Автор Тема: METAPHYSICA  (Прочетена 23423 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 8 663
  • In Lies We Trust...
Re: METAPHYSICA
« Отговор #75 -: Декември 04, 2006, 05:35:49 am »
Глави 39 и 40 :)

Неактивен хадзапи

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 808
Re:METAPHYSICA
« Отговор #76 -: Март 25, 2009, 09:35:25 am »
ИЗЖИВЯВАНИЯ НА ПРАГА НА СМЪРТТА

автор: П.М.Х. Атуотър


Никой не може да потвърди съществуването на онова специално състояние между живота и смъртта, освен онези, които са били там. Изследванията на изживяванията на прага на смъртта би тлябвало да насочат усилията си към откриване на общиге черти, модели, последици и ефекти от този феномен, за да разберат как и защо се случва, какво представлява и какво можем да научим от него.
...
Внаше време стотици претендират, че са експерти по въпроса, без съществени доказателства на твърденията им.

Проучването на феномена датира отпреди повече от 150 г., но не получава статута та отделна научна дисциплина, докато д-р Реймърд Муди не измисля термина "близко до смъртта изживяване" и не публикува 1-та си книга "Живот след живота" през 1975 г. Д-р Кенет Ринг слага началото на сериозната научна работа по въпроса през 1980 г., когато доказва откритията на Муди и публикува книгата си "Живот след смъртта". Неговата работа утвърждава класическия модел на близките до смъртта изживявания. Той има 8 основни елемента:

- Усещане за напускане на собственото тяло, често последвано от чувство на реене в пространството, по време на което субектът вижда и чува всичко, което се случва под него.
-Преминаване през тъмен тунел или черна дупка, или попадане в непрогледна тъмнина, често придружено с усещане за движение и ускорение. Често се среща описанието на "вятър".
- Издигане към светлина в края на тунела - изключително силна светлина, която излъчва спокойствие. Понякога индивидът вижда починали близки, животни, растения, тучни ливади и дори градове в този отвор.
- Поздрави от приятелски гласове, хора или същества, които може да са непознати или близки, а понякога религиозни фигури. Може да последва разговор или субектът да получи информация или послание.
- Панорамен преглед на живота от раждането до смъртта, понякога под формата на повторно преживяване на събитията, а не на безпристрастно наблюдение. Човекът може да вижда живота си на части. Това обикновено е свързано и с необходимостта да се оцени загубеното и спечеленото през живота и да се осмислят уроците, които са били научени или пропуснати. Други същества може да участват в тази равносметка или да дават съвети.
- Променено усещане за време и пространство, включително и тяхната липса; изчезване на необходимостта да се усетят тези измерения на битието.
- Нежерание за завръщане в земното измерение, но независимо от това и ясно осъзнаване, че субектът има недовършена работа на земята или че трябва да изпълни дадена мисия, преди да се върне на небесата.
- Разочарование от завръщането, често - чувство, че трябва да се свиеш или сгънеш, за да се вмъкнеш обратно във физическото си тяло. Може и да има неприятни усещания, дори плач и гняв, когато човек разбира, че е обратно в земното си тяло и не може да премине от другата страна.

Тъй като средностатистически подобно изживяване съдържа около 5 от тези елементи, хората, преживели подобен епизод, често се объркват.... Общото възприятие в такима случаи се приближава повече до моделя, който аз развих и който описвам по-долу.

Не знаейки почти нищо за завръщането от отвъдното, в нач. на своите проучвания през 1978 г. раздерих тези изживявания на 4 основни типа. Елементите им са близки до тези в класическия модел, но групирането им е различно поради фините психологически фактори, стоящи зад всеки вид - сякаш действат и други сили, освен механизмите на задгробния живот.

Моите открития от 1978 г. все още са валидни, независимо от фактори като възраст, образование, пол, куртура или религия.

Ето кратко описание на 4-те типа близки до смъртта изживявания според моята класификация:

« Последна редакция: Март 27, 2009, 22:11:10 pm от хадзапи »

Неактивен хадзапи

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 808
Re:METAPHYSICA
« Отговор #77 -: Март 27, 2009, 22:43:13 pm »
- Първоначално преживяване (въведение в друга реалност). Включва усещания като изпълненото с любов нищо, живата тъмнина, приятелски глас, кратко напускане на тялото или посещение от някакъв вид. Обикновено се прижявава от онези, които, изглежда, се нуждаят най-малко от знаци, за да продължат до живеят, или които могат да понесат най-малко разтърсване в този момент от живота си. Често това е началото на голяма трансформация или въведение в нов начин за възприемане на реалността.

- Неприятни или адски преживявания (възможност за вътрешно пречистване и изправяне слещу самия себе си). Среща със заплащителна празнина, студено преддверие на ада, страшни създания от мрака или чистилището, или епизоди на обезпокоително безразличие, дори натрапчиви видения от миналото на човека. Тези изживявания спохождат хора, които имат дълбоко потиснато чувство на вина, различни страхове, подтиснат гняв, както и онези, които очакват някакъв вид наказание след смъртта.

- Приятни и/или райски изживявания (шанс за получаване на увереност и самоутвърждаване). Сцени на удоволствие, включващи семейни събирания с роднините, починали преди това; вдъхващи увереност образи на религиозни фигури, ефирни същества или ангели; потвърждение, че животът има смисъл; вдъхновяващ диалог с други същества. Може да се включва равносметка на живота, лични съвети или разкрития на семейни тайни. Това обикновено се случва с хора, които имат настойчива нужда да знаят, че животът има смисъл, че са обичани и че всяко усилие има своето значение в Големия вселенски план.

- Трансцедентални изживявания (въведение в различни светове и в изумителни състояния на дълбоко прозрение). Попадане в измерения от друг свят сред картини извън индивидуалния житейски опит. Често включва откровениа за висши истини. Отсъства модел на типични образи. Обикновено касае еволюционни, общочовешки, а не лични въпроси. Такива изживявания имат хора, които са готови за интелектуални предизвикателства, за разширяване полето на възприятието, или онези, които са способни да приложат разкритото познание.

Тези 4 типа биха могли да се появят заедно, поотделно, в различни комбинации или пък да се прявят последователно в различни моменти от живота на един човек. ...
...
Никога не съм имал вамерение или интерес да потвърждавам или отричам работата на никой друг. Моята задача, както ми беше показано при 3-тото ми прагово изживяване, е да разясня същността и смисъла на този феномен и да проверя валидността на това, което той разкрива.
Така аз станах изследовател в това тясно поле, като се специалезерах в интервютата, наблюдението и анализа. ... Всичко, което съм написал е авторски. Когато е възможно интервюирам и близки на оцелелите....

До момента съм интервюирал над 3000 възрастни и 277 деца, имали свръхестествено изживяване в лицето на смъртта, като тук не влизат разговорите с приятели и роднини. ...

Не искам да критикувам, защото знам колко съвестни и искрени са повечето хора, преживели подобно нещо, и колко е трудно да постигнеш обективност. Независимо от това, време е да признаем, че:
- В началото никой не е отдавал внимание на неприятните и/или адски изживявания на прага на смъртта.
- Оцелелите, които са имали трудности с приемането или осмислянето на случилото се, са били дълго време изключвани от изследванията.
- Много малко хора някота са споменавали за "тунела" и въпреки това той все още се смята за основен компоненто на БСИ.
- Рядко се обръща внимание на епизоди, в които отсъства божествената светлина, въпреки, че те са точно толкова вапрегнати, колкото и "бестящите".
- Пълният спектър на физически и психически последствия остава незачетен повече от десетилетие.
- Случаите с деца са се смятали за идентични с тези при възрастните, докато съвременните изследвания показаха, че положението е друго.
- Опити за самоубийство след такова преживяване не са регистрирани.
- Положителната взаимовръзка между близките до смъртта изживявания и това, което в действителност човек изпитва по време на феномена - в смисъл дали случилото се отговаря на дадена потребност на индивида - е подминавана в полза на мнението, че близките до смъртта състояния са различно явление.
...

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
METAPHYSICA 2

Започната от ---------- Езотерика

1 Отговора
2331 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2006, 11:42:40 am
от ----------
METAPHYSICA 3

Започната от ---------- Езотерика

0 Отговора
2007 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2006, 11:29:32 am
от ----------

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27