Автор Тема: Петър Дънов докарал комунистите в България  (Прочетена 60047 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
Отг: Петър Дънов докарал комунистите в България
« Отговор #90 -: Август 15, 2006, 22:58:18 pm »
Цитат
Добре, значи искаш да кажеш, че Учителя е искал да бъде разбран с разбиране, а не буквално

Точно! А и много ми се иска да разширим темата към това, което е братството сега, както и как се е развивало, защото смятам че ще е интересно.

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
« Отговор #91 -: Август 16, 2006, 06:19:09 am »
По-добре да не говорим за Бялото братство, защото такова в момента май няма... ;)

Неактивен ----------

• Доста Писал
  • Публикации: 1 581
« Отговор #92 -: Август 16, 2006, 11:40:26 am »
"Бяло братство" е дума с две значения. Истинското значение е свързано с "Всемирно бяло братство", което е общност от всички светли същества и възвишени светове. Начело на това Всемирно бяло братство стои сам Бог чрез Сина Си Христос. Хората около Петър Дънов наричат своята активност "Бяло братство" - дори са регистрирали неправителствена организация с такова име. По-издигнатите признават, че това не е точно наименование, защото всемирното братство не се определя от членство в някакви организации, а от дело и същност. Хората, които не са запознати, осъждат последователите на Дънов като сектанти и самозвани, поддавайки се на буквословието в наименованието на организацията. Макар да няма такава силна ферментация, както например при Църквата, сред дъновистите започва да се проявява и порочната тенденция за хората да се съди по принадлежността им към "братството", и това е по-характерно за непознаващите окултната страна на собственото им учение дъновисти. Самото понятие "дъновист" е погрешно, защото Дънов не е родоначалник на никакво учение и дори в известен смисъл не съществува по отношение на учението; счита се, че в това тяло се е вселил дух, познат ни като Беинса Дуно, който предава учението на висшите светове - предава го, а не го създава...

Да се поставят под общ знаменател арабските вярвания, богомилството и Кабала, под общия купол на "дъновизма", е малко произволно и еклектично. Тези явления в голяма степен са отделни и (освен богомилието и дъновизма) се развиват на различни плоскости.

* Близкоизточните вярвания, подобно на идеите от Елада, се развиват до идването на исляма в голяма свобода и диалогичност; задава се основата, върху която по-късно ще израстнат великите арабски философии, астрономия, математика. Арабските достижения се ползват от наследството, което им завещава древният Изток със зороастризма и тайните познания, преминали през тези места от Атлантида на път към Индия.
* Макар евреите в никакъв случай да не биха могли да си признаят, тяхната култура е силно повлияна и обогатена от мъдростта на тези древни близкоизточни познания и израства в лоното на същтите течения, които по-късно се възприемат от арабите. Разликата обаче е в това, че Бог ги приема за Свой народ и те стават избрани носители на монотеистичната мъдрост до момента, когато, водени от материалистическа суета, пробождат обещания им Месия, вместо да Го възцарят. Независимо от всичко, благодарение на синтезата между старите близкоизточни предания и съобщенията на Отца от предхристиянската епоха, евреите успяват да кодифицират огромно окултно познание, една от главните книги на което е Кабала (или, по-правилно "Кабалах" с ударение в последното "а"). Тази, а и други книги на евреите се превръщат в основа на водената и до днес от тях окултна практика. От тази практика, поради същите материалистически суети, се развиват масонските идеи и тръгват мащабните усилия за умъртвяване на християнската идея "в очакване на месията" - този път онзи, който ще се появи в материален блясък и власт...
* Богомилството е неочаквана синтеза. То приема вдъхновение и от старите близкоизточни идеи, и от прабългарските "езически" разбирания за Универсума. Богомилството не може да има общо с неща като окултния юдаизъм. Самият юдаизъм би се почувствал умърсен да се докосва до несретни и отшелнически неща, които тласкат към извън-лихварска правда. В тази посока богомилството е като ранното християнство и като разпънатия Христос. Богомилството прави опит да даде "restart" на ферментиращото православие, като напомни същностните идеи на Христос и сведе реалността до една действително християнска общиарность. Това се оказва скандално пряко детрониране на власт-имащите от техните възможни суети и, естествено, богомилството е забранено. Клади срещу богомилството в България не е имало, поне не толкова, колкото има в католическия свят или във Византия; българите никога не са имали тази нравствена враждебност, която изповядват народите на всички посоки от тук. Това е характерно и въобще за православието, много по-малко докосвано от зародилите се на Запад и на Юг масонски идеи.
* Учението, което идва с Петър Дънов, се представя за пряко продължение на богомилството. В него има окултизъм, но това не може да се посочва като кабализъм. Сериозни паралели могат да се направят към далекоизточните представи и по-специално - към тези в Индия, а също така и към близкоизточните древни представи на зороастризма, астрологията и другите подобни окултни "науки". Както и богомилството преди векове се разстила на Запад, така днес и "дъновизмът" печели влияние из света. Особеното за "бялото братство" е, че точно както Петър Дънов предугажда, то печели привърженици главно с музиката си, паневритмия, ходенето по планини. През цялото време това учение разсъждава за Христос, за смисъла на света и на реалността от гледна точка на едно свръх-християнско разбиране, което с право го определя като "езотерично християнство". По резултати на доктрината дъновизмът е много подобен на  нещата, давани от Рудолф Щайнер и неговото, отново езотерично християнство.
« Последна редакция: Август 16, 2006, 11:50:30 am от flyDragon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
« Отговор #93 -: Август 16, 2006, 19:12:15 pm »
От както Беинса Дуно напуска този свят, Бяло Братство няма на Земята.

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255
« Отговор #94 -: Август 16, 2006, 19:35:35 pm »
veselqk-U,  не си дорасъл да пишеш за тези неща. От казаното се вижда, че нито имаш достатъчен нравствен капацитет, нито познаваш учението на Петър Дънов, за да се изказваш. И ако по първия ми укор ти или някой друг може да ме обвини с махленска страст, че не съм никой, за да определям, то по втория ми укор, ако си честен, ще признаеш, че допирът ти с идеите на Беинса Дуно е само повърхностен - ако въобще има допир. По-добре изтрий сквернословията си, защото те са срам и проява на комплекси!  ;)

FlyDragon,изобщо не става за Учението му(а и къде съм го коментирал),и незнам защо го намесваш.Според мен нравствеността е следствие на липсата на цялостност(нравственност-безнравственност,добро-зло нали се сещаш),така че забележката ти не ме касае.Ти ако имаш огромен нравствен капацитет твоя си работа.Аз мога да ти кажа защо се нахвърлих върху човека,защото не обичам прояви на високомерие,ако ще и да е Буда.Просто такава ми е природата.Според мен такива прояви означават,че този чивек с нищо не е повече от теб или мен,ако ще да провежда и най-истинното Учение.А ти ми кажи тази набиваща се в очите начетеност и заядливост проява на какво е.
И последно,съдих Дънов не теб.

Поздрави. :P

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #95 -: Август 16, 2006, 21:54:57 pm »
Цитат
Да де, но в случая пък ти проявяваш някакъв вид високомерие, изразявайки своята нравственост. Сигурно е вярна тази приказка, че човек вижда в другите това, което самият той има. Хващал съм се и аз самия в такива издънки, ама какво да се прави-хора...
Не съдя, взимам това, което смятам, че е полезно за мен, а за другото не мисля.  :)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255
« Отговор #96 -: Август 16, 2006, 22:35:07 pm »
Цитат
Да де, но в случая пък ти проявяваш някакъв вид високомерие, изразявайки своята нравственост. Сигурно е вярна тази приказка, че човек вижда в другите това, което самият той има. Хващал съм се и аз самия в такива издънки, ама какво да се прави-хора...
Не съдя, взимам това, което смятам, че е полезно за мен, а за другото не мисля.  :)

Не,не мисля в крайна сметка става въпрос,за изказване по  адрес на цяла нация.Мисля повече да не се обаждам по този въпрос,защото има да ги разтягаме до 2012 поне. :)

Неактивен Tina

• Доста Писал
« Отговор #97 -: Август 17, 2006, 01:37:00 am »

Има Хорус - ИМА, но явно не в България! Неговите идеи в момента се проучват най-старателно. Аз затова приканих специалисти по Кабала, защото официално вече се смята, че той използва много неща от Кабала. Ако пък приемем и другото твърдение, че той е наследник на Богомилите което е Българската страна на въпроса, пак ще се върнем на моята, ама.....
« Последна редакция: Август 17, 2006, 01:39:17 am от Tina »

Неактивен Tina

• Доста Писал
« Отговор #98 -: Август 17, 2006, 01:41:34 am »
Цитат

А това беше удар в десятката. Човек винаги "открива" в другите това което има и ВИНАГИ привлича това което мисли! (ВИж ми темата за ДНК и за сферите на влияние!)

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
« Отговор #99 -: Август 17, 2006, 21:09:20 pm »

Има Хорус - ИМА, но явно не в България! Неговите идеи в момента се проучват най-старателно. Аз затова приканих специалисти по Кабала, защото официално вече се смята, че той използва много неща от Кабала. Ако пък приемем и другото твърдение, че той е наследник на Богомилите което е Българската страна на въпроса, пак ще се върнем на моята, ама.....

Няма никъде. Само на Небето, където винаги е било.

Първо. Това, което четете повечето не е от Учителя.
Второ. Има ли привързване, КАКТО ПРИ МНОГО ХОРА, това вече не е Учителя.

Който вижда, разбира.

Неактивен Tina

• Доста Писал
« Отговор #100 -: Август 18, 2006, 02:22:31 am »
Цитат

Знаеш ли какво ми направи впечатление: последните Дъновисти зад граница с които се запознах изобщо не са вагетарианци или фанатизирани. Те синтезират нещата между Омраам Айванхов (Михаил Иванов) и са си добре.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #101 -: Август 18, 2006, 09:47:06 am »
Цитат

Знаеш ли какво ми направи впечатление: последните Дъновисти зад граница с които се запознах изобщо не са вагетарианци ...

Че те тогава кви дъновисти са  бе  ;) От алтернативните ли  :P

Неактивен sunflower

• Четящ
  • *
  • Публикации: 207
« Отговор #102 -: Август 18, 2006, 10:20:05 am »
Цитат

Знаеш ли какво ми направи впечатление: последните Дъновисти зад граница с които се запознах изобщо не са вагетарианци или фанатизирани. Те синтезират нещата между Омраам Айванхов (Михаил Иванов) и са си добре.

Даже бих казала ,че   тези с които и аз се срещнах извън България не знаят нищо или почти нищо за Учителя.Четат и цитират Омраам и наричат него Мастер.Стана ми мъчно поради което :(
"В изпълнение волята на Бога е силата на човешката душа."                                           

Неактивен Tina

• Доста Писал
« Отговор #103 -: Август 18, 2006, 11:41:08 am »
Аз пък видях, че имам грешка в съобщението.  :D Изяла съм част от изречението, че синтезират между Омраам и Петър Дънов...

Не знам - тези с които аз се запознах знаеха за Учителя и знаеха и за двамата, но общо взето мислят, че братството се е развивало повече в чужбина, докато в България е било в стагнация по времето на комунизма и сега се възражда.

Например на мен ми бяха задавани въпроси за литература и да превеждам неща, които може сега да са излезли / пре-открити в България които са оригинално от Учителя, но не са били пренесени на Запад. (Аз пък понеже не съм от Братството имам големи проблеми с ограничените си познания. Сега например използвам вас тук във форума и каквато литература намеря за да обогатя знанията си.   :))

Неактивен sunflower

• Четящ
  • *
  • Публикации: 207
« Отговор #104 -: Август 18, 2006, 12:13:37 pm »
Казват ,че Омраам е бил най-добрия ученик на Учителя и с негова благословия е тръгнал на Запад да посее семената на Учението  :)
"В изпълнение волята на Бога е силата на човешката душа."                                           

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27