Автор Тема: Къде отива душата след смъртта  (Прочетена 54768 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
Re:Къде отива душата след смъртта
« Отговор #45 -: Май 17, 2009, 10:00:42 am »
Майкъл Нютон сам разказва как в началото е бил класически mainstream хипно-терапевт/психолог и изобщо не вярвал в такива неща. В серията от експерименти, които той провежда, ясно индикира, че се е старал да не подвежда лицата под хипзона питайки ги неща от сорта: "Виждаш ли твоите spiritual-guides, elders, counsels, light-beings etc.". Той ги е питал само неутрални въпроси от сорта на: "Какво виждаш."

Статистически погледнато извадката му е достатъчно голяма и резултатите, които получава от тази статистическа извадка отностно сходствата на разказите попадат в статистически значимия интервал (над 90% например) :)

Е, друг е въпроса колко са хората, които не е успял да хипнотизира.

Другото което е, Нютон има доколкото знам само 2 издадени книги и то описващи само изследванията му. Човека не се спуска да развива езотерични теории и не цитира езотерични гурута и школи, което е само в негов плюс според мен и е доста голям мотив за приемане на достоверността на неговите резултати.

Неактивен ThreeFaces

• Четящ
  • *
  • Публикации: 137
  • Omnia ab Uno
« Отговор #46 -: Май 21, 2009, 03:25:46 am »
Да, съгласна съм с теб.
Поради тази причина на Нютън и Монро се гледа като на едни от най-задълбочените независими изследователи. И двамата твърдят, че не са били обременени с никаква езотерична информация.

Монро обаче пише, че е потърсил обяснение за случващото му се в различни литературни източници, също така е успял да се свърже с т. н. ъндърграунд общество.
За разлика от него, Майкъл Нютън провежда цялото си проучване на база сведения от втори лица -самият той никога не се е подлагал на регресивна хипноза. Съвсем ясно е, че е открил метода случайно и в книгите си твърди, че не е задавал насочващи въпроси -поне в началото, но също така не дава и информация дали е потърсил потвърждение в други източници.

За мен приликите в описанието на следсмъртното състояние при Нютън и розенкройцерите остават поразително сходни. Надявам се едното да е просто потвърждение на другото, но мен по- скоро ме притеснява това, че заобикаля каквито и да е сходства с различни езотерични школи и гурута.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #47 -: Май 21, 2009, 09:11:20 am »
За следсмъртните състояния са се писали много и най-различни неща. Но защо се отхвърля възможността следсмъртните състояния да са много повече и по-разнообразни от описваните от различните автори. Винаги се съпоставят различните версии, търси се „вярната“, но дали е необходимо? Тези които използват натрупаната от самите тях информация събирана от хора в хипноза, хора със свръхестествени способности и др. под., няма как да попаднат на всички възможни случаи и описанието им ще е ограничено до случаите с които са се сблъскали. В духовните учения от друга страна нещата са описани твърде общо; описват се принципите, но не и цялото разнообразие на различните им проявления.

Неактивен vallex

• Четящ
  • *
  • Публикации: 35
  • Понякога седя и си мисля, понякога само си седя.
« Отговор #48 -: Май 21, 2009, 18:18:17 pm »
Не искам да опровергавам всички за своите идеи, мисли и схващания, дори напротив.. но така може да излезе накрая.
Макар, че самото опровержение да не зависи само от мен, ами от представата и схващанията не всеки, който чете това.
За да опишем едно състояние близко до смъртта, както казват някои е като да опишем състояние близо до съня. В сънищата ни понякога "виждаме" неща, които са изумяващи и толкова различни от всичките ни човешко-ориентирани научни или езотерични гледни точки.
Имах лично преживяване.
Не твърдя, че то е по-релано от нашия свят.. както не твърдя, че нашия свят е по-реален.
Първия път, в който преживях състояние на НЕ-АЗ.
Как да го опиша? Самия АЗ не знам, тъй като не го гледах от гледна точка на мен самия.
АЗ не бях АЗ. От там започна всичко.
Концепции като Истина, Лъжа, Вярно, Невярно бяха загубили смисъл.
Те имаха значение само ако бяха приложени на НЕЩО.
В познатия ни материялен смисъл едно физическо тяло има тенденцията да съществува само в контакт с друго.
В смисъла, в който го преживях - не усетих независима и самостоятелна субстанция на Истина. АЗ трябваше да съм НЕЩО, според което да има Истина.
Но не бях. Поне в началото.
Нямаше страх, защото нямаше КОЙ да се страхува.
Нямаше радост, защото нямаше КОЙ да се радва.
Нямаше еволюция в какъвто и да е смисъл, духовен или материялен, лишен от персонална оценка за нея.
А и не ми пукаше дори и да има. Аз не бях АЗ тъй, че не ме интересуваше какво може да ми се случи.
Ще попитате, както и аз се запитах като се събудих: какво съм бил тогава? Анти-АЗ? Нищо? Едва ли. Дори нищото би ви отговорило. От тази камбанария, от която гледах нямаше към кого да задам този въпрос! Той нямаше смисъл.
Така, че продължих нататък. Знаех само това, което си мислеха другите.
(Аз нямах свои мисли, тъй като нямаше от кого да се мислят)
Видях заек. За него беше зле ако бъде изяден. Видях вълк - за него беше добре ако изяде заека. За мен нямаше значение кое ще се случи - дали ще бъде изяден или не. Държах еднакво и за двамата. (Равносилно да идеш на мач и да викаш еднакво и за Левски и за ЦСКА). Разбрах, или онова което бях аз разбра, че добро и зло са си персонални техни свойства, от което се раждаше и собствената им истина. Тя не ме засягаше. Не ме засягаше до момента, в който бях и заек и вълк едновременно. Получи се едно трето свойство, различно и от добро и от зло, както и последващата истина, което не мога да дефинирам тук. То обхващаше двете свойства в единен процес. Подех в процеса. Виждах, че той е толкова много един, че не се нуждаеше от повече. Както числото 1 нямаше нужда от друго 1, иначе спира да съществува и става 2. Продължих нататък (Тук искам да вметна, че самият процес не беше причина за последващи състояния - самото схващане, че съм продължил не е много правилно, особено от гледна тояка на времето, което преполага Следствие, но не знам как иначе да го опиша. Както не знам и кое първо видях - вълка, заека или процеса). Както и да е.
Продължих. Видях грозде. Видях плодовете му навързани едно с друго в чепката. В началото ми се стори, че те се грижеха за клона на който растяха, и че клона се грижи за почвата от който растеше, и че почвата се грижи за Земята, където беше, че Земята се грижи за Слънцето докато не изгубих мисъла. Зашото видях, че Слънцето се грижи за всички тях. Общия процес водеше пак до друго, което не мога да дефинирам. И се 'върнах' пак на същия процес, от който дойдох след вълка и заека (или преди това - не знам) Лабиринтно беше, без входове и изходи. Продължих. Видях двама дебелаци-веселяци, които ми се смееха. Но разбрах, че те не се смеят на цялото мен, нито на някоя част от мен - тук загубих въобще някаква логика. Особено като видях, че едновременно се смеят, плачат, радват се, обичат се, мразят се. Аз станах като тях. Дефинирах се. Самоопределих се с истина. И заспах и започнах да сънувам.

Анализ като се събудих:
Това бе първия път в който сънувах това.
Съня го разказах по-скоро наобратно. В самия сън като че ли първо бяха дебелаците, и след тях започнах да преставам да се самоопределям. Може би така трябваше да го разкажа, а може би от средата към двата края.
Но така или иначе, не знаех кое е началото. Кое е причина или следствие. Не открих дори и ентропичен принцип, чрез който определят стрелата на времето във физическите науки.

Извода ми:
Дори и това да е било само най-обикновен следобеден сън, какво ли обяснение може да има самата Смърт. За всеки случай не мисля, че е пряко повторение на сегашното ни съществуване с абсолютно пренебрежими разлики, като например тялото ни не е материялно, а ефирно, обкръжаващите ни същества не са кучета, котки и хора, а души и ангели и т.н. движени от подобни закони: детето се учи да се усъвършенства в оцеляването си на Земята, духа или душата се усъвършенства в езотеричната и кауза да се слее творчески с Бог - въпрос на персонални виждания.
Поне аз не виждам къде е разликата (според хилядите мистични, религиозни и т.н. идеи) м/у сегашното ни съществуване и духовното - водени от еднакви представи за добро и зло.

ПП. Попитайте едно дете - то ще Ви каже най-добре.
« Последна редакция: Май 22, 2009, 17:43:15 pm от vallex »
"Правописът ми е Колеблив. Добър правопис е, но се Колебае и буквите отиват на грешни места." - А.А.

Неактивен vallex

• Четящ
  • *
  • Публикации: 35
  • Понякога седя и си мисля, понякога само си седя.
« Отговор #49 -: Май 21, 2009, 18:38:04 pm »
Със всеки следващ път, когато сънувах това - аз оставах там завинаги като НЕ-АЗ.

От тогава започнах да приемам времето като нелинейно.
И само заради тази 'подробност' обикновено заобикалям каквото и да е мистично или религиозно учение, което ме учи на последователност. Че първо сме еди какви, после се прераждаме в хора, после пак, и пак, докато не стигнем някъде другаде, където обитава Бог. То самата идея за пространственост извън нас го изключва.

Без пространство и време ние сме навсякъде едновременно.

Ние сме свършили нашия път, по който вървим, още преди да сме го започнални.

Няма следващ момент, в който бихме могли да поправим грешките си, които сме направили в предишния.

Извън времето,
ние сме при Твореца и СЕГА.

Извън пространството,
не бихме могли да бъдем един до друг.. един в друг..
ние и Твореца сме ЕДНО и СЪЩО нещо.

Извън време-пространството - ние СМЕ Твореца СЕГА.

...или има пространство-време навсякъде и в безкрая на Ада и Рая, което да ни дели от Него.

ПП. Всички преживявания извън време-пространството (В толкова много окултни книги го споменават, противоречащи на самите себе си)
не биха могли да го обяснят с думи или мисли, генерирани в някаква последователност. Поне аз не бих могъл.
« Последна редакция: Май 22, 2009, 17:45:41 pm от vallex »
"Правописът ми е Колеблив. Добър правопис е, но се Колебае и буквите отиват на грешни места." - А.А.

Неактивен Milena

• Четящ
  • *
  • Публикации: 29
« Отговор #50 -: Юни 04, 2009, 09:16:08 am »
В книгата `Тибетска книга за живота и смъртта ` на Согиал Ринпоче е описано къде отива душата след смъртта и т.н. /ако имате желание и време я прочетете,много просто и достъпно е написано,даже бих казала,че е написана като за западното общество...

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #51 -: Юни 04, 2009, 11:18:27 am »
Това е знанието на Согиал, но световете и измеренията са безбройни и никой точно не знае къде ще отиде след прехода от физическия към духовните светове. В книгата на Майкъл Нютън са описани още по-достйпни световете около Земята и пътуването на душите - "Пътят на душите" и "Светът на душите". Още ги има по книжарниците. А и "Пътят на душите" я има и в нета.

Неактивен Hari

• Четящ
  • *
  • Публикации: 56
« Отговор #52 -: Юни 04, 2009, 18:00:16 pm »
Нещо по темата, от книгата за Слава Севрюкова:

"Естественият физически край е избавление от тялото. С него - от активния "доживотен полигон" за изява в трудни или леки, но винаги благоприятни за духовната еволюция земни условия. Така се заключва мисията ни.
Смъртта - какво по-смущаващо изживяване за егото.
За пророчицата феноменът "смърт" не съществува. Връщаме се там, където сме били. Скритият свят е вечният ни дом. След неизбежното връзката с живота не прекъсва, а се променя. Усещаме го не само с плът.
Отвъдността - преход от материално в духовно пространство. Между тях е Безкраят. Съществуването там е единствено като съзнание. Животът не стихва вовеки. С физическия финал приемаме възрастта на Вечността.
Нека опитаме да изясним една хилядолетна енигма от математическа гледна точка. Ако животът и смъртта са уравнение, при крайност на първата величина (живот), възможно ли е втората (смърт), да е безкрайна? Верният отговор - и двете имат свои ограничения. Добре познат е земният престой. Не е ясно колко трае пребиваването в Отвъдното. Това, според духовно посветените, е кармично индивидуален процес.
Временно смъртни сме, докато осъзнаем безсмъртието си.
Да не се умира - каква скука!
Усещането на времева ограниченост на съществуването крие неуспоримо предимство - мобилизира ни, за да го осмислим и реализираме по-добре - може да се възрази. Навярно с основание - смъртните улавят по-силно мига, разбират какво искат от живота и изграждат по-дълбока връзка със себе си. Идеята за прераждане обаче ни дава нови шансове - не сме дилетанти в съществуването. Това може да ни направи още по-отговорни пред него.
Нека се допитаме до един от трансценденталните капацитети. „Изживяванията на човешката душа от секундата на зачеване и раждане до естествения завършек са строго предначертани -споделя Слава Севрюкова, постигнала най-трудното, духа. Не всеки е дорасъл да проникне отвъд завесата. Повечето хора са слепи за "тайнството" живот и... огледалното му отражение. Нямат познания. А и вярата слаба.
Голите ни души са равни пред Бога. МНОЗИНА НА ЗЕМЯТА СА ПОД ИГОТО НА ЕГОТО. От него повече от всички други страдат богатите, властимащите. Помнете, съществува една неписана единадесета Божа заповед. Запленени от собственото всемогъщество, не я забравяйте: „Глупостта е грях". Никога не губете чувството за мярка, скромността и вярата си!"
....
"Ама, че присъда - периодично "погребвани" в изкусителната биологична материя. Какви ли чувства бушуват сред гърчещите се в неудовлетвореност души, за да желаят така неудържимо да ги реализират, за кой ли път, прониквайки в тясната "телесна хралупа"? Инак, без опората на надеждата за поредно въплъщение, навярно биха се сринали.
Нека опитаме внимателно да разсъдим. Появяваме се за живот в "клетка" - "скафандъра на тялото", временна квартира на душата. С него навлизаме в друга "клетка" - на земните ограничения. Пребиваването в плът не е ли нещо като особен вид "луксозен затвор"! Присъдата - смърт. Преди изпълнението и обаче предстоят изпитания, неустоими подслаждащи удоволствия, примамливи забавления.
Не, това просто не е така. Смърт, както се изясни, няма. Макар приживе всеки миг да сме нейни мишени. Със земните въплъщения очакваме своя арсенал от радости и скърби, възходи и погроми. Не произволни. Заслужени, полезни - за усъвършенстване на безсмъртните души.
...И проскърцва, и се завърта плахо или с устрем, за кой ли път, колелото на съдбата. В живот и смърт - сменящи се като деня и нощта. Като слънцето - до безконечност издъхващо и отново възкръсващо.
С всяка поредна инкарнация пред нас се изправят невъобразимо засукани житейски ситуации. За изкушенията почивка няма. Допуска се да сбъркаме. Да изживеем провал. Понякога опустошителен. Та после, ако съумеем да излезем от него, веднъж завинаги да се коригираме. За да не гасне Светлината.
Нееднократно се гмурваме в реката на живота, да се освободим от прашните наслоявания на Миналото. И се почувстваме преродени, отърсени от паяжинния плен на обсебилите ни от предишни съществувания души, с които конфликтно или благородно сме обвързани.
Коя роза не се въздига от калта? Пътят й - неравно стебло от бодли. На върха - шепица съхранена нежност с неотразим божествен аромат.
Знанието болка носи. Мъдра е съдбата - оттласква ни от бряг на бряг, заглаждайки като речни камъни режещите ръбове на нашите несъвършенства. Колкото до "кръста", който ни очаква, той трябва да е толкова тежък, колкото всеки може да поеме - едва чуто отронва прорицателката. И вдъхновено завършва:
-Ако щастието и нещастието изграждат пътя, Мъдростта е крайната цел. Доброта и Любов я осветяват! Празник е деня, в който сме добри."
Слава - една от посветените. С нея извършихме нелеко пътуване. Навътре, в съкровеността."

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #53 -: Юни 04, 2009, 22:18:22 pm »
Да, знанието носи голяма болка, трябва да се ползва с голяма отговорност, но е и толкова прекрасно да имаш знание и да търсиш постоянно и да се учиш...

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #54 -: Ноември 04, 2009, 14:47:58 pm »
Сигурни ли сте в това което четете по книгите за душите , някой може ли да го подкрепи с лично преживяване (разговор с починал роднина примерно)!
Ако цитирате това със сънищата си е чиста заблуда , според мен .
Изобщо остава ли нещо след смъртта на човека (освен тялото в гроба)?
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен merulious

• Пишещ
  • Публикации: 548
« Отговор #55 -: Ноември 04, 2009, 14:53:35 pm »
Има толкова много описани преживявания на извънтелесни опитности, че можещ с дни да си четеш и пак да научаваш нещо ново. И не става въпрос за сънища или някакви си философски разсъждения, а за опит от първа ръка. Но ако искаш да вярваш, че след теб ще остане само мършата ти- моля! Това е и схващането на "модерната" цивилизация, и виж докъде сме я докарали. "След нас и потоп" не е девиз само на отминали позабравени цивилизации.
« Последна редакция: Ноември 04, 2009, 14:55:32 pm от merulious »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #56 -: Ноември 04, 2009, 15:10:58 pm »
.........................

Моля те посочи ми тези данни от 1 ръка ,ако не ти представлява трудност !

Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен merulious

• Пишещ
  • Публикации: 548
« Отговор #57 -: Ноември 04, 2009, 15:29:34 pm »
Примерно може да погледнеш тук: http://rumyrayk.blogspot.com/2008/05/blog-post_979.html или тук http://www.fliorir.com/fulltext/25_Na%20granizata%20mesdu%20zivota%20i%20smartta.htm Но ако питаш за мое ЛИЧНО преживяване- ще трябва да те разочаровам, а и аз специално нямам нужда да си доказвам каквото и да било, освен това в момента точно това не ме вълнува.
 :hi:
...water can flow, and water can crash...

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #58 -: Ноември 04, 2009, 15:38:06 pm »
Благодаря ти ,но това не може да ме убеди .

П.С. Ще продължавам да търся !
С търсене намерих този сайт ,да са живи и здрави момчетата които са го създали !

Неактивен sesiliq

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 289
  • ТРОЯНА
« Отговор #59 -: Ноември 04, 2009, 16:11:15 pm »
Преражда се.
...и нека Силата бъде с теб. [img]http://img383.imageshack.us/img383/290

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27