Автор Тема: Всичко за ЛУНАТА - снимки, мисии, хипотези, конспирации!  (Прочетена 512441 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
  • Публикации: 149
    • КОСМОС БГ
Така така ами айде пак чисто логически ми кажи защо  толкова дълго време на луната не се прави нищо -  нито се ходи нито се строят бази (поне официално)? След като  сега  трябва да е значително по лесно и откъм сигурност (с тези развити компютри) и откъм цялостен напредък на техниката. Чисто еволюционно и логично беше досега тва да е рутина процедура и да се ходи няколко пъти годишно, но изведнъж задачата се оказва "непосилна" и се получава парадокса 50 години след първото стъпване на луната да с е раздваме че някой е стъпил отново. Голям напредък голямо развитие няма що. Просто не се връзва. Логиката е че на луната се ходи и се действа (просто не се споменава тва на простосмъртните). Докато не влезе в плана да се споменава...

За това лесно може да се напише отговор, защото хиляди пъти съм отговарял на този въпрос.
Лесно е да се каже... защо като технологията е съществувала, да не съществува и днес? Всъщност, Сатурн 5 беше тежкотоварна ракета. Като всяка комплексна машина тя има нужда от внимателна поддръжка. Виждам всеки път при всяко изстрелване какви проблеми имат ракетите. Един път отказва една система, друг път отказва друга система. Сатурн 5 в комплект с Аполо е още по-скъп комплекс, който източва много пари.
Не е нужно да споменавам ( предполагам, че знаете ) че след Аполо 17 са се планирали мисии Аполо 18 Аполо 19 и Аполо 20. Но поради липса на финанси тези мисии са спрени. Последната ракета Сатурн 5 изведе станцията Скайлаб. Аполо-Союз тестовия проект беше изстрелян от по-евтината Сатурн 1 и след този полет НАСА практически остана без пилотирана програма.
От този момент нататък бюджетът започва да пада. Според НАСА един от възможните варианти за редуциране на цените по изстрелване е строежа на кораб за многократно ползване ( космическата совалка ). И това е така, но пари няма. От НАСА обещават на правителството, че корабът за многократна употреба ще извежда спътници, които да сканират съветска територия на по-евтина цена.
Но това не е достатъчно и пак не се съгласяват да отпуснат пари за совалката. За да отпуснат парите се поставя още едно изискване: за да одобрим совалката тя трябва да е в състояние да може да сваля съветски сателити от орбита и да ги доставя на земята за кратко време. И пак парите не са достатъчни.
Иронично, точно тези споразумения са в основата на ключови грешки, които са допуснати по отношение на совалката: крилат дизайн ( кораб с крила не може да иде до Луната и да се върне без риск за живота на астронавтите ), голям горивен резервоар... Знаеш ли, Alien, оригиналния дизайн на совалката се е различавал от това, което виждаме сега. По първоначални планове совалката е трябвало да бъде изведена до определена височина посредством самолет, който се изстрелва като ракета и после се връща на Земята... но липсата на финанси, които се отпускат водят до текущия дизайн, който е евтин: твърдогоривни ускорители, голям резервоар и прочие...
Именно подобни грешки, приятел доведоха НАСА до задънена улица. След първия полет на Колумбия през 1981 година НАСА практически остана с крилата машина която е ужасно скъпа и изисква поддръжки, защото избрания дизайн ( а не първоначалния, който споменах ) непрекъснато води до отломки, които падат от горивния резервоар, повреди... Совалката не може да лети редовно, защото се поврежда и трябват ремонти. Изобщо не е перспективно тя да се използва за изнасяне на шпионски сателити или да сваля съветски - цените биха били неописуеми. След катастрофата на Челинджър плановете за извеждане на сателити постепенно отиват в небитието и правителството започва да си разчита пак на обикновените ракети.
Следва дълъг период в който совалката наистина постига някои успехи - извежда безпилотни кораби с голяма маса до Венера и Юпитер, извежда телескопа Хъбъл... Но през 2003 година Колумбия се разпадна. Старите грешки, направени от НАСА си проличаха. Грифин призна: ние направихме грешка с тази совалка, тя ни приковава в околоземна орбита, с нея не можем да идем до Луната.
Едва отскоро се гледа за използването на хардуер от совалката - бустъри, двигатели за строежа на нов кораб - Орион, който ще има способност да иде до Луната и да се върне. Но дори и така грешката на НАСА не се знае дали ще бъде замазана. Новия кораб може да е толкова скъп като Аполо и в един момент да се окаже, че НАСА изпраща отново 2-3 мисии до Луната, а за повече няма пари. Това е... ако искате да питате за новата лунна архитектура и проблемите- заповядайте. Но през шейсетте години целите бяха различни. Плановете бяха различни. Сега - замазваме грешки, направени след полетите на Аполо. Това е тъжната истина.
« Последна редакция: Август 16, 2007, 23:38:21 pm от space-bg.org »

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
А и в допълнение щом сегашните технологии  са им толкова  проблематични относно риска за астронавтите - ми да пуснат технологията от 69г. дето с нея стана от раз  :D. Нооо понеже трябва да има някакво оправдание например едно извинение от сорта на "няма кинти" звучи добре нали  ;) Нищо че интереса от заснемането на видеоматериала ще е толкова голям че само от това парите ще си ги избият....

Старата технология не върши работа. Трябва технология, която доставя голямо количество полезен товар на лунната повърхност. И то не каква да е, но да може да извежда на полярна лунна орбита ( това което Сатурн 5 - Аполо не можеше), за да иде човек на местата на Луната.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
За строене на бази може и да не върши работа но поне може да свърши работа да се направи един качествен филм с новите цифрови технологии. Аз си знаех,че ще забиеш на тезата с липсата на пари, но при положение че САЩ дават толкова много милиарди за откровени глупости (едва ли са им толкова малоумни политиците, че да не разбират какво огромно значение има космоса) и по този начин да не се дават пари за тези начинания не е ли конспирация ?
Да не говорим че днешното комерсиално общество много лесно може да превърне ходенето до Луната в отличен продукт за пазара, че дори и да се намерят външни инвеститори. Но то е очевадно че досега а и в близко бъдеще(5-7години) няма просто ПОЛИТИЧЕСКО  желание да се ходи. Космоса е политическа кауза. За разлика от миналото вижте сега защо политиците почти не го споменават...

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
За това имаме надежда в частната техника. Забелязваш ли, че компании като Спейс Екс вече построиха ракети че и достигнаха Космоса, нищо чудно скоро да има частен пилотиран полет...
То вече имаше макар и суборбитален. Пак човека достигна Космоса. 2003 година - Спейс Шип Уан.
А политическото желание може да дойде много скопо. Виж Китай какво правят... те се стремят към Луната... може да има нова Лунна надпревара.

Леле, това съм го пропуснал. Има статия в сайта на НАСА за Лунната конспирация:
http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast23feb_2.htm

ей сега ще го прочета.
« Последна редакция: Август 17, 2007, 00:27:39 am от space-bg.org »

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255

И на мен ми се струва странна късата парабола на изхвърленият от форсирането на гумитете на лунохода прашоляк.
В отсъствието на въздух разстоянието между двете крайни точки на параболата се дава от израза:

[((2*pi*b*r)^2*sin(a)*cos(a))/g]---където b е оборотите на гумата при форсажа,r е радиуса на гумите,a е началният ъгъл,g е гравитационното ускорение.
При ъгъл 45 градуса и начална скорост на частиците(2*pi*b*r=V)  2м/с(7,2 км/ч) скоростта на бързо ходещ човек ,в условията на луната изминатият път от частиците трябва да е около 2,5 м т.е. кажи-речи колкото лунохода.При диаметър на колелото около 60см и оборотите да са 1/с. се получава около 2м/с например.
На Земята тази цифра е около 0,5м, но в действителност ще е по-малко,заради въздушното съпротивление,но пък ще се образува и облак.Плюс това при подскоците на космонавтите се вижда как с предният си крак изхвърлят пръст там скоростта на изхвърлените частици спрямо лунната повърхност е сума от скоростта с която се движи подскачайки и скоростта с която си изхвърля кракът.Началната височина е тази на която космонавтът е спрял да ускорява крака си нагоре  и горното трябва да се умножи с това: SQRT[1+(2*H*g)/V^2*sin(a)^2]-1; където Н е началната височина т.е. разстоянието е по-голямо.От филмчето се вижда че се движат с по-голяма скорост от 2м/с и като добавим тази на крака частиците трябва да изминат повече от това което се вижда.
Незнам дали греша но гравитацията там би трябвало да е по-голяма.

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
Здравейте!

Колкото и да е невероятно получих писмото от Джим Скоти от университета в Аризона в рамките на час и половина. Не мога да повярвам, че толкова зает човек, който работи сериозно ще ми обърне внимание за такива неща с които го занимавам, но получих наистина обширно писмо с подробни обяснения.

1. За лунния прах съм излязъл прав. Директен превод:

Лунния прах, изхвърлен от гумите на лунохода лети по обикновена балистична траектория. Тъй като на Луната няма атмосфера, която да забавя скоростта на праха той лети по много специфичен начин като траекторията зависи само от ъгъла под който е изхвърлен и началната му скорост. На Земята същия прах ще се задържи в атмосферата или ще падне бавно на повърхността. Астронавтите са отбелязали, че праха изхвърлен от ботушите лети по много особен начин сравнено с това, което са видяли на Земята. Той обясни движението като симетричен радиален пръстен, нещо, което не разбрах добре.

2. За това, което Ейлиън е видял на клип като астронавт поддържан от въжета:

Джим никога не е виждал астронавт на клиповете повдигнат от въже. Той счита, че тъй като по време на тренировките на Луната астронавтите действително са използвали неща като кран с помощта на който са симулирали лунна гравитация. Възможно е подобни клипове от тренировките да са били взети погрешно за клипове направени на Луната.

Също така Джим ми прати линкове които ще прегледам утре като се събудя. Ето ги линковете:

http://www.clavius.org/
http://www.apolloarchive.com/apollo_gallery.html
http://www.hq.nasa.gov/alsj/frame.html

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
Зависи и от гравитационното ускорение. :P

Неактивен Trandev

• Пишещ
  • Публикации: 739
  • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
    • Елементи от някои умозаключения
Хеххе, СУПЕР сте най-после един нормален спор по някоя тема. 8) 8) 8)
Друго нещо което ме вълнувало при тези аргументи за и против е високото качество на снимковия и филмов материал в екстремални условия. :-\ :-\ :-\

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
veselqk-U : Това никой не го отрича разбира се, просто в Лунни условия някои зависимости се опростяват.

Trandev : http://www.clavius.org/photoqual.html - тук има една много добра статия по въпроса.

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
veselqk-U : Това никой не го отрича разбира се, просто в Лунни условия някои зависимости се опростяват.

Trandev : http://www.clavius.org/photoqual.html - тук има една много добра статия по въпроса.

Спейс,знаеш ли колко са тежали скафандрите им?

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
В килограми не го знам, защото тези там използват рядко нормални мерни единици. Ако можеш да го сметнеш: 190 паунда.

Неактивен Trandev

• Пишещ
фунт или паунд е равен на 0,4536 кг
190 lb = 86.184 kg  ???

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
Хммм... тези скафандри не са били чак толкова тежки. И ако от НАСА уверяват, че скафандрите, които използват на станцията са по-леки то с колко са по-леки? Да са станали 50 килограма? Малко странно ми се вижда...

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
Трандев така излиза.Значи на луната 80кг човек + скафандъра,ще тежи около 28кг.
Значи става въпрос за дължината на отскоците им.Направих опит с мен при приклякане около 10см и същата поза като при тях от филмчето и измерих на колко съм скочил и без да се изсилвам сякаш е естествено.Ъгълът под който скочих е равен на ъгъла който сключват ходилата ми в момента на отделянето им от пода забелязах че е около 45 градуса.За силата която съм употребил за да скоча дотам се получи: (m*a*x)/h-където m e масата ми,a е гравитационното ускорение,x е разстоянието на  което съм скочил,h показва с колко съм приклекнал.За x измерих 0,75м.На Луната бих скочил  4,5м.В случая с космонавтите отношението на дължината на скока на Луната-Х  към този извършен на Земята при прилагането на една и съща сила -х се дава с израза Х/х=m*(а/b)/(m+M)-където m е масата на космонавта,М е масата на скафандъра,b е гр. у-ние на луната,а е гр. у-ние на Земята,или ~6*m/(m+M).Ако масата на скафандъра е 5 пъти по-голяма от тази на самият скафандър скокът му ще бъде равен на този на Земята.При това тегло на скафандъра ако те тежат например около 80кг то дължината на отскоците им трябва да е около 3 пъти този на Земята.Да не говорим за онези прибежки с отскок на единият крак.Тук може да се приеме и известна загуба на сила от високаДругото което ми прави впечатление е лекотата с която ходят просто все едно само обема на скафандъра им ограничава движенията,но да видим какво представлява ходенето при човека.То е всъщност падане,като тялото отмества центъра на тежестта си малко напред спрямо възглавничките на пръстите на краката на опорният крак.Падането се предотвратява от другият крак.За да може кракът да стъпи на възглавничките на пръстите си прасеца му трябва да вложи сила равна на:m*g+m*a-където втората съставяща зависи от това колко бързо се повдига човек на пръсти.Та мисълта ми е след като цял живот са били в земна гравитация и тялото им е запомнило някакъв тонус как ходят  толкова естествено.Става въпрос за 6 пъти по-малко ускорение,хайде в случая на тях им идва около 3 пъти по отношение на вложена сила,заради скафандъра.Трябваше да станем свидетели на доста непохватна и пружинираща походка и доста  падания.Тренировките им доколкото знам са във вода но там плътната среда оказва съпротивление и изобщо не може да става дума за движенията в безвъздушна среда.Да не говорим за изместения център на тялото силно нагоре,заради раницата където би трябвало да е поместена по-голямата част от теглото на скафандъра(батерии,животоподържащи с-ми).Не би ли трябвало движенията им да са далеч по-отривисти?-Което съчетано с изместения им център да породи доста непохватни движения.Ето такива неща ме учудват,не казвам че съм задължително прав,но се държат някак прекалено естествено и ми е интересно как са решили тези тривиални проблеми след като на Земята може да се имитира достатъчно дълго време за тренировки само вакуума.Сякаш играят роля  няма го застиването и оглеждането след като си попаднал на място което няма нищо общо с предишните ти опитности.Просто слизат и почват да скачат като улави нагоре-надолу и да забиват това-онова.
Незнам Скай,но дори и да са били "Зимата не е това което е".

Неактивен Trandev

• Пишещ
Съгласен с теб и респект към научния подход. Така е, човек там трябва отново да се учи да ходи, което го признава и самият Армстронг в едно интервю, че доста са падали и накрая са установили, че точно това подскачане е най-подходящо. Колко са верни думите му само той знае и групичката около него. :-\

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27