Автор Тема: Ирационалното и ние човеците  (Прочетена 145030 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bna

• Четящ
  • *
  • Публикации: 21
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #195 -: Март 29, 2012, 10:49:10 am »
Ето например, този господин тука: http://www.nachrichten.at/nachrichten/wirtschaft/art15,91346
Имал богатства за около 9,2 милиарда евро, играел на борсата с акции на фолксваген, и загубил между 0,7 и 1 млрд. евро. След което се самоубил, на 72 годишна възраст, хвърляйки се под влака. Доколко всичко това е точно така, не се знае точно, разбира се. Но все пак, може би е избрал смъртта, пред възможността да загуби много от това което е притежавал в материалния свят. Имал ли е други възможности? Разбира се, че е имал. Но не е успял да ги види. Ако не са му помогнали в самоубийството разбира се, някои други (неизвестни) хора. Може би един пример за ирационалното в човека..
« Последна редакция: Март 29, 2012, 11:14:57 am от bna »
Не миналото ме интересува, а по-скоро и бъдещето, защото там смятам да живея след известно времe

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
« Отговор #196 -: Март 29, 2012, 11:41:48 am »
Както в името на Бога са се водили стотици войни и хиляди битки, милиони предателства и милярди измени,така именно в името на Бога стават и самоубийствата. Това ,че човек знае кой е ,далеч не е предпоставка да не се самоубие,а дори може да е предпоставка за това. Хипотетично,човек които е приел "отвъдната' реалност като по значима от тази тук му е още дори по лесно.Защото той много елегантно дори би могъл ,да реши че това е желание на неговата вечна душа. Днешно време атаките идват от всякъде.Да вземем дори магнитните бури,които влияят на психиката и милиони хора по света страдат от депресии заради тях.Когато прибавим медийното облъчване,кризата, световните проблеми и негативизма който лъха от всякъде, дори "познаващия" се човек може да изпадне в заблуда и униние. Защото това че се познава не означава че е застрахован от каквото и да било,даже може да се каже ,че е по уязвим. Защото ако оня който е торба кокали може да си седне на гъза и да каже,абе аз само един живот имам, познаващи се може да каже - вечността е пред мен. И все пак аз не искам да кажа ,че някой стои пред този въпрос,а само ,че границата е тънка и следва да се внимава до каква степен се залита.

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #197 -: Март 29, 2012, 13:05:20 pm »
именно в името на Бога стават и самоубийствата. Това ,че човек знае кой е ,далеч не е предпоставка да не се самоубие,а дори може да е предпоставка за това. Хипотетично,човек които е приел "отвъдната' реалност като по значима от тази тук му е още дори по лесно.Защото той много елегантно дори би могъл ,да реши че това е желание на неговата вечна душа.

Точно обратното е. Който е наясно какво става след самоубийството, няма и да си помисли за секундичка дори да си го причини.
И още нещо: за прозрелият в тази материя човек значими са и двете реалности!
Но като чета поста ти си мисля, че ти всъщност говориш за онези последователи на секти, които си организират масови самоубийства и т.н. Аз тях изобщо не ги слагам в кюпа на събудените хора. Това си е поредната светска манипулация и толкова. Както вероятно говориш и за кръстоносните походи...Е ти на тия тикви ли викаш духовно събудени и наясно с отвъдната реалност хора?!
Явно говорим за съвсем различни неща.
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #198 -: Март 29, 2012, 13:51:45 pm »
Възможностите или способностите си? Защото и двете не са неща, които са непроменими или твърди като циментов паметник.
Ако имаш реална преценка и за двете,дори да изпиташ разочарование или отчаяние,то ще е моментно..Нищо не е статично и непроменимо..Дори и циментовият паметник..Най-малко пък човешките възможности и способности.

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
« Отговор #199 -: Март 29, 2012, 13:54:20 pm »
Изхождам от това,че хората които ти цитираш, най вероятно никога не са си мислили ,че са в отклонение от нормата.Както и всеки тук. Но не ми се задълбава, говоря хипотетично,че  едно такова задълбаване може да доведе до доста непредвиден край.А не че някой от тук е в това положение, та по точно го споменавам за да не би някой да е "забравил" и за такова развитие на нещата.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #200 -: Март 29, 2012, 14:03:27 pm »
най вероятно никога не са си мислили ,че са в отклонение от нормата.Както и всеки тук. Но не ми се задълбава, говоря хипотетично,че  едно такова задълбаване може да доведе до доста непредвиден край..

Аааа..не така...Казваш,че сме отклонение от нормата,па после хипотетично..не ти се задълбавало..Дай поне разясни,от кои"норми"сме се отклонили?

п.п.То принципно всеки край е"непредвидим"..
« Последна редакция: Март 29, 2012, 14:05:12 pm от konstantin2007 »

Неактивен bna

• Четящ
  • *
« Отговор #201 -: Март 29, 2012, 14:15:08 pm »
Цитат
Както в името на Бога са се водили стотици войни
Е, не толкова в негово име, съответния бог може да е бил като морков отпред пред тия които са отивали да се бият. Крещейки и умирайки в "в името на Бога", то те са си вярвали че след като отидат на другия свят, ги чака по-добър живот, рай. Все пак, за Него са се биели и умирали. В крайна сметка са се биели за интересите на някой си зад кулисите. Много лесно е да се мисли, че влиянието на дадено духовно състояние се намира някъде си, извън него и че общо взето нищо не зависи от него.

Цитат
Защото той много елегантно дори би могъл да реши, че това е желание на неговата вечна душа.
Да, наистина елегантно решение) Което означава не нещо друго, а че дадения човек още нищо не е разбрал. Ако желанието на неговата вечна душа е, да не иска да взема отговорност а да се води по горе изброените външни въздействия, то това не е човешка душа, а някаква програмирана машинка. Тоест всички тия въздействия са си изпълнили целите. Пуснеш някакво въздействие х1, и следва реакция у2. Зададеш команда, и тя (душата) изпълнява според параметрите, без да има способнстта да мисли самостоятелно.

Било то магнитни бури, медийни въздействия, кризи, негативизми, световни проблеми и т.н. Същото и както при тия горе споменати войни в името Божие. Ами то Бог каза, заради него. Bъншните въздействия, заради тях стана. Което не е нищо друго, а желанието да се прехвърли отговорността за собствените действия върху някой друг. На някаква неизвестна сила, която би трябвало да съществува някъде си. Пък дори и известна да е.

Цитат
.. ако оня каже - аз само един живот имам, то познаващия се може да каже - вечността е пред мен
Може би и аз се познавам, донякъде. Но какво отношение има това към вечността? Защо да е необходимо човека, който познава себе си да приема, че вечността е пред него и че поради тая причина може да приключва живота си със самоубийство.. Или може би смяташ, че ако човек премине в евентуалната друга форма след смъртта на тялото, то тогава ще е вечен?

Какво изобщо означава вечност или време, отнесено към душите на хората, които вече не са между живите? При тях друго време ли е или е същото както при нас тука на земята? Мисля че е друго, но не знам с абсолютна сигурност)
« Последна редакция: Март 29, 2012, 14:40:20 pm от bna »
Не миналото ме интересува, а по-скоро и бъдещето, защото там смятам да живея след известно времe

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #202 -: Март 29, 2012, 15:16:40 pm »
Цитат
Защото той много елегантно дори би могъл да реши, че това е желание на неговата вечна душа.
Да, наистина елегантно решение) Което означава не нещо друго, а че дадения човек още нищо не е разбрал. Ако желанието на неговата вечна душа е, да не иска да взема отговорност а да се води по горе изброените външни въздействия, то това не е човешка душа, а някаква програмирана машинка. Тоест всички тия въздействия са си изпълнили целите. Пуснеш някакво въздействие х1, и следва реакция у2. Зададеш команда, и тя (душата) изпълнява според параметрите, без да има способнстта да мисли самостоятелно.................................
  Което не е нищо друго, а желанието да се прехвърли отговорността за собствените действия върху някой друг. На някаква неизвестна сила, която би трябвало да съществува някъде си. Пък дори и известна да е.
            След  този  пост  искам  да  попитам:  Ако  съзнанието  и  интелекта  на  същинският  ни  АЗ  не  бяха  блокирани  както  писах  по-горе  щеше  ли  да  се  изпада  в  такава  дълбока  депресия,  че  да  се  посяга  на  живота?
           Цялото,  онази  скритата  част  (монадичното  съзнание)  знае  какви  са  ценностите  там  горе,  знае  и  последствията  от  всяка  постъпка,   е  ако  е  будно  възможно  ли  е  да  грешим  и  което  е  по-важно  да  се  учим  от  грешките  си? 

"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #203 -: Март 29, 2012, 15:25:51 pm »
Единствената разлика между човека и животните е, че единствено той е способен да подтиска и контролира демоните си.
Разбира се, някои хора не желаят да го правят. Други вярват, че е невъзможно, а трети са видели, че с работа по въпроса се постига развитие и малко по малко работят по въпроса.

Като подчаст на всички изкуства се налага това подтискане (на демоните), тъй като се изисква търпение и се работи в посока против някой демон (мързел, глад, дори и секс понякога)
Изобщо работата в развитието на дадено изкуство на пръв поглед и пръв инстинктивен усет е неплодотворна и не носи никакави преки его (демоно) облаги.
Не те нахранва директно и тн. И все пак някои хора с болка я вършат упорито.

Друг пример е личната саможертва. Отново демони като инстинкт за самосъхранение и болка се подтискат от волята на индивида.

Учените казват, че първичните демони са специфични за първия - рептилски дял на мозъка. Който се намира най-вътре. Отделно има 2ра част - бозайническа, и отделно 3та част - кора (кортекс)
Други учени казват, че различните хора имат различна сила на тези 3 мозъка.
При някои хора всички са слабо развити. При някои всички са силно развити. А при някои само рептилския, или пък само кортекса е развит. Оттам и има най-различни хора.
За каквито и хора да говорим обаче, разликата е количествена, а не в принципите. Всеки би могъл да развива който и да е от тези мозъци.

Както вече казах, продължителната работа в някаква практика, която изисква болка и дисциплина, и непряки его-резултати РАЗВИВА контрола върху демоните.
И просто ИЗБЛЕДНЯВАТ.
Който не го е опитвал и цял живот е живял само за да се наяде и да завиди никога няма да разбере, че е възможно.
Но е възможно.
Иска се обаче достатъчно продължителна практика с лишения и болка и едва след много време, прекарано по този начин, могат да се забележат ОСЕЗАТЕЛНИ резултати.
И тогава въпросът "Дали изобщо имаме влияние върху демоните" започва да изглежда смешен.
Все едно да питаш дали слънцето изгрява.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен bna

• Четящ
  • *
« Отговор #204 -: Март 29, 2012, 15:37:30 pm »
Цитат
Ако  съзнанието  и  интелекта  на  същинският  ни  АЗ  не  бяха  блокирани  както  писах  по-горе 

Според мен тия мислени блокировки могат да се видят и да се махнат от съзнанието. Представи си някакъв тесен коридор, път по който трябва да минеш за да стигнеш до пределена крайна цел. До някакъв прозорец или врата. На тоя път обаче някой е натрупал някакви щайги с нещо си. Може и ти самия да си ги натрупал, вярвайки на външните сили. Kоито както видяхме по-гоpе, не спят. A действат и заблуждават с какви ли не трикове и емоции. Да речем, че тия блокировки (твои нагласи, мислени структури) ти изглеждат полезни и необходими.
То те така са и направени, да се приемат като такива. Каквото и да е, то обаче е там, на пътя ти (мисловния). И ти нямаш желание да го махнеш оттам. Приемаш ги за правилни и естествени. Съответно с течение на времето ще загубиш и желание да минаваш по тоя път.
Така за теб тая цел ще си остане закрита, и ти ще си помислиш че си в безизходно положение. След което следва отчайването.
Тоест някакво такова състояние, където не виждаш смисъл да живееш повече (така).

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #205 -: Март 29, 2012, 16:13:25 pm »
Съответно с течение на времето ще загубиш и желание да минаваш по тоя път.
Така за теб тая цел ще си остане закрита, и ти ще си помислиш че си в безизходно положение. След което следва отчайването.
Тоест някакво такова състояние, където не виждаш смисъл да живееш повече (така).

Ще загубим желание.."съответно"на какво?
Някой може пък  и да обича предизвикателствата,да реши да си разчисти пътя,и той да му стане любим..
« Последна редакция: Март 29, 2012, 16:16:17 pm от konstantin2007 »

Неактивен bna

• Четящ
  • *
« Отговор #206 -: Март 29, 2012, 16:50:37 pm »
Ами желание да се стигне до съответната цел. И разбира се че може, да се разчисти и да му стане любим.
Само че за някои това не са предизвикателства или препятствия, а липса на път. Така поне изглежда за тях отстрани, от тяхната гледна точка. Като не виждат път, то те нямат и желание да ходят по него, мислейки си че там няма нищо. 

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #207 -: Март 30, 2012, 00:52:18 am »
Като изключим `надписа` : "Циркът се отоплява, Заповядайте!"
Включим запознаването ми с `идеята` на автора на темата, която да не е философска, а езотерична- въпреки препратките и информацията по източници какво е езотерика, в основата на която е именно философията.
Добавим и невероятната компетентност, но не непремената професионална ангажираност за разбиране на Аз-ът. Като нещо много съществено за И-рационалното.
Съвсем не се задълбаваме в подробности, че и-рацинално НЕ е обратно на рационално, а извън него, ако рационалното е някаква функция и възможност на съзнанието, а не на Аз-Его-Свръхнова от Галактика Клептоухи.
Тогава може би, отново няма да се намери отговор на въпросът: Как да спрат самоубийствата?
Блокажи, препятствия, болка, Демони, Чудеса неземни оле! И какво?
От всичко изписано за
(а, а бисерът, че нямаме понятие за ирационално, наистина ме натъжи :()
неща, които пред-полагате, оправдавате, а накрая със самочувствие заявявате, аз не схванах (извинете невежеството ми и затворените ми чакри или ... ) нещо основно.
Много моля да прочетете внимателно долните редове. Когато говорите за инкарнации, прераждания и въобще неща, които не са нито близки до езотериката, но и до тривиалните астроложки и гледачки по предавания, на кило.
Преди Ен на брой години- от 200 до 2000- хората (с души, Аз-ове,Дракула) са били като популация доста по-малко от сегашното население!
Как така , с годините и времето, тези ми ти грешни,праведни,страдали,нестрадали, мижави  или просто Души/Дух, са успели да се размножат, координират или ей така заформят в повече тела? Нали всеки от вас се връщал към някаква си монада, пък после как се дозира в тялото на ... Хитлер да речем, а впоследствие на Путин, може би?
След като ми обясните този ... Феномен на произвеждане на души-Аз-ове за тела, ще помоля да ми кажете от кога точно понятието "ирационално" стана езотерично, а не философско? Не за друго, но е обидно да се взаимства едно понятие, развито и разбирано години наред, от `велики` (доказали, е, не форумни) умове, които дори не са предполагали, че не е трябвало и сричка да споделят, заради това, че не са вещи в езотериката.
Приятна езотерична нощ!
« Последна редакция: Март 30, 2012, 00:57:14 am от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #208 -: Март 30, 2012, 01:01:44 am »
"Феномена"би могъл много лесно да бъде обяснен с едновременните инкарнации например.Както и с особеностите на пространство времето..Всичко е тук и сега..
п.п.А и съвсем не е казано,че всяко човешко тяло,се обитава от"човешка душа"..

ще помоля да ми кажете от кога точно понятието "ирационално" стана езотерично, а не философско? Не за друго, но е обидно да се взаимства едно понятие, развито и разбирано години наред, от `велики` (доказали, е, не форумни) умове, които дори не са предполагали, че не е трябвало и сричка да споделят, заради това, че не са вещи в езотериката.
Приятна езотерична нощ!

Тука не знам..Ще тряя да видя Кант дали не е писал нещо по въпроса 8)
« Последна редакция: Март 30, 2012, 01:03:08 am от konstantin2007 »

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #209 -: Март 30, 2012, 12:35:12 pm »
Тогава може би, отново няма да се намери отговор на въпросът: Как да спрат самоубийствата?
(а, а бисерът, че нямаме понятие за ирационално, наистина ме натъжи :( )

Как така , с годините и времето, тези ми ти грешни,праведни,страдали,нестрадали, мижави  или просто Души/Дух, са успели да се размножат, координират или ей така заформят в повече тела?

Малко  по-нагоре  Танграта  обяснява  изключително  точно  как  да  се  спрат  самоубииствата.
         Ирационалното  е  оттатък  чертата  наречена  смърт.
         Проблемът  принцесо  е  не  в  "размножаването"  на  душите  а  в  осигуряване  на  тела!   

"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27