Нищо лошо - просто избирай: практика без теория, или практика с теория.За някой, който не е толкова закостенял във възпирятията си, не е трудно да избере второто поради очевидната му разумност.
« Последна редакция: Септември 03, 2009, 11:11:24 am от Спорт-Здраве4 »

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #116 -: Септември 03, 2009, 11:24:35 am »
Ето ви един по-различен поглед по темата. Не бих казал, че симпатизирам на това, но не го и отхвърлям съвсем.

-----------------
Да обичаш някого или нещо, пък било то и Бог, означава, че все още си фрагментарен, защото любовта към някого или нещо изхожда от един фрагмент, от една отделност към друга - тя е непълна, частична, фрагментарна и тази любов не може да задоволи твоята истинска потребност. Да обичаш някого или нещо означава, че тази любов трябва да се поражда от някакъв център, от „его" и да е насочена към друг център или „его". А цялостният човек не може да обича. Той е любов. В него няма център, няма „его". Той е любов и затова няма нужда от свръхего, което да обича и на което да се моли, няма нужда от т.н. Бог, измислен от хората като опорна точка и представляващ проекция на нашата фрагментарност, на нашето „его", което се нуждае от покровителство и закрила в своята самоизолация и затова измисля свръхегото наречено Бог. Но Бог съществува като отделна реалност само във фрагментарното съзнание. В цялостното съзнание, в съзнанието на пробудения човек няма място за отделна реалност, няма място за такъв Бог, няма място за „аз" и „ти” , а всичко е едно. И това единство, тази цялостност, ако искаш, можеш да я наречеш Бог.

Другото е плод на фрагментарното възприятие на Реалността, на „его"-съзнанието, което в действителност е фикция и което си играе постоянно да измисля начини за преодоляване или превъзмогване на своята фрагментарност. Молитвата е една от тези игри на „его"-то.

Истината е, че не може да се изпитва любов към нещо или дори към всичко съществуващо. Може да има само любов, която не е към нещо или към някого, а любов, която съдържа в себе си всичко съществуващо. Това може да се прозре само когато липсва съзнанието за отделност, обособеност, когато липсва чувството за „аз". Тогава само идва любовта, която не е лична или надличностна, която не е низша или висша, човешка или божествена, а е просто ЛЮБОВ, която не се нуждае от никакво определение и която не би могла и да се определи.

Трябва да се запомни - медитацията е отвъд сферата на желанията. Молитвата е в сферата на желанията. Нирвана е отвъд сферата на желанията (затова няма нищо по-глупаво от това да желаеш да постигнеш нирвана). Раят е в сферата на желанията (затова той може да се постигне, докато нирвана се случва, а не се постига). Буда е мека, топла есен, а Исус - горещо, знойно лято. Буда е слънцето на залез, а Исус - слънцето в апогей. Буда не е бог - той е отвъд боговете. Исус е бог. Пътят на човека е от Зорбас през Исус към Буда!
-----------------

Не се притеснявам да цитирам чужди мисли. Нищо на този свят не е наше и измислено от нас. Наши са само впечатленията, които имаме за него. Всичко сме взели или ни е дадено.
« Последна редакция: Септември 03, 2009, 11:52:13 am от sidewinder »

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #117 -: Септември 03, 2009, 13:04:43 pm »
     Не се притеснявам да цитирам чужди мисли. Нищо на този свят не е наше и измислено от нас. Наши са само впечатленията, които имаме за него. Всичко сме взели или ни е дадено.

Това искам аз, да си говорим за впечатлинията. Обсъждайки ги ние превръщаме впечатленията си в мисъл форми. И смятам, че това е нашият принос в изграждане на онзи свят в който духовното няма да бъде нещо ненужно.

Неактивен eli

• Четящ
  • *
« Отговор #118 -: Септември 14, 2009, 00:00:05 am »
Споделям с вас две молитви, които срещнах скоро и много ми харесват.
Едната е българска народна песен /много силна според мен/: Малка мома  
А другата е една молитва от книгата на Паулу Куелю "Дневника на един Маг"
Цитат
   Господи, смили се над нас, защото сме поклонници по Пътя на Сантяго и това може да е порок. Бъди милостив и не позволявай да насочим познанията си срещу нас самите.
  Смили се над тези, които съжаляват себе си и се смятат за добри, но онеправдани в живота, защото не са заслужавали да им се случи каквото им се е случило - те никога не ще дръзнат да поведат Справедливата битка. Смили се и над онези, които са жестоки към себе си, виждат само лошото в своите действия и се смятат виновни за несправедливостите по света. Защото те не познават Твоя закон, който гласи: "Дори космите по главата ти са всички преброени."
  Смили, се над тези, които заповядват, и над другите, които прекарват много часове в труд и се жертват в името на едната неделя, когато всичко е затворено и няма къде да се отиде. Но имай милост и към онези, които смятат усилията си за свещени и отиват отвъд своята лудост, и свършват като длъжници или разплати на кръста от своите братя. Понеже те не познават Твоя закон, който гласи: „Бъди мъдър като змия и незлоблив като гълъб."
  Смили се, защото човек може да победи света, но така и да не поведе Справедливата битка със самия себе си. Но прояви милостта си и към онези, които са спечелили Справедливата битка със себе си и сега са из улиците и баровете на живота, защото не са успели да победят света. Защото те не познават Твоя закон, който гласи: „Който слуша моите думи, трябва да си съгради къщата на камък."
  Смили се над тези, които не смеят да вземат перото, четката, инструмента или сечивата, защото вярват, че друг преди тях вече го е правил по-добре, и се смятат за недостойни да влязат в чудния храм на изкуството. Но имай милост и към другите, които вече са държали перото, четката, инструмента или сечивата и са превърнали вдъхновението си в занаят, ала се чувстват по-велики от останалите. Те не познават Твоя закон, който гласи: „Няма нищо скрито, което да не се открие, и тайно, което да не се узнае"
  Смили се над тези, които ядат, пият и са презадоволени, но са нещастни и самотни в своето охолство. Но повече милост имай към другите, които постят, порицават, забраняват, които се чувстват светци и ще проповядват името Ти по площадите. Понеже те не познават Твоя закон, който гласи: „Ако аз свидетелствам за Себе Си, свидетелството ми не е истинско."
  Смили се над тези, които се боят от смъртта и не познават многото царства, в които вече са били, и многото смърт, през която вече са преминали. Те са нещастни, защото мислят, че един ден всичко ще свърши. Но повече милост имай към другите, които вече са видели много смърт и смятат себе си за безсмъртни, понеже те не познават Твоя закон, който гласи: „Ако някой не се роди свише, не може да види царството Божие."
  Смили се над тези, които се заробват в името на копринената връзка на любовта и смятат себе си за нечии господари, ревнуват, тровят се, измъчват се, защото не разбират, че любовта е променлива като вятъра и като всичко останало. Но повече милост имай към онези, които се страхуват да обичат и отхвърлят любовта в името на някаква по-голяма любов, която не им е известна, понеже не познават Твоя закон, който гласи: „Който пие от тая вода, повече жажда няма да изпита."
  Смили се над тези, които се опитват да сведат Космоса до едно обяснение, Господ - до някакъв вълшебен еликсир, а човека - до същество с елементарни нужди, които трябва да бъдат задоволявани, понеже те никога няма да чуят божествената музика. Но повече милост прояви към другите, които сляпо следват вярата си и в лаборатории превръщат живак в злато, обградени са с книги за тайните на Таро и силата на пирамидите. Понеже те не познават Твоя закон, който гласи: „Който не приеме царството Божие като дете, няма да влезе в него."
  Смили се над тези, които освен себе си нищо не виждат и за които останалите представляват просто далечен и неясен сценарий, докато те самите минават по улиците в своите лимузини или се затварят в прохладните си кабинети на високите етажи и мълчаливо страдат от самотата на властта. Но имай милост и към онези, които от всичко са се отказали и са щедро състрадателни, и се опитват да надвият злото само с любов, понеже те не познават Твоя закон, който гласи: „Който няма меч, да продаде дрехата си и да си купи."
  Смили се над нас, Господи, че сме дръзнали да търсим меча, който ни обеща, а и защото сме грешен, но свят народ, пръснат по целия свят. Защото не познаваме себе си и често се мислим за облечени, а се оказваме голи, мислим си, че сме извършили престъпление, а в действителност сме спасили някого. И в милостта си не забравяй всички нас, които сме хванали меча с ръката на ангел и с ръката на демон. Защото ни има на света и ще продължим да живеем в тоя свят и да се нуждаем от Теб. Винаги ще ни е необходим Твоят закон, който гласи: „Когато ви пратих без кесия и без торба и без обувки, останахте ли лишени от нещо?
« Последна редакция: Септември 14, 2009, 00:02:29 am от eli »

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #119 -: Септември 14, 2009, 22:17:39 pm »
      Ели,
      Моля те, да ми разтълкуваш израза: "Бъди мъдър като змия и незлоблив като гълъб" Нали змията е обвинена за грехопадението на Ева и Адам?
       Интересно ми е твоето тълкуване?

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27