За да объркам още повече понятията: спомням си, че някъде четох, че всъщност ние нямаме тяло, а само сънуваме, че сме в такова (сънуваме н'якъв си масов сън) и когато умрем, всъщност се събуждаме и осъзнаваме колко сме били заблудени...
Това го възприемам на 100%, но по - скоро като сравнение, чрез което да си обясним
психологически какво се случва с истинската ни самоличност, когато тя за кратко /един човешки живот/ се превърне в инкарнационна самоличност.
Идвайки тук /раждайки се, "заспивайки"/, ние всички се съгласяваме с една обща постановка за това, какво ще представлява нашата реалност, докато сме живи, т.е., съгласяваме се, че ще имаме тела, че ще живеем на място, на което гравитацията е "надолу", че небето ще го виждаме синьо и т.н. /леко профанизирам в момента/.
Реалността ни тук е истинска точно толкова колкото и реалността ни отвъд. Като казвам истинска, имам предвид, че съществува обективно.
Съпоставката със съня, обаче идеално илюстрира трансформацията и в двете посоки между инкарнационната и постоянната ни самоличности - раждайки се все едно, че заспиваме и засънуваме, че сме някой, който не сме, а умирайки, все едно се събуждаме и си спомняме този, който наистина сме. В този смисъл инкарнационната самоличност е сънят на истинската ни самоличност. Но, докато сме живи, имаме нещо като "свързани помежду си нервни системи" /профанизирам отново/ и истинската ни самоличност изживява всичко, което изживява инкарнационната ни самоличност. По простата причина, че те двете са всъщност една и съща действителна самоличност - постоянната, истинската ни такава. Която докато е жива /докато сънува/ е забравила коя е.
Като стана дума за сравнения, на мен ми допада много и сравнението на инкарнациите ни с компютърна игра. Юзър, виртуален герой /аватар/, настройка на качествата му, на степените му на свобода, на мисиите му и т.н.