Автор Тема: Енергоспестяващите крушки  (Прочетена 48173 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен forcomnet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 113
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #60 -: Ноември 18, 2011, 14:09:27 pm »
...Какво ти е мнението за Часа на Земята...

"Часът на Земята" е просто символичен акт на съпричастност... и момент за анализи и статистика според мен, нищо повече. Например за София 2009 - спад от 22MW, 2010 - спад от 38MW, 2011 - спад от 44MW е регистрирал ЧЕЗ. Това според тях е еквивалентът на угасването на над 735 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата. И вероятно са се включили приблизително между 360 и 435 хиляди души. Съпричастните към идеята се увеличават. Цифрата е факт. ЕВН са отчели спад от 6% в този час спрямо същия от предната седмица. За цялата територия на ЕВН за миналата година спад от 75 мегавата в този час което се равнява на средномесечно потребление на 230 домакинства. И така нататък.

Не съм енергетик за да дам отговор как аджеба се пести енергия в рамките на 1 час... Произведената електроенергия няма как да се съхранява и няма как да се спести, тя тъй или иначе ще бъде произведена и ако не е консумирана ще бъде загубена, но ако има трайна тенденция за намаляване на консумацията ще бъдат намалени и производствените мощности. В енергетиката нещата се планират и се включват и изключват мощности по план. Според планираното натоварване и нужда от енергия. Защото процесът е инертен. Има си разчети на база статистика от минали години какви са нуждите по часове, дни и месеци в годината. АЕЦ и ТЕЦ-овете покриват основните нужди, а ВЕЦ-овете понеже по-лесно се включват и изключват покриват моментните пикове, когато се наложи. То и затова е и идеята на ниската цена на нощната тарифа за да стимулира потреблението нощем когато централите работят за тоя дето духа.

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 939
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #61 -: Ноември 18, 2011, 14:35:16 pm »
Аз не си сравнявам сметката за ток с твоята. Аз правя сравнение на моята сметка сега с тези от преди...
И аз така правя. Преди сметките ми бяха от ~60 през топлите месеци до 80~120 лв. през студените месеци на годината.
А иначе ако намалим енергопотреблението в домакинствата, политиците дали няма да решат да повишат износните квоти? Едва ли някой ще тръгне да събаря ТЕЦ-ове, струващи милиони.
Както и да е, това няма голяма връзка с темата и здравните конспирации.

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 838
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #62 -: Ноември 18, 2011, 18:17:29 pm »
Аз не си сравнявам сметката за ток с твоята. Аз правя сравнение на моята сметка сега с тези от преди...
Както и да е, това няма голяма връзка с темата и здравните конспирации.

Аха, няма... като ти им дойде сметка от 200-300лв на някои хора, може да се стигне да търсят и здравни услуги. ;D

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Re:Енергоспестяващите крушки
« Отговор #63 -: Януари 28, 2012, 09:35:40 am »
    Българин създаде крушка, която може да свети 250 години

Патент за енергоспестяващо осветление, върху което е работил пловдивчанинът Румен Каканаков от лабораторията по приложна физика към БАН в Пловдив, е сред върховите постижения на българската наука за 2008 г. Предстои то да бъде въведено в практиката през следващата година.

Някой да знае нещо повече или още доста години ще чакаме... :nea:

Неактивен dobringeorgiev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 10
Re: Енергоспестяващите крушки
« Отговор #64 -: Март 17, 2014, 15:22:12 pm »
Чакайте сега, това не есъвсем така.
Нека вземам за пример новите енергоспестяващи крушки, които са на пазара.
За нещо такова ви говоря: http://vikiwat.com/energospestqvashti-lampi-i-krushki.html
Развитието на технологиите, вложени в луминесцентните лампи е голямо. Като сравните онези пури и тръби, които осветяват офис помещенията с тези компактни крушки, ще видите първо визуално разликата. А второ - тези лампи светят не само със студенобял цвят светлина. Топлобялото (същите келвини като при крушките с волфраожа нишка) е също наличен цвят. Просто се вгледайте в опаковката на продукта.
Междудругото за тези осветителни тела се върти и митът, че живакът в тях е мега опасен. В една крушка количеството е максимум 5 мг. Наскоро четох статия, свързана с тестове, проведени със счупени крушки от този тип. Опасенията са минимални.

Неактивен peyu2010

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 50
  • Linux Mint
Re: Енергоспестяващите крушки
« Отговор #65 -: Декември 08, 2015, 11:07:04 am »
Година и половина по-късно, ето коментар и от мен :)

След няколко години на енерго-спестяващи Филипс - не пише колко келвина са, но са леко жълти - единствените имащи светлина която ни допадна и които успяха да се задържат в нас, в един дъждовен ден енергоспестяващите бяха развити и на тяхно място поставени нормални лампи със жичка.

Дойде ми отвътре, без предварително обсъждане със семейството.

Не съм мислил: "добро-зло", "евтино-скъпо". Просто импулс!

В къщи царува абсолютна свобода - всеки може да мрънка за каквото се сети, но от тогава (може би година) в къщи никой не се е сетил за ЕСЛ.


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re: Енергоспестяващите крушки
« Отговор #66 -: Декември 18, 2017, 21:59:50 pm »
 :hi:LED - програмираното осветяване: стар, нервен и болен
От години пиша колко е вредна синтетичната LED светлина за човешката физиология, психика и общо здраве. Много хора неглижират тези предупреждения, защото предпочитат да се позовават на рекламите, на корпоративните интереси. Щом е на пазара и е ново, значи минало е проверка и е безвредно - "мислят" повечето хора.
Трагедията на човешката цивилизация е, че хората не мислят аналитично, а се уповават на грешни авторитети. Ярък пример за което е подлагането на вредно въздействие на LED източници. И то не само върху себе си, а върху семейството, децата. Любими хора, принесени в жертва на зле преценена компетентност, често минаваща отвъд тънката граница на откровената глупост. Всъщност, основна причина хората да са все по-глупави е точно синята LED светлина.
Знам, че мнозина вече са се засегнали на глупост, затова ще охладя пламенното им негодувание с факти. Безспорно учените разбират от здраве и светлина много повече от надъхан консултант в супермаркет за перални и хладилници. Ето какво мислят учените за LED светлината. През последните години, тези научни анализи за вредата от LED стават все по-масови. Удивително е, но при хиляди публикации за вредата от тази светлина, няма нито един стойностен материал за ползата от нея.
Ще си позволя да не следвам логиката за анализ на учените. Истината е една и до нея има много пътища за достигане.
От стотици хиляди години човек работи през деня със светлина с пълен спектър, а нощем ползва успокояващо топло осветление от огън и свещ. През последните стотици години и от газена лампа, по-късно от халогенна/нажежаема лампа. Всички естествени за нас нощни източници имат еднакъв непрекъснат спектър в червено, топла характеристика от  2000-3000 келвина, индекс на цветопредаване аналогичен на слънчевия (95-99).
Напълно различна е LED светлината. Тя е синтетична и напълно чужда за човешката природа. Това е ултравиолетова светлина, която преминава през луминофор за да излъже човешкото око, че свети в неговата видима зона. Да, тази светлина имитира на пръв поглед успешно топлата светлина от халогена лампа. Но това е лъжа за окото.
Очите ни се адаптират, те се оставят да бъгат лъгани, но физиологията ни, проектирана преди милиони години, няма как да бъде баламосана. Ултравиолетовата светлина ограничава производството на мелатонин, а инфрачервената, която спомага за него - липсва при LED. При свещ и нажебаема лампа има инфрачервена светлина (топлина), която влияе благотворно и на тялото, и на психиката. Удивително колко е глупав човека за да се остави да бъде излъган, че полезната светлина чрез топлина трябва да бъде неутрализирана в името на икономия от сметката за ток, 2-5 лева на месец. В същото време за поправка на здравословните вреди да се разходват хиляди левове. Ако въобще е възможна поправка.
Без мелатонин човек става неспокоен, сънят му се нарушава, не почива ефективно. Следват преумора, невралгии, агресивност, депресия, апатия... рак. При малките деца смартфони и таблети вечер водят до свърхактивност, забавяне на умственото развитие. удивително е, но родителите си затварят очите за това. А толкова лесно е да видят как се променя само за три дни едно дете като му се ограничи достъпа до LED източници.
Маскираната ултравиолетова светлина от LED домашно осветление, компютри, смартфони, проектори влияе разрушително не само на нервната система, но и на кожата. Синята светлина прониква в кожата, пречи на усвояването на кислород. Кожата става по-сивкава, набръчкана, лоша. Което е добре за измамниците от козметичните компании и за производителите на алкохол, чрез консумация на който хората стават "по-красиви".
LED светлината води до деградация на зрението, за което при повече желание може да намерите много доказателства. Най-доброто от които е да се опитате да четете текст не от екрана на лаптопа си, а от разпечатка на хартия, която четете на слънчева светлина или от нощна, халогенна лампа.
Всеки човек има вграден био-анализатор, ръководещ ритъма, цикличността на дейност-почивка. Този био-анализатор от възникването на Живот на Земята се сверява автоматично според въртенето на планетата ни около Слънцето. Изкуствената, синтетична, LED светлина, пречи на нашия светлинен био-анализатор да следва ритмите на Живота. Животът става ад, телесните и нервните ни системи имат нужда от външни стимуланти, синтетична медицина, която не помага, а маскира проблема. Мозъчната дейност деградира, хората стават все по-нефокусирани към умствения прогрес, все по-малко използващи потенциала си за аналитично, творческо мислене. Според една от теориите на конспирациите, който и да ни дърпа конците по всякакъв начин се старае да ампутира системите ни за критично мислене. Някои мислят, че това е чрез храната, други чрез флуора във водата, някои вярват че това са следите от самолетите. Много по-лесно е конспиративната цел да се достигне чрез светлинна регулация. Светлинната депресия е известна от хилядолетия на примера на северните народи.
Затлъстяването, диабетът и други метаболитни аномалии не са познати сред бедните народи, в нетехнологичните страни. Явно причина в това не е само в храната, в която толкова се е фокусирал съвременния човек. Та в богатите, технологични държави хората се хранят толкова здравословно, без лактоза, без глутен, специална захар, сол, под надзора на диетолози. Не е и наличието на спортни занимания, с които човекът в синтетична градска среда е ангажиран много повече от здравия човек отвъд урбанизираната среда. Селският човек се храни много по-калорично, значително по-нездравословно, консумира много алкохол и пак е по-здрав.
Но селският човек преди 10 години, когато нямаше там кабелна телевизия, Интернет, смартфони, икономично осветление.
Науката дава обяснение чрез светлината. Синтетичната LED светлина нарушава метаболизма, регулацията на кръвната захар. Човек затлъстява дори при рестриктивна диета със салати и сокове. А диабет вече имат дори децата.
Ултравиолетовата LED светлина явно влияе и на психическата кондиция. Хората стават все по-агресивни, защото психиката им не се намира в покой. Има и много други фактори за психическия дисбаланс: бързи захари, кафе, никотин, алкохол, липса на сън, работа, задръствания. Но е факт, че с появата на синтетичните, енергоспестяващи източници на светлина човеците тотално изтрещяха.
Помислете за децата! Само преди 20 години децата спяха по 10 часа на ден, лягаха си към 20:00 и ставаха към 07:00. Сега играят на игри, ползват таблети и смартфони и си лягат към 00:00 и пак стават в 07:00. А колко реално спят, ефективно ли го правят е друг въпрос.
Игрите? Водят до агресия? Ултравиолетът и пулсиращата с 400 херца светлина водят до агресия. И все едно дали човек ще играе игри или ще гледа изпълнение на симфоничен оркестър, психиката му пак ще изпуши от синтетичната аномалия.
Учените обичат да дават акъли. Те имат добри теоретични наблюдения, но им липсва личен пример, опит. Всяко познание се достига не само чрез наблюдение, а чрез участие. Затова ще ви споделя моя опит.
Ползвам компютри отдавна, моят жизнен цикъл е "сова", защото работя поне до 02:00, чета до 04:00, релаксирам още един час и тогава заспивам. Което някога доведе до затлъстяване и напреднала хипертония. Може би защото две години работих късно вечер на офис, студени флуоресцентни лампи.
Когато реших да започна здравословен начин на живот, смених не само храната, а тотално отхвърлих LED мониторите, флуоресцентните лампи изхвърлих след два дни употреба, а LED след като ми докарваше мигрена половин година стана най-омразната ми светлина.
От 5 години ползвам само халогенни лампи и по-малко вредните CCFL дисплеи, без пулсации (ШИМ).
Смених десетки лаптопи, от модерни по-модерни. IPS, без ШИМ, висока резолюция... мъка, не се наспивах добре. От 6 месеца работя с древен ThinkPad X200 вечер. Той е CCFL. Спя по-добре, 8 пълни часа.
Най-комфортните дисплеи, които съм ползвам и винаги се връщам на тях са:

    DELL 1905fp, PVA, no PWM;
    HP 2035, S-IPS, no PWM.

Откакто се изучих по педагогика, наблюдавам какво става с децата при зомбиране със смартфон. Те наистина са зомбирани от синята светлина. Стават агресивни и неадекватни, липсва им фокус, не възприемат добре нито реч, нито демонстрация, зле се сработват в екипи. Допитването ми до родителите им сочат, че децата не спят. В редките моменти, когато родителите ме послушат да оставят децата без смартфон, се случва чудо - те спят добре, спокойни са. Но родителите не могат без автоматичната залъгалка, личното им време е по-ценно от здравето на децата.
Лятото се случва чудо с хората. Слънцето неутрализира синята светлина чрез мощното си присъствие. Могъщата инфрачервена светлина, особено на плажа поправя част от щетите на синтетичното осветление. Спада стресът, човек отслабва, по-спокоен е, започва да се вълнува от секс, любов, приятели.
Като стана въпрос за секс, замислете се защо вино и свещ е прелюдия към него. И дали свещта с топлата си светлина, стимулираща мелатонина не е по-важния фактор от виното, което също сваля напрежението. Опитайте на LED "свещ" - гарантирам ви, че ще е провал.
Ако цените здравето си и обичате близките, може да последвате тези мои съвети:

    3 часа преди сън, никакви LED източници. Настройте смартфоните да не работят след 09:00. Смартфони с невреден дисплей липсват, поне масовите. Но има електронни книги, които работят с отразена светлина;
    Сменете ВСИЧКИ лампи у дома от всякакъв вид енергоспестяващи към разточително благотворните халогенни, или класическите с нажежаема жичка;
    Ако работите с настолен компютър, алтернативи за не-LED нови дисплеи няма. Затова се насочете към употребяван CCFL модел от професионален клас. Внимавайте да не е толкова амортизиран, че да му е прегорял луминофора и да излъчва пряка ултравиолетова светлина. За среден монитор препоръчвам HP 2035, DELL 2001fp, за по-голям - DELL U2410f, HP 2475w. Или някои елитни модели на EIZO с CCFL;
    Зад монитора осветете пространството със силна, топла халогенна лампа. Препоръчвам едисоновия вариант с опушено стъкло, много са модерни напоследък;
    Лаптоп не мога да препоръчам, освен ако не е някой добър ретро модел. Например ThinkPad X200/T400/T500/W500/W700, HP 6930p/8530w/8730w, DELL E6400/E6500;
    За проектори има голям избор, LED проекторите са рядкост, защото са гадост и не се търсят;
    Лампа за четене - халогенна с димер;
    Телевизорът е адска машина, на тъмно се гледа LED изображение, което зомбира не само с глупостите, които се излъчват, а най-вече чрез програмираното осветяване. Ползвайте проектор с класическа лампа. В никакъв случай не сменяйте старият плазмен телевизор, който има много по-добра светлина от новите LED.
 Фалшивите решения
Едно от тях виждате по-горе. Фалшива св :yes:етлина, маскирана като топла. От LED това няма как да стане. Опитът за такава имитация на полезна светлина е признание за вредата от светлината. Фалшификацията е дори по-вредна от естествената същност на LED. Защото, когато се излъже зрението, човек се отпуска, а немобилизиран е има по-малко защитни сили, по-дълго се излага на вредното въздействие.
Друга лъжа са филтрите чрез софтуер или направо, вградени в операционна система. Филтри, които маскират скопената светлина като топла, жълта, "полезна". Същото е като да парфюмирате обор, миризмата на тор си стои, но сетивата се объркват с по-силна и по-вредна миризма.
Проблемът не е в синята светлина, а в липсата на пълен спектър, особено в червената, инфрачервената, топлата област. Област, която успокоява, регулира хормоналния баланс, отпуска нервната система. Легнете до камина и ще разберете за какво говоря. Истинска камина, не имитация.
 Тази снимка показва нещо уникално. А именно, че върхът на LED, реализацията на RGB-LED е много по-голяма измама, вреда от стандартен LED. Виждате три пика от триадите светодиоди, които нямат филтриращ луминофор. Пълна липса на червен, топъл спектър. От друга страна, тук се вижда LED без маскировка, че същността му е дефектна.
Целта на този материал е да бъдете здрави. Колкото до хартийките, които мнозина смятат за толкова важни, имам си достатъчно.
Уважение, щастие, удовлетворение с хартийки се не постига. Всеки от нас е част от нещо по-голямо, от Общество, Човечество. Ако вие сте здрави, всички ще сме по-щастливи, с по-аналитично мислене, в по-нормална държава, по-успешна икономика.
 Помагам както мога, с отделено време, инструменти, публикации

Всеки материал без практика и решения, няма полза. Затова ви предлагам:

    HP 2035
    DELL 2001fp
    Добра цена за мощна халогенна лампа
    Списък на монитори без ШИМ

 Ще бъда благодарен за обратна връзка по мейл или чрез коментар под материала.
http://www.retropcmania.com/2017/12/effects-of-led-light.html

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27