Автор Тема: Енергоспестяващите крушки  (Прочетена 40503 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 944
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #45 -: Ноември 14, 2011, 20:36:26 pm »
Енергоспестяващи ментета по 2-3 лева и в България има, преди няколко дни даже изхвърлих една такава. Не съм оставал до контейнера да я видя имаше ли живачни пари в нея. :boredom:

Неактивен minchi

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 13
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #46 -: Ноември 14, 2011, 20:56:52 pm »
Енергоспестяващи ментета по 2-3 лева и в България има, преди няколко дни даже изхвърлих една такава. Не съм оставал до контейнера да я видя имаше ли живачни пари в нея. :boredom:

Ееееххх, ами всеки според възможностите. И аз искам да карам някоя "оригинална" кола за няколко милиона евро, но се задоволявам с "менте" за няколко хиляди лева.  :P

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 944
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #47 -: Ноември 14, 2011, 21:28:36 pm »
Поне крушките с нажежаема жичка не вредят на здравето, а са и евтини(сравнението с автомобили е невъзможно). Но ако не ги забранят, как ще накарат потребителите в голяма част от източноевропейските държави-еврочленки да купуват скъпите, качествени и най-важното-безвредни крушки?! ;)
Пак добре, че има вратичка за разпространяването на крушки с нажежаема жичка, като биват категоризирани като "горещи топки". ( http://bnt.bg/bg/news/view/39377/flameCandle70x80px.swf )

Неактивен forcomnet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 113
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #48 -: Ноември 15, 2011, 22:57:07 pm »
Raw Deal, дали прочете първото изречение от първия ми постинг или както там му се казва...

Не знам от къде да започна и на кое да те репликирам просто. С това изказване...
...защо трябва да ми забраняват крушките с нажежаема жичка? Та тока, който ползвам, си го плащам аз, а не онези, които мрънкат за икономии!
... много ми приличаш на един мой не притеснен финансово приятел който се изказа по почти същия начин, а това много ме огорчи след като той който е уж напредничав не схваща същината и не може да погледне по-надълбоко в нещата как да ги схване масата народ, който почти винаги гледа на всичко повърхностно. Дадох си сметка, че за нас светлината в края на тунела май все ще си остане в края на тунела и скоро няма да се оправим с такова мислене. Няма никакво значение какво можеш да си позволиш приятелю, защото не си единствен на този свят, тук се мисли в глобален мащаб. Всички маймунки висим на един клон. За начало помисли колко осветителни тела имаш и колко крушки би могъл да замениш с нещо по-ефективно, и колко енергия ще спестиш, след това помисли колко още домове има в твоето населено място и какво ще стане, ако всеки го направи, след това си помисли какво ще бъде в национален мащаб. Тук не става въпрос просто и само за пари които можеш да дадеш... тук става въпрос за намалено натоварване на електроразпределителната и електропреносната мрежа от теб та чак до АЕЦ Козлодуй, става въпрос за по-малко аварии, става въпрос за по-добро електроподаване, става въпрос за по-малка нужда от производствени мощности, по-малко произведена ел-енергия, по-малко консумирано гориво, по-малко замърсяване. Това са и по-малко труд по обслужване и подръжка на инсталации. Защо някой трябва да консумира безотговорно само защото може да си го позволи? От всички страни в Европа сме с най-ниски доходи и същевременно най-бездействащи по отношение на енергийна ефективност. И не става въпрос само за осветление... просто сме безотговорни на n-та степен както се казва.

Пишеш странни неща (за чехите) и се съмнявам, че всички са верни... не ме интересуват чехите, нито албанците, нито афганистанците... Нова Зеландия спряха употребата на обикновените крушки 2 години преди Европата да се сети и официалната им политика за осветлението е насочена основно към развитие на светодиодните технологии.
- Покупката на CFL не може да е непосилна за чехите след като не е непосилна за нас!
- Никой не иска някой изцяло да преминава на CFL, в определени приложения те не са подходящи и за това класическата крушка до 40W си остава в употреба. Става въпрос за места като бани, тоалетни, мазета, килери, тавани и тям подобни с краткотрайна или честа засветка. Освен това никой не ви пречи да използвате лампи с нажежаема жичка в класическия и вариант до 40W, нов вариант с халогенна ампула в балона с мощности над 40W (много по-добър вариант според мен) и в некласическия и вариант като малки халогени (лунички) от 12V та до големите няколко стотин ватови на 220V та до няколко хиляди вата. Халогенните също са с нажежаема жичка и светят по-силно и по-бяло и живеят по-дълго от обикновените!
- Не може една 100W CFL в Чехия да струва $30, те в България са по 30 лева! И между впрочем даваш ли си сметка, че такава лампа се равнява на 5 (пет) 100W крушки като светлина! Говорим за еквивалент на 500W класическа крушка приятел! Никой не използва в дома си такива крушки бъди сигурен... освен, ако не е чалнат нещо, а и с мощността се увеличава и размера. Използват се за големи площи на закрито или на открито - градини, паркове и улици. И се споменават някакви експерти... толкова са експерти май, вестникари сигурно!
- Като не можеш да си смениш крушките наведнъж, прави го само когато ти изгарят...
- Аз съм с близо 1/2 на средната работна заплата за страната и можах да си позволя коледен подарък от 15 парчета CFL за мен и родата ми, тъй че не приемам такива оправдания за непосилност. Всичко е въпрос на мотивация! Лично съм изчислявал, че високата цена на CFL се изплаща преди или до към първата половина от живота им. Лично за мен съм приел на база първия си постинг, че те са безвредни в обичайната им експлоатация. Не търсете във всичко конспирация... понякога, макар и рядко нещата се правят по други подбуди.

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 944
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #49 -: Ноември 16, 2011, 00:07:44 am »
бла-бла-бла http://tv7.bg/news/352472.html

Можеше поне малко да си напрегнеш мозъчето и да се досетиш, че България отдавна се е отървала от огромните енергоконсуматори. "Благодарение" на демокрацията, стотици предприятия-огромни консуматори на ел. енергия отидоха там, където им е мястото - в историята. Да не говорим, че примерно стотиците хиляди климатици в държавата също горят много ток, макар и да са енергиен клас нз. си какъв. Да бяха само те, а подобни примери има безброй. А ти си тръгнал от едни крушки да правиш проблем, че едва ли не претоварвали енергопреносната система и давай да ги забраняваме! :negative:

п.п. и не е въпроса мога ли или не да си купя скъпи круши, а трябва ли ЕС да въвежда безумни забрани, с цел да подхранва нечии корпоративни интереси.
« Последна редакция: Ноември 16, 2011, 00:56:18 am от Raw Deal »

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 855
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #50 -: Ноември 16, 2011, 11:22:27 am »
Всеки отоплителен уред на ток, който консумира 1кW и произвежда 1кW топлина е крайно нежелан пред един инверторен климатик с DC агрегат, който консумира 1кW ел., а произвежда 3кW топлина.
« Последна редакция: Ноември 16, 2011, 18:59:26 pm от Mirotvorec »

Неактивен sasho90

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 454
 • Ако още не си бесен, значи не внимаваш достатъчно
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #51 -: Ноември 16, 2011, 12:10:37 pm »
Аз не бих си взел CFL крушки, заради опасната им експлоатация. LED крушките вече набират популярност и стават все по-достъпни. Вярно, в момента са скъпи, но пък са 3 пъти по-икономични от CFL и близо 10 пъти от тези с жичка. Нямат вредни вещества и като се повреди или счупи няма опасност за здравето. Като ми изгърмат резервните с жичка мисля да си сложа LED-ове.

Предимсвтвата на LED крушките пред CFL:
близо 3 пъти по-икономични. 6W LED се равнява на 15W CFL или 60W обикновена с жичка!
близо 6 пъти по-дълготраен живот (~50 000 часа)
Устойчиви на удар и сътресение. CFL са много по-крехки в това отношение.
Не съдържат токсични вещества (като живака в CFL крушките)
Не се влияят от ниски температури. CFL спират да работят при температури под -20C
Не им се намалява живота при включване и изключване през кратки интервали
Светват мигновено
Излъчват близо 10 пъти по-малко топлина
 ;)

Ето горе-долу колко струва една LED крушка за обикновен цокъл на българския пазар
www.krushki.com/index.php?main_page=product_info&cPath=55&products_id=248&zenid=0346b2184b1cc9d116e38ca21c3965ab
че даже и 12 месеца гаранция дават  ;D

Даже има LED-ове тип миньонки:
http://www.dianid.com/productv/1438/svetodiodna-minyonka-e14-3x1w-180-gradusa.html
« Последна редакция: Ноември 16, 2011, 14:08:59 pm от sasho90 »
Keep 'em occupied!

Неактивен minchi

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 13
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #52 -: Ноември 16, 2011, 12:16:38 pm »
Raw Deal проявяваш се като типичен Ганьо с тези доводи "Какви са тия европейци, американци, пакистанци и порочие......да ме учат мене какви крушки да ползвам, с колко да си карам колата,  къде и как да си изхвърлям боклуците, как да си възпитавам жената и децата и тн....".

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 944
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #53 -: Ноември 16, 2011, 14:01:24 pm »
А ти се проявяваш като "горд" европеец, на когото вече са надянали хомота.
Но да спрем с квалификациите, честно казано и аз предпочитам LED крушките пред CFL.

Неактивен sasho90

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 454
 • Ако още не си бесен, значи не внимаваш достатъчно
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #54 -: Ноември 16, 2011, 16:06:41 pm »
Забравих да добавя. Нискокачествените CFL-и са опасни и от друга гледна точка.
Те често излъчват светлина в бяло-син цвят, който не е полезен за очите и предизвиква умора и главоболие. Очите на хората са създадени така, че да възприемат по-добре светлина в по-топлия спектър - бяло-златиста светлина. Направо ми става лошо като ходя и гледам по блокове насветкали гадни сини CFL-и. Все едно си в офис. Вкъщи светлината трябва да е топла, успокояваща.
Keep 'em occupied!

Неактивен forcomnet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 113
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #55 -: Ноември 18, 2011, 01:08:03 am »
...А ти си тръгнал от едни крушки да правиш проблем, че едва ли не претоварвали енергопреносната система и давай да ги забраняваме! :negative:

п.п. и не е въпроса мога ли или не да си купя скъпи круши, а трябва ли ЕС да въвежда безумни забрани, с цел да подхранва нечии корпоративни интереси.

Човече, … просто не знам как да те подхвана и в същото време да не те засегна, много трудна задача. Не случайно си заслужи прозвището Ганьо! Нищо лично!

И определено точно ти не се държиш като човек, който кой знае колко си е размърдал мозъчето за да го казваш на другите - темата е за крушки и говорим за крушки, ако беше за климатици щяхме да говорим за тях. Тук няма спор за това което казваш, но не е това темата! И относно същинския ти въпрос както казваш… ще ти кажа, че безумието е в твоята глава!

Още повече забраната е за използване на остарели технологии, а не конкретно за налагане на някакъв продукт, ти ако искаш си свети и с газова ламба!

Забраната е толкова разумна, че едва ли става въпрос за нечии корпоративни интереси, както казах Нова Зеландия е на другия край на света и не е обременена с ничии интереси, нито на Изтока нито на Запада и са подходили радикално по въпроса близо две години преди да заговори Европа за това.
А и на теб нищо не ти пречи да си отвориш цех за производство… ако това ти е зора!

Така, че отговорът ми е: Да Европа трябва да въвежда безумни забрани за безумците. За мен определено е много разумно, но за теб е безумно. Сам си прави изводите, но се съмнявам, че ще можеш съдейки по писанията ти! Не ми е целта да те обиждам, нито теб нито който и да е друг, но определено много се разочаровам от такива сънародници!

Начина ти на мислене е неправилен, ако беше щеше да си наясно, че точно твоята крушка натоварва мрежата защото освен теб са още няколко милиона Ганьовци. И точно заради такива Ганьовци като тебе ЕС налага забрани, защото ЕС много добре знае, че ако се остави на съвестта на гражданите да направят нещо с напредничава мисъл това определено е загубена кауза. Хората са консервативни и инертни, ако не ги ръчкаш нищо няма да променят. Не си мисли, че Ганьовците са само в България... тук са само най-колоритните.

Значи втрещявам се от тъпотата и назадничавостта на хората. Много тесногръдие, много нещо... срамувам се от вас. Но както и да е, забелязвам световен процес на вмаймуняване на хората вместо очовечаване. Homo Sapiens вече не е толкова разумен… вече е все повече безразсъден!

Сега малко сметки като за третокласник… не можах да намеря точни данни за брой домакинства в България от последното преброяване, но на база останалите данни смятам, че съм достигнал до приблизително вярна за случая стойност 2 800 000 домакинства, приемаме среден брой лампи на домакинство за 2. Сметките ги правим съответно единия път за 2х100W обикновени крушки и втория път с техния еквивалент от CFL – 2х20W, за светодиоди хич няма и да смятаме ефекта е много по-голям. Сега ще ти обясня защо твоята шибана крушка, моята, на комшията и на филанкишията са от значение за системата и защо ви се налагат забрани силово… цифрите са големи брато дори и за малка България!

2 800 000 х 200W = 560 000 000W или 560 000kW или 560MW
2 800 000 x 40W = 112 000 000W или 112 000kW или 112MW
Разлика – 448MW
Това е моментната консумация, сега да приемем средно за годината, че се свети по 5 часа вечер.
Вече ще смятаме в мегавати, че цифрите стават големи.

560MW x 5h = 2 800MW/h
112MW x 5h = 560MW/h
Разлика – 2 240MW/h
Сега виждаш ли какво е за една вечер.
Това ще го умножим по 365 дни в годината за да видиш годишния резултат и ефекта.

2 800MW/h x 365 = 1 022 000MW/h – 1 022GW/h
560MW/h x 365 = 204 400MW/h – 204GW/h
Разлика – 817 600MW/h – 817GW/h

Хиляда гигаватчаса на година за осветление! Това е от твоята крушка приятелю… от моята, на комшията и на филанкишията както казах. Нещо да кажеш? Но да е разумно, ако не по-добре си замълчи. Разлика от 800 гигаватчаса електроенергия как ти се вижда… нещо незначително нали… за теб може би, за мен е огромна!

Към момента АЕЦ Козлодуй работи с два блока 5-ти и 6-ти всеки по 1000MW общо 2000MW работни мощности които задоволяват близо 50% от нуждите на България! Предстои увеличаване капацитета на мощностите с което всеки реактор ще дава по 1100MW и това ще ни струва 120 милиона лева.
Това всичко е просто за сравнение на направените по-горе сметки. Аз не се наемам да правя такива сметки в световен мащаб… математиката ми ще дойде слаба в случая. А много вероятно и сърцето ми да не понесе безумствата на едно човечество, като видя сметките.

Редно е да се замислим какво ли щеше да бъде, ако ти, аз, комшията и филанкишията разбирахме от енергийна ефективност… вероятно не само нямаше да имаме никаква нужда да мислим за строеж на нова АЕЦ, ами дори би могло да се окаже, че и тази ни е в повече! Но дори и най-простичкото нещо останалите 50% от нужната ни енергия е от ТЕЦ-ове и чат пат от ВЕЦ-ове. С тия Мегавати по-малко нали може да затворим някой и друг ТЕЦ защото те са дефакто замърсителите и потребителите на горива. Сега като им шибнат и квотите за въглеродните емисии и ще я вапцаме съвсем. Нещата стават малко по малко... капка по капка се събират. От осветлението, топлоизолациите от подмяна на старите неефективни уреди с по-нови и т.н. Така е редно да се мисли приятелю, а не като теб ограничено и да не виждаш по-далеч от носа си… нищо лично! Пак повтарям, не желая да те обиждам, но масата народ не само в България е ленив откъмто размисъл затова и все някой трябва да го ръчка.

Надявам се няма да говориш вече така! И най-вече, че друг път преди да се изхвърлиш ще си размърдаш мозъка. Аз моя го мърдам повече от достатъчно. Всеки от нас човече е капка в морето, но в България сме 7 милиона капки, а в света 7 милиарда! Много е важно какво мисли и как действа всеки от нас!
Смятам, че темата по въпроса ти е изчерпана и няма какво повече да кажем.

Неактивен forcomnet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 113
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #56 -: Ноември 18, 2011, 02:36:51 am »
Саше (sasho90), опитвам се да ви обясня чрез опознаване на материята, че няма нищо опасно в енергоспестяващите крушки вие пак си продължавате... що така бе Миме?

Като не ти харесват CFL не си купувай, но не казвай, че го правиш защото са опасни... GSM-т в джоба ти, ти вреди съвсем сигурно много повече от лампата независимо дали го осъзнаваш или не…
Вярно е, че спектърът на светлината влияе върху психо-емоционалното състояние на човека, но да кажеш, че тази синкава светлина от евтините CFL е вредна е … смешно. Евтините CFL светят безобразно зле по-напред обясних защо. Пестят от компонентите на луминофора. А че спектърът на светлината е от значение за доброто емоционално, психическо и физическо състояние на човека е факт.

Харесал си, си светодиодите… ОК! Хайде, купи си светодиодна лампа и ми кажи дали ще ти хареса светлината и... Светодиод чийто кристал да излъчва бяла светлина няма! Технологията на получаването на бялата светлина при светодиодите и при флуоресцентните лампи е една и съща тъй, че и в двата случая ще си имаме малко или много усещането за неестествена светлина. А, ако се захранва с променлив ток заради липсата на инертност при светодиодите и не добро филтриране на мрежовата честота може да се наблюдава и стробоскопичен ефект, а това уморява очите. Тъй че дали ще си на светодиоди или на луминесцентни лампи май е едно и също откъм светлина. Естествено не е тъй откъм консумация. Ако искаме добра светлина трябва да търсим съвсем друг тип продукт примерно Natural Day Light или Full Spectrum Light, но къде ще ги намери човек и за колко пари е съвсем отделен въпрос.

Животът на светодиодите е в пряка зависимост от работната температура на кристала тъй, че дори да ти дават живот 100000 часа както е при обикновените маломощни свръхярки диоди при неправилна експлоатация и невъзможност да се охлажда може да си замине много скоро. При мощните светодиоди животът който се дава е по-кратък заради по-неблагоприятния температурен режим в който работят затова ги правят с алуминиево оребрено тяло да се охлаждат. Това важи и за CFL затова не трябва да бъдат поставяни в затворено пространство без циркулация на въздух, така прегряват и животът им се скъсява няколко пъти. Имайте го в предвид … осветителни тела, (полилеи, плафони и други) със затворени стъкла са нежелателни.
- - -

Сега малко по-общи приказки по темата…
Не всичко китайско е менте… какво имам предвид.
Почти всички CFL и много други неща се правят в Китай и в някой страни от източна Европа! Въпросът не е къде се правят, а кой ги прави... днес почти цялото производство е изнесено в Китай, даже руските, българските и турските марки се произвеждат в Китай да не говорим за големите производители. Тъй, че не е повод за притеснение, ако видим на един продукт да пише Made in China или Made in P.R.C, ако става въпрос за продукт от известна марка. Иначе евтини и некачествени лампи от неизвестни производители има от как се помня и по-добре дайте трите си лева дарение някому, ще има по-голяма полза, отколкото да си купите евтино менте. Ако нямаше кой да ги купува нямаше и да има кой да ги произвежда. Трябва ни висока потребителска култура, която ни липсва определено. От нас като потребители зависи какво ще се предлага на пазара, когато ние сме неграмотни и търсим да купим евтини боклуци ще се произвеждат и ще ни предлагат боклуци. Ако сме грамотни и знаем какво търсим и не се задоволяваме с боклуци и търсим добрите продукти ще ни предлагат добри продукти. Тъй че култура на потребление ни е много нужна. Ако я имахме вероятно това което е към края на поста ми за пълноспектровите лампи щеше да е масово и у нас, а не да е екзотика на която малцина да се радват.

Няколко пъти вече опираме до спектъра на излъчваната светлина… още малко да натъртим.
Всяка светлина чийто спектър е изнесен над 5500К (градуса по Келвин) вече започва да синее. А всяка която е под 5000К започва да жълтее. Излиза, че бялата светлина е между тия две граници? Да, така е и дори няма точно и ясно изразена граница. То и слънцето в различни сезони и в различни часове на деня си измества спектъра, но варира от около 5000К до около 5700К. Така, че това е истинската бяла светлина независимо кой какво пише и ви казва! Тъй като слънцето е естественият ни светлинен източник биологически и еволюционно сме се пригодили към неговата светлина. И точно неговата светлина приемаме за бяла! В бялата светлина присъстват всички цветове от червената граница на невидимите инфрачервени лъчи до синята граница на невидимите ултравиолетови лъчи. За това се старая да бъда максимално близо до това, а на обикновената крушка с нажежаема жичка това не и е по силите. Най-близо достигат халогенките защото работят в режим на прегряване, а най-вече някои специализирани пълноспектърни флуоресценти, халогенни и светодиодни лампи. А вие упорито се стараете да си останете на обикновените крушки които имат отчайващо жълтооранжева светлина като на слънцето в най-ранните и най-късните части на деня. И колкото е по слаба крушката, толкова и е по-оранжева светлината. Тази светлина въздейства като при здрач, спада работоспособността и ви кара на сън. И колкото по-към червения цвят на спектъра толкова повече се засилва ефекта… какво да правим биологически сме тъй устроени като почервенее слънцето към залез да се приготвяме да лягаме. Затова ви казвам търсете слънчевата светлина…

Като стана въпрос за спектъра. Аз лично използвам различни по цветова температура лампи там където имам полилей слагам различни по цветна температура лампи това ми дава много по-добър спектър. Като се омешат 6500К с 2700К става нещо много по-добро, сравнени с тази на 5500К разликата е малка,а като се добави и една на 4000К работата съвсем заспива. Така се получава много по-равномерен и запълнен спектър. Хора пробвайте и ще ви хареса. По-добре е да се ползват повече лампи с по-малка мощност вместо една с голяма. От една страна така може да постигнете по-добра осветеност от друга работният температурен режим е по благоприятен, по-слабите лампи и греят по-малко. Може и да комбинирате по ваш вкус цветове и мощности. Само дето ще имате разноцветни сенки. Там където са ми единични лампи основно използвам с цветна температура от 4000К до 4300К. Специално си издирвам такива и вече все по-често ги има. Имайте предвид, че дори да са означени с един и същи спектрален състав лампите на различни производители могат да се различават като цвят едните са по-жълти, други по-бели при 6500К не са толкова осезаеми разликите (не включвам лампите ментета).

Винаги пазарувам през интернет в специализирани сайтове… в магазините е рядък шанс да попаднете на това което търсите, ако търсите нещо различно от масовите 2700К и 6500К най-често ще ви гледат като извънземен. Радостното е, че днес все повече се предлагат и лампи от 4000К, 4200К, 4300К нещо което според мен трябваше да се предлага още преди много години. Намират се и 5000К и 5500К. Те обикновено са със специално предназначение и са в по-специализирани магазини. За фотографи, художници, предпечатна подготовка, дизайнери, музеи, изложбени зали и всички места където се търси естествено и правилно цветопредаване. Специализирани 5500К (Full Spectrum Light Bulb) пълноспектърни лампи било то луминесцентни пури или компактни лампи доскоро бяха приоритет на любителите на екзотични красоти. Екзотичните животни и растения са много чувствителни към спектъра и на изкуствено осветление. Тези красиви представители на природата губят красивите си и ярки цветове, а дори някои имат смущения с размножителната си способност при отглеждане на изкуствена светлина. За тях се правят пълноспектърни лампи максимално близки до слънчевата светлина с добавено UV излъчване за да синтезират витамин D и да усвояват по-добре калция. Като гледам напоследък стават популярни и за хората тук финландците и човеци отглеждат
... Та да ви попитам щом животинките и растенията си искат пълен спектър нима на човека не му е нужен? Това го казвам за тези които все още искат да си живеят в пещерите и да си светят с факли, хора за които няма нищо по-хубаво от обикновената крушка с нажежаема жичка. Понеже съм вманиачен в светлината използвам и CFL 5500К които по принцип са фотографски, но сега се замислям да се оборудвам и с пълноспектърни. Дали това ще са CFL или LED само времето и цените ще покажат. Но, че никога няма да се върна към обикновена крушка е повече от ясно. Време е да спрете да си светите с факли и да излезете от пещерите!

За да разберете какво казвам…
Добре е да се прочете – който не разбира може да ползва преводача на Гугъл превода е сносен. Линкът е важен за да схванете идеята. Разработката на пълноспектърната лампа май пак иде от НАСА за американския флот. И защо ли толкова са се закахърили за хората си?
http://www.viva-lite.com/what-is-fullspectrum-light.html
И малка част от продуктите им.
http://www.viva-lite.com/full-spectrum-daylight-bulb-e27.html
http://www.viva-lite.com/full-spectrum-daylight-tubes-t8.html
http://www.viva-lite.com/full-spectrum-halogen.html
Не смятам, че може да намерите точно тези лампи в България и това не е реклама, но все пак информацията е полезна. Прочетете и отзивите на потребителите.

В допълнение тук едно момче ще ви даде пример за разликата между новите му Full Spectrum 5500К лампи със старите:


И у нас се намират подобни, разбира се който търси ще намери.

Само ще ви покажа една с йонизатор:
http://ipharma.bg/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=16&sobi2Id=41&Itemid=58

Клипче за подобна йонизираща лампа как се справя с цигарения дим:
/>
Потребител с личен опит:
http://www.reader.bg/forum/5--/1164------.html

И Господ рече: Нека бъде светлина!

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 855
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #57 -: Ноември 18, 2011, 10:48:14 am »
forcomnet, свалям ти шапка!!!

В подкрепа на това, което си написал ще разкажа какво чух днес от Петър Берон. Преди години е бил на посещение в Япония и е имал личен, неофициален разговор с техен министър (не си спомням на какво). Берон е искал някави дарения за нещо си. Японският министър му е казал следното: "Престанете с просешката поза и с тази на хленченето, ами се захващайте здраво за работа. Ние даваме помощи на страни, изпаднали в бедствие - вие не сте в такова. С комунизма може да се оправдавате само 4-5 години, после няма да има с какво да се оправдавате. През 1945 година Япония беше разрушена. След 10 години станахме пак сила в света, но това е за сметка на якото бачкане".

Това е малко офтопик, но до някъде резонира с темата за прословутото хленчене на "Ганьо" от всичко.

П.П. forcomnet, да те питам за нещо. Какво ти е мнението за Часа на Земята. Онзи час, в който всички доброволно си спираме осветлението. Има ли ефект според теб? Питам, защото ми е много интересно, как аджеба се пести електроенергия, като се има предвид, че АЕЦ-те не могат да преостановяват работа моментално и бумтът на пълни обороти дори и през този 1 час.


Ние вкъщи нямаме нито една конвенционална крушка, повечето ни уреди са клас А+,
поставил съм изолация почти на всички външни стени и тавани, дърпам нощно време и когато ни няма всички уреди със стендбай режим от контакта...(небезизвестното фантомно консумиране на електричество) и последната сметка ни беше 51лв. Отопляваме се с климатик и съм го пускал в този месец. Дерзайте братя, а не хленчете. Ако искаме енергоефективност, ще трябва да се бръкнем в джобовете малко, няма как.
« Последна редакция: Ноември 18, 2011, 11:20:23 am от sidewinder »

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 944
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #58 -: Ноември 18, 2011, 11:23:57 am »
Ха де, как става номера? Вкъщи нямаме енергоспестяващи уреди клас А, Б и тн, нито изолация на жилището. А ел. уреди ги ползваме без никакви притеснения и задръжки. Последните 4 сметки за ток са в рамките на 41-56 лева. :unknown:

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 855
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #59 -: Ноември 18, 2011, 11:58:20 am »
Става така, че имаме три ЕРП-та, три различни политики. Някъде надписват сметките, някъде не. В Пловдив много се злоупотребява със сметките на хората.

Аз не си сравнявам сметката за ток с твоята. Аз правя сравнение на моята сметка сега с тези от преди...
« Последна редакция: Ноември 18, 2011, 12:55:24 pm от Mirotvorec »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27