Автор Тема: Астрономия - НОВИНИ  (Прочетена 222614 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #255 -: Август 31, 2009, 00:26:35 am »
Всъщност отдавна е доказано, че Теорията на относителността е грешна, тъй като е открита по-бърза скорост, от тази на светлината.
« Последна редакция: Август 31, 2009, 00:28:23 am от Mirotvorec »

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #256 -: Август 31, 2009, 00:36:39 am »
Двама математици твърдят, че могат да обяснят противоречията в Теорията на относителността без тъмната енергия


Тези двама математици  :nea: дали са наясно със законите на физиката, астрофизиката и физиката на елементарните частици, и някои понятия от тези науки.
То математиците (и мъже и жени) са си със самочувствие и вирнати брадички, но явно не виждат по-далече от носовете си, а и не знаят.Но си се мислят за най-умни.Познавам такива живи примери.Вервайте ми. ;D :P
 
Преди 2 месеца бях на такава конференция в Созопол и знам. Яко надъхани с фундаментализъм ;D

Неактивен x-file

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 68
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #257 -: Септември 18, 2009, 18:26:40 pm »
Астрономи публикуваха 800-мегапикселова снимка на звездното  

Фотограф: www.eso.org/gigagalaxyzoom


Френският астроном Серж Бруние заедно с Европейската южна обсерватория представиха в интернет новия си проект Gigagalaxy Zoom, който представлява изображение на нощното небе с висока резолюция, видяно от Земята.

800-мегапикселовата снимка е съставена от около 300 фрагмента, всеки от които е сниман няколко пъти с помощта фотоапарата Nikon D3 и обектив с фокусно разстояние 50 мм при 6-минутна експонация.

Някои части на изображението са интерактивни и с кликване на мишката могат да бъдат уголемявани за по-прецизно разглеждане. Освен това астрономите са създали и видеоклип с преплитане през Млечния път.

« Последна редакция: Септември 18, 2009, 18:28:43 pm от x-file »

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #258 -: Септември 26, 2009, 00:41:53 am »
Някои части на изображението са интерактивни и с кликване на мишката могат да бъдат уголемявани за по-прецизно разглеждане. Освен това астрономите са създали и видеоклип с преплитане през Млечния път.


Опитах опциите-хубаво нещо, но ограничено.Сигурно платената версия ще е по-интересна.
Абе друго си е да седнеш в планетариума във Варна и да ти обясняват всичко на български език-много е увлекателно.Все едно, че гледаш нощното небе, но интерактивно ;) :hi:

Неактивен elenabg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 34
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #259 -: Октомври 26, 2009, 14:03:48 pm »
Учен постави под съмнение ключово положение на теорията на относителността

Световната наука се оказа на прага на тиха революция, когато откритието на Рейчъл Бин от Корнелския университет постави под съмнение ключово положение на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, отнасяща се до пространствено-времевия модел на света, съобщи БТА, позовавайки се на сп. "Ню сайънтист".

Известно е, че пътувайки през Вселената, светлината на отдалечени звезди и галактики изпитва влиянието на гравитационните полета на масивни космически обекти, като други звезди или галактически купове. Под влияние на гравитацията траекторията на движение на светлината се изкривява. Така изображението на тези звезди достига до Земята изкривено като през лупа.

Изследването на Рейчъл Бин се основава на действието на такива гравитационни лещи. Съгласно теорията на Айнщайн действието на гравитацията се обяснява с изкривяване на пространството и времето под влиянието на масата на космическите обекти. Учените могат да получат представа за този процес, наблюдавайки траекторията на движението на светлината.

При това, съгласно Общата теория на относителността, коефициентът на изкривяване на времето трябва да е равен на коефициента на изкривяване на пространството. Използвайки данни от наблюдения на повече от 2 милиона галактики с най-новите телескопи, включително и "Хъбъл", Рейчъл Бин забеляза явление, което противоречи на това правило. Тя изясни, че в периода преди 8 и 11 милиарда години коефициентът на изкривяване на времето е бил три пъти по-голям от коефициента на изкривяване на пространството.

Теорията на относителността на Айнщайн има редица потвърждения в рамките на една галактика. Тя обаче още не е преминала през проверката на гигантски пространства от Вселената.

Работата на Бин е първата, която обобщава данните за движението на милиони галактики, отбелязва "Ню сайънтист". Експертите, чието мнение цитира списанието, засега не казват с какво се обяснява наблюдаваната аномалия и може ли тези данни да бъдат съгласувани с теорията на Айнщайн на основата на нови хипотези. Според някои от тях нарушението на закономерността може да се обясни с откритата през 1998 г. тъмна енергия. Тя противодейства на силата на притеглянето и кара Вселената да се разширява.

Алберт Айнщайн е прогнозирал наличието на сила, която не позволява на Вселената да се свива. В научните среди е прието да се смята, че тъмната енергия е започнала да доминира преди около 5-6 милиарда години. Данни, получени неотдавна с телескопа "Хъбъл", показаха, че тя вероятно е започнала да въздейства на Вселената по-рано.
БТА
http://science.actualno.com/news_267396.html

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #260 -: Октомври 26, 2009, 23:35:36 pm »
Учен постави под съмнение ключово положение на теорията на относителността

Световната наука се оказа на прага на тиха революция, когато откритието на Рейчъл Бин от Корнелския университет постави под съмнение ключово положение на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, отнасяща се до пространствено-времевия модел на света, съобщи БТА, позовавайки се на сп. "Ню сайънтист".

Това е така.Но не само Рейчъл Бин е на това мнение.Тъмната материя е открита преди години.Иначе тя е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, защото нито излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни и е с неизвестен състав.Но може да бъде индиректно засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.Според редица учени масата на тъмната материя е доста голяма част от масата на видимата вселена.Предполага се, че тъмната материя е : антиматерия, първична материя, или друг, непознат вид материя, с повече измерения. А и според струнната теория за произхода и развитието на вселената е възможно съществуването на 12 и повече измерения, а не само 4, които познаваме сега.Това засега са хипотези, но щом са измислени от учените, то имат някакво основание, и шанс да се окажат вярни. :)
 

Неактивен Nightwish

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 191
  • Мистерика - блог за непознатото
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #261 -: Ноември 03, 2009, 21:39:13 pm »

Тази новина ми намирисва сериозно. На телескопа Кеплер се възлагаха големи надежди да открие планети подобни на Земята. Сега "имало грешки" и ще трябва да чакаме още 3 години. А за тези "грешки" се знаело още преди да го изведат на орбита, но "не можели да го разглобят целия за да отсранят проблема". Небрежност ? Нарочен саботаж ? Сякаш някой пречи на откриването на планети от земен тип, което е с една стъпка по близо до откриването на извънземен живот.


Проблеми с орбиталния телескоп Кеплер


В електрониката на телескопа Кеплер , който не отдавна бе изведен на орбита, е възникнал проблем, който можеби няма да позволи на апарата да се занимава с основната си научна работа до 2011 година - по информация от старши специалист по проекта Уилям Боруки.

По негови думи , специалистите ще трябва да създадат нови програми, за услилителите на оптическите шумове, тъй като в сегашния вариант , програмно - апаратната връзка е започнала да дава грешки. "Ние няма да може да търсим планети, подобни на нашата или това ще бъде крайно сложно.С помоща на услилвателите на шумове, телескопа може да разглежда слабосветещи обекти" е казал специалиста.

Групата отговаряша за фунционирането на Кеплер е знаела да наличието на проблема още преди старта, когато периодично усилвателите са давали грешки. "Всички знаеха , че грешки рядко възникваха и всички се бояха от това. Беше вече късно да се разглабя телескопа , когато бе открит проблема" е казал Дъг Колдвел, научен специалист на мисията.

Телескопа Кеплер беше изведен на орбита на 6 март 2009г. Неговата основна задача - търсене на планети разположени извън пределите на Слънчевата система.

Както са пояснили специалистите, проблема е предизвикан от усилваелите , работещи със сигнали от 95 мегпикселна камера на телескопа. В тези усливатели се намират специални дфрови фотометри усилващи оптическата светлина на звездите. На телескопа има три такива усилвателя, създаващиоптически шум.

Попринцип , усилвателите може да се управляват ръчно, е казал Боруки, но то зи процес е много трудоемък и в ръчен режим точноста на фиксация е много по малка."Екипа ще трябва ръчно да пресява 'лошите' данни , а това трябва да се правиот програма" е казал той.

По този начин , първите резултати от Кеплер , изследователите ще получат не порано от след три години. Специалистите казват , че за фиксиране на изменението на светимоста на звезда , Кеплер ще трябва да наблюдава за всяко преминаване на планетата около звездата като минимум 4 пъти. Данните , които орбиталния телескоп ще предава 1-2 пъти в месец, по късно ще бъдат потвърждавани отназемни телескопи.
От НАСА казват ,че проекта по реализацията на Кеплер от етапа идеа до етапа извеждане в космоса е продължил 17 години


http://www.spacenewsbg.com/news/03/November/2009/1709

Неактивен xtrdr

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #262 -: Ноември 04, 2009, 15:11:21 pm »
Кой ги знае кво са видяли на първите снимки и са се паникьосали.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 166
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #263 -: Декември 03, 2009, 18:27:12 pm »
Черните дупки са способни да създават галактики
Гравитацията им е толкова силна, че дори светлината не може да ги напусне
http://www.dnes.bg/technology/2009/12/02/otkriha-sposobnost-na-chernite-dupki-da-syzdavat-galaktiki.81758
 П.С. ??? Заглавието наистина не трябва да е такова. ???
« Последна редакция: Декември 03, 2009, 18:36:31 pm от fishbone »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #264 -: Декември 03, 2009, 19:31:13 pm »

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #265 -: Декември 11, 2009, 08:46:57 am »
Платоновите тела и т.н.:

http://www.spacenewsbg.com/news/10/December/2009/1763/1/

Айде някой да открие снимките на южния полюс на Венера, направени от Mariner 10 и Venus Express!?

Неактивен fry

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557

Неактивен Roswell

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 285
 • They are already among us!
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #267 -: Декември 17, 2009, 14:02:43 pm »
то от тях какво мoжеш да очакваш.....40 светлинни години тези ще си я гледат с телескопите още хиляди години.Как разкриха,че има вода и атмосфера тази планета :lol: :lol: .Според Бети Хил която се предполага е била отвлечена от оригиналните сиви и е било показана карта че идват от планета от системата Ретикули която е на 36 светлинни години ако не се лъжа.20 години по късно астрономите показват положението на двете звезди Зета Ретикули ζ1 и Зета Ретикули ζ2 и според тяхната карта,картата на Бети Хил съвпада..Защо първо не се поинтересуват за тази двойна система която е по близо от тази планета..... ??? ??? ??? :lol:
Roswell
Извънземно е онова същество, което живее в синхрон и хармония с истинската природа на своя генетичен

Неактивен hung

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 287
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #268 -: Декември 20, 2009, 17:13:01 pm »
Без секс, на къде?! Без любов, няма секс!

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #269 -: Декември 21, 2009, 20:48:52 pm »
Платоновите тела и т.н.:

http://www.spacenewsbg.com/news/10/December/2009/1763/1/
Това си го обяснявам, че не само Земята е куха, а всяко елипсовидно въртящо се тяло около ос. Може и да не е така, но за сега ми се струва най-пасващо :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27