Автор Тема: Какво е душата/духът  (Прочетена 64748 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
Re: Какво е душата/духът
« Отговор #90 -: Април 13, 2012, 11:39:16 am »
         Де  да  беше  само  сън!  Но  блаженни  са  заблудените.

Митко,и аз смятам,че усещането при смъртта,е по-скоро като"събуждане"от мнооого дълбок сън.На някои са им нужни еони,за да осъзнаят,че вече са"будни"... 
Което не значи,че това не е вярно..

Реалността ни тук е истинска точно толкова колкото и реалността ни отвъд. Като казвам истинска, имам предвид, че съществува обективно.
 :hi:
« Последна редакция: Април 13, 2012, 11:40:43 am от konstantin2007 »

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
  • Публикации: 189
« Отговор #91 -: Май 12, 2012, 07:11:43 am »
В този 30минутен клип се обяснява какво е душата:

http://www.youtube.com/watch?v=JGxAf8Vrvjw&feature=related

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #92 -: Май 12, 2012, 11:45:24 am »
Бе не е лошо видеото,но не съм съгласна,че останалите тела(нематериалните)са"безсмъртни"и неразрушими.Абсурд..Левашката яко е се е омотал.. ::)

Както и това,че душите идват от тъмната материя..Душите би трябвало да идват от напълно балансиран енергиен източник.Съчетаващ в себе си всичко..Защото самата монада носи в себе си целият потенциал на Абсолюта.Не само на едната му страна..

« Последна редакция: Май 12, 2012, 11:48:30 am от konstantin2007 »

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
  • Публикации: 189
« Отговор #93 -: Май 12, 2012, 12:52:46 pm »
Цитат
Нищо не се ражда,нищо не умира.Всичко просто преминава от едно състояние в друго.

http://www.youtube.com/watch?v=RbzvYKBiB6U&feature=related

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #94 -: Май 12, 2012, 14:15:50 pm »
Ако душите "идват" от един източник, или се "създават" от него, това предполага да имат нещо общо. Каакво е общото между всички души. Възможно ли е да има две абсолютно еднакви души? Аз мисля, че е възможно. Но, ако трябва да се обсъдят качествата на една Душа, мисля, че ще е доста трудно...
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен Passiflora

• Четящ
  • *
  • Публикации: 210
« Отговор #95 -: Май 12, 2012, 14:36:43 pm »
Според мен духът идва от един източник. От там идва и израза "духовни братя и сестри".
За мен душа и дух са две различни понятия, но може би за някои хора не са. Не са обособени понятията за едно и също нещо и от там стават недоразуменията.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #96 -: Май 12, 2012, 21:27:38 pm »

Мавров  също  застъпва  подобна теза  в  книгите  си
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен balar

• Четящ
  • *
  • Публикации: 212
« Отговор #97 -: Юли 13, 2012, 12:10:36 pm »
Духа е в ума, а душата в сърцето. Духа е нашето небесно Аз,  а Душата земният ни Аз. Две различни неща са. Всяко живо същество има душа,  но Дух има само човекът.

Неактивен Aquarius

• Четящ
  • *
  • Публикации: 29
« Отговор #98 -: Юли 14, 2012, 05:56:29 am »
Видеото при мен не се вижда, може ли малко резюмирана информация за него ? Или още по-добре ако можеш да го качиш другаде...

Мавров  също  застъпва  подобна теза  в  книгите  си

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #99 -: Юли 14, 2012, 12:11:22 pm »
Духа е в ума, а душата в сърцето. Духа е нашето небесно Аз,  а Душата земният ни Аз. Две различни неща са. Всяко живо същество има душа,  но Дух има само човекът.

Съзнанието  е  информациа  обърната  навътре  в  себе  си,  я  духът  е  енергииният  носител  на  тази  информоция.  Тази  енергия  е  психична  такава.
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #100 -: Юли 14, 2012, 14:01:10 pm »

Съзнанието  е  информациа  обърната  навътре  в  себе  си,  я  духът  е  енергииният  носител  на  тази  информоция.  Тази  енергия  е  психична  такава.
На едно друго място тук Митко много точно дефинира какво е душа. Душата включва /съдържа/ в себе си от духа, така, че няма как при това положение да има душа без дух.
Откога пея да си уточним един с друг понятията, за да говорим за едно и също нещо, че иначе всеки ще си говори "за неговото"... :(

П.П.  balar, ти приемаш ли в твоето изречение да се заменят думите: "небесно аз" с "истинска индивидуалност/самоличност/", а "земно аз" с "инкарнационна индивидуалност /самоличност/"? Питам те за да разбера какво влагаш  в казаното.
« Последна редакция: Юли 14, 2012, 14:10:43 pm от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен balar

• Четящ
  • *
  • Публикации: 212
« Отговор #101 -: Юли 14, 2012, 14:25:51 pm »
Това е едно и също казано по различен начин.

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #102 -: Юли 14, 2012, 14:26:51 pm »
Аз пък да ви кажа един Егрегор (за кратко Горчо) какво ме светна. Не е нужно разграничаване, защото така или иначе всичко ще си забравил и тези Душа-Дух ги използваме в-същност с доста ограничен капацитет за кратко.
Все едно да ти дадат едно дистанционно или робот или пулт с хиляди копчета, но ти да знаеш и да ползваш само десет  :unknown:

Та, какво като Душата е в сърцето, а Духът в ума? Като правя вудукукли да забивам иглите в сърцето и главата ... или?
В смисъл, на мен ми е интересно развитието на Духът-Душата, а не "адресът по местоживеене", имат ли цвят могат ли да ми помогнат да литна и т.н. :)
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #103 -: Юли 14, 2012, 14:47:59 pm »
Ако приемем Абсолюта като абстракция съдържаща в себе си абсолютно всичко,то това аз наричам Бог(с главна буква).В темата за волята постнах един цитат от"Вътрешен космос"...
""Монадата е единственият истински Аз-съзнателният атом,божествената клетка.Монадата съдържа всичко което и  е необходимо по пътя към еволюцията,но в началото тези способности са латентни и неразвити.Само чрез опитност те започват да се разгръщат и активират.
Универсалното съзнание фрагментира и отделя съзнателни единици от себе си(принципи на свободната воля,монади)чрез които директно да изпита живота в по-плътните светове.Тези съзнателни единици от своя страна също отделят други съзнателни единици от себе си(свободна воля)за да изпитат живота в още по-плътните светоВЕ и т н.до най-низшият свят,Най-опростено,това става с принципа на клетъчното делене.В този смисъл ние сме завинаги свързани във възходяща поредица с висши аспекти,към които еволюирайки можем отново да се присъединим"

Универсалното съзнание е съзнанието на Абсолюта.Монадата е нашето същинско Аз.Монадата отделя свои фрагменти в плътната материя които вече се явяват "души".Онази "енергийнсъзнателна" частица от монадата одухотворила/анимирала дадена материя/тяло.Човешката душа не нищо повече от енергийният заряд идващ монадата(псиенергията)",инкарнационното съзнание"което от своя страна се съдържа в съзнанието на по-висшите си аспекти.Енергията с която е заредена монадата,цялата и "същност"при нейното"раждане",това е духа..Фрагментите които тя като вече самостоятелно изявена единица отделя  на принципа"свободна воля",това са душите.
От своя страна..материя,енергия и съзнание,са трите аспекта(света троица) с които можем да сравним така..
Материя=тяло,енергия=дух,съзнание=душа.
Монадата също е своеобразна душа,съдържаща в себе си,всички души отделени от нея.

Онова за което говори Митко,не изключва моята теза.Напротив..Смятам,че монадата се заражда точно чрез натрупване на информация,която след"време"се обръща навътре..сама към себе си.Имуплсът,извечният динамис,Абсолютното перпетуум мобиле..е онова което причинява своеобразното"завихряне на самата информация около самата себе си,(подобно захарният памук)и..натрупване на количеството,води до промяна на качеството.Самоосъзнаване.Имаме "родена"монада.Самоосъзнал се божествен атом.Който както казахме,от своя страна отделя свой фрагменти(Души).Мисля,че и тук моделът е същият,като "енергийно-съзнателната"единица(Душа)която влиза и "вдъхва живот" на тялото,се заражда по същият начин на същия принцип.И отново се явява носител на всички латенти с които разполага Абсолюта,но вече в "по-разреден и "замърсен" вариант,за разлика от"родителя" си,монадата,която е" първото копите на оригинала".

Така ги виждам горе-долу нещата.Не се хващайте за конкретни думи,използвах най-доброто от речниковият си запас,и въпреки това виждам,колко откровено жалки са напъните ми,да обясня възгледите си. :(..
"Поне опитах" :D
« Последна редакция: Юли 14, 2012, 15:12:13 pm от konstantin2007 »

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #104 -: Юли 14, 2012, 15:40:05 pm »

АБе има истина,ма..питам се..къде остава свободният избор?

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27