Автор Тема: Астрономия - НОВИНИ  (Прочетена 222591 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #240 -: Април 21, 2009, 20:47:51 pm »
Учени видяха края на света
http://science.actualno.com/new_234787.html

Неактивен A познай кой

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #241 -: Април 21, 2009, 20:54:14 pm »
Краят на светът??!?!?!?Това може би е краят на нашата слънчева сис. и то след
МИЛИАРДИ години.
...и нека Силата бъде с теб. Аз ще се завърна ;) Дано през 2012 всички умрем.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #242 -: Май 13, 2009, 08:38:32 am »
Създадоха лазерна установка, която съвместно с телескоп може да открие и най-малките и отдалечени екзопланети

Учени от Смитсоновия астрофизичен център (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), ръководени от Дейвид Филипс (David Phillips) създадоха лазерна установка, която съвместно с телескоп може да открие и най-малките и отдалечени екзопланети. Изобретението ще бъде представено на Конференция по лазерна и електронна оптика (CLEO/IQEC).

Екзопланета е планета, която се намира извън Слънчевата система. През 1995 г. астрономите Мишел Майър (Michel Mayor) и Дидие Келос (Didier Queloz) от Женевския университет провеждали наблюдения с помощта на свръхточен спектрометър и открили, че спектъра на звезда 51 в съзвездието Пегас се “издига” с период около 4 земни денонощия. Ефектът на “издигане” се обяснява с това, че има екзопланета, която се върти около звездата, нарушавайки нейното гравитационно въздействие.

До момента астрофизиците можеха да фиксират отклонения в спектъра на звезда при скорост до няколко метра в секунда. Сега апарата на групата на Филипс може да установи съвсем малки колебания, които се случват при скорост по-малка от 1 метър в секунда или даже 1 сантиметър в секунда.

Новата установка ще бъде тествана с помощта на телескопа “Уилям Хершел” на Канарските острови.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=19070

-=-=-=-=
Аре ве, още колко години ше ва чакаме вас да откриете нещо >:(

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #243 -: Юни 17, 2009, 22:13:31 pm »
Астрономи създадоха виртуален супертелескоп

Огромно количество данни преминават в реално време от телескопи по целия свят към суперкомпютър в Холандия, където европейски учени комбинират информацията и създават снимки с висока резолюция на далечни космически обекти, съобщи "Сайънс дейли".

Насочвайки до 16 радиотелескопа от няколко континента към едно място в космоса и комбинирайки сигналите от наблюденията чрез високоскоростна мрежа, европейските астрономи създават "виртуален телескоп" , осигуряващ по-добра резолюция от който и да е земен телескоп.

Мрежата работи с телескопи VLBI (инферометрия със свръхдълга база). Комбинацията на радиотелескопи в нея позволява да се имитира телескоп с размер, равен на на максималното разстояние между индивидуалните телескопи.

Никой реален астрономически инструмент не може да надмине резолюцията на виртуалния телескоп.

До неотдавна данните от телескопите VLBI в Северна и Южна Америка, Азия, Австралия и Европа се записваха и се предаваха физически до центъра в Холандия. Този процес отнемаше седмици.

Предаването на данните вече е електронно, като те се обработват от съвместния институт за VLBI Европа в Холандия. Неговият суперкомпютър, финансиран от европейския проект ExPReS, позволява комбинацията на сигналите в реално време. БТА
http://science.actualno.com/new_245743.html

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #244 -: Юни 26, 2009, 15:17:10 pm »
СВАЛИХА ОБВИНЕНИЯТА ОТ ГАЛАКТИКАТА ЗА ПРОМЯНАТА НА КЛИМАТА НА ЗЕМЯТА

http://lenta.ru/news/2009/06/26/clear/

http://physicsworld.com/cws/article/news/39593
« Последна редакция: Юни 26, 2009, 15:18:38 pm от хадзапи »

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #245 -: Юли 10, 2009, 03:00:29 am »
В Слънчевата система е нарушен Втория закон на НютонНово изследване потвърждава теорията за модифицирана нютонова динамика

Израелски учен, който предложи да бъде коригиран Втория закон на Нютон, съобщи, че потвърждение на теорията за несъответствия в закона може да се открие при измерването на движението на планетите в Слънчевата система, а не само при наблюдение на галактиките. Вторият закон на Нютон F=ma се смята за един от крайъгълните камъни на физиката. През втората половина на ХХ век обаче астрономите започнаха да откриват несъответствия със закона при движението на звездите в спиралните галактики.

Според закона на Нютон, с отдалечаването от центъра на галактиката, скоростта на звездите трябва да намалява, но това не се случва. За да обяснят това явление, астрономите са разработили хипотеза за съществуването на мистериозната тъмна материя, чиято гравитация ускорява звездите. В момента тази теория е много популярна и учените търсят активно тъмна материя.

Някои изследователи обаче са предложили и други хипотези. Нпример, израелският учен Мордехай Милгром (Mordehai Milgrom) от Центъра за астрофизика на института “Вайцман” развива теорията MoND (модифицирана нютонова динамика). Тази теория може да се провери много трудно, защото отклонението от "обичайната" нютонова динамика се проявява при много малки ускорения, които не могат да бъдат възпроизведени с експерименти на Земята. Наблюдението на отдалечените галактики пък е много сложно и недостатъчно точно.

В своя нова статия Милгром съобщава, че е успял да изчисли ефекта, потвърждаващ MoND при наблюдения на движението на планетите от Слънчевата система.

Предсказаният от него ефект е, че има сила, която отблъсква обектите в пространството над или под плоскостта на Слънчевата система. В същото време привлича тези, които лежат в тази плоскост.

"В Слънчевата система това може да предизвика аномална прецесия на перихелия. Тази аномалия може да се наблюдава от нютонова гледна точка, като поле на привличане от облака на "фантомната материя", която обкръжава слънцето", пише ученият.

Той допълва, че стойността на ефектът е на границата на чувствителността на съвременната техника, но неговото проучване ще позволи или да се измери този  ефект, или да се уточнят теоретичните модели.
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=19839
-=-=-=-=
За същото говореше и Стан Дейо в неговаота лекция :)

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #246 -: Юли 10, 2009, 09:57:00 am »
В Слънчевата система е нарушен Втория закон на Нютон

"В тази жива, съзнателна вселена няма природни закони, а само навици.
Няма нищо външно за вселената, което да я кара да изпълнява закони за нея.
Илюзията за неизменни природни закони е просто резултата от липсата на необходимост на това битие, този навик да бъде нарушен. Когато навиците трябва да бъдат нарушени, за да се осигури оцеляването на организма, виждаме това събитие в природата и го наричаме Еволюция."


От Kymatica

Неактивен targy

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #247 -: Юли 31, 2009, 13:15:54 pm »
Математици измислиха нов подход за оценка на броя на извънземните цивилизации, вземайки предвид знаменития парадокс на Ферми. Парадоксът на Ферми е противоречието между голямата вероятност за съществуването на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации – “Ако извънземните цивилизации са толкова много, къде са те?”.
 
цялата новина
where is the truth

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #248 -: Август 02, 2009, 23:17:31 pm »
Току виж се разбрало, че физичните закони които според нас са нормални, не са валидни за останалата част от вселената или са леко (или много) променени. Тогава ще е "ебахти изненадата" :)

Неактивен Nightwish

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 191
  • Мистерика - блог за непознатото
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #249 -: Август 14, 2009, 17:08:38 pm »
Откриха първата планета с обратна орбита

Астрономи от Белгия, Великобритания и САЩ откриха първата планета, спътник на звезда от съзвездието Скорпион, която се движи в посока, обратна на орбитата на нейната звезда, съобщи РИА Новости.

В статия, публикувана в електронната библиотека на Корнелския униерситет в Ню Йорк, се казва, че освен това планетата WASP-17b има изключително малка плътност. Масата й е с 60% по-голяма от масата на Сатурн, а диаметърът й е двойно по-голям в сравнение с диаметъра на Юпитер. Плътността на новооткритата планета не надвишава 6-14 % от плътността на Юпитер, почти 50 пъти е по-ниска от земната и 10 пъти по-малка от тази на водата. /БГНЕС

http://news.vestnik24.com/lifestyle/lifestyle_760458.html?news=1&mode=new

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #250 -: Август 19, 2009, 15:38:19 pm »


Екип от учени очерта границите на черните дупки

Учени от астрофизическия център Харвард - Смитсън обосноваха теоретично съществуването на т.нар. хоризонт на събитията (event horizont) - границата, която всяко попадащо в черна дупка излъчване, не може да преодолее. Статия по темата е публикувана в списание Astrophysical Journal, а кратко резюме има в прес релийз на сайта на центъра.

Астрономите правят заключенията си за свойствата на черните дупки изцяло на база на теоретични разсъждения. Известно е, че тези обекти не могат да бъдат видяни, тъй като те имат толкова силна гравитация, че дори светлината не може да ги напусне. Много от учените по света считат, че съществува граница, наречена хоризонт на събитията, след която светлината вече не може да излезе от гравитационното поле на черната дупка.

Авторите на новото изследване са обосновали съществуването на тази граница, на база на данни от наблюденията върху центъра на нашата галактика Млечен път. Според повечето хипотези в него, както и в центровете на повечето останали галактики, има обекти, наречени свръхмасивни черни дупки.

Счита се, че косвен признак за наличието на черна дупка на дадено място е излъчване, изпускано от материята, поглъщана от този тип обекти, която се движи все по-бързо. Тъй като след преодоляването на хоризонта на събитията, излъчването престава да се наблюдава, то проследявайки го преди това учените могат да очертаят границите на гравитационната аномалия.
http://www.hicomm.bg/readnews.php?nid=7763
-=-=-=-=-=
Всеки път откриват топлата вода ;D
« Последна редакция: Август 19, 2009, 15:39:05 pm от Peacekeeper »

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #251 -: Август 21, 2009, 18:18:37 pm »
Двама математици твърдят, че могат да обяснят противоречията в Теорията на относителността без тъмната енергияТъмната енергия е измислена от астрономите, за да се обяснят явления открити от съвременни телескопи, които влизат в противоречие с Теорията на относителността на Айнщайн, съобщава Daily Telegraph.

Според Айнщайн скоростта, с която Вселената се разширява, трябва да е по-бавна от действително наблюдаваната. Тази необяснима аномалия преобръща цялата теория с главата надолу. За да бъде разрешен проблемът е въведено понятието "тъмна енергия".

Блейк Темпъл (Blake Temple) и Джоел Смолър (Joel Smoller) от университетите на Калифорния и Мичиган обаче смятат, че могат да направят нови изчисления, при които не е необходимо да има такова понятие. Изследването на Темпъл и Смолър може да промени начина, по който астрономите гледат на Вселената.

Стандартната теория за описание на еволюцията на Вселената, започва с Големия взрив. Астрономите откриха, че галактиките се ускоряват при отдалечаването си една от друга, вместо да се забавят. Астрономите се опитаха да обяснят това неочаквано ускорение с въвеждането на понятието "тъмна енергия". Те смятат, че тя заставя материята да се движи и съставлява 75 процента от Вселената.

Новото изследване вероятно ще се окаже толкова спорно, колкото и теорията, която то оспорва, особено след като в основата му е залегнало доста спорното твърдение, че нашата галактика е в центъра на Вселената.
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=20278
-=-=-=-=
 ::)

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #252 -: Август 22, 2009, 09:33:32 am »
Добре дошли в Тъмните векове на науката! :rofl2: ::) :diablo:

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #253 -: Август 30, 2009, 23:01:05 pm »

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #254 -: Август 30, 2009, 23:29:41 pm »
Двама математици твърдят, че могат да обяснят противоречията в Теорията на относителността без тъмната енергия


Тези двама математици  :nea: дали са наясно със законите на физиката, астрофизиката и физиката на елементарните частици, и някои понятия от тези науки.
То математиците (и мъже и жени) са си със самочувствие и вирнати брадички, но явно не виждат по-далече от носовете си, а и не знаят.Но си се мислят за най-умни.Познавам такива живи примери.Вервайте ми. ;D :P
 
« Последна редакция: Август 30, 2009, 23:31:32 pm от marhs »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27