Тя темата е дъвкана от векове, ма какаво от това? Хрумна ми нещо, та реших и Аз да подъвча едното крайче.

И така, какво е злото, и имали то почва у нас?
Винаги съм се дразнил от твърденията, че доброто и злото са с един корен, тоест имат един източник, тоест произлизат от Бог.
И реших да си "поиграя" с тия твърдения.

Базата/камъка/Петра, на който стъпих е един популярен постулат на Хермес, а имено: Каквото горе - такова и долу.(Да речем, че за в момента го приемам за верен, ма не се знае...)
Самият постулат представлява МОДЕЛ на всичко, което Е, и следвайки модела, ще опитам да докажа че злото има различна природа/произход. Елементарна логика:
Човек/Семейство/Дом/Държава/Планета/Слънчева система/Галактика/Вселена/Бог.
Който е чел Майстора и Маргарита на Булгаков сигурно добре си спомня момента, в който Йешуа разговаря с Пилат за Вълкодава, и хората които е срещнал, преди да бъде арестуван, и които са го предали.
Как ги наричаше Йешуа?
Добри хора!
Тоест НИКОЙ не се ражда ЗЪЛ/ЛОШ. Нещо друго ги кара да станат такива впоследствие.
Щом човек не се ражда зъл и лош, следвайки горният модел какво излиза?
Че злото не произлиза от Бог.
Възниква веднага въпроса,а от къде произлиза тогава, щом не е от Бог? Защо хората са зли?(повечето)
Според мен от друг подобен "Бог", от друга Вселена, от друг подобен модел, само че с обратен знак. Дето му викаме минуса(антисвят, антивселена и пр.)
Има обаче едно нещо, дето не съумях да го смеля:
Човекът е съставен от 13 тела/Азове.
Семейството е 13 + 1(мъж/Аз + жена/Душа)Тука стават 14?

Домът/къщата вероятно от 13 части(от основите до покрива)
Планетата от 13 обвивки/тела/Азове
Слънчевата система от 13 планети/Азове
Галактиката от 13 съзвездия(предположение)или е отделно от съзвездията.
Вселената от 13 галактики(предположение)
Бог обаче е един....
Моделът нещо не се вързва.
Освен, ако Боговете не са 13....в Един.
Пак се забатачих, ма карай. И утре е ден.