Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Здравни конспирации => Темата е започната от: Дъвиан в Август 27, 2006, 15:04:12 pm

Титла: Киселото мляко
Публикувано от: Дъвиан в Август 27, 2006, 15:04:12 pm
Искам да попитам какво мислите за киселото мляко, има ли конспирация в него, по какво да познаем истинското кисело мляко, какви вреди могат да се получат от честата му употреба и друго подобни въпроси. За начало малко информация:

Киселото мляко

Да се проследи историята на киселото мляко е невъзможно. То е старо като света. Всяко прясно мляко, поставено за съхранение в кози или агнешки мех, е осъдено на ферментация. По цял свят са познати негови различни по вкус и качества варианти - кумис в Средна Азия, лабан в Близкия Изток, кефир в Русия или югурт в Турция, откъдето това наименование е стигнало и до Западна Европа. Българското кисело мляко обаче е уникално. Защо това е така, до началото на миналия век било неизвестно. Щастливото откритие направил българинът Стамен Григоров (1878-1945 г). Той е роден в с. Извор, Трънско и следвал естествени науки първо в Монпелие, а после в Женева и Париж. След една ваканция в родното си село тръгнал за Европа с армага (гърне) кисело мляко. По пътя го изял, а после сложил остатъците под микроскопа и открил непознатата дотогава пръчковидна бактерия Lactobacillus bulgaricus. През 1903 г. направил научно съобщение по този повод, а две години по-късно изнесъл доклад за българското кисело мляко в института "Пастьор" в Париж. В негова чест откритието било кръстено Bacterium bulgaricum - Grigoroff.. Специален принос за популяризирането на това откритие имал руският учен академик Иля Мечников, който през 1908 г развил идеята, че едно от обясненията за дълголетието по българските земи е консумацията на кисело мляко. Според неговата теория основна причина за стареенето на човека е натрупването на отровни вещества в организма от действието на гнилостни бактерии в дебелите черва. С годините те предизвикват бавно отравяне и разстройство на нервната система. Пръчковидният български бацил, твърди Мечников, създава неблагоприятни условия за развитието на гнилостните бактерии, с което забавя стареенето. По-късни изследвания доразвиват това откритие и доказват антибиотичните свойства на българското кисело мляко, както и способността му да лекува стомашно-чревни заболявания и гнойни възпаления.

Лактобацилус булгарикус отдавна се е превърнал в метафора за българската действителност и за националната специфика. Как и кога се е появил по българските земи, не е ясно. В литературата по този въпрос могат да се срещнат различни догадки, някои свързват неговата поява с бита на древните траки, които били овчари и няма как да не са познавали киселото мляко. Други предполагат, че това е мутирал щам, който трайно се установил у нас заедно с прабългарите и донесения от тях кумис. Някои легенди свързват забележителните победи на Чингиз хан с киселото мляко, което било включено в разкладката на войската. Твърди се, също че българската му разновидност станала известна на запад още през XV в. след като някакъв арменски лекар излекувал френския крал Луи XI от тежко стомашно заболяване. Днес е сигурно, че Лактобацилус булгарикус е огромен национален капитал.

http://www.fama.bg/fama.php?pg=polezno

За повече сведения:

http://www.umc.bg/id-36/faq.html (Въпроси и отговори от "Обединена Млечна Компания")
http://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus (Уикипедия за Lactobacillus bulgaricus)
http://www.democrit.com/the_news.php?n=48 (Луи XI и киселото мляко; статия за киселото мляко)
http://www.omda.bg/BULG/COOK/sirene.html (Как да си приготвим кисело мляко и сирене)
http://www.potrebiteli-bg.com/food/kis-mljako.htm (Резултати от дегустационни тествания)
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: milenski в Август 27, 2006, 16:18:00 pm
Хубава тема  :) За киселото мляко, което вече не се продава в България. Това, което си купуваме в момента, не знам дали въобще може да се нарече кисело мляко. Наблъскано е с толкова много консерванти, подобрители, обезцветители и сухо мляко, че консумирайки го сигурно повече си вредим, отколкото да помагаме на организма си. Мина времето, когато пиехме истинско кисело мляко и боза. Откакто на българския пазар се появи Данон и започна да ни продава "йогурт", и този прекрасен природен продукт си замина по реда. Аз лично от години не съм купувала кисело мляко, което да вкисне. Стои си все така бяло и безвкусно, както в деня на отварянето му, че даже и плесен не хваща. Ей това е най-голямата конспирация - пробутват ни поредния сурогат с "невидимо действие, но видим резултат". Този рекламен девиз навремето ме разпарчатоса от смях. Ама май е смях през сълзи...
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Август 27, 2006, 18:24:04 pm
Изходът е един-правете си го вие у дома. Да ми е жива и здрава булката-всяка сряда и неделя по 4литра истинско краве мляко подквасва и  няма нищо общо с купешкото.  :P
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: H. в Август 27, 2006, 19:15:01 pm
Отдавна не ядем кисело мляко. Аз преди бях толкова промит мозък, че като ходех на планина (гледам да се случва често) не можех да ям истинското кисело мляко. Исках си купешкото - хаха - не питайте...

От информация на 2 години, знам от хора които се занимават с изследване на храни, че единствено "Верея" от всички кисели млека на пазара, съдържа въпросната бактерия. Всичко друго е баласт.
Сигурен съм, че за тези две години и "Верея" не е пропуснала да се присъедини към тенденцията на своите колеги :P

С две думи - за какво говорехме? За кисело мляко ли? А да - няма такова :P
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Август 27, 2006, 19:32:14 pm
Оказва се, че правим хранителни добавки   http://www.daflorn.com/probiotics.php

Цитат
Основна отличителна черта на разработените от нас пробиотични продукти  е присъствието в състава им на живи и латентни клетки на Lactobacillus Bulgaricus в количество от няколко милиона до милиарди в 1 g сухо вещество.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: IYI в Август 27, 2006, 22:21:42 pm
А изумително!
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: asdfghjkl в Август 29, 2006, 08:23:54 am
Ами, тая "Пършевица" (кефи ме рекламата), на нея пише, че е с натурални продукти и без консерванти. Знам, че не трябва да вярвам на такива надписи, но все пак? Наистина ли нито една марка кисело мляко в момента, няма оригинални съставки?
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Дъвиан в Август 29, 2006, 09:33:49 am
Според мен не можем на бърза ръка да поставим всички в кюпа на фалшивите производители. Нита знаем как приготвят киселото си мляко, нито познаваме собствениците, нито имаме поглед върху цялата дейност. Разбира се, че има и такива млека, които веднага се познават, че нищо не струват. На пазара, има толкова много производители вече. Но има и други, които са си направени по стандартната рецепта за фирмено производство на кисело мляко и си го продават така. Казвам това, защото едно познато семейство имаша дълги години мандра и правеха кисело мляко и въобще млечни продукти. Не можем да правим изводи по 5-6 млека, които познаваме. В някой градове може и да приготвят качествено кисело мляко. Иначе като домашно приготвените продукти няма! Това си е закон вече! Хаха! Такова домашно овче кисело мляко съм ял, че просто е неописуемо. Де да можехме всички да си го произвеждаме по къщите. Дори най-хубаво да си имаш кравичка, да си я пасеш сам и да знаеш че и млякото е под твой надзор. :P
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Август 29, 2006, 09:56:48 am
Цитат
Де да можехме всички да си го произвеждаме по къщите.
Що да не може? Намираш някой с кравичка или овчици, купуваш си от него млякото, пък си прави после и кисело мляко, и сирене.  ;D
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Дъвиан в Август 29, 2006, 10:00:04 am
Да, вече е в процес на обмисляне и решение. :)

Все пак зависи от условията, в които живее всеки от нас.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Cenestelle в Август 29, 2006, 11:39:24 am
виж при домашното производство на мляко има един малък проблем - да намериш хубаво кисело мляко за закваска:)) защото от повечето просто не се получава
относно различните марки, аз вече не ям кисело мляко но преди най-естествено и 'правдоподобно' на вкус ми се струваше Здравец, ако някой го е опитвал да си каже мнението
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Eon в Август 29, 2006, 11:42:45 am
виж при домашното производство на мляко има един малък проблем - да намериш хубаво кисело мляко за закваска:))
Бабите на село са решили този проблем като вземат закваска от друго домашно кисело мляко.  ;D
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Cenestelle в Август 29, 2006, 12:29:07 pm
това имах предвид, при липса на такова трябва да успееш да намериш по магазините истинско кисело мляко което да стане за закваска, и най-вероятно чак на втория-третия път, когато използваш закваско от вече направеното кисело мляко ще се получи наистина вкусно, но може пък да си струва:)
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: llara в Август 29, 2006, 12:53:56 pm
И ние в къщи не хапваме от години млякото, което се продава в потребителската мрежа, но причината е че имаме баба, която прави страхотно овче и козе. Интересното е че ако не се съхранява добре започва да вкисва за няколко дни. Купеното от магазина, както писа вече Lampyridus photuris, е наблъскано с консерванти, нишесте и буклуци за да издържа дълго време и естествено няма хранителни качества.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Eon в Август 29, 2006, 13:08:49 pm
И ние в къщи не хапваме от години млякото, което се продава в потребителската мрежа, но причината е че имаме баба, която прави страхотно овче и козе. Интересното е че ако не се съхранява добре започва да вкисва за няколко дни. Купеното от магазина, както писа вече Lampyridus photuris, е наблъскано с консерванти, нишесте и буклуци за да издържа дълго време и естествено няма хранителни качества.

true true
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Oberon в Август 29, 2006, 14:03:42 pm
В България от години няма кисело мляко, по простата причина, че го няма вече щама с живата закваска.
Данон е еврейска фирма, едва ли е заинтересована за здравето на българите.
НЕ КУПУВАЙТЕ от Данон. Слагат нишесте и всякакви мизерии вътре.
НЕ КУПУВАЙТЕ краве масло ( минало е покрай кравата само ) от "Милмекс". За предпочитане е от фирма "Вълчев", те поне купуват немско и само го разфасоват. Милмекс също купуват немско, но го смесват с хидрогенирана растителна мазнина от Малайзия.
НЕ КУПУВАЙТЕ сирене, защото в него също има растителна мазнина от Малайзия. Има суроватка, нерядко за животинска употреба.
НЕ КУПУВАЙТЕ български фафли, щото ако ви кажа какво има в тях, ще ме помислите за идиот. Препоръчвам вафли на "Нестле България" и "Крафт Якобс". И те са български, обаче контрола на качеството е убийствен. А и поне си купуват какаото директно от Африка, а не от дистрибутор от България.

Оберон
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Август 29, 2006, 14:10:46 pm
Живата закваска си я имаме, друг е въпросът до колко и дали изобщо я използват. Ако консервантите и другите пълнежи я унищожават, явно те изобщо не я слагат.
Добре де, ама без да сложат закваска как ще се получи кисело мляко?
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Oberon в Август 29, 2006, 14:14:52 pm
Живата закваска си я имаме, друг е въпросът до колко и дали изобщо я използват. Ако консервантите и другите пълнежи я унищожават, явно те изобщо не я слагат.
Добре де, ама без да сложат закваска как ще се получи кисело мляко?

Както се и прави вино без грам грозде.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Август 29, 2006, 14:18:00 pm
Не бе, аз сериозно-никога не съм мислил, че може да се получи кисело мляко без закваска  :o   
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Oberon в Август 29, 2006, 14:37:13 pm
Закваска има, само че не е жива култура, а мъртва. Демек бактериите не са живи, а са щам на мъртви. С една дума, изкуствено създадени.
Главния технолог на една винарна в България ( няма да казвам коя ), получава 8000 лв. заплата. Един приятел го питал: Що толкоз пари бре? Кво толкова правиш? Онзи казал: Ами правя перфектно вино без грозде. Заради такива играчи на дребно, и най-вече алчните им шефове си прецакахме пазара на вино в Англия. "Домейн бояр" в момента продава заради името си, а не заради качеството си. Именно те преебаха пазара в Англия, щото в началото изнасяли вино то грозде, после се изхитрили, почнали да вкарват и химия, ма ония не са балами - имат си солиден входящ контрол. Сега наше вино се продава в 1-2 хипермаркета в Англия, а преди се е продавало в над 10.

Тъжната истина - тук бъка от "мениджъри"

Да не говорим за "луканката"....Един мой бивш клиент влиза в цех за луканка в Пазарджик и вижда някви машини, някви големи чували с бял прах и разни туби по 20 литра. Оказва се че белия прах е "месото", идващо откъде? От братска Америка, офкорс. Белия прах се смесва с течността от тубата, която придава вкуса и се превръща в...луканка....

Тъжната истина - тук бъка от дребни търговци с големи идеи.

Трагичната истина - бедни сме като мишки, и за да ядем луканка на нормална цена, я правим от евтини продукти...
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: llara в Август 29, 2006, 14:43:19 pm
Чакайте да се намеся малко. Не става въпрос да се закваси, а да се сгъсти - има разлика. А сгъстяването става по различни начини. При купеното е така. Единственото за което знам от братовчед, който живее в гр.Смолян е че "Родопеята" е с бактерията необходима за заквасване. Но както споменах отдавна семейството ни е на домашно мляко :)
Що се отнася до фафлите ;D, напълно подкрепям казаното от Оберон, защото съм работила в Нестле /Малчика/ и знам технологията и състава на почти всичките им продукти. Само пияни вишни не яжте, че ... :-X >:(
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: llara в Август 29, 2006, 14:48:08 pm
И понеже стана дума за луканката, ще добавя кремверши, пушено сирене и кашкавал - добре, че похапваме домашни и от тези продукти. /Малко излизаме извън темата за киселото мляко, но пък стана въпрос - сори/ ;)
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Cenestelle в Август 29, 2006, 14:52:04 pm
дай моля те по-подробно за пияните вишни, и някой има ли инфо за фафли 'чайка' че май са единствените, които ям напоследък - какво могат да им сложат в Захарни Заводи?
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Oberon в Август 29, 2006, 14:57:03 pm
дай моля те по-подробно за пияните вишни, и някой има ли инфо за фафли 'чайка' че май са единствените, които ям напоследък - какво могат да им сложат в Захарни Заводи?

"Захарни заводи" Пловдив ??? Веднага ги спирай. Купуват максимално евтини суровини за да поддържат цена....леле..."Захарни заводи"....
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: sunflower в Август 29, 2006, 15:05:24 pm
В България от години няма кисело мляко, по простата причина, че го няма вече щама с живата закваска.
Данон е еврейска фирма, едва ли е заинтересована за здравето на българите.
НЕ КУПУВАЙТЕ от Данон. Слагат нишесте и всякакви мизерии вътре.
НЕ КУПУВАЙТЕ краве масло ( минало е покрай кравата само ) от "Милмекс". За предпочитане е от фирма "Вълчев", те поне купуват немско и само го разфасоват. Милмекс също купуват немско, но го смесват с хидрогенирана растителна мазнина от Малайзия.
НЕ КУПУВАЙТЕ сирене, защото в него също има растителна мазнина от Малайзия. Има суроватка, нерядко за животинска употреба.
НЕ КУПУВАЙТЕ български фафли, щото ако ви кажа какво има в тях, ще ме помислите за идиот. Препоръчвам вафли на "Нестле България" и "Крафт Якобс". И те са български, обаче контрола на качеството е убийствен. А и поне си купуват какаото директно от Африка, а не от дистрибутор от България.

Оберон

Ти направо ме отчая :'( :'( :'(
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Август 29, 2006, 15:08:35 pm
Най-хрупкавите вафли са "Боровец", кво ще кажете за тях?
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: nord в Август 29, 2006, 15:40:35 pm
Главния технолог на една винарна в България ( няма да казвам коя ), получава 8000 лв. заплата. Един приятел го питал: Що толкоз пари бре? Кво толкова правиш? Онзи казал: Ами правя перфектно вино без грозде. Заради такива играчи на дребно, и най-вече алчните им шефове си прецакахме пазара на вино в Англия. "Домейн бояр" в момента продава заради името си, а не заради качеството си. Именно те преебаха пазара в Англия, щото в началото изнасяли вино то грозде, после се изхитрили, почнали да вкарват и химия, ма ония не са балами - имат си солиден входящ контрол. Сега наше вино се продава в 1-2 хипермаркета в Англия, а преди се е продавало в над 10.

Понеже тук-там споменаваш, че си любител на бирата, би ли споделил на коя марка наблягаш и коя не би препоръчал заради многото химия в нея(ако има такава)?
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Oberon в Август 29, 2006, 16:32:52 pm
Вафли Боровец...
Познавам технолога, който гинаправи. "Ден и нощ", Горна Оряховица, производителите на вафлите забогатяха неимоверно от това. Колко са прости и тъпи е друг въпорс. Даори сина на шефа им се ожени за ДесиСлава..торатата само струваше 10 хилки...
Обаче и те се изхитриха и я развалиха. Вече не е онази фафла, Дъвиане.

Бирата...не знам много за нея. Знам само че слагат спирт, и от Ариана ми се подпалва главата.

Оберон
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Дъвиан в Август 29, 2006, 18:07:01 pm
относно различните марки, аз вече не ям кисело мляко но преди най-естествено и 'правдоподобно' на вкус ми се струваше Здравец, ако някой го е опитвал да си каже мнението

Виж последния линк на заглавния пост, който съм пуснал и ще откриеш в таблицата твоето мляко като едно от най-предпочитаните.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Oberon в Август 29, 2006, 18:17:58 pm
В казармата ни даваха едно "кисело мляко" Горна малина 0.5% масленост, дето и за свинете не ставаше....
После като почнах работа в една фирма, установих че работим с марките "Горна малина" и "Елена" и им продаваме......нещо си:)
Оттогава се отказах окончателно да пия кисело мляко. Чат пат си купувам за тарарарарртатараратор.
Едно на ръка, че преди години кофичката беше 500 мл. а сега е 400 мл. на същата цена. Заради скапаните прекупвачи, които не искаха да вдигнат изкупната цена на млякото и Съюза на млекарите вдигна бясна стачка и изля пред министерството няколко тона мляко в знак на протест.
Замислете се само....в България колко крави има, а иначе магазините задръстени с "млечни продукти"...

Пример: Плевенска фирма за вино за 2000 ( по спомен ) година има отчетени 7500 литра продажби на вино. Идват данъчните, я покажете фактурите за грозде...И те показват...една фактура за 200 кг. грозде:))) Всичко друго е химия хахаха.

Само една изба в България прави грозде от вино, но няма да ви я кажа :))))
Инфото ми за вината е от човек, работил 6 години като управител на фирма за вино.

Ей ви конспирация...

Оберон
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Tina в Август 30, 2006, 03:36:40 am
Цитат
Искам да попитам какво мислите за киселото мляко, има ли конспирация в него, по какво да познаем истинското кисело мляко

Мног просто - истинското кисело мляко, което съдържа Bactеricus Bulgaricus образува цвик (или вода) над млякото за определено време. Ако не образува, значи, че е правено от мляко на прах или от мляко без "нашата" бактерия КОЯТО СТРАННО ЗАЩО СЕ РАЗВЪЖДА САМО В БЪЛГАРИЯ, А ВСИЧКИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ Я ВНАСЯТ!
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: asdfghjkl в Август 30, 2006, 05:53:44 am
В България от години няма кисело мляко, по простата причина, че го няма вече щама с живата закваска.
Данон е еврейска фирма, едва ли е заинтересована за здравето на българите.
НЕ КУПУВАЙТЕ от Данон. Слагат нишесте и всякакви мизерии вътре.
НЕ КУПУВАЙТЕ краве масло ( минало е покрай кравата само ) от "Милмекс". За предпочитане е от фирма "Вълчев", те поне купуват немско и само го разфасоват. Милмекс също купуват немско, но го смесват с хидрогенирана растителна мазнина от Малайзия.
НЕ КУПУВАЙТЕ сирене, защото в него също има растителна мазнина от Малайзия. Има суроватка, нерядко за животинска употреба.
НЕ КУПУВАЙТЕ български фафли, щото ако ви кажа какво има в тях, ще ме помислите за идиот. Препоръчвам вафли на "Нестле България" и "Крафт Якобс". И те са български, обаче контрола на качеството е убийствен. А и поне си купуват какаото директно от Африка, а не от дистрибутор от България.

Оберон

Я, кажи по - подробно за маслото и сиренето защо да не купуваме и ако може, кои марки са сигурни? Също какъв ще е ефекта върху мен, ако ям масло от"Милмекс"? Аз с това сирене какво ще правя, ако е толкова лошо положението както казваш? И преди ядях много сирене, но като спрях мИсото ям всеки ден, понякога няколко пъти. Това ми е един от основните продукти, ако мога да се изразя така. Ако и сиренето не става ще се наложи да мина директно на слънчева светлина  :(
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: H. в Август 30, 2006, 07:27:00 am
Мног просто - истинското кисело мляко, което съдържа Bactеricus Bulgaricus образува цвик (или вода) над млякото за определено време. Ако не образува, значи, че е правено от мляко на прах или от мляко без "нашата" бактерия КОЯТО СТРАННО ЗАЩО СЕ РАЗВЪЖДА САМО В БЪЛГАРИЯ, А ВСИЧКИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ Я ВНАСЯТ!

Това изобщо не е така. Всяко мляко в пластмасова кофичка си има цвик, което си е вода от чешмата. Това не значи че млякото е истинско. Вече са 50 % вода - 50 % "мляко"...
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Tina в Август 30, 2006, 10:13:48 am
Цитат
Това изобщо не е така. Всяко мляко в пластмасова кофичка си има цвик, което си е вода от чешмата.

Със водата се образува и една специфична коричка отгоре, която става жълта след време, ако млякото не е обезмаслено,  а самто мляко започва да се сгъстява.  :)

Просто течността е различна - не знам как да го обясня. Другите млека си остават същите и не се сгъстяват, защото естествения процес е нарушен от консерванти и други химикали.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: Antonium в Август 30, 2006, 12:07:06 pm
Обероне, чул ли си за хепатита в Своге и че предимно работниците в Крафт са го хванали. Просто там не е наред канализацията им. Също така е наредено да изтеглят от магазините всичката си стока, но също не го правят защото няма механизъм да ги накарат. Много ВИ МОЛЯ, не яжте бонбоните на Сушард зощото се нареждат ръчно в кутиите.
Та това е контрола на качеството в Сушард. Не всичко което е лъскаво става.
Не знам но аз съм си правил кисело мляко и съм използвал за закваска Родопея и стана доста добро, жълтото е маслото, а цвика е просото вода която се отделя при прецеждането, правенето на сирене и кашкавал никой не я налива от чешмата. Просто по голяма част от млякото е вода. Това е естествено бре :D
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: nord в Август 30, 2006, 18:37:39 pm
Просто по голяма част от млякото е вода. Това е естествено бре :D

В сухото мляко няма вода. Хорус това искаше да каже, че към "млякото" се добавя чешмянка.
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: ultrafutur в Август 31, 2006, 10:23:53 am
"ШОКОЛАДОВ ХЕПАТИТ ПЛЪЗВА ИЗ СОФИЯ".... :D :D :D
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: asdfghjkl в Септември 02, 2006, 03:28:00 am
Да ви е честит. Време е за ваксини :)
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: eler в Септември 03, 2006, 15:30:28 pm

Едно на ръка, че преди години кофичката беше 500 мл. а сега е 400 мл. на същата цена. Заради скапаните прекупвачи, които не искаха да вдигнат изкупната цена на млякото и Съюза на млекарите вдигна бясна стачка и изля пред министерството няколко тона мляко в знак на протест.
Замислете се само....в България колко крави има, а иначе магазините задръстени с "млечни продукти"...



В сухото мляко няма вода. Хорус това искаше да каже, че към "млякото" се добавя чешмянка.

има и друг проблем...В мандрата не се прави разлика .. овче..краве..козе всичко се смесва и се разрежда с вода за да увеличи обема си...не ми се говори за практиката на хора които познавам...тъй като били "бедни" и държавата им е крива правят следното...разреждат 1/1 с вода и после слагат маргарин в млякото за да увеличат маслеността и бързо го дават докато не се е пресекло...

преди около 3 години цената за първо-производителите беше 18 стотинки на литър...

крайния продукт се продаваше за над лев...

и от масленост при краве - над 4 ; козе - над 5 и овче над 6 % ни се предлагат 3,6 - 2 %...

естествено фермерите се ориентираха масово към производство на МЕД...откъде ще идва качествено мляко тогава...?- където е същата експлоатация...купуват за 2.30 лв. продават за 5...БРАВО...да не говоря за препаратите използвани против "нещо си" които  натравят животните !

как няма да изливат...те дори люцерна и фураж за зимата не могат да купят с "натрупаните" през годината ресурси...по-изгодно им е да изливат...отколкото да плащат за да изливат :(
Титла: Отг: Киселото мляко
Публикувано от: prestor в Септември 19, 2006, 22:03:44 pm
Истинското мляко става кисело след 2-3 дена (ужасно кисело). Случвало ми се е да изям кофичка от магазина с една седмица изтекъл срок на годност и да не усетя разликата.
Титла: Re: Киселото мляко
Публикувано от: Дъвиан в Октомври 16, 2006, 21:02:39 pm
Доц. Стефка Петрова, национален консултант по хранене:

"Драстично е намаляла консумацията на традиционното българско мляко, обяви още тя. По думите й преди 15 години българинът е приемал по 180 грама мляко на ден, а сега - по 80 грама."

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=950913
Титла: Re: Киселото мляко
Публикувано от: Albinoni в Октомври 16, 2006, 21:17:41 pm
Ами да, при това качество  ;D - вече се признава открито,  че българската бактерия не се използва за създаването на киселото мляко а други обработени за устойчивост методи са навлязли в технологията за производство.
Титла: Относно: Re: Киселото мляко
Публикувано от: izi_sun4eto в Август 21, 2008, 22:23:52 pm
ИСтинско мляко в БЪЛГАРИЯ ИМА!!!Само че се изнася за чужбина,на нас българите ни бутат боклуци.Не си купувайте "ДАНОН"-това е най лошото мляко.Тъй като е еврейска фирмата,мисля че се досещате за какво става въпрос.Има проект ,който е разработен точно от такива "хора".!!!Млякото "ДАНОН" НАМАЛЯВА ДЕТЕРОДНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА БЪЛГАРИТЕ!!! Tъй като евреите точно това целят! :(
 А относно ,кое мляко е истинско-това което се развали най-бързо!За мен "СЕРДИКА" и "ВЕРЕЯ" може би са най-добрите макар че не може да се каже че и те са истински.
  Най-дълголетните хора в БЪлгария,казват че са яли всеки ден  домашно кисело мляко!Абе най-хубавото си е домашното  ;) ;)
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: Plutos в Август 21, 2008, 22:57:20 pm
Ами да  :D Преди година-две имаше предаване по тв-то за нашите млечни продукти там експертите казаха че 1-во качество заминава на Запад и други посоки по света а тук в България се продава последно качество. :-X Просто в магазина са пълен леш ако не вярвате опитайте дом.приготвено сирене и от магазина просто разликата е огромна да не говорим за пастьоризирания боклук дето уж е прясно мляко ??? Затова хора пийте и яжте само натурални продукти създадени от баба и дедо на село ;) :P
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: хадзапи в Август 23, 2008, 00:12:20 am
Основно купуваме "БОР-ЧВОР", с вкуса на старото кисело мляко е, а е и изследвано за наличието на нашата си бактерия и при това изследване от около поне 20 вида изследвани млека, то печели на първо място. Имаше статия в "Над 55" преди няколко месеца. Кои бяха сложени на 2 и 3 място не помня. А за да изберем в къщи да консумираме точно тази марка, то преди това си направихме наще си проучване сред около 15 вида. Това го направихме, след като развалиха млякото "Елби ", до тогава купувахме само от него, но го развалиха и след нашето си проучване преминахме на "Бор-Чвор". Подобно е и "Родопчанка". Но от други млека по принуда се купува и то по 1 бр., когато другото е свършило, а пък и доста хора се оказва че са започнали да го купуват и започна да свършва по-бързо от останалите видове. на нас ни се налага понякога да го търсиме на 4-5 места, докато успеем да си вземем от него.
А пък сирене купуваме само "ЕЛБИ", вкуса си му е на старото домашно сирене, което продаваха преди 1990 г. Между другото "ЕЛБи Булгарикум" е единствената останала държавна фирма и това е така, защото само те имат право да продават търговската марка на киселото мляко в чужбина и да обучават тези, които я закупуват на неговото производство. Но откакто си заминаха японците, а дойдоха от Южна Корея, то промениха видовете мляко и вече не е така вкусно, както преди. А японците вече консумират наше кисело мляко тяхно си производство и било много вкусно. Но те не променят нищо в начина му на направа.
Титла: Относно: Re: Киселото мляко
Публикувано от: Breath в Август 23, 2008, 10:15:56 am
Не си купувайте "ДАНОН"-това е най лошото мляко.Тъй като е еврейска фирмата,мисля че се досещате за какво става въпрос.Има проект ,който е разработен точно от такива "хора".!!!Млякото "ДАНОН" НАМАЛЯВА ДЕТЕРОДНИТЕ СПОСОБНОСТИ НА БЪЛГАРИТЕ!!! Tъй като евреите точно това целят! :(

Ще ми е интересно да прочета нещо по-конкретно на тази тема и за този проект.
Откъде е информацията? Пусни линк ако може или каквото и да е там, автор, статия, книга, където си го чела.

Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: asdfghjkl в Септември 28, 2008, 03:27:59 am
И аз от тук разбрах подобно нещо. Края на 90 - те някакъв българин ги съдил, точно поради тази причина. Доказателства не съм срещал, ама и аз не ям Данон откакто излезе.

Да му мислят "роботещите момичета" дето се наливат с активии да им се "регулира" стомаха (цялата тази идея е такава простотия).  :-X
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: izi_sun4eto в Януари 03, 2009, 17:56:57 pm
Гледах репортаж по телевизията, единият е на Георги Ифандиев, където човека беше поканил какви ли не учени и говореше с доказателства и факти!!! А другия беше по нова ТВ, не толкова подробен(разбира се). Относно така нареченото "Активия"-то е единственото истинско мляко от техните поредици, не случайно е и толкова скъпо;)
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: Androctonus в Януари 03, 2009, 19:10:21 pm
Аааайде пак... Данон намалявало детерод ните способности...
Да стоиш пред компютъра също.


А че киселото мляко от магазина е фалшименто - това е до болка ясно на всеки, който е пробвал домашно.
По възможност и аз си купувам домашно кисело мляко - овче, козе и краве, има и биволско. Който търси, намира. Говорим за местата, където се намират и други истински еко-продукти - бабките, които продават на двойно по ниски цени, за да препечелят нещо отгоре на пенсията.

А относно закваската - има начин от самото прясно мляко да се получи, но не знам как точно. Всмисъл, то си вкисва при определени условия и след това вкисналото се ползва за закваска - така се получават закваски за някои напитки. Технологията е съвсем автентична.
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: izi_sun4eto в Януари 04, 2009, 20:27:39 pm
Даа бе, да  ;D, точно пък домашното мляко е на "двойно по-ниски цени"! laugh
Айде сега кого ще лъжем,то тва е ясно, че няма едно свястно мляко, въпросът е да вземеш най-малко вредимото!!!
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: Androctonus в Януари 04, 2009, 20:33:34 pm
Всъщност да, домашното мляко не е на двойно по-ниски цени, но всичко останало е.
Краве мляко - 1лв за кофичка.
Биволско, овче и козе - за по 2лв.
Но все едно, аз като изям една кофичка, и два лева да струва, не мога да ям нищо друго за вечеря, защото съм сит. ;)
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: al4u в Януари 05, 2009, 14:35:47 pm
Ето и още: http://www.bnap.org/?p=89 (http://www.bnap.org/?p=89)
Титла: Относно: Киселото мляко
Публикувано от: topteglo в Януари 07, 2009, 15:32:50 pm
Доколкото знам за закваската- не е от вкиснато мляко.
В стомаха на бозаещите животинки се образува някаква консистенция от стомашни сокове и самото мляко. когато навремето са колили животните са отделяли това вещество и са си заквасвали млякото. После тази закваска си я има във всяко кисело мляко и така с кисело мляко си заквасват прясното.
Е, в последствие се изолира това вестество и май дори и синтетично създадаха. Така започнаха да продават закваски и по магазините.

Има една статия за млякото колко вредно било- има доза истина , но все пак има и полезни страни!
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: pph в Юни 28, 2009, 01:10:13 am
Сравнителен тест на български кисели млека

Публикувано на 01.12.2008

http://www.bnap.org/?p=79&test=1&test=1

(http://www.bnap.org/s/mleka/10mlqko_html_m4471401d.gif)
(http://www.bnap.org/s/mleka/10mlqko_html_m24d9ecf7.gif)

 :-\
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: seagull в Юли 20, 2009, 00:46:15 am
Тъкмо се сетих, че някъде в края на 90-те някакъв българин беше открил в млякото "Данон" субстанции, причиняващи стерилитет, както при мъжете, така и при жените. Беше се разшумял, но много бързо "млъкна", или по-скоро го накараха да млъкне. Ето ви конспирация! Аз много отдавна съм спрял да се занимавам с продуктите с тази марка (уверявам ви, че по никакъв начин не се опитвам да ги дискредитирам, заради конкуренция, или нещо друго, нямам бизнес с мляко и млечни продукти, просто изразявам си мнението по въпроса). Спомням си навремето, като съм купувал кофички на "Данон" с намален грамаж и повишена цена, че пишеше с големи букви, че съдържа лактобацилус булгарикус и с много ситни буквички (с лупа да го четеш)пишеше нещо, мисля че беше сухо мляко и нишесте. Затова изглежда толкова стегнато, а явно си е боклук.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Magnolia в Юли 20, 2009, 01:12:50 am
Спокойно, едва ли е тайна за някого, че "Данон" е боклук. Но то почти няма и друго, което да не е. :D
Можеш ли да се сетиш подробности около случая? Имена и къде е била публикувана информацията например?
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: loige в Март 12, 2010, 21:30:02 pm
 А къде е Карабунар и Сердика , в моето семейство само такова се взима.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Raw Deal в Март 12, 2010, 23:20:55 pm
Интересно щеше да е ако в статистиката имаше и домашно произведено кисело мляко!
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: GaBOSS в Март 13, 2010, 01:05:25 am
Интересно щеше да е ако в статистиката имаше и домашно произведено кисело мляко!
А къде е Карабунар и Сердика , в моето семейство само такова се взима.
Даже не си правите труда да прочетете писаното от преди и линковете дето са дадени.
Та това изследване, е правено през 2008 г.
А и може ли, доброволния екип написал статията, да обиколи цяла България, да види де що има производител и какво предлага, да сбере от 200 крави мляко, да го закваси, че и да прави това всяка седмица, така че читателите у форумите да са доволни?
Хората са искали да покажат принципно как стоят нещата с уж 'киселото' мляко у нас.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: loige в Март 14, 2010, 10:40:32 am
Извинявам се много. Исках да кажа , че Карабунар и Сердика за много добри млека. :)
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: El Freegano в Март 14, 2010, 13:16:32 pm
Един съвет от мен - заквасвайте си мляко сами. Даже и да нямате кози, овце, крави пак се намират хора, които продават домашно мляко (дори и в софия ;) сварявате млякото, оставате го малко да се охлади до температура, при която можете да си потопите кутрето вътре и да направите 13 кръгчета без да ви пари, но същевременно да е приятно топло, та тогаа го изсипвате в буркани и слагате по 1-2 лъжици закваска (домашно кисело мляко, че както виждате в данон няма да намерите нужните микроорганизми, които да заквасят млякото) разбърквате хубаво и го завивате с нещо (одеало, яке и др.), което да пази млякото на топло и след 3 часа слагате млякото в хладилника и като се охлади е вече готово ;)
стара бабина рецепта ;)
да ви е сладко
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Гален в Март 14, 2010, 15:01:26 pm
Вярно е това, което казваш. Даже мога да ви гарантирам, че може и 6 месеца да издържи в хладилника. Личен опит. Бяхме забравили един буркан такова домашно мляко по същата рецепта и след 6 м. го изядохме. Все едно вчера бе направено. :hi: ;D
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Raw Deal в Март 14, 2010, 16:15:44 pm
Можете да направите същия 6-месечен тест с купено от магазина кисело мляко, но не ви препоръчвам да го дегустирате след това. ::)
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: bogoizbrania в Март 14, 2010, 16:52:20 pm
Извинявам се много. Исках да кажа , че Карабунар и Сердика за много добри млека. :)

Из мисля така, предии време родопеята беше добра.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: mejdupraznika в Март 25, 2010, 14:33:01 pm
Сердика 3.6 %, 100% мляко!!!
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: iranikolova в Април 05, 2010, 18:26:41 pm
Аз вече направо незнам какво мляко да купувам за малкото ми почти 3 годишно дете,лошото е,че живеем в София и незнам къде бих могла да купувам истинско добро прясно домашно мляко и да си го заквасвам сама.Мислих да не давам мляко купешко и да го спра съвсем,но детето има нужда от калции за да расте и да са му здрави костите.Незнам вече се плаша какво да купувам,то всичко един изкуственяк пълен с консерванти :bad:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: SunMoon в Април 05, 2010, 19:52:58 pm
Аз вече направо незнам какво мляко да купувам за малкото ми почти 3 годишно дете,лошото е,че живеем в София и незнам къде бих могла да купувам истинско добро прясно домашно мляко и да си го заквасвам сама.Мислих да не давам мляко купешко и да го спра съвсем,но детето има нужда от калции за да расте и да са му здрави костите.Незнам вече се плаша какво да купувам,то всичко един изкуственяк пълен с консерванти :bad:

В сайта на БНАП имаше сравнителен тест на киселите млека, най-добрите бяха "Топ-милк" , "На дядо от село" и "Герма" трите се водят еднакво добри, после са "Елби" и "Пършевица" . Другите кисели млека участвали в теста направо не стават, най-зле са "Данон" и "На Баба" даже последното ми беше любимо, но вече няма да го погледна :o. Добри мнения съм чувала и за "Сердика" , даже по-нагоре в темата го споменават, има и био кисело мляко, марката е "Harmonica" до колкото знам се продава в Била, някои други супермаркети и био магазините, имай в предвид че цената му е двойно по-висока от нормалната цена на киселото мляко, но грамажа е със 100гр. повече, не съм го пробвала все още, но смятам скоро скоро и това да направя :P.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: sidewinder в Април 05, 2010, 20:43:03 pm
Вкъщи се купува това кисело мляко, което котката ми го яде. И наистина познава животинчето кое е от натурални продукти, и кое не. Същото се отнася и за сиренето и кашкавала.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: hobbs в Април 06, 2010, 01:07:08 am
А какво ще кажете за мляко КУЛТУРА ? иначе е вкусно ама дали става ?
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: SunMoon в Април 06, 2010, 22:27:30 pm
А какво ще кажете за мляко КУЛТУРА ? иначе е вкусно ама дали става ?

Намерих тази статия - http://www.marica.bg/show.php?id=12329 (http://www.marica.bg/show.php?id=12329)
"Култура" изглежда не е читаво, но май и "Бор Чвор" също не е, въпреки че в друга проверка е имал високи нива на lactobacillus bulgaricus, но аз така или иначе не консумирам тази марка.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: iranikolova в Април 09, 2010, 13:39:44 pm
Взех сега от тези детските кисели млека на Сердика,срока им на годност е само няколко дни,което ме кара да мисля,че наистина съдържат истинско кисело мляко а и цената им е по-висока.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: jah в Април 12, 2010, 21:21:06 pm
купувам наливно прасно мляко ,от близките села носят, преминава термична обработка в нас,и след това пием или правим кисело млекце

цена за литър истинско прясно мляко 1лв

русе
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: hobbs в Април 12, 2010, 22:05:22 pm
пращай и към София   ще ти го купувам за 1,2лв     
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: mitko в Април 15, 2010, 19:44:27 pm
Един съвет от мен - заквасвайте си мляко сами. Даже и да нямате кози, овце, крави пак се намират хора, които продават домашно мляко (дори и в софия ;) сварявате млякото, оставате го малко да се охлади до температура, при която можете да си потопите кутрето вътре и да направите 13 кръгчета без да ви пари, но същевременно да е приятно топло, та тогаа го изсипвате в буркани и слагате по 1-2 лъжици закваска (домашно кисело мляко, че както виждате в данон няма да намерите нужните микроорганизми, които да заквасят млякото) разбърквате хубаво и го завивате с нещо (одеало, яке и др.), което да пази млякото на топло и след 3 часа слагате млякото в хладилника и като се охлади е вече готово ;)
стара бабина рецепта ;)
да ви е сладко
     Ако  добавите  и  по  една - две  капки  мая  за  сирене  на  литър  мляко,  каква  вкусотия  става!!!!!!!!!!! 
     Как  да  познаваме  дали  има  вода  в  прясното - суровото  мляко?  Една  игла  за  плетене  я  потапяме  наполовина  в  млякото,  ако  остане  капка  на  върха  значи  няма  вода!
     Как  да  познаем  натуралноста  на  киселото  мляко?  Гребнем  ли  лъжица  мляко  след  няколко  минути  се  появява  цвик! 
     Поставете  кофичка  кисело  мляко  при  стаина  температура,  ако  за  10тина  часа  капачката  се  издуе  то  млякото  е  без  консерванти! 
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: bojinkata в Ноември 23, 2010, 18:33:30 pm
Относно "цвика", който трябва да се появи в кофичката след гребване с лъжица-остава някаква жълта течност, но това господа не е цвик. Просто няма нищо общо на вкус. Израсъл съм край мандра, когато още ги нямаше всички тези глупости, и съм пил много от тази течност. По принцип мирише малко гадно. Но в кофичките това нещо няма нищо общо с истинския цвик. За съжаление.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Гален в Декември 17, 2010, 12:08:15 pm
Време беше да запукат лъжливата-МОШЕническа компания, създадена от сафардския евреин-Исак Карасо.

САЩ: "Данон" да спре с недоказаните твърдения за "Активия"

"Компанията за хранителни продукти "Данон" прие да изплати 21 млн. долара и да оттегли някои от рекламните си твърдения за млечния продукт "Активия" и млечната напитка "ДанАктив", предаде Асошиейтед прес.

В рекламните си послания компанията твърди, че млечните продукти "Активия" помагат за редовен стомах, а напитката "ДанАктив" - ДА БЪДАТ ИЗБЕГНАТИ НАСТИНКА И ГРИП.

Федералната комисия за търговията в САЩ посочи, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Комисията допълни, че е постигнала споразумение с компанията, забраняващо й да използва тези рекламни послания, освен ако те не са одобрени от Управлението за контрол над храните и лекарствата.

Прокурорите от 39 щата допълниха, че са постигнали споразумение с "Данон" за 21 млн. долара."
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3479871

Един човечец си разсъждава в правилна посока:"Аз пък си мисля, че стария Исак, живеейки в Солун, се е научил да кваси мляко от някой каракачанин или български овчар."

Защо Солун?:"Компанията е основана през 1919 година от Исак Карасо в Барселона. До изселването в Испания през 1916 година семейството е живяло в Солун, Гърция, където се ражда Даниел/син на Исак/ и където неговите предци, сафардски евреи, са дошли от Испания преди повече от 400 години."

То бълха ги ухапала с тази "глоба" от 21 млн., като гледам как в кварталния супер заблудени женици пълнят кошниците си с "лековита Активия"! ;D

"Ааааа ма те по ТЕЛЕвизора казаха, че....", ще рече някоя, ако решиш да я посветнеш!
Е хапвай тогава, хапвай, како! :praising: :rofl:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Гален в Декември 17, 2010, 12:24:36 pm

Един съвет от мен - заквасвайте си мляко сами. Даже и да нямате кози, овце, крави пак се намират хора, които продават домашно мляко (дори и в софия ;)...


El Freegano, повечето от тези хорица, да не кажа всички са старци и си отиват... един по един.
А както знаем "младата смяна" нещо не и се иска да ги отменя... Не и се ходи в "гадното и трудно за живеене" село. ;)

Ще им ядат цървулите накрая или химийка от чичо Исак...:)
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: bogoizbrania в Декември 17, 2010, 14:37:32 pm
Преди няколко години когато данон купиха млекозавода в София пуснаха една от първите "блокови" реклами по радиото, на всеки половин час, запомнил съм я добре;
Имаш крава пиеш мляко, нямаш крава . . . Пиеш "ДАНОН" !
 :drinks: :diablo: :yes:

А един познат мургав работник от завода каза, че първото нещо, което направили новите собственници било да сондират минимум седем кладенеца в близост до не много чистат река.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Mirotvorec в Декември 17, 2010, 15:22:30 pm

А както знаем "младата смяна" нещо не и се иска да ги отменя... Не и се ходи в "гадното и трудно за живеене" село. ;)
Да ти кажа-моето наблюдение е малко по-различно. От една страна в манталитета на селянина си го има желанието да има някакви животни в двора си, в обора си, да се грижи за тях. Младите не, но по-възрастните даже и не си задават въпроса защо искат да имат животни.
От друга страна има преселници от големия град, които в началото от любопитство си купуват една кравичка, а след това периодично увеличават обитателите на оборите си. Аз например в момента взимам прясно мляко точно от такъв, та булката кваси у дома кисело. Да казвам ли какъв каймак има и какъв вкус?   :blum1:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: sidewinder в Декември 17, 2010, 15:24:13 pm
Активия е абсолютна измама!!!! Правили сме бактериологични микроскопски намаски от това мляко. Първо, няма bifidus essensis. Второ, няма от млечнокиселите бактерии като Lactobacilus bulgaricus и Lactobacillus Thermophilus. Микробиолозите от лабораторията почервеняха от яд, заради лъжите, които се ширят. За сега не мога да кажа, но преди няколко години картинката беше точно такава.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: raliko в Февруари 06, 2011, 11:57:59 am
За истинско кисело мляко от магазина-май само ще си мечтаем!Както и за истинско сирене-един познат на мъжа ми работи в местната Сердика,та при една среща каза-от 10  литра мляко правят 10 кг сирене.При това - с мляко внесено от Украйна/едва ли прясно/.Е как става тази магия?Много ясно как,ама ето за това ни млякото ни сиренето на Сердика вкусвам.А за другите марки-едва ли ще е по-различно.Вярвате ли,че някой ей така ще изнесе данни,които да му вредят на бизнеса?За конкурентите-може.Ама това може да направи значи всеки,а това значи,че всичко е менте.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: gabriella33 в Март 08, 2011, 20:47:14 pm
Купуваш си естествена закваска и си правиш естествено мляко.Хем по-евтино,хем по-хубаво.
Относително истински млека има в малките,фамилни мандрички.Но за жалост са почти на изчезване.В една Македония и до ден днешен държат на българския държавен стандарт от преди 30 години.Сиренето в магазина е 4 евро и наистина е сирене...
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: teni в Март 27, 2011, 12:41:04 pm
За истинско кисело мляко от магазина-май само ще си мечтаем!Както и за истинско сирене-един познат на мъжа ми работи в местната Сердика,та при една среща каза-от 10  литра мляко правят 10 кг сирене.При това - с мляко внесено от Украйна/едва ли прясно/.Е как става тази магия?Много ясно как,ама ето за това ни млякото ни сиренето на Сердика вкусвам.
От Украйна внасят евтино сухо мляко в чували. Дано не е от района на Чернобил. В моето семейство млечни продукти не се употребяват. Наздраве. :drinks:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: pph в Март 27, 2011, 12:47:23 pm
Някой да има отзиви от кисело мляко "Боженци"?
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: bogoizbrania в Март 27, 2011, 13:56:04 pm
Активия е абсолютна измама!!!!
. . .
Преди 3 дена гледах как правят Данон в Канада. Не беше точно Активия, но наистина слагат млечно-кисели бактерии и съвсем ясно се показаха инсталациите за ферментация на културите.
Всичките им продукти обаче са смес от сметана и сухо мляко, които се смесват по някакъв техен си метод чрез студено пресоване с бутала. Ако ползват качествени суровини, тоест сметаната и сухото мляко са без химия и добити от качествено прясно мляко, което за Канада е постижимо, но не и у нас. То в продуктите им няма никакъв проблем и дори бих ги предпочитал, ако са на приемливи цени.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Monolith в Март 27, 2011, 15:11:47 pm
Данон слагат ФЛУОР в млякото си за деца. Какво да говорим повече... :negative:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: GaBOSS в Март 27, 2011, 15:12:22 pm
Преди 3 дена гледах как правят Данон в Канада. Не беше точно Активия, но наистина слагат млечно-кисели бактерии ...То в продуктите им няма никакъв проблем и дори бих ги предпочитал, ако са на приемливи цени.
Може да слагат каквото си искат, но не и да го пробутват за "КИСЕЛО МЛЯКО".
Както не може да вариш булгур, па да го продаваш за боб чорба.
А ти си вярвай на Телевизионните ПЛАТЕНИ рекламни предавания, яж си менделеевата таблица и продължавай да бъдеш блажен.
/Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно. (Мат. 5:3)/
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: gabriella33 в Март 28, 2011, 22:38:09 pm
Много е добро!!!
Някой да има отзиви от кисело мляко "Боженци"?
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: gabriella33 в Март 28, 2011, 22:43:32 pm
Активия е абсолютна измама!!!!
. . .
Преди 3 дена гледах как правят Данон в Канада. Не беше точно Активия, но наистина слагат млечно-кисели бактерии и съвсем ясно се показаха инсталациите за ферментация на културите.
Всичките им продукти обаче са смес от сметана и сухо мляко, които се смесват по някакъв техен си метод чрез студено пресоване с бутала. Ако ползват качествени суровини, тоест сметаната и сухото мляко са без химия и добити от качествено прясно мляко, което за Канада е постижимо, но не и у нас. То в продуктите им няма никакъв проблем и дори бих ги предпочитал, ако са на приемливи цени.
Може и да слагат кисела бактерия,но съотношението кисела-сладка бактерия трябва да е 1/2.В днешно време киселата бактерия почти я няма в млеката,защото прокисват по- бързо,правят ги в съотношение 1/10,вместо 1/2.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Raw Deal в Март 29, 2011, 00:11:56 am
В днешно време по-евтино и лесно е да слагат химически бактерии. :blum1:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: bogoizbrania в Март 29, 2011, 00:46:14 am
@gabriella33
Какво значи "сладка бактерия" да не е нещо от Космополитан ?
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: gabriella33 в Март 29, 2011, 01:20:22 am
 :-*По-лесно се пише така-кисела/сладка,това не е мое хрумване ;).Но ако трябва наистина да бъдем коректни в израза ,нека да изпишем-lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус) и streptococcus thermophilus (Стрептококус термофилус).
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Sangre в Март 29, 2011, 10:06:24 am
В днешно време по-евтино и лесно е да слагат химически бактерии. :blum1:

До колкото знам Лактобацилус Булгарикус все още не се получава в лаборатория.
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Raw Deal в Март 29, 2011, 12:33:43 pm
Това не, но вчера имах възможност да консумирам домашно приготвено кисело мляко и малко след това кисело мляко, купено от магазина. На последното не знам какво му слагат, беше всичко друго, но не и истинско кисело мляко. ;D Защо ли това не ме учудва... http://money.bg/news/id_1275332004  :yes:
Титла: Re:Киселото мляко
Публикувано от: Magnolia в Март 29, 2011, 18:55:35 pm
Един експеримент с кисело мляко
http://missby.wordpress.com/2009/01/27/7-kiseli-mleka-2/#comment-7290