Автор Тема: Киселото мляко  (Прочетена 51940 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен El Freegano

• Четящ
  • *
  • Публикации: 69
    • www.myspace.com/xsanitymonkx
Re:Киселото мляко
« Отговор #60 -: Март 14, 2010, 13:16:32 pm »
Един съвет от мен - заквасвайте си мляко сами. Даже и да нямате кози, овце, крави пак се намират хора, които продават домашно мляко (дори и в софия ;) сварявате млякото, оставате го малко да се охлади до температура, при която можете да си потопите кутрето вътре и да направите 13 кръгчета без да ви пари, но същевременно да е приятно топло, та тогаа го изсипвате в буркани и слагате по 1-2 лъжици закваска (домашно кисело мляко, че както виждате в данон няма да намерите нужните микроорганизми, които да заквасят млякото) разбърквате хубаво и го завивате с нещо (одеало, яке и др.), което да пази млякото на топло и след 3 часа слагате млякото в хладилника и като се охлади е вече готово ;)
стара бабина рецепта ;)
да ви е сладко
« Последна редакция: Март 14, 2010, 19:55:29 pm от El Freegano »
Total Liberation

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #61 -: Март 14, 2010, 15:01:26 pm »
Вярно е това, което казваш. Даже мога да ви гарантирам, че може и 6 месеца да издържи в хладилника. Личен опит. Бяхме забравили един буркан такова домашно мляко по същата рецепта и след 6 м. го изядохме. Все едно вчера бе направено. :hi: ;D
« Последна редакция: Март 14, 2010, 15:03:06 pm от Гален »

Неактивен Raw Deal

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #62 -: Март 14, 2010, 16:15:44 pm »
Можете да направите същия 6-месечен тест с купено от магазина кисело мляко, но не ви препоръчвам да го дегустирате след това. ::)
Dreams are messages from the deep.

Неактивен bogoizbrania

• Пишещ
  • Публикации: 919
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
« Отговор #63 -: Март 14, 2010, 16:52:20 pm »
Извинявам се много. Исках да кажа , че Карабунар и Сердика за много добри млека. :)

Из мисля така, предии време родопеята беше добра.
Soli Deo Gloria!

Неактивен mejdupraznika

• Четящ
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #64 -: Март 25, 2010, 14:33:01 pm »
Сердика 3.6 %, 100% мляко!!!
« Последна редакция: Март 25, 2010, 14:34:06 pm от mejdupraznika »

Неактивен iranikolova

• Четящ
  • *
  • Публикации: 17
« Отговор #65 -: Април 05, 2010, 18:26:41 pm »
Аз вече направо незнам какво мляко да купувам за малкото ми почти 3 годишно дете,лошото е,че живеем в София и незнам къде бих могла да купувам истинско добро прясно домашно мляко и да си го заквасвам сама.Мислих да не давам мляко купешко и да го спра съвсем,но детето има нужда от калции за да расте и да са му здрави костите.Незнам вече се плаша какво да купувам,то всичко един изкуственяк пълен с консерванти :bad:
Със стари български гени....

Неактивен SunMoon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 83
« Отговор #66 -: Април 05, 2010, 19:52:58 pm »
Аз вече направо незнам какво мляко да купувам за малкото ми почти 3 годишно дете,лошото е,че живеем в София и незнам къде бих могла да купувам истинско добро прясно домашно мляко и да си го заквасвам сама.Мислих да не давам мляко купешко и да го спра съвсем,но детето има нужда от калции за да расте и да са му здрави костите.Незнам вече се плаша какво да купувам,то всичко един изкуственяк пълен с консерванти :bad:

В сайта на БНАП имаше сравнителен тест на киселите млека, най-добрите бяха "Топ-милк" , "На дядо от село" и "Герма" трите се водят еднакво добри, после са "Елби" и "Пършевица" . Другите кисели млека участвали в теста направо не стават, най-зле са "Данон" и "На Баба" даже последното ми беше любимо, но вече няма да го погледна :o. Добри мнения съм чувала и за "Сердика" , даже по-нагоре в темата го споменават, има и био кисело мляко, марката е "Harmonica" до колкото знам се продава в Била, някои други супермаркети и био магазините, имай в предвид че цената му е двойно по-висока от нормалната цена на киселото мляко, но грамажа е със 100гр. повече, не съм го пробвала все още, но смятам скоро скоро и това да направя :P.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #67 -: Април 05, 2010, 20:43:03 pm »
Вкъщи се купува това кисело мляко, което котката ми го яде. И наистина познава животинчето кое е от натурални продукти, и кое не. Същото се отнася и за сиренето и кашкавала.
« Последна редакция: Април 05, 2010, 20:47:57 pm от sidewinder »

Неактивен hobbs

• Четящ
  • *
  • Публикации: 121
« Отговор #68 -: Април 06, 2010, 01:07:08 am »
А какво ще кажете за мляко КУЛТУРА ? иначе е вкусно ама дали става ?

Неактивен SunMoon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 83
« Отговор #69 -: Април 06, 2010, 22:27:30 pm »
А какво ще кажете за мляко КУЛТУРА ? иначе е вкусно ама дали става ?

Намерих тази статия - http://www.marica.bg/show.php?id=12329
"Култура" изглежда не е читаво, но май и "Бор Чвор" също не е, въпреки че в друга проверка е имал високи нива на lactobacillus bulgaricus, но аз така или иначе не консумирам тази марка.

Неактивен iranikolova

• Четящ
  • *
  • Публикации: 17
« Отговор #70 -: Април 09, 2010, 13:39:44 pm »
Взех сега от тези детските кисели млека на Сердика,срока им на годност е само няколко дни,което ме кара да мисля,че наистина съдържат истинско кисело мляко а и цената им е по-висока.
Със стари български гени....

Неактивен jah

• Четящ
  • *
  • Публикации: 42
  • Има неща, от които трябва да се освободим,за да г
« Отговор #71 -: Април 12, 2010, 21:21:06 pm »
купувам наливно прасно мляко ,от близките села носят, преминава термична обработка в нас,и след това пием или правим кисело млекце

цена за литър истинско прясно мляко 1лв

русе

Неактивен hobbs

• Четящ
  • *
  • Публикации: 121
« Отговор #72 -: Април 12, 2010, 22:05:22 pm »
пращай и към София   ще ти го купувам за 1,2лв     

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #73 -: Април 15, 2010, 19:44:27 pm »
Един съвет от мен - заквасвайте си мляко сами. Даже и да нямате кози, овце, крави пак се намират хора, които продават домашно мляко (дори и в софия ;) сварявате млякото, оставате го малко да се охлади до температура, при която можете да си потопите кутрето вътре и да направите 13 кръгчета без да ви пари, но същевременно да е приятно топло, та тогаа го изсипвате в буркани и слагате по 1-2 лъжици закваска (домашно кисело мляко, че както виждате в данон няма да намерите нужните микроорганизми, които да заквасят млякото) разбърквате хубаво и го завивате с нещо (одеало, яке и др.), което да пази млякото на топло и след 3 часа слагате млякото в хладилника и като се охлади е вече готово ;)
стара бабина рецепта ;)
да ви е сладко
     Ако  добавите  и  по  една - две  капки  мая  за  сирене  на  литър  мляко,  каква  вкусотия  става!!!!!!!!!!! 
     Как  да  познаваме  дали  има  вода  в  прясното - суровото  мляко?  Една  игла  за  плетене  я  потапяме  наполовина  в  млякото,  ако  остане  капка  на  върха  значи  няма  вода!
     Как  да  познаем  натуралноста  на  киселото  мляко?  Гребнем  ли  лъжица  мляко  след  няколко  минути  се  появява  цвик! 
     Поставете  кофичка  кисело  мляко  при  стаина  температура,  ако  за  10тина  часа  капачката  се  издуе  то  млякото  е  без  консерванти! 
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен bojinkata

• Доста Писал
  • Публикации: 1 126
« Отговор #74 -: Ноември 23, 2010, 18:33:30 pm »
Относно "цвика", който трябва да се появи в кофичката след гребване с лъжица-остава някаква жълта течност, но това господа не е цвик. Просто няма нищо общо на вкус. Израсъл съм край мандра, когато още ги нямаше всички тези глупости, и съм пил много от тази течност. По принцип мирише малко гадно. Но в кофичките това нещо няма нищо общо с истинския цвик. За съжаление.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27