Автор Тема: Астрономия - НОВИНИ  (Прочетена 225631 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #270 -: Януари 05, 2010, 22:59:17 pm »
Пет извънслънчеви планети открити от космическия телескоп "Кеплер"!Космическият телескоп "Кеплер", предназначен да открива подобни на Земята планети, откри първите си пет нови екзопланети. Това се съобщава на страниците на НАСА.

Новооткритите планети са обозначени като "Кеплер 4Б", "Кеплер 5Б", "Кеплер 6Б", "Кеплер 7Б", "Кеплер 8Б".  Откритието бе оповестено публично на 4-ти януари от членовете на научния екип на "Кеплер"  по време на специална пресконференция на събрание на Американската астрономическа общност във Вашингтон.

Известни като "горещи Юпитери" поради голямата си маса и високата си температура, тези планети варират по размер. Четири от тях са подобни на Юпитер, а една е голяма колкото Нептун. Местната година за тези планети е изключително кратка - планетите обикалят около слънцата си между 3.3 и 4.3 земни дни. Температурата на повърхностите им възлиза между 1 204 и 1 648 градуса по Целзий.

Както можете и сами да заключите, всичките пет планети са неподходящи за развитието на живот. Нито една от тях не отговаря на характеристиките на планетите, които НАСА търси - да са с размер, подобен на Земята и да се намират в границите на обитаемите зони на своите звезди.

Но НАСА съобщава, че с течение на времето "Кеплер" ще открива и планети с по-голям орбитален период и с по-малък размер. Тези открития ще стават бавно поради характера на мисията. "Кеплер" е в състояние да открива колебанията в светлината на звездата, когато планетата премине през диска й (научният термин е "направи транзит"). Една планета, която е с характеристиките на Земята - т.е. с година, която продължава 365 дни, ще бъде открита от "Кеплер" чак след три години - когато планетата е направила три последователни транзита.

Джон Морз, директор на Астрофизичното отделение към щаба на НАСА във Вашингтон съобщава: "Ние очаквахме подобни на Юпитер планети с малки орбити да бъдат първите планети, които са открити от телескопа. Въпрос на време е преди да се стигне до повече наблюдения на "Кеплер", които да доведат до откритието на по-малки планети с по-голям период на орбитите. Така ще се доближаваме все повече и повече до откритието на аналог на Земята".

Изстреляна на 6-ти март 2009 година, мисията на НАСА "Кеплер" постоянно наблюдава повече от 150 000 звезди. Научният инструмент на "Кеплер", т.нар. фотометър, вече е измерил над стотици вероятни следи от планети, които тепърва биват анализирани. Космическият телескоп ще работи минимум до ноември 2012 година.

Уилиям Боръски от центъра на НАСА "Амес" казва: "Откритията показват, че научният инструмент на "Кеплер" работи добре. Считаме, че телескопът ще изпълни всички научни цели".

Данни от : http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=878:-qq&catid=1&Itemid=2

НАСА: http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-5-exoplanets.html
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #271 -: Януари 06, 2010, 09:24:06 am »
Новооткритите планети са обозначени като "Кеплер 4Б", "Кеплер 5Б", "Кеплер 6Б", "Кеплер 7Б", "Кеплер 8Б".  
Ами "Кеплер 1Б", "Кеплер 2Б" и  "Кеплер 3Б" ?

Както можете и сами да заключите, всичките пет планети са неподходящи за развитието на живот. Нито една от тях не отговаря на характеристиките на планетите, които НАСА търси - да са с размер, подобен на Земята и да се намират в границите на обитаемите зони на своите звезди.
Аз пък заключвам, че може и да има форма на живот отговаряща на различни от земните критерии.
Пък официално имат да си тъъъъъърсят планети от земен тип в зелената зона ...

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 463
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #272 -: Януари 06, 2010, 10:46:03 am »
Абе човек, ти знаеш ли какво е газов гигант? Това прилича повече на звезда отколкото на планета.
Какъв живот може да има на такъв тип планета? Ти имаш ли някакви предположения?
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #273 -: Януари 06, 2010, 12:34:51 pm »
Искаш предположение? Ей ти предположение - според мен изобщо не е задължително живота в други части на вселената да се подчинява на познати и валидни за човечеството закони.
Какво биха си помислили хората преди време ако им кажеш - "ей, в стомаха ти живеят хиляди червеи."
 Или - В цялото ти тяло има милиарди живи "същества".

Газов гигант - по-близко до звезда отколкото до планета? Да бе, чували сме за "Луцифер", ама още не е грейнало второ слънце :)

 И доколкото ни е известно, живи същества не могат да живеят в газ. :lol: Не могат да еволюират (!) да живят в атмосфера с температура при която се топи желязото (!!) и други бла бла .... Ма кой знае, може пък да има некви термоустойчиви бактерии.
И кат е на пет метра от звездата си  кво - толкова сме изучили космоса, че даже не се знае дали Юпитер има твърдо ядро :) Те до оня ден дрънкаха, че е невъзможно образуването на планети (каквито и да са) толкова близо до своята звезда, ся пък се оказа, че всяка една от стотиците открити екзопланети са такива - огромни газови гиганти на един хвърлей от слънцето.

Обикаляли около звездата за 2-3-4-5-6 дена, съставени са от газ и имат огромна температура. Това ги прави негодни за живот. По земните стандарти. Тука кат гледам хич не го отричам този факт. Даже съм го драснал в горния пост.
Да, и аз се съмнявам да има живот там, ама знае ли човек?

Даже се чудя от къв зор продължават да ни обявяват огромните напредъци в откриването на все по-нови звезди от този тип. Стана ни ясно, че на тях няма живот (уж) и че основната цел е търсенето на планети подобни на Земята. Стана ни ясно, че продължавали да ги търсят. Нужно ли е всяка нова партида газови гиганти да бъде обявявана?

« Последна редакция: Януари 06, 2010, 12:38:23 pm от Rapsio »

Неактивен Roswell

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 285
 • They are already among us!
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #274 -: Януари 06, 2010, 15:07:33 pm »
                                                         Астрономи пак вещаят гибел за Земята
 
Очаква се двойната звездата Т Пиксидис да избухне в свръхнова, което ще унищожи озоновия слой на Земята и съответно живота
Не сме сигурни за 2012 г. като край на света по календара на Маите, но Земята скоро може да бъде изтрита от лицето на Космоса, ни плашат американски учени.

Апокалиптичният сценарий включва очакваното избухване на звезда, която се намира на над 3000 светлинни години разстояние.

Очаква се Т Пиксидис да избухне в супернова, при което ще се отдели енергия, която се равнява на 20 на 27-ма степен мегатона ТНТ.

Въпреки че звездата е на 3260 светлинни години, това е сравнително късо разстояние за галактическите мащаби.

Вълната от термоядрената експлозия може да "издуха" озоновия слой на Земята, който я предпазва от смъртоносната космическа радиация, и да унищожи живота на планетата ни.

Песимистичната прогноза е на астрономите от университета "Виланова" във Филаделфия, САЩ.
След внимателен анализ на данни те установили, че Т Пиксидис всъщност е бинарна звездна система.

Едната от двете й звезди е бяло джудже, което всмуква газ и се разраства. Когато масата му се увеличи до критично ниво, то ще избухне.

Блясъкът му ще бъде колкото на всички останали звезди в галактиката заедно.

Телескопът "Хъбъл" е заснел как звездата се подготвя за гибелта си с поредица от слаби взривове, наречени "нови". Те са се случвали регулярно на всеки 20 години от 1890 г. насам, но са спрели след 1969 г.

Това означава, че следващият взрив вече е просрочен с 20 години и че избухването на Т Пиксидис в свръхнова може да се случи съвсем скоро.

Все пак обаче "скоро " има съвсем други измерение в галактически план, така че хората няма защо да се плашат, успокоява Робин Скагел от Британското дружество за популярна астрономия, цитиран от британския в. "Дейли телеграф".
Извънземно е онова същество, което живее в синхрон и хармония с истинската природа на своя генетичен

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 463
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #275 -: Януари 06, 2010, 15:23:35 pm »
Именно - я има твърда част на тия планети, я няма.

Живите организми, ако има такива и те ще трябва да се обособят някак си, освен ако не са във форма на газ ...


А конкретно предположение така и не даде. Само казва какво може и да НЕ е ...
А не какво би могло да Е ...
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #276 -: Януари 06, 2010, 15:45:46 pm »
Сега уточнете се за какъв живот става въпрос. Ако Rapsio говори за живот под формата на някакви заблудени латентни бактерии, ок... става.

Но Рапсио, да очакваш раса, технологично напреднала (поне колкото нас), че дори и повече, едва ли...

Виж според теб ако може такава раса да живее на такава планета, навлизаме в тъмните дебри на езотериката и разговорите се преместват в другата секция на форума при бат Дъньо.

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #277 -: Януари 07, 2010, 09:30:17 am »
Eon - никаква технологично напреднала раса, става дума само за некви едноклетъчни колкото да се нарекат живот. Пределно ясно ми е, че технологична раса не може да се пръкне на такова място. Все пак - зелената/златната зона засега си остава единственото приемливо (ЗАСЕГА) място. Наред естествено с ледените региони.

 И на мене ми се иска да открият/да си признаят/ някоя планетка от земен тип, на подходящото разстояние от звездата си и т.н. ама нъцки ... Докато технологията не стигне до там, обикновенни астрономи да имат възможностите да засичат планети (може пък и вече да е факт това, не знам), ще разчитаме на големите агенции. За всичко. Както е досега (с някакви изключения). А всички знаем големите агенции къв интерес имат и чии го обслужват.

Неактивен reply

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 137
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #278 -: Януари 13, 2010, 14:28:53 pm »
Астрономи откриха загадъчен астероид, параметрите на чиято орбита карат да се предполага, че може да е създаден от човека космически апарат, а днес той ще доближи Земята на минимално расзтояние, съобщава РИА Новости.

Според расчетите на учените, астероидът, получил обозначението 2010 AL30, е с размери от порядка на 10-15 метра.

Днес около 12:48  часа по Гринуич (14:48 часа българско време) той ще доближи Земята на минимално разстояние - 128 хиляди километра, което е три пъти по-високо от местоположението на спътниците на геостационарната орбита или само една трета от пътя от Земята до Луната,т.е много близо, пише Discovery News.

"Този обект има период на завъртане от една година - така че е твърде вероятно да е създаден от човека обект, а не естествено небесно тяло", отбелязват получилите изображения от астероида италиански астрономи Ернесто Гуидо и Джовани Состеро от обсерваторията Remantzacco.

Американският астроном Алън Харис, старши изследовател в Института за космически науки (Space Science Institute), обаче смята, че орбитата на новооткритият астероид не е нещо необичайно и не е с като обичайните орбити на космическите апарати.

По време на максималното си приближаване към Земята астероидът 2010 AL30 може да се наблюдава в съзвездията Риби, Орион и Телец като звезда от 14-та величина, но това ще бъде възможно единствено с телескоп.

http://news.ibox.bg/news/id_816654240


п.с. Доста абсурдизми в една статия  ;D

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #279 -: Януари 13, 2010, 23:52:53 pm »
Eon - никаква технологично напреднала раса, става дума само за некви едноклетъчни колкото да се нарекат живот. Пределно ясно ми е, че технологична раса не може да се пръкне на такова място. Все пак - зелената/златната зона засега си остава единственото приемливо (ЗАСЕГА) място. Наред естествено с ледените региони.


Айзък Азимов има много интересни предположения в разказите си, за различни форми на живот, на най-невероятни места във вселената.Например живот във формата на енергия, енергия+материална форма  и т.н.
Няма невъзможни неща.Има ограничени възприятия, което си е в реда на нещата. :)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #280 -: Януари 14, 2010, 08:48:13 am »
Няма невъзможни неща.Има ограничени възприятия, което си е в реда на нещата. :)

Казвайки няма невъзможни неща, сигурно приемаш идеята на Дънов, за живот на повърхността на Слънцето?

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #281 -: Януари 14, 2010, 11:17:20 am »
Казвайки няма невъзможни неща, сигурно приемаш идеята на Дънов, за живот на повърхността на Слънцето?

Да, приемам я.Имайки предвид, че няма прегради пред развитието на технологиите, и, че някои мноого по-напреднали цивилизации са преминали към чисто енергиен носител на живота.Еми те направо си вземат енергия от източника. :)

Да звучи абсурдно за някои, но не можем да изключим нещо като възможно, само защото за нас е невъзможно. ;)
Или : не го виждам, но това не значи, че го няма.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #282 -: Януари 14, 2010, 15:37:27 pm »
Да, приемам я.Имайки предвид, че няма прегради пред развитието на технологиите, и, че някои мноого по-напреднали цивилизации са преминали към чисто енергиен носител на живота.Еми те направо си вземат енергия от източника. :)

Да звучи абсурдно за някои, но не можем да изключим нещо като възможно, само защото за нас е невъзможно. ;)
Или : не го виждам, но това не значи, че го няма.

И как мислиш живеят тези "същества" на повърхността на Слънцето? Как успяват, с какво се хранят, на какво приличат външно?

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #283 -: Януари 14, 2010, 23:40:10 pm »
На кълбовидни мълнийки :)
Или нещо като медузи от електрически зареден звезден газ, обградени от някакъв вид защитно поле. Може де са и кълба от йонизирана плазма.
Енергията може да има много състояния и лица.
Хранят се директно от енергиятана слънцето-фотони, радиация, или с нещо друго от целия спектър на високоенергийните частици, които слънцето бълва с милиарди тонове в секунда :)
« Последна редакция: Януари 14, 2010, 23:43:33 pm от marhs »

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #284 -: Януари 16, 2010, 09:08:06 am »
 :hi:

Планета X

Невероятна информация относно "Планета X"- "Нибиру", последните технологии истреляни в Космоса от НАСА за иследване на 10та планета.


Моля ви гледайте видеото невероятно е. Всичко е с много факти защитено. :)

www.xfacts.com

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.xfacts.com/map/planetX.jpg&imgrefurl=http://xfacts.com/map/&usg=__Jpe_Qi6KWfr6vgdW5QtQvMhlNqo=&h=240&w=320&sz=27&hl=en&start=17&um=1&tbnid=TeGHYdiwR45UvM:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3DPlanet%2BX%26hl%3Den%26um%3D1
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27