Автор Тема: Какво е душата/духът  (Прочетена 64883 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
Re: Какво е душата/духът
« Отговор #45 -: Април 04, 2012, 20:47:11 pm »

П.С.И да ви кажа една истина за да не очаквате много от "лимонадата", както на човека не му пука за някой си атом от тялото му така и на "лимонадата" не и пука за нас ;) .

Олд,когато сам се отъждествиш с лимонадата..тогава ще ти запука ;)

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
  • Публикации: 189
« Отговор #46 -: Април 04, 2012, 21:41:54 pm »
Дискусията за душата ми прилича на,всеки чел от различни източници,за един това което е чел е може би истината,за друг не чак толкова.Дали ще има някой който да изкаже собствено мнение/теория за душата,а не нещо което всеки може да си намери и прочете?Интересно ми е с какво ще промени отговора на въпроса,ако намерите точният,който лично аз се съмнявам да бъде един за всички ви,вас и животът ви? :D
А какво е Бог?
« Последна редакция: Април 04, 2012, 21:42:56 pm от trepa4a »

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #47 -: Април 04, 2012, 22:19:53 pm »
Мислех си, че ако споделя нещо по -достъпно като приказка/мит ще е по-разбираемо, но явно съм грешала.
Лично аз, мисля това и този мит да го разкажа един ден на детето си и съм сигурна, че ще го разбере. Дори може и въпроси да зададе, доколкото го познавам като любознателен и мислещ от ранна възраст.
Но нека приложим и малко от конвенционалното знание, споделено в Гугъл:
"
Semantics

Although the terms soul and spirit are sometimes used interchangeably, soul may denote a more worldly and less transcendent aspect of a person.[5] According to psychologist James Hillman, soul has an affinity for negative thoughts and images, whereas spirit seeks to rise above the entanglements of life and death.[6] The words soul and psyche can also be treated synonymously, although psyche has more physical connotations, whereas soul is connected more closely to spirituality and religion.[7]

Въпреки че термините душа и дух, понякога се използват взаимозаменяемо, душата може да означават по-светски и по-малко трансцендентен аспект на дадено лице. [5] Според психолога Джеймс Хилман, душата има афинитет към отрицателни мисли и образи, като дух-ът се стреми да се издигне над объркванията/изкушенията на живота и смъртта. [6], Думите душа и психика, също може да се третират като синоними, въпреки че психиката има повече физически конотации, като има предвид, че душата е свързан по-тясно към духовността(т.е. Духът) и религията. [7]

The Modern English word soul derived from Old English sáwol, sáwel, first attested to in the 8th century poem Beowulf v. 2820 and in the Vespasian Psalter 77.50, and is cognate with other Germanic and Baltic terms for the same idea, including Gothic saiwala, Old High German sêula, sêla, Old Saxon sêola, Old Low Franconian sêla, sîla, Old Norse sála as well as Lithuanian siela. Further etymology of the Germanic word is uncertain. A more recent suggestion[4] connects it with a root for "binding", Germanic *sailian (OE sēlian, OHG seilen), related to the notion of being "bound" in death, and the practice of ritually binding or restraining the corpse of the deceased in the grave to prevent his or her return as a ghost.
The word is probably an adaptation by early missionaries—particularly Ulfilas, apostle to the Goths during the 4th century—of a native Germanic concept, which was a translation of Greek ψυχή psychē "life, spirit, consciousness".
The Greek word is derived from a verb "to cool, to blow" and hence refers to the vital breath, the animating principle in humans and other animals, as opposed to σῶμα (soma) meaning "body". It could refer to a ghost or spirit of the dead in Homer, and to a more philosophical notion of an immortal and immaterial essence left over at death since Pindar. Latin anima figured as a translation of ψυχή since Terence. Psychē occurs juxtaposed to σῶμα e.g. in Matthew
— καὶ μὴ φοβεῖσθε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτεῖναι·
φοβεῖσθε δὲ μᾶλλον τὸν δυνάμενον καὶ ψυχὴν καὶ σῶμα ἀπολέσαι ἐν γεέννῃ.
Vulgate: et nolite timere eos qui occidunt corpus animam autem non possunt occidere sed potius eum timete qui potest et animam et corpus perdere in gehennam. Authorized King James Version (KJV) "And fear not them which kill the body, but are not able to kill the soul: but rather fear Him which is able to destroy both soul and body in hell."
In the Septuagint (LXX), ψυχή translates Hebrew נפש nephesh, meaning "life, vital breath", which is in English variously translated as "soul, self, life, creature, person, appetite, mind, living being, desire, emotion, passion"; e.g. in Genesis 1:20:
 — וַיֹּ֣אמֶר אֱלֹהִ֔ים יִשְׁרְצ֣וּ הַמַּ֔יִם שֶׁ֖רֶץ נֶ֣פֶשׁ חַיָּ֑ה LXX καὶ εἶπεν ὁ θεός ἐξαγαγέτω τὰ ὕδατα ἑρπετὰ ψυχῶν ζωσῶν. Vulgate Creavitque Deus cete grandia, et omnem animam viventem atque motabilem. KJV "And God created great whales, and every living creature that moveth."
Paul of Tarsus used ψυχή and πνεῦμα specifically to distinguish between the Jewish notions of נפש nephesh and רוח ruah (spirit) (also in LXX, e.g. Genesis 1:2 וְר֣וּחַאֱלֹהִ֔ים = πνεῦμα θεοῦ = spiritus Dei = "the Spirit of God").

В съвременният английски език думата "Душа" е получена от староанглийски sáwol, sáwel. Първо, удостоверено в 8-ми век от поемата "Беоулф срещу 2820 и в Веспасиан псалтир 77,50 и сродни с други германски и балтийски условия за една и съща идея, включително и готическите: saiwala, Старо-немски sêula, Sela, в Стария Saxon sêola, в Старо-Френския Franconian Sela, Сила, Стария скандинавската Sala, както и литовски Сиела.
Допълнителна етимология на германските дума е несигурно. В по-скорошно предложение [4], тя се свързва с корен на "задължителен", германските * sailian (OE sēlian, OHG seilen "), свързани с понятието" обвързан "в смъртта, както и практиката на ритуално свързване или ограничаване на трупа на починалия в гроба, за да се предотврати неговото завръщане като призрак.

Думата е вероятно адаптация от началото на, мисионерът Ulfilas, апостол на готите по време на 4-ти век на родният му германски, която в превод на гръцки ψυχή психика "живот, дух, съзнание".

Гръцката дума произлиза от глагола "да се охлади, за да се взриви", и следователно се отнася до жизнено дихание, анимиран принцип в хора и други животни, за разлика от σῶμα (Сома) означава "тяло".
Тя може да се отнася към (да е във възможност за сливане) призрак или дух на мъртвите при Омир, а по-философското понятие е на една безсмъртна и нематериална същност останала след смъртта, като  при Пиндар.
В Латинският "Анима" е   като превод на ψυχή, според Терънс. Психиката възниква, съпоставим с σῶμα например, в Матей 10:28:
 - Καὶ μὴ φοβεῖσθε ἀπὸ τῶν ἀποκτεννόντων τὸ σῶμα, τὴν δὲ ψυχὴν μὴ δυναμένων ἀποκτεῖναι ·
 φοβεῖσθε δὲ μᾶλλον τὸν δυνάμενον καὶ ψυχὴν καὶ σῶμα ἀπολέσαι ἐν γεέννῃ.
 Общоприет текст на книга: ЕТ nolite timere EOS Qui occidunt корпус animam autem извън possunt occidere SED potius eum timete Qui potest et animam et корпус perdere в gehennam.
Оторизиран King James Version (KJV)
"И страх ни е не от ония, които убиват тялото, но не са в състояние да убият душата, а по-скоро се боят от Нея, но които са в състояние да унищожат и душата и тялото в ада."
 В Септуагинта (LXX), ψυχή превежда иврит נפש нефеш, което означава "живот, жизнена дъх", а на английски език по различни начини се превежда като "душа, себе си, живота, същество, човек, апетит, ума, живо същество, желание, емоция, страст ", напр. В Битие 1:20:
 - וַיֹּ֣אמֶר אֱלֹהִ֔ים יִשְׁרְצ֣וּ הַמַּ֔יִם שֶׁ֖רֶץ נֶ֣פֶשׁ חַיָּ֑ה LXX καὶ εἶπεν ὁ θεός ἐξαγαγέτω τὰ ὕδατα ἑρπετὰ ψυχῶν ζωσῶν. Общоприет текст на книга Creavitque Deus ЦЕИП grandia и omnem animam viventem atque motabilem. KJV
"И Бог създаде големите морски чудовища и всяко живо същество, което се движи."
 Павел от Тарс, използвани ψυχή и πνεῦμα специално, за да се направи разграничение между еврейските представи за נפש нефеш и רוח ruah (дух) (също и в LXX, например Битие 1:2 וְר֣וּחַאֱלֹהִ֔ים = πνεῦμα θεοῦ = Spiritus Dei = "Духа на Бога").

източник:

http://en.wikipedia.org/wiki/Soul#cite_ref-53

От самия линк, супер подробно могат да се видят всички възможни учения и разбирания с времето и историятa

Относно:
Дискусията за душата ми прилича на,всеки чел от различни източници,за един това което е чел е може би истината,за друг не чак толкова.Дали ще има някой който да изкаже собствено мнение/теория за душата,а не нещо което всеки може да си намери и прочете?Интересно ми е с какво ще промени отговора на въпроса,ако намерите точният,който лично аз се съмнявам да бъде един за всички ви,вас и животът ви? :D
А какво е Бог?
Бих попитала: А какво НЕ е Бог? :---

пп. хайде, че ще ми затворят магазина за конячето, което съм си намислила да си взема :) Наздраве, от цялата ми Душа :)
« Последна редакция: Април 04, 2012, 22:36:27 pm от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #48 -: Април 04, 2012, 22:39:52 pm »
       " Еволюцията  на  човека  протича  в  две  направления,  еволюция  на  тялото  и  еволюция  на  душата. 
       Душата  носи  освен  божествена  енергия  и  част  от  божественото  съзнание.  Ако  Бог  е  слънцето  то  светлината  е  духът  му.  Създаването  на  душите  се  осъществява  в  ядрото.    При  определени  условия  става  завихряния  в  информационните  потоци  и  се  образуват  енергиини  частици  с  по  висока  честота.  Тези  частици  се  наричат  монади.  Високият  енергиен  потенциал  на  монадата  увлича  информация  от  потока  и  под  действието  на  енергииният  вихър  въпросната  се  концентрира,  а  когато  достигне  определена  степен  като  количество  и  концентрация  информацията  се  обръща  навътре,  тоест  започва  да  се  самоосъзнава  като  индивидуалност.  Тоест  какво  съм  аз?  Създало  се  е  първичното  съзнание.   (Кошмарът  на  учените   създаващи  изкуствен  интелект)  Понеже  индивидуалност  в  индивидуалност  не  може  да  съществува  това  монадично  съзнание  се  отделя  от  Абсолюта  (БОГ  също  е  индивидуалност)  Това  съзнание  поради  спецификата  на  завихрянето  притежава  стремеж  към  обособаване  на  свое  лично  АЗ,  различно  от  всичко  друго  (ЕГО),  неистов  глад  за  информация  (любопитство),  но  в  процеса  на  създаването  си  то  е  получавало  рафинирана  (100%  достоверна)  информация,  сега  след  отделянето,  обаче  получава  информация  с  голям  процент  брак.  Склада  с  всякаква  информация  се  оформя  като  допълнително  периферно  съзнание.  Връзката  межде  двете  съзнания  се  нарича  интелект. 
        Душа =  Дух  (психична  енергия)  +  съзнание  (самоосъзнаваща  се  информация)  +  периферно  съзнание  (склад  за  наосмислена  информация) + интелект  +  его  +  любопитство
       Когато  тялото  на  човек  умре  духът  му  се  слива  с  духа  на  душата,  и  обратно  когато   се  ражда  част  от  духа  на  душата  преминава  в  тялото  Духът  в  човека  е  неделим!! "
       Трепач,  това  чел  ли  си  го  някъде?   

« Последна редакция: Април 04, 2012, 22:48:27 pm от mitko »
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #49 -: Април 04, 2012, 22:57:25 pm »
А какво е Бог?

Ми аз мисля,че точно това се опитах да направя..
Всеки"открит"отговор обикновено поражда нов въпрос..Ето ти промяна..
Ако дойде миг в който се появи единен отговор удовлетворяващ всички ни(без значение на въпроса)това би значело,че сме си у дома..

Митко,дал си много точно определение на душата! :hi:
« Последна редакция: Април 04, 2012, 23:12:17 pm от konstantin2007 »

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
« Отговор #50 -: Април 04, 2012, 23:15:16 pm »
АЗ съм безкрайно впечатлена от .....The Mirotvorec!!! Respect!!!  :hi:

И искам да допълня нещо, което се сетих.
Когато едно човешко тяло е в Кома, то е С Душа, без Дух!
Преди време се питах каква е разликата между това да си в безсъзнание и това да сънуваш.
При безсъзнание нямаш Дух. При съня имаш, дори да работи на `бавни обороти` или `по-ниски предавки` с Подсъзнанието си само.
:) по-ясно от това не мога да обясня, какво мисля.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #51 -: Април 04, 2012, 23:19:17 pm »
Ако едно тяло е без дух,то ще е труп в моргата, а не тяло в коматозно състояние.

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
« Отговор #52 -: Април 04, 2012, 23:22:23 pm »
Митко,напоследък рядко и малко чета.Не всичко което четем е нужно да приемаме за истина,а и четейки толкова много неща които не са наши лични впечатления и наблюдения на нас самите не ни ли отдалечават от себепознанието ни?Защо търсим отговорите на въпросите извън нас,а не в самите нас?
И пак питам,с какво търсенето на тези въпроси ще ни промени?

Когато  тялото  на  човек  умре  духът  му  се  слива  с  духа  на  душата-тук стана много оплетено нещо,много духове станаха в нас. :D
Ян Ван Хелсинг в Не пипай тази книга пише за самадхи-как в пещерите има хора които отделят духа от тялото си,но са свързани със сребърна нишка и когато си пожелаят могат да се върнат в тялото си.Това са и тези които се грижат за генофонда на земята,а и в пещерите където се намират никой не може да влезне и стигне до тях.Интересно след като никой не може да влезене откъде тогава се знаят и някой видял ли ги е тези неща? :(

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #53 -: Април 04, 2012, 23:25:08 pm »
Мани го Ян Ван Хелсинг..

Когато  тялото  на  човек  умре  духът  му  се  слива  с  духа  на  душата

така става,защото нямаме валидни термини и понятия.

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #54 -: Април 04, 2012, 23:26:56 pm »
Можем да сравним тялото с една електрическа крушка, духът с електричество, а душата със светлината, която електрическата крушка излъчва.
Когато спрем енергията, светлината в електрическата крушка (душата) угасва, защото електричеството (духът) е прекъснат. Остава само крушката, която остава, но не свети, и която е безжизненото тяло.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
« Отговор #55 -: Април 04, 2012, 23:30:40 pm »
       " .......................................
1. Тоест  какво  съм  аз?  Създало  се  е  първичното  съзнание.   (Кошмарът  на  учените   създаващи  изкуствен  интелект) 
..................
       2.  Душа =  Дух  (психична  енергия)  +  съзнание  (самоосъзнаваща  се  информация)  +  периферно  съзнание  (склад  за  наосмислена  информация) + интелект  +  его  +  любопитство
     3.  Когато  тялото  на  човек  умре  духът  му  се  слива  с  духа  на  душата,  и  обратно  когато   се  ражда  част  от  духа  на  душата  преминава  в  тялото  Духът  в  човека  е  неделим!! "
       Трепач,  това  чел  ли  си  го  някъде?   

Аз по примера на old4 с номерирането. Извинявам се за взаимстването, но е удобно и за това си го позволявам  :hi:
Да попитам:
1. Това означава ли, че можем да създадем Съзнание-Дух, но не и Душа-Психея?
Защото според мен не е толкова невъзможно, това с Душата както си го описал, ако се `доберем` до този източник на Души. Какво му е (им) по-специфичното, че не можем да ги създаваме.
Ето, клонинги, мутации, експерименти... защо не?

2. С това не съм съгласна.
Не съм съгласна с `математическият` знак за равенство, а е по-скоро тъждество, но не конкретното реципрочно математическо. А по-скоро онова съвпадение, партньорство и взаимно допълване. Часто от Душата има (остава) в духът и част Духът остава или се отразява на Душата. като пълноправни `партньори` буквално. Кое ги държи обаче като едно? Могат ли да останат едно и след смъртта на човешкото тяло?

3. Духът в Човекът е най-делим, мен ако питаш. За това има и филмчета и доказателства и книги за Духове без тяло (с душа).
Въпросът е, хъм ... например, една Душа може ли да `изгони` един Дух и да приеме Друг?
« Последна редакция: Април 04, 2012, 23:33:26 pm от Princess_Deja »

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
« Отговор #56 -: Април 04, 2012, 23:34:38 pm »
На ARRI обяснението е просто и по принцип се доближава най-много до това какво е душата,ако приемем,че има душа и тя е това което според написаното и прочетеното.
А след като няма валидни термини и понятия,значи ние приемаме,че душата я има,защото така се предава с години,векове,от поколения на поколения тази теория и все повече се стремим да търсим някакво обяснение на това какво е душата,на нещо което никой не е виждал и едва ли някога ще види.Но явно е сериозен обект на изследване и изучаване.

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
« Отговор #57 -: Април 04, 2012, 23:38:57 pm »
Можем да сравним тялото с една електрическа крушка, духът с електричество, а душата със светлината, която електрическата крушка излъчва.
Когато спрем енергията, светлината в електрическата крушка (душата) угасва, защото електричеството (духът) е прекъснат. Остава само крушката, която остава, но не свети, и която е безжизненото тяло.
Много интересно включване! Но не, тялото НЕ е без-жизнено. Сърцето ти работи, мозъкът също... но от къде да вземем "електричество"-то? Сещате се за Електрошоковете!
Преди време, между другото гледах един филм... няма да разказвам в подробности- но едно дете беше аутист и не говореше. Още не се знаели ефектите от електрошоковете и родителите му не смеели да го подложат на това, без да знаят последствията. Но една жена така се случва, че `пътува във времето` (от филма) и разбира, че именно електрошока-електричеството ще оправи детето. Убеждава родителите и Факт, о Чудо, то проговаря! Защо? защото вече има И Дух, освен Душа.
 :)

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
« Отговор #58 -: Април 04, 2012, 23:40:38 pm »
Принцесо,филмите и книгите ли са доказателства?
Четох преди година една статия за участие на българин във филма Армагедон.Той  бил шокиран от това което е видял като краен и завършен продукт за разлика от това което е видял по време на снимките на снимачната площадка.Дай да не сме толкова наивни сега и напълно сигурни.Нали не искаш да ни убедиш,че има 100%-ва истина за всичко което пише и гледаме по филмите?Зад всеки филм явно има някаква идея и смисъл,но едва ли всички ние го разбираме по един и същ начин и вярваме на всичко.

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
« Отговор #59 -: Април 04, 2012, 23:57:01 pm »
Аз имам един последен въпрос.По тази тема и не само можем с часове да си чешем езиците и да сме до под кривата круша.
Говорим,че ние сме енергия.Да кажа от личен пример,работя с енергийна техника за самолечение,която се базира на определени точки,които са точки на меридиани съответно всеки един е свързан с някой орган от тялото ми и въздействайки върху тях възстановявам енергийният поток,който е нарушен от емоции и чувства.Знаем,че мислите предизвикват различни такива и дори въздействам на пъпка примерно което я излезнала на носът ми и ме боли.За 2минути болката изчезва,а до 30минути и пъпката почти е изчезнала,какво е и тялото тогава?
Понеже тялото си е тяло,ние го виждаме и за нас е материя,а другото там дух или душа защото не го виждаме.Някакви убеждения според мен,като все едно да се опитате да си представите,че живеете някъде без да има пари и нуждата да работите за да ви се плаща и с тях да си подсигурявате нужните неща за да оцелявате.
Бях постнал един филм,където има доста тънки и съществени обяснения,но явно не мога да ги споделям тези неща,спирам до тук.Не ми е целта да убеждавам някой в нещо в което той трябва сам да осъзнае и разбере.Просто споделям моята гледна точка.
« Последна редакция: Април 04, 2012, 23:59:24 pm от trepa4a »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27