Ако приемем Абсолюта като абстракция съдържаща в себе си абсолютно всичко,то това аз наричам Бог(с главна буква).В темата за волята постнах един цитат от"Вътрешен космос"...
""Монадата е единственият истински Аз-съзнателният атом,божествената клетка.Монадата съдържа всичко което и е необходимо по пътя към еволюцията,но в началото тези способности са латентни и неразвити.Само чрез опитност те започват да се разгръщат и активират.
Универсалното съзнание фрагментира и отделя съзнателни единици от себе си(принципи на свободната воля,монади)чрез които директно да изпита живота в по-плътните светове.Тези съзнателни единици от своя страна също отделят други съзнателни единици от себе си(свободна воля)за да изпитат живота в още по-плътните светоВЕ и т н.до най-низшият свят,Най-опростено,това става с принципа на клетъчното делене.В този смисъл ние сме завинаги свързани във възходяща поредица с висши аспекти,към които еволюирайки можем отново да се присъединим"Универсалното съзнание е съзнанието на Абсолюта.Монадата е нашето същинско Аз.Монадата отделя свои фрагменти в плътната материя които вече се явяват "души".Онази "енергийнсъзнателна" частица от монадата одухотворила/анимирала дадена материя/тяло.Човешката душа не нищо повече от енергийният заряд идващ монадата(псиенергията)",инкарнационното съзнание"което от своя страна се съдържа в съзнанието на по-висшите си аспекти.Енергията с която е заредена монадата,цялата и "същност"при нейното"раждане",това е духа..Фрагментите които тя като вече самостоятелно изявена единица отделя на принципа"свободна воля",това са душите.
От своя страна..материя,енергия и съзнание,са трите аспекта(света троица) с които можем да сравним така..
Материя=тяло,енергия=дух,съзнание=душа.
Монадата също е своеобразна душа,съдържаща в себе си,всички души отделени от нея.
Онова за което говори Митко,не изключва моята теза.Напротив..Смятам,че монадата се заражда точно чрез натрупване на информация,която след"време"се обръща навътре..сама към себе си.Имуплсът,извечният динамис,Абсолютното перпетуум мобиле..е онова което причинява своеобразното"завихряне на самата информация около самата себе си,(подобно захарният памук)и..натрупване на количеството,води до промяна на качеството.Самоосъзнаване.Имаме "родена"монада.Самоосъзнал се божествен атом.Който както казахме,от своя страна отделя свой фрагменти(Души).Мисля,че и тук моделът е същият,като "енергийно-съзнателната"единица(Душа)която влиза и "вдъхва живот" на тялото,се заражда по същият начин на същия принцип.И отново се явява носител на всички латенти с които разполага Абсолюта,но вече в "по-разреден и "замърсен" вариант,за разлика от"родителя" си,монадата,която е" първото копите на оригинала".
Така ги виждам горе-долу нещата.Не се хващайте за конкретни думи,използвах най-доброто от речниковият си запас,и въпреки това виждам,колко откровено жалки са напъните ми,да обясня възгледите си.

..
"Поне опитах"